Z biku na bežky

Pravá slovenská zima je ročným obdobím, kedy veľa kondičky na biku asi nenaberieme. Dá sa síce dobre zabaviť, ale mnoho krát máme ďaleko od bezpečnej jazdy, či už v meste alebo v teréne. Jedným z mála možností, ako prežiť zimu v zdravom duchu, pri tom si dobre zašportovať, nadýchať na čerstvého vzduchu a objaviť krásy a romantiku zimnej prírody, je vybrať sa na bežky.

O čo ide?

Ide o lyžiarske odvetvie, pri ktorom nie sme viazaní na vleky ani na žiadne strediská, jednoducho obujem lyže a idem rovno krajinou. K úplnej spokojnosti nám už len chýba kvalitná lyžiarska stopa (tú zvyčajne robia skalní nadšenci po prvom napadnutom snehu). V bike-tech-terminológii možno beh na lyžiach nazvať a prirovnať k XC.

Čo k tomu treba?

Okrem chuti a odhodlania príjemne stráviť zimný čas potrebujeme lyžiarsku bežeckú výstroj. Pozostáva najmä z bežiek (lyží), topánok na bežky a z palíc.

V zásade existujú dva druhy bežeckej výstroje, pri každej je dominantným rozpoznávacím znakom typ viazania (a od neho závisí typ použitej topánky):

- starší typ (Nordic norm 75): je masovo rozšírenejší, lacnejší. Topánka má výrazne predsunutú špičku, v ktorej sú tri diery (zospodu). Z viazania trčia tri kliny, na ktoré sa nasadí topánka. Zhora zacvakneme poistku a je to. Päta zostáva voľná a už len dosadá na tenkú drážku, ktorá je prilepená na lyži pod pätou. Tento typ sa využíva hlavne pri behu v stope.

  • novší a modernejší typ (Salomon): využívajú ho športovci, je drahší. Do viazania sa upevní tiež len špička (upevnenie je tu pevnejšie). Pozdĺž celej dĺžky topánky je zospodu spravená drážka, ktorá pekne nasadá do viazania. Topánka je tak stabilnejšia. Tento typ sa využíva hlavne pri korčuľovaní.

Myslím, že je jasné, že začiatočníci použijú starší, zato jednoduchší typ. Odporúčam ho aj pre tých, ktorí to myslia vážne ale nechcú zatiaľ do toho veľa investovať (sám ho spokojne využívam už tretí rok J ). Ešte niečo: lyže by mali byť asi o 15 % dlhšie ako je dĺžka našej postavy (napr. 180cm vysoký človek má cca 205-210 cm dlhé lyže). Sú dlhšie ako zjazdové, aby boli stabilnejšie v stope. Dĺžka palíc: palicu postavíme kolmo k zemi, keď sa prstami dotkneme vrchu palice, vystretá ruka má byť vo vodorovnej polohe.

Nordic Norm 75

Kde ich zohnať?

Najlacnejšou a asi aj najjednoduchšou cestou, ako získať lyže s viazaním Nordic norm 75 je kúpiť použité lyže na rôznych trhoch alebo podať si inzerát (lyže + viazanie = 300 až 500Sk). Keď chceme nové lyže z obchodu (1500 – 2000 Sk), musíme k nim kúpiť i viazanie (200 Sk). Topánky zoženieme za 500 – 700 Sk (inzerát), nové Botas (cca 1200 Sk). Nové palice máme za 250Sk.

Keď si chceme na bežkách kvalitne pokorčuľovať, do úvahy pripadá viazanie Salomon, kúpa v obchode a tieto výdavky: lyže (2000 – 4000 Sk), viazanie (cca 1500 – 2000 Sk), topánky (od 2500 Sk).

A Kam s nimi?

Lyžiarske bežecké trate nájdeme v každom väčšom lyžiarskom stredisku. V niektorých sú dokonca pravidelne udržiavané (napr. Skalka pri Kremnici). Tu je doslova raj pre bežkárov.

Bežeckú stopu si však môžeme spraviť aj sami v panenskom snehu. Prvá cesta v hlbokom snehu je síce pomerne náročná, ale na druhý krát sa nám pôjde už oveľa lepšie. Stopu však odporúčam robiť super kvalitnú.

Aby som nezabudol, začiatkom februára sa pravidelne koná fenomenálna Biela stopa SNP, t.j. beh na lyžiach z Krahúl na Králiky (Kremnické vrchy). Ide o podujatie s účasťou klubových športovcov, ale i širokej verejnosti. Viac info na Biela Stopa.

Krásna scenéria...

Niečo na záver

Ak ste dostali chuť, je dobre. Takže možno sa niekedy stretneme... Ale nepadajte tak, ako ja minule (rovno na face tri krát po sebe " title="

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up