Zdroj: MTBiker.sk

Komisia SZC MTB DH/4X vám s potešením oznamuje vznik oficiálneho seriálu na Slovensku. 4X sériu sme tu posledné roky nemali a okrem minulej sezóny sa titul majstra Slovenska udeľoval na majstráku organizovanom na bikrosovej dráhe. Vzniku Slovenského pohára 4X bránilo niekoľko vecí... od nezáujmu organizátorov cez prakticky neexistenciu fourcrossových tratí, nedostatok tréningových príležitostí... a z toho všetkého aj napokon nezáujem jazdcov.

Tento rok by tomu malo byť inak. Napriek tomu že bol zrušený UCI svetový pohár  4X, táto disciplína sa v Európe stále teší obľube.
Premiérový ročník Slovenského pohára 4X bude pozostávať symbolicky zo 4 kôl. Ani jedno z nich nie je v termíne iného dôležitého závodu u nás, niektoré dokonca priamo kooperujú s programom iného pohára.

Dúfame, že sa nám počas tejto sezóny postupne podarí nastaviť celý pohár a jeho organizáciu k vašej spokojnosti. Najlepšou odmenou bude ale vaša účasť na týchto pretekoch Všetky trate budú zároveň zjazdné aj na fulloch, takže nebude potrebné hromadne nakupovať 4X špeciálky

#1 - 21.4. - Kálnica (zároveň sa koná Specialized Moravsko Slovenský DH Cup)
#2 - 12.5. - Bezovec
#3 - 14.7. - Hlohovec
#4 - 15.9. - Bezovec, + M SR zároveň sa koná Specialized Moravsko Slovenský DH Cup)


       SÚŤAŽNÝ PORIADOK SLOVENSKÉHO POHÁRA VO FOURCROSSE 2012

 

1. VŠEOBECNÉ ZÁSADY

 

1.1         Usporiadateľom Slovenského pohára MTB 4X je Slovenský Zväz Cyklistiky.

1.2         Slovenský pohár MTB  vo fourcrosse  (ďalej  len „SP 4X“) 2012 je usporiadaný ako seriál pretekov a vypisovanie jednotlivých kôl sa riadi platnými športovo-technickými predpismi SZC (ďalej ŠTP SZC).

1.3         Tento Súťažný poriadok (ďalej "SúP") upresňuje ŠTP SZC a je záväzný pre všetkých účastníkov SP 4x 2012 (organizátorov, rozhodcov, trénerov, pretekárov,…). Tento SúP upravuje podmienky hodnotenia SP 4X 2012.

1.4         Organizáciou a technickým zabezpečením je poverený  klub, organizácia alebo jedinec na základe vlastnej písomnej požiadavky zaslanej na adresu dh@cyklistikaszc.sk a na základe zmluvy, ktorú podpíše so SZC a to najneskôr do 31.3.2012.

1.5         Technický organizátor - riaditeľ pretekov (ďalej "TO") má povinnosť vypracovať návrh rozpisu (propozície) súťažného kola. Tento návrh zašle najmenej 4 týždne pred konaním pretekov na adresu dh@cyklistikaszc.sk. Schválený rozpis obdrží po odsúhlasení osobou poverenou  Športovo - technickou komisiou (ďalej len „ŠTK SZC)

1.6     Výsledky z jednotlivých kôl SP 4X je TO povinný zaslať najneskôr do 10 dní po skončení pretekov elektronicky na szc@cyklistikaszc.sk .

1.7     Ak tento súťažný poriadok nestanovuje inak, tak platia športovo - technické predpisy SZC pre MTB 2012, ktoré sú uvedené v dokumente  Súťažné pravidlá Slovenského zväzu cyklistiky - Horská cyklistika (MTB).

1.8     TO je zodpovedný za dodržanie všetkých všeobecne záväzných predpisov týkajúcich sa organizovania športových podujatí. Zodpovedá aj za dodržanie športovo – technických predpisov platných v SZC a za dodržanie zmluvných podmienok zakotvených v zmluve medzi SZC a TO.

1.9     K zaisteniu bezpečnosti všetkých zúčastnených je usporiadateľ povinný zabezpečiť:
-  minimálne jedno vozidlo Záchrannej zdravotnej služby alebo vozidlo Horskej služby na Slovensku.
-  prítomnosť minimálne jedného odborného lekára po celú dobu trvania pretekov vrátane oficiálneho tréningu, ktorý prebieha v sobotu a nedeľu.

1.10      Odporúča sa, aby sa TO poistil proti zodpovednosti voči tretím osobám.

1.11      TO zabezpečí priestor v depe pretekov pre tímové stany tým klubom, ktoré písomne zašlú žiadosť, obsahujúcu potrebné metre štvorcové, na adresu organizátora a na adresu dh@cyklistikaszc.sk po zverejnení propozícií, najneskôr však 7 dní pred daným pretekom.  Za tento priestor nie je možné vyberať žiadne poplatky.  Kluby, ktoré nemajú rezervovaný priestor u TO, budú parkovať mimo vyhradeného územia pre nahlásené kluby.

1.12      TO zabezpečí páskovanie, vyznačenie a ochranu kritických miest do piatku pred  daným kolom  SP 4X, aby bola trať k dispozícii pre členov komisie na kontrolu bezpečnosti trate ešte pred zahájením samotného oficiálneho tréningu v sobotu ráno a vytvorí priestor komisii na prehodnotenie organizácie a trate po prvom oficiálnom tréningu.

1.13      Neuskutočnenie pretekov zaradených do seriálu SP 4X 2012 musí TO oznámiť najneskôr 30 dní pred ich plánovaným termínom na dh@cyklistikaszc.sk.

1.14      Na súťaž môže byť použitý  iba taký bicykel, ktorý spĺňa bezpečnostné a technické požiadavky pravidiel SZC pre MTB a Športovo-technických predpisov SZC pre MTB.

1.15      Pretekár musí byť vybavený predpísanými ochrannými pomôckami podľa platných pravidiel SZC pre MTB a Športovo-technických predpisov SZC pre MTB.

1.16      Pretekár predkladá pri registrácií k pretekom platnú licenciu SZC. V prípade, že na licencii SZC nie je fotografia, tak je potrebný i ďalší doklad totožnosti. Licencia musí byť podpísaná a laminovaná.

1.17      Pretekár sa zúčastňuje pretekov na vlastné nebezpečenstvo a pri registrácií vypĺňa formulár o vlastnej zodpovednosti za úrazy a škody spôsobené sebe  i tretím osobám. Za pretekárov do 15 rokov podpisuje formulár rodič priamo pri prezentácií, príp. iný zákonný zástupca, ktorý preberá za pretekára zodpovednosť. V danom prípade musí byť uvedené splnomocnenie overené notárom. Odporúčame úrazové poistenie pre poskytnutie prvej pomoci Horskou službou.

1.18      Hlavného rozhodcu pretekov SP MTB navrhuje Komisia MTB DH/4X.

1.19      Ďalších rozhodcov deleguje Komisia MTB DH/4X na požiadanie TO.

1.20      Registrácia bude prebiehať online minimálne 14 dní pred pretekom.

1.21      Štartovné pri pretekoch SP 4x je stanovené na 10,- eur pre  všetky kategórie.  Štartovné zahŕňa registráciu na preteky. Vývoz pretekárov na štart  po dobu pretekov a tréningu rieši TO individuálne v max cene 10€ .

1.22      Víťazom  seriálu  SP 4X sa stáva pretekár s najvyšším počtom dosiahnutých bodov spočítaných zo všetkých kôl.

1.23      Pretekár môže byť hodnotený len v jednej kategórii.

1.24      Víťaz kategórie Slovenského Pohára bude vyhlásený len vtedy, ak sa na štart minimálne v troch kolách postavia najmenej piati súťažiaci z troch rôznych klubov.

1.25      V prípade rovnosti bodov rozhoduje o víťazovi SP:

a) vyšší počet lepších umiestnení počas seriálu SP
b) väčší počet absolvovaných kôl seriálu SP
c) nižší vek pretekára 

1.26      V rámci vyhodnotenia najúspešnejšieho klubu SP4X 2012 budú brané do úvahy body max. piatich najlepších pretekárov jednotlivých klubov, bez ohľadu na kategóriu a následne násobené koeficientom kvalitatívnej úrovne danej kategórie.

1.27      Pretekári kategórie Open, ktorí obsadia prvé tri pódiové umiestnenia v celkovom hodnotení SP 4X musia byť v nasledujúcom ročníku SP 4X držiteľmi licencie kategórie Muži Elite/Junior.

1.28      Hlavný rozhodca, po vzájomnej dohode s traťovými rozhodcami a riaditeľom pretekov môže z disciplinárnych dôvodov nepripustiť pretekára na štart.

1.29      Pri vyhlasovaní víťazov má právo vystaviť svoj bicykel iba víťaz danej kategórie a to na mieste na tom vyhradenom organizátorom.

 

2. KATEGÓRIE

2.1
a)      Muži Elite – (1995 a starší) muži U23 a Elite - držitelia licencie
b)      Open  – Muži+Ženy. Kategória otvorená pre všetky vekové kategórie
c)       Rookie – (1996 a mladší)

2.2         PRETEKÁRI DO 18 ROKOV MUSIA BYŤ DRŽITEĽMI LICENCIE KATEGÓRIE ŽIAK KADET/JUNIOR A  MUSIA MAŤ KLUBOVÚ PRÍSLUŠNOSŤ.

2.3         Jednodňovú národnú licenciu bez klubovej príslušnosti je možné v krajnom prípade vybaviť i v mieste konania, v deň konania pretekov pri registrácií. Cena jednodňovej národnej licencie je stanovená na 3,-eur. Komisia MTB DH/4X stanovila príplatok vo výške 12,- eur za vybavenie licencie na mieste konania, čím celková cena za jednodňovú národnú licenciu vybavovanú na mieste pretekov je 15,- eur.

2.4         V prípade registrácie menej ako 8 pretekárov v danej kategórii je možné danú kategóriu zlúčiť s kategóriou Elite.

 

3. BODOVANIE

3.1         Body za umiestnenie sa prideľujú podľa tejto tabuľky:

UMIESTNENIE

BODY

UMIESTNENIE

BODY

1.

50

11.

7

2.

40

12.

6

3.

30

13.

5

4.

20

14.

4

5.

15

15.

3

6.

12

16.

1

7.

11

17-32

1

8.

10

 

 

9.

9

 

 

10.

8

 

 

 3.2         Kvalifikačná jazda: určuje štvorice vo vyraďovacích jazdách podľa nasledovného kľúča.

!!! viď príloha PDF!!!

3.3         Konečné poradie je určené poradím v akom prešli pretekári cieľom.

3.4         Pretekári budú musieť absolvovať jednu povinnú tréningovú jazdu počas ktorej prejdú štartom i cieľom bez zastavovania na trati. V prípade, že pretekár vynechá povinnú tréningovú jazdu, bude diskvalifikovaný. Pretekár sa musí uistiť, že komisár, prítomný na štarte i v cieli eviduje absolvovanie jeho tréningovej povinnej jazdy.

3.5         Pretekár sa môže pohybovať na trati počas oficiálneho tréningu len s platným štartovným číslom upevneným na pretekárskom bicykli. V prípade porušenia daného nariadenia bude pretekár diskvalifikovaný na jedno kolo SP 4X a v prípade opakovaného porušenia bude diskvalifikovaný z celého seriálu SP 4X pre daný ročník. Je v záujme samotných jazdcov ohlásiť rozhodcom, alebo členom organizačného tímu, prítomnosť cyklistov na trati bez štartového čísla!

3.6         Každý pretekár musí prejsť cieľom kvalifikačnej jazdy v opačnom prípade bude diskvalifikovaný a nebude pripustený na štart vyraďovacej jazdy.

3.7         Porušovanie značenia trate, čiže prechádzanie mimo vyznačeného územia trate počas meraných jázd, či nedodržanie pravidiel v prípade návratu na trať pri nechcenom vybočení, bude trestané napomenutím od hlavného rozhodcu ako i diskvalifikáciou pri opakovanom alebo hrubom porušení pravidiel.

3.8         Počas tréningových jázd nesmú pretekári svojvoľne akýmkoľvek spôsobom upravovať trať  pretekov a sú povinní opraviť vytyčovaciu pásku, ktorú porušili pri vybočení z trate.

3.9         Počet jazdcov postupujúcich do vyraďovacích jázd je  maximálne 64 pretekárov v každej kategórii.

 

4. KALENDÁR PRETEKOV SP 4X 2012

 

DÁTUM

KOLO

LOKALITA

21.4.

#1

Kálnica

12.5.

#2

Bezovec

14.7.

#3

Hlohovec

15.9.

#4, M SR

Bezovec

 

  

5. MINIMÁLNE CENY A ODMENY (€)

 

  

1.miesto

2. miesto

3. miesto

4/5. miesto

Elite

150

100

60

20

Open

vecné

vecné

vecné

 

Rookie

vecné

vecné

vecné

 

 

5.1     Výška minimálnych cien neobmedzuje TO k vyplateniu vyšších odmien.

 

6.            ZÁVEREČNÉ USTANOVENIA

 

6.1         Prihlasovanie na preteky bude prebiehať elektronicky 14 dní pred pretekom. Registrácia bude prebiehať mieste pretekov LEN v sobotu. Pretekári, ktorí sa neprihlásili cez internet budú platiť spracovateľský poplatok vo výške 5,- eur.

6.2         Povinnosťou TO je najneskôr do 30 minút po skončení kategórie umiestniť na viditeľnom mieste (v kancelárii pretekov resp. v blízkosti cieľa) oficiálne poradie s podpisom hl. rozhodcu i riaditeľa pretekov. Za správne poradie a urýchlené zverejnenie zodpovedá hl. rozhodca a riaditeľ pretekov. Len po tomto zverejnení a 10 minútovej čakacej lehote môžu byť odovzdané ceny a poradie môže byť uvedené do zápisu o pretekoch (do výsledkov).

6.3         Tento súťažný poriadok je záväzný pre všetkých účastníkov pretekov v    seriáli Slovenského pohára vo fourcrosse a Majstrovstiev SR v roku         2012 a technických organizátorov jednotlivých kôl.

6.4         Nerešpektovanie SúP bude posúdené komisiou MTB DH/4X, ktorá môže udeliť finančnú pokutu          do výšky 2000,- eur.

 

V Moravanoch nad Váhom dňa 1.4.2011


Komisia SZC MTB DH/4X.

[Foto na úvode: MTBiker.sk]

report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Propozície Slovenský pohár 4X 2012 – 1. kolo - Kálnica PR článok

Propozície Slovenský pohár 4X 2012 – 1. kolo - Kálnica

Prvé kolo nového Slovenského poháru v 4X už v sobotu v Kálnici.
Slovenský pohár DH 2012

Slovenský pohár DH 2012

Komisia SZC MTB DH/4X schválila finálnu verziu súťažného poriadku pre Slovenský pohár v zjazde. V pravidlách je niekoľko viac či menej významných zmien, ktoré vám prinášame v skratke, avšak odporúčame prečítať celé...
Termíny MTB pretekov v ČR 2012 PR článok

Termíny MTB pretekov v ČR 2012

Komise MTB Českého svazu cyklistiky v uplynulých dnech schválila termíny a místa konání Českých pohárů a mistrovství ČR horských kol pro rok 2012, v disciplinách cross country (XCO), maratón (XCM), fourcross (4X), sjezd (DHI), trial (TR) a nově také sprint (XCE). Kompletní kalendář naleznete v článku.
keyboard_arrow_up