Po cyklomoste sa počas slávnostného otvorenia prešli tisíce ľudí

Po cyklomoste sa počas slávnostného otvorenia prešli tisíce ľudí

Po cyklomoste sa počas slávnostného otvorenia prešli tisíce ľudí Po novom cyklomoste, ktorý spája Devínsku Novú Ves s rakúskou obcou Schlosshof, sa počas slávnostného otvorenia prešli tisíce ľudí. Na slovenskej strane odhalili pri nájazde na most aj pamätnú tabuľu s názvom mosta – Cyklomost slobody. Pripravený bol celodenný program s piknikovou atmosférou a návštevníci sa mohli občerstviť v stánkoch so zdravou výživou.

Slovenský a rakúsky breh po vyše 60 rokoch opäť spája most ponad rieku Morava. Bratislavský župan Pavol Frešo ho označil za historickú udalosť, ktorá spája národy, regióny i ľudí. Ako zároveň uviedol, tento deň vytvára v spoločnom slovensko-rakúskom regióne novú budúcnosť. „Hlboko v duši som veril, že keď vyvinieme veľký tlak, keď ľudí presvedčíme a budeme nadšení pre takéto dielo, tak sa to podarí. Toto je vecou všetkých inžinierov, architektov a robotníkov, ktorí postavili tento most,“ povedal župan Pavol Frešo. Podľa predsedu dolnorakúskej vlády Erwina Prölla má cyklomost nielen symbolický, ale aj výrazný ekonomický význam pre oba regióny. Označil ho aj za nový druh spolupráce. Súčasťou slávnostného otvorenia bolo aj pokrstenie knihy o 33 najkrajších cyklistických okruhoch na západnom Slovensku.



Cyklomost môže verejnosť využívať od polovice augusta, oficiálne ho otvorili túto sobotu. Pripravená bola ďalšia pikniková akcia v rámci projektu Piknik&Bike, ktorá poukazuje na aktívne trávenie voľného času v prírode. Určená je rodinám s deťmi ale aj cyklistom. Cieľom akcie je jednak spropagovať cyklotrasy v Bratislavskej župe, zároveň má poukázať na zdravý životný štýl, tzn. aj kvalitné stravovanie.

Výstavba cyklomostu sa začala vlani v septembri, postavil ho konzorcium Ingsteel a Doprastav. Most je postavený v historickej trase a slúži pre dopravu cyklistov, peších turistov a záchrannú službu. Z celkovej dĺžky lávky 955 metrov tvorí oceľová mostná konštrukcia 525 metrov, šírka lávky je 4 metre, čo umožňuje prejazd vozidiel záchranných zložiek. Cyklisti pri jazde mostom prekonajú výškový rozdiel 7m. Výška mosta nad hladinou Moravy umožní bezpečnú plavbu po rieke.
Most je dôležitým spojovacím článkom regionálnej siete rakúskych a slovenských cyklotrás. Počas prípravných prác bol odhalený aj pôvodný mostný násyp ešte z čias Márie Terézie. Podľa župana Pavla Freša sa aj pri ďalších prácach našli v hĺbke pôvodné piloty, ktoré boli súčasťou premostenia pred cca 300 rokmi. Cyklomost je stavaný tak, aby nenarušil zvyšky tohto pôvodného mosta.
Projekt cyklomostu je spolufinancovaný v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007-2013, Piknik&Bike z projektu Za mostom.
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Momentálne sa tu nenachádzajú žiadne komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

Vážska cyklomagistrála – prvý úsek cyklisti otestujú už o pár dní

Vážska cyklomagistrála – prvý úsek cyklisti otestujú už o pár dní

Unikátny projekt Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) v podobe Vážskej cyklotrasy začína naberať prvé reálne kontúry.
Októbrové číslo Cyklistickej dopravy 2013 PR článok

Októbrové číslo Cyklistickej dopravy 2013

Dnes trošku s menším meškaním vyšlo októbrové číslo cyklistickej dopravy, v ktorom sa okrem iného dočítate o zaujímavých cykloriešeniach, či už z domova alebo zo sveta.napríklad aj o tom, ako v Banskej Bystrici demonštrovali,ktorý druh dopravy je ten pravý orechový. taktiež si môžete prečítať nové cyklorady, report o cykloinfraštruktúre z Rigy a veľa ďalšieho.
Kraj vyznačil vyše 300 kilometrov cyklotrás

Kraj vyznačil vyše 300 kilometrov cyklotrás

Cyklistické značenie v oblasti Malých Karpát Bratislavský kraj obnovil v rámci projektu Perimost, ktorý je spolufinancovaný z prostriedkov programu cezhraničnej spolupráce Slovenská republika – Rakúsko 2007 – 2013. Preznačených bolo 259 km cyklotrás. Nových je 26 km cyklotrás v Malých Karpatoch a 36 km na masíve Devínskej Kobyly.
keyboard_arrow_up