Superior kolekcia na rok 2022 - rýchlo, ale aj zábavne

Pretekársky duch značky Superior cítiť už zo samotného motta #AlwaysRace. Neznamená to však iba boj o stupne víťazov, ale aj motiváciu na prekonávanie vlastných limitov. V tomto duchu sa nesie aj nová kolekcia bikov na rok 2022.

Superior opäť zaradil do svojej ponuky stálice v podobe hardtailov a celoodpružených bikov, ktoré stretávame už niekoľko rokov okrem svetových podujatí aj na domácich súťažiach. Ich vyladený pomer ceny a výkonu je zárukou spoľahlivosti a taktiež spokojnosti užívateľov. Navyše sa pri pohľade do zoznamu nemusíme obávať len o akýsi „šedý priemer“ - v top vyhotoveniach nájdeme „full“ s hmotnosťou pod 10 kg alebo hardtail s takmer výlučne karbónovou výbavou. To však neznamená, že by z ponuky vypadli dostupnejšie verzie. Množstvo odlišných špecifikácií zaručuje výber podľa vašich preferencií a možností.

SPORT

Výrobca „od susedov” rozdeľuje ponuku bicyklov do troch stupňov výbavy. V kategórii hardtailov tvorí základnú skupinu modelov výbava SPORT, ktorá zahrňuje hliníkové rámy so 100 mm zdvihom vidlice a 29” kolesami. Výbavu tvorí pri nižších modeloch pohon Shimano Altus 2x8, u tých vyšších Deore 2x11 alebo 1x11. Takto má výrobca v ponuke dobrý kompromis pre spoľahlivosť a výdrž, zároveň tiež pre jazdu v teréne aj po rovinách. Vašu rýchlosť majú pod kontrolou hydraulické brzdy, taktiež od japonského výrobcu. Z desiatich modelov je 5 určených pre dámy, so špecifickou geometriou hornej rámovej rúrky. Ceny začínajú od 649 €. Ponuku nájdete tu.


RACE

Strednú skupinu hardtailov nájdeme v ponuke pod označením RACE. V mnohom sa nelíšia od top triedy. Tu si už môžete vybrať medzi karbónovým rámom XP 929, XP 969, XP 979 alebo hliníkom XP 909, XP 919, XP 939. Okrem materiálu vyhotovenia ponúka táto kategória takisto 100 mm zdvih, vnútorné vedenie bowdenov, 29” kolesá s boost oskami kolies. Zo šiestich modelov je päť poháňaných prevodmi 1x12 od Shimana. S cenovkou štartujúcou od 1 199 € tak dostaneme do rúk plnohodnotný pretekársky bicykel, vhodný nielen pre začiatočníkov. Všetky modely nájdete na tomto odkaze.


TEAM

Najvyšším modelom medzi „pevňákmi” je Team 29 Elite. Stále cenovo dostupný, plnokrvný pretekársky stroj je zhotovený z Pro High Modulus karbónových vlákien, čo zaručuje vysokú tuhosť pri nízkej hmotnosti. Zvýšená tuhosť je dosiahnutá zosilnením miest okolo stredového zloženia štandardu press fit BB92. Rám s vnútorným vedením bowdenov je chránený proti pretočeniu riadidiel systémom BlockLock. Pohon Shimano XT a vidlica Rock Shox SID dopĺňajú ľahké bezdušové kolesá DT Swiss XR 1700. Cenovka tohto modelu je 3 599 €, špecifikáciu nájdete tu.


Pokiaľ máte radi dlhé trate maratónov, či technicky náročné XC trate, bude pre vás určite zaujímavá ponuka celoodpružených bicyklov s označením XF. Jedná sa o čistokrvné cross-country bicykle, testované profesionálmi na najnáročnejších podujatiach v horskej cyklistike.

RACE

Základným modelom v tomto rade je XF 919 RC – hliníkový celoodpružený model, ktorý kopíruje geometriu svojich karbónových súrodencov. Takisto nezaostáva ani vo výbave. Stredný model XF 929 RC má už karbónový rám. Výhodou rámu je aj možnosť uchytenia dvoch košíkov na fľašu, či ochranný systém Blocklock proti pretočeniu riadidiel. XF 979 RC je najvyšším modelom, čo dokazuje aj výbava Shimano XT, ľahké bezdušové kolesá DT Swiss, ľahká vidlica Rock Shox SID so zdvihom 110 mm a teleskopická sedlovka. Bicykle v tejto kategórii začínajú na cenovke 2 599 €. Celá ponuka sa nachádza na tomto odkaze.


TEAM

Majsterka sveta v XCM Ramona Forchini, jazdiaca za tím Brunex Superior Factory Racing, je tým najlepším dôkazom toho, že bicykle z tohto radu sú výborným nástrojom pre športovo ladených bikerov vrátane tých najnáročnejších. Už základný model v tejto kategórii začínajúci na cene 5 399 €, Team XF 29 Elite, dosahuje zaujímavé parametre – rám vážiaci iba 1 717 g, 12-rýchlostnú sadu Shimano XT, vidlica Rock Shox SID so 110 mm zdvihom. Samozrejmosťou je teleskopická sedlovka, pretože XC trate sú čoraz náročnejšie.

Model, na ktorom mladá Švajčiarka zvíťazila v majstrovstvách sveta v maratóne, má označenie Team XF 29 Factory Racing. Pre majstrov len to najlepšie a tak je tento model osadený elektronickou sadou Sram XX1 AXS, bezdrôtovo ovládanou teleskopickou sedlovkou Reverb AXS, karbónovými kolesami od DT Swiss a ďalšími komponentami. Ako inak z karbónu. Pokiaľ nie ste ešte fanúšikom elektroniky, Superior má pre vás aj top verziu osadenú Shimanom XTR, vidlicou DT Swiss F232 a karbónovými kolesami od rovnakého výrobcu. Cenovka tohto modelu je 7 999 € a detaily nájdete tu.


TRAIL

Ak sa radi skôr zveziete dolu kopcom po traile, viete, že dostať sa na jeho začiatok vie niekedy naozaj vytrápiť. Preto je skvelým parťákom bicykel, ktorý zvládne rovnako dobre aj cestu hore, no zároveň nám poskytuje dostatok pohodlia a zábavy na ceste nadol. Pokiaľ sa v tomto vidíte skôr ako na pretekoch, Superior prináša 4 bicykle so zdvihom „navyše” a jemne upravenou geometriou. Lacnejšou voľbou sú hliníkové modely XF 919 TR a XF 939 TR na 29” kolesách, so zdvihom 140/130 mm, výbave Deore resp. SLX od Shimana a cenovkou začínajúcou na 2 699 €.

Karbónové modely sú osadené komponentami Shimano SLX resp. XT radením, s kombináciou 4-piestových bŕzd vpredu a 2-piestových vzadu, tuhšími vidlicami Rock Shox Revelation, plášťami s agresívnejším dezénom, či kolesami s väčšou 30 mm vnútornou šírkou ráfika. Označené sú ako XF 979 TR a XF 999 TR. Cena najvyššieho modelu je 4 999 €. Parametre nájdete na tomto odkaze.


Celú ponuku Superior pre rok 2022 nájdete na stránke výrobcu.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Unboxing: BMC Fourstroke LT ONE – nenásytný maratónec

Hľadáš nekompromisný bicykel do prichádzajúcej maratónskej sezóny, s ktorým si užiješ výlet hrebeňom aj moderné cross-country trate? Máme pre teba skvelý tip.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
Unboxing: BULLS Wild Edge Trail – na traily aj maratóny

Unboxing: BULLS Wild Edge Trail – na traily aj maratóny

Wild Edge Trail kombinuje rýchlosť XC bicykla so všestrannosťou maratónca. Vezmite ho na dlhé výlety alebo na preteky. Odmenou vám bude zábava a rýchlosť.
keyboard_arrow_up