Zdravím Vás,
chcem otvoriť tému ohľadom medveďov a cyklistiky. Osobne (našťastie) nemám skúsenosť so stretom s medveďom (Teda možno on mňa stretol ale ja som o ňom nevedel). Chcem sa Vás opýtať aké robíte preventívne opatrenia prípadne či nemáte strach sa pustiť cez les na cyklo výlet alebo objavovať nové cestičky v neznámom horskom prostredí keď pomaly nie je deň, kedy by človek nepočul o strete s medveďom. Ja osobne jazdím prevažne sám a prevažne v lese ale vždy tam vstupujem s miernou obavou, že raz si ma „šťastie“ nájde a že budem mať po zábave (alebo ma to motivuje podať výkon hodný majstra sveta pri úteku).
Ale tak on asi je primarne cyklo(turista), len teraz sa rovnaku trasu vybral pešo. Keby to šiel Hamšík, tak asi napíšu futbalista, aj ked v danej chvíli bol turista.
Presne tak, on je skôr známy ako cykloturista ale strieda diaľkové expedície niektoré pešo, niektoré bicyklom. Kto si chce o pár expedíciach prečítať , tu je jeho web : www.cyklo-sos.sk.
Vtedy išiel práve na pešo Okolo Slovenska.
jakze nie, sak si ho strekni pod pazuchy pred kazdou cestou do lesa. Srandicky bokom, jedna z teorii ze preco drviva vacsina utokov medveda na cloveka je na muzov, okrem toho ze su to casto polovnici/lesni pracovnici/hubari a podobne, je ako som pisal skorej - baby su casto citit dalej (vonavky) a hlucnejsie (kecaju ked idu viacere).
Na používanie voňaviek som čítal dva názory jeden hovorí, že áno lebo medveď zacíti človeka skôr a teda o ňom vie dostatočne v predstihu no a druhý názor je, že to môže mať presne opačný efekt a medveďa naopak prilákať.
Trocha špecifikácie k medveďovi:
"Hnedý medveď má veľmi vyvinutý čuch, ktorý je 7 až 10-krát silnejší ako u psa. To im umožňuje vnímať pachy na veľmi veľké vzdialenosti (aj viac než 20 kilometrov v priaznivých podmienkach)."
"Sluch hnedého medveďa je veľmi citlivý, čo im umožňuje vnímať zvuky na veľké vzdialenosti. Medvede sú schopné počuť zvuky, ktoré sú mimo dosahu ľudského sluchu."
"Medvede majú pomerne dobrý zrak, aj keď nie je tak vyvinutý ako ich čuch alebo sluch. Ich zrak je prispôsobený na viditeľnosť v noci, čo je výhodné pri love alebo hľadaní potravy za šera.
Zrak medveďa je najlepšie prispôsobený na detekciu pohybu na veľké vzdialenosti."
Tak či onak o človeku medveď musí vedieť skôr ako si ho človek všimne.
Takto, velmi by som veci ako pach neriesil. Cyklista je rychlejsi ako vietor.
To, co je rizikove su rychlejsie chodniky a zakruty a lesne cesty pri potoku. Bike pri jazde robi hluk (z kopca volnobeh a dokopca fucis ty) a zvierata to pocuju a vyhnu sa cloveku. To, kde si dat pozor, su miesta, kde iny hluk ta moze skryt.
Ta pravdepodobnost, ze ho stretnes, je veelmi mala. Samozrejme, medved je selma (narozdiel od kravy) a keby si ho dostal do uzkych, tak budes tahat za kratsi povraz. Ale realne, je pravdepodobnost, ze ta zabije auto radovo vacsia ako ta, ze ti ublizi medved (a to ma tu niektori pokladaju za strachoprda pred medvedmi).
Ak by si ho stretol normalne, tak sa spravaj kludne rozpravaj a chod nabok a prec.
Ak chces este viac znizit riziko, tak sa do juna vyhni oblastiam ako Polana, okolie Vricka, Valce a pod. Na absolutnej vacsine uzemia krajiny jazdis bez akychkolvek problemov.
pls ak niekto vie ako to vyzera s brum brumami v okoli Hodrusa Hamre, Salamandra a prilahlom okoli?
zvazujem ucast na jednej firemnej akcii kde sa pojde bud MTB alebo si radsej zoberiem cestu a pojdem si sam niekde
keby si išiel sám potichu, tak šanca na stretnutie je, keď pôjdete partia, tak vás každý chlpač obíjde...
ja chodím roky stále sám po chočských, orave, NT či fatry,
Pokial urobím občas hrmot, zakašlem , pokríknem ked už sa mi to nezdá, a v lese podozrivo ticho,
Nikdy žiadny priamy stret...
ako ja nepredpokladam ze ked tam bude 10-20 ludi z toho vacsina asi na ebikoch tak by k niecomu doslo ale je mozne ze sa to podeli na pravych a nepravych a ta skupinka moze byt mensia, ale aj tak. nemam skusenost v tychto oblastiach s lesmi.
už som stretol vysoku,daniele, lišky, vlka samotára, jazveca, divočakov, atd, medveda len čiernu bodku v dialke na luke.. ale tlapky a hovienka su v decembri aj 500m od domu
a naposledy stado danielov aj vo dvore
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Cykloturista s palickami?
teraz vážne, aj v originale maju tu chybu...:
https://myorava.sme.sk/c/23367747/zreval-som-a-*****-do-nej-palickami-opisal-svoj-stret-s-medvedicou-turista-z-bratislavy.html
Vtedy išiel práve na pešo Okolo Slovenska.
Na používanie voňaviek som čítal dva názory jeden hovorí, že áno lebo medveď zacíti človeka skôr a teda o ňom vie dostatočne v predstihu no a druhý názor je, že to môže mať presne opačný efekt a medveďa naopak prilákať.
Trocha špecifikácie k medveďovi:
"Hnedý medveď má veľmi vyvinutý čuch, ktorý je 7 až 10-krát silnejší ako u psa. To im umožňuje vnímať pachy na veľmi veľké vzdialenosti (aj viac než 20 kilometrov v priaznivých podmienkach)."
"Sluch hnedého medveďa je veľmi citlivý, čo im umožňuje vnímať zvuky na veľké vzdialenosti. Medvede sú schopné počuť zvuky, ktoré sú mimo dosahu ľudského sluchu."
"Medvede majú pomerne dobrý zrak, aj keď nie je tak vyvinutý ako ich čuch alebo sluch. Ich zrak je prispôsobený na viditeľnosť v noci, čo je výhodné pri love alebo hľadaní potravy za šera.
Zrak medveďa je najlepšie prispôsobený na detekciu pohybu na veľké vzdialenosti."
Tak či onak o človeku medveď musí vedieť skôr ako si ho človek všimne.
To, co je rizikove su rychlejsie chodniky a zakruty a lesne cesty pri potoku. Bike pri jazde robi hluk (z kopca volnobeh a dokopca fucis ty) a zvierata to pocuju a vyhnu sa cloveku. To, kde si dat pozor, su miesta, kde iny hluk ta moze skryt.
Ta pravdepodobnost, ze ho stretnes, je veelmi mala. Samozrejme, medved je selma (narozdiel od kravy) a keby si ho dostal do uzkych, tak budes tahat za kratsi povraz. Ale realne, je pravdepodobnost, ze ta zabije auto radovo vacsia ako ta, ze ti ublizi medved (a to ma tu niektori pokladaju za strachoprda pred medvedmi).
Ak by si ho stretol normalne, tak sa spravaj kludne rozpravaj a chod nabok a prec.
Ak chces este viac znizit riziko, tak sa do juna vyhni oblastiam ako Polana, okolie Vricka, Valce a pod. Na absolutnej vacsine uzemia krajiny jazdis bez akychkolvek problemov.
https://www.facebook.com/100044482842148/videos/1323593562204630/?mibextid=rS40aB7S9Ucbxw6v
(na pripadnu obranu mali sprej a namornu svetlicu)
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
zvazujem ucast na jednej firemnej akcii kde sa pojde bud MTB alebo si radsej zoberiem cestu a pojdem si sam niekde
ja chodím roky stále sám po chočských, orave, NT či fatry,
Pokial urobím občas hrmot, zakašlem , pokríknem ked už sa mi to nezdá, a v lese podozrivo ticho,
Nikdy žiadny priamy stret...
a naposledy stado danielov aj vo dvore