Predstavenie: Nové Shimano GRX Di2 - tvoja dobrodružná elektrosada

Ku cestným súrodencom Dura-Ace, Ultegra a 105 prichádza nové elektronické radenie GRX Di2 2x12. Poďte sa zoznámiť s novinkami, ktoré ponúka táto nová gravelová sada.

Nové komponenty GRX majú označenie RX825 Di2 a rozširujú gravelovú rodinu komponentov Shimano o 12-rýchlostnú sadu. Kombinujú bezkonkurenčné elektronické radenie Shimano s optimalizovanými možnosťami radenia pre jazdu, preteky a celodenné dobrodružstvá.

Nová sada elektronických komponentov Di2 obsahuje Dual Control páčky, ktoré sú nanovo prepracované pre pohodlie a lepšiu kontrolu, zadnú prehadzovačku vybavenú technológiou Shadow RD+ pre lepšiu kontrolu reťaze a prešmyk optimalizovaný pre gravel disciplínu s precízne presným radením.


Jeden zdroj energie

Rovnako ako jeho cestné 12-rýchlostné sady Di2, aj nový systém GRX Di2 je zapojený tam, kde to má zmysel a obsahuje centrálnu viacportovú batériu, ktorá dodáva stabilnú a dlhotrvajúcu energiu prešmykovača aj prehadzovačke. Káble s menším priemerom sa pripájajú priamo z batérie k obom komponentom, čím sa eliminuje potreba spojok a zefektívňuje sa proces skladania. Centrálna vnútorná batéria tiež zjednodušuje nabíjanie a zostáva bezpečná aj na tých najdrsnejších cestách či trailoch.

prehadzovačka Shimano GRX RD-RX825 Di2, radenie Shimano GRX ST-RX825 Di2

Bezdrôtová ergonómia kokpitu

Mnoho nových bicyklov už dnes prichádza s integrovaným kokpitom a kabelážou skrytou v jeho vnútri. Nová GRX Di2 je vybavená bezdrôtovým kokpitom špecifickým pre gravel, kde vyvýšené madlá s rebrovaným povrchom a protišmykové brzdové páčky poskytujú maximálnu bezpečnosť rukám bez ohľadu na to, akým náročným terénom prechádzate.

Táto bezpečná poloha rúk je vylepšená oproti modelu pôvodných Dual Control pák GRX RX815 Di2 a obsahuje aj tretie tlačidlo Di2 na vnútornej strane madiel. Či ho použijete ako ďalšiu možnosť radenia, alebo na prechádzanie po obrazovkách cyklopočítača, je už na vás. Všetko si hravo nastavíte v aplikácii Shimano E-TUBE PROJECT Cyclist.

integrovaný kokpit Shimano GRX RX825 Di2
Páky nového radenia a bŕzd tiež využívajú optimalizovaný tvar pre bezproblémovú integráciu s rozšírenými riadidlami. Majú znateľne oblejší tvar a prechod z riadidiel na ich hornú časť je plynulejší, čo vytvára väčšiu plochu, ktorá pomáha eliminovať tlak na naše ruky.


Najdôležitejšie vlastnosti nových pák ST-RX825 Dual Control

  • Bezdrôtové pripojenie Di2
  • Nová optimalizácia aj pre rozšírené riadidlá
  • Protišmyková vrstva na povrchu brzdovej páky
  • Ergonómia brzdovej páky a držiaka špecifická pre gravel
  • Tri Di2 tlačidlá na každej páke pre vlastné prispôsobenie cez aplikáciu
  • Vymeniteľné batérie (2 x CR1632) s predpokladanou životnosťou 3,5 až 4 roky
  • Hmotnosť: 415 g (pár)

  • radenie Shimano ST-RX825 Dual Controlradenie Shimano ST-RX825 Dual Control
    Nový systém Di2 tiež umožňuje používať aj prídavné tlačidlá radenia. Zapojením jedného zo satelitných radení Shimano, či už na vrchnej časti, spodnej časti riadidiel alebo na aero nadstavcoch, môžu jazdci dôslednejšie udržiavať svoje úsilie bez toho, aby sa museli prechytávať. Rovnako ako tretiemu tlačidlu na riadidlách, aj týmto satelitným spínačom možno priradiť rôzne funkcie vrátane ovládania prehadzovačky, svetiel a cyklopočítačov.

    radenie Shimano ST-RX825 Dual Control

    Presné preraďovanie aj napínanie reťaze

    Prehadzovačka RX825 obsahuje priekopnícku technológiu Shimano Shadow RD+. Vďaka praktickému spínaču uľahčuje demontáž zadného kolesa, keď je vypnutý. Keď je zapnutý, pohon je pod dodatočným napätím, čo pridáva na tichosti jazdy a presnosti radenia.

    prehadzovačka Shimano GRX RD-RX825 Di2
    Rovnako ako na cestných 12-rýchlostných systémoch Di2 je aj prehadzovačka komunikačným uzlom pohonu, pričom bezdrôtovo komunikuje s radiacimi páčkami, kompatibilnými cyklopočítačmi a aplikáciou E-TUBE PROJECT prostredníctvom smartfónu. Obsahuje tiež nabíjací port systému a multifunkčné tlačidlo, ktoré umožňuje jazdcom jednoducho skontrolovať úroveň batérie, spárovať sa cez Bluetooth a vstúpiť do režimu nastavenia pre prešmyk aj prehadzovačku.

    prehadzovačka Shimano GRX RD-RX825 Di2

    Najdôležitejšie vlastnosti prehadzovačky RD-RX825

    • Stabilizácia reťaze Shimano Shadow RD+
    • Integrovaná konektivita a nabíjanie D-FLY
    • Kompatibilná s kazetami 11-34 zubov a 11-36 zubov
    • Hmotnosť: 310 g

    Širšia reťazová linka pre viac miesta

    Rovnako ako úplne prvé GRX sady, aj najnovší systém RX825 využíva širšiu reťazovú linku o 2,5 mm pre lepšiu priechodnosť plášťov. To je užitočné najmä pri trende moderných gravelových plášťov s veľkým objemom a tiež pri podujatiach, kde sa očakávajú náročné blatisté podmienky.

    prešmykač Shimano FD-RX825

    Najdôležitejšie vlastnosti prešmykača FD-RX825

    • Reťazová linka +2,5 mm oproti konvenčnému cestnému prešmykaču
    • Viac priestoru pre plášte
    • Hmotnosť: 142 g


    Na nastavenie stačí aplikácia

    Použitie aplikácie Shimano E-TUBE PROJECT Cyclist sme už spomenuli pri prehadzovačke. Jazdci si v nej môžu vybrať medzi rôznymi intervalmi radenia pre viacnásobné radenie, prispôsobiť priradenie funkcie tlačidiel radenia, naprogramovať rôzne režimy automatického radenia (napríklad synchronizované a polosynchronizované radenie) či jemné doladenie radenia.


    Uvedenie novej gravelovej sady RX825 na trh sa tiež zhoduje s debutom novej funkcie Shimano FRONT SHIFT NEXT. S touto aktualizáciou firmvéru môžete teraz aplikáciu Shimano E-TUBE PROJECT Cyclist použiť na naprogramovanie ľubovoľného tlačidla na presúvanie prešmykača medzi vami zvolenými prevodníkmi, potom prepínať tam a späť pomocou rovnakého tlačidla. Tento nový firmvér je kompatibilný nielen s GRX RX825, ale aj s rodinou 12-rýchlostných cestných Di2 sád Shimano. Výsledkom je jednoduchšie, intuitívnejšie radenie pre menej skúsených jazdcov a rýchlejšie rozhodovanie pre ostrieľaných pretekárov v súťažnom nasadení.


    Spolu so zjednodušením procesu radenia prevodových stupňov môže Shimano FRONT SHIFT NEXT uvoľniť aj ďalšie prepínače, aby zvládli úlohy ako je pohyb cez viacero obrazoviek na spárovanom cyklopočítači, zapnutie a vypnutie kompatibilných svetiel alebo stlačenie tlačidla „lap“ na vašom cyklopočítači, aby ste mohli mať vždy ruky bezpečne na svojom mieste aj počas prejazdu rozbitou lesnou cestou.


    Limitovaná edícia pedálov pre jazdu bez limitov

    K novej sade radenia prináleží aj nová limitovaná edícia pedálov Shimano GRX SPD M8100-UG, ktorá je akousi oslavou gravelovej cyklistiky. S pedálmi GRX si jazdci užijú rovnaký výkon a spoľahlivosť ako s obľúbenými pedálmi Shimano Deore XT, no tieto majú novú grafiku s názvom United in Gravel. Obojstranné pedále GRX majú širokú a nízku platformu pre čo najlepšiu stabilitu v rôznorodom teréne.

    pedále Shimano GRX SPD M8100-UG
    Pokiaľ ide o zhadzovanie blata, sú skonštruované s offsetovým viazaním, ktoré pomáha odstraňovať blato, takže jazdci sa môžu ľahko zacvaknúť a vycvaknúť aj po brodení bahenným poľom. Cyklokrosoví pretekári a jazdci na horských bicykloch sa už dlho spoliehajú na schopnosť SPD pedálov „zotriasť“ zo seba blato. To sa preukázalo už pri nejedných pretekoch Svetového pohára. Graveloví jazdci ocenia rovnaké vlastnosti počas podujatí s nepredvídateľnými alebo blatistými podmienkami na trati.

    pedále Shimano GRX SPD M8100-UGpedále Shimano GRX SPD M8100-UG
    pedále Shimano GRX SPD M8100-UGpedále Shimano GRX SPD M8100-UG

    Rovnako ako všetky SPD pedále Shimano, aj pedále GRX z limitovanej edície majú nastavenie napätia pružiny, takže jazdci môžu doladiť vypínaciu silu podľa chuti.

    Najdôležitejšie vlastnosti pedálov Shimano GRX SPD M8100-UG

    • Nová grafika
    • Nižšia výška platformy pre stabilitu pri pedálovaní
    • Širšia platforma od okraja po okraj
    • Nastaviteľné predpätie pružiny
    • Odporúčané tretry Shimano RX801, RX600 a XC702
    • Hmotnosť: 342 g


    Viac o novej sade Shimano GRX Di2 a pedáloch SPD GRX UG nájdete na stránke výrobcu. Produkty Shimano tiež nájdete na stránkach dodávateľa, alebo v našom MTBIKER eshope.
    Zdroj fotografií: SHIMANO
    info
    Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
    report_problem Našiel si v texte chybu?

    Podobné články

    Predstavenie: FFWD OUTRIDE 30 – na cestu aj do terénu s dobrou cenou PR článok

    Predstavenie: FFWD OUTRIDE 30 – na cestu aj do terénu s dobrou cenou

    Od úspešného uvedenia nového radu kolies FFWD RAW prešlo len pár týždňov a už výrobca predstavuje ďalšiu novinku – hliníkové kolesá OUTRIDE, určené najmä pre gravel.
    Video: Nový SRAM Red sme už vyskúšali - čo je dobré vedieť?

    Video: Nový SRAM Red sme už vyskúšali - čo je dobré vedieť?

    Čo je na najvyššej sade SRAM Red úplne iné, v čom je teraz najlepšia na svete? Vážne dokázali zlepšiť brzdenie o 80 %? Vyskúšali sme to na vlastnej koži.
    Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

    Predstavenie: Nové sady SRAM Eagle X0, XX a XX SL AXS - návrat do budúcnosti

    Prototypy novej MTB AXS sady s logom BlackBox už pár mesiacov sledujeme v rámci jednotlivých kôl svetového pohára. Dnes je ten deň, kedy sa oficiálne odhalia všetky podrobnosti.
    keyboard_arrow_up