Na Slovensku nájdete 72 zariadení s logom Vitajte, cyklisti!

Na Slovensku nájdete 72 zariadení s logom Vitajte, cyklisti!

Reštaurácie, penzióny, hotely, informačné centrá, hrady, múzeá, kúpaliská a ďalšie turistické zariadenia môžu zvýšiť svoju atraktivitu pre cykloturistov získaním certifikátu Vitajte, cyklisti! Certifikáciu na Slovensku realizuje od roku 2008 Nadácia Ekopolis. V roku 2011 sa počet certifikovaných zariadení zvýšil na 72, čo predstavuje v porovnaní s predchádzajúcim rokom 20-percentný nárast. Partnerom projektu je nadácia DOEN, spoločnosť TOYOTA a v tomto roku aj Nadácia Allianz.

„Prvým držiteľom certifikátu Vitajte cyklisti! sa stalo v januári 2008 turistické informačné centrum v Skalici. Zatiaľ posledným certifikovaným zariadením v tomto roku sa stala Chata Limba na Skalke pri Kremnici. Ide o ubytovacie a stravovacie zariadenie uprostred Kremnických vrchov, ktoré majú veľmi dobré podmienky, najmä na horskú cyklistiku,“ povedal Ján Roháč, programový manažér Nadácie Ekopolis.

Najviac zariadení, ktoré poskytujú služby podľa certifikácie Vitajte, cyklisti! sa nachádza najmä na Záhorí, v Piešťanoch a okolí, ďalej na Liptove a v regióne Banskej Štiavnice. Ich počet sa zvýšil aj v regióne Vysokých Tatier. Zatiaľ najmenej certifikovaných zariadení je na východnom Slovensku.

„Značka Vitajte, cyklisti! je vyhľadávaná cykloturistami zo Slovenska i zo zahraničia, najmä z Českej republiky. V roku 2012 očakávame mierny rast, pretože popularita cykloturistiky a bicyklovania sa zvyšuje. Predpokladáme, že podnikatelia budú chcieť byť pripravení na cyklistov. Zaznamenali sme aj zvýšený záujem štátnej správy a samosprávy o rozvoj cyklotrás a cykloturistiky,“ pokračuje Ján Roháč.

Cieľom certifikácie je zvýšiť počet turistických zariadení a služieb, ktoré sú ústretové voči potrebám cyklistov a tým podporiť cykloturizmus aj na Slovensku. Zariadenia, ktoré sú priateľské voči cyklistom spoznáte už zvonka - sú označené štítom, na ktorom je logo usmievajúceho sa bicykla. Nadácia realizáciou tohto projektu podporuje rozvoj cykloturistiky na Slovensku podľa európskych tradícií, v snahe zapojiť do jej skvalitnenia aj podnikateľov.

„Záleží nám na tom, aby sa cyklisti a cykloturisti na svojich cestách po Slovensku cítili bezpečne. S radosťou podporujeme tých, ktorí aktívne relaxujú a podporujú tak svoj zdravý životný štýl, svojej rodiny a priateľov,“ hovorí Viktor Cingel, predseda správnej rady Nadácie Allianz.

Certifikát Vitajte, cyklisti! môžu získať ubytovacie a stravovacie zariadenia a turistické ciele, ktoré splnia jednoduché kritériá pre poskytovanie služieb cyklistom, napríklad bezpečné miesto na odloženie bicykla, základné náradie, poskytovanie cykloturistických informácií a pod. Ich kritériá pripravenosti posúdi školený hodnotiteľ, ktorých v súčasnosti pôsobí na Slovensku 25.

Ján Roháč ďalej vysvetľuje: „Po získaní certifikácie môžu používať zariadenia logo usmievajúceho sa bicykla a názov certifikátu (projektu) pri svojich marketingových aktivitách. Súčasne ich Nadácia Ekopolis propaguje na domácom aj zahraničných cykloturistických trhoch, ako napr. zaradením do katalógov cykloturistických zariadení, zverejnením na internete, distribúciou reklamných materiálov, inzerciou v cyklistických magazínoch a i. Vďaka podpore Nadácie Ekopolis a Nadácie Allianz sa znížila cena certifikácie Vitajte, cyklisti! v roku 2011 o 50 percent, teda na 67 eur.“

Certifikačná schéma Vitajte cyklisti! je inšpirovaná certifikáciou Cyklisté vítáni v Českej republike, s ktorou má spoločné nielen pravidlá, ale aj logo. Viac o výhodách certifikácie sa dozviete na www.vitajtecyklisti.sk, ktorá prináša aktuálne a zaujímavé informácie pre cyklistov, majiteľov a manažérov turistických zariadení.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela
keyboard_arrow_up