Športová fotografia - Sekačka

Vo fotení pojem sekačka označuje fotku, v ktorej je zachytený priebeh určitej udalosti (skok na biku, lyžiach, snowboarde a pod.). Sekačka je v podstate fázovaná fotka, sekaná fotka. Sekačka sa používa predovšetkým na zobrazenie zložitého triku, kde je vidieť presne každý pohyb športovca. Dnes Vám ukážem, ako fotím sekačku ja a ako výsledné fotky spracúvam. Poďme teda k samotnému procesu fotografovania.

V prvom rade si nastavíme fotoaparát do manuálneho režimu – potrebujeme mať všetky zábery rovnako naexponované.

Pre tento prípad som si nastavil čas cca 1/500s, aby som mal jazdca v zábere zamrazeného, clonu som zámerne zvolil vyššiu kvôli hĺbke ostrosti (jazdca chcem mať ostrého na každej fotke). Nastavenie citlivosti (ISO) som prispôsobil svetelným podmienkam tak, aby som mal správnu expozíciu. Fotil som v režime kontinuálne snímanie.

Fotografia sekačka
Pri samotnom fotení je dobré použiť statív. Ja fotím bez statívu a preto mám viac práce so zábermi v počítači. Pri fotení zapriem ruky, zaostrím a cvakám ešte predtým ako dôjde jazdec na prekážku – až po dopad a odjazd.

Veľmi dôležitá je pri sekačke kompozícia. Najlepšie je ak nám snímaný objekt v zábere prechádza postupne z jednej strany na druhú – vtedy vynikne celý trik.
Finálny záber je potrebné spracovať v programe, ktorý podporuje vrstvy a maskovanie. Jednotlivé snímky sa ručne „lepia“ a maskujú do základnej fotky, ktorá nám slúži ako pozadie.


Piešťanci Erik "Eriino" Ďuriš a Marek "Švaco" Švančara sa rozhodli zužitkovať svoje niekoľkoročné skúsenosti z oblasti fotografie a v roku 2009 založili projekt E.M.Photography (Erik.Marek.Photography), v rámci ktorého ponúkajú začínajúcim i skúsenejším fotografom cenné rady pri vytváraní kreatívnych fotografií.

Marek Švancara - Ahojte volám sa Marek Švančara ale všedci ma poznajú pod prezývkou Švaco. Okrem iného sa snažím sa fotografovať extrémne športy. Táto kategoria je vcelku široký pojem ale asi najlepšie sa cítim pri biku či už ako rekreačny jazdec ale hlavne za fotoaparatom. Moju tvorbu môžete nájsť na http://www.mareksvancara.com

Marek Švancara
Erik Ďuriš - jeden z dvoch zakladateľov blogu e.m.photography, jeho ďalšou záľubou i prácou v jednom je fotografovanie, natáčanie videí a popritom tiež pracuje ako novinár. Je kreatívny, vždy otvorený novým nápadom, najradšej fotí a zachytáva niečo zaujímavé, čo upúta pozornosť ľudí. Jeho tvorbu nájdete na eriino.sk alebo FB Erik Ďuriš Photography.

Foto: Erik Ďuriš
report_problem Našiel si v texte chybu?
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

S bicyklom na cestu - poznáte povinnosti cyklistu?

S bicyklom na cestu - poznáte povinnosti cyklistu?

Letné mesiace, dlhý slnečný svit a teplé počasie sú priam ideálne na dni strávené vonku. Aj keď leto patrí medzi najobľúbenejšie obdobia vhodné na šport, počet cyklistov sa z roka na rok zvyšuje, a to nielen počas neho.
Kúpa veci z bazáru: Rady a tipy ako nakupovať bezpečne

Kúpa veci z bazáru: Rady a tipy ako nakupovať bezpečne

Mnohí z nás už na bazároch hľadali či nakupovali bicykle alebo komponenty. Mnohí z nás sa už aj doma tešia z „nového“ biku alebo „nového“ komponentu. Bohužiaľ, nie každý má to šťastie a tak sa z času na čas niekto stane obeťou väčšieho či menšieho podvodu. Pripomíname teda zopár rád, ako minimalizovať riziko a vyhnúť sa podvodníkom.
50 najlepších fotografií zo závodu 1000 Miles

50 najlepších fotografií zo závodu 1000 Miles

Zaujímavé momentky zachytávajúce prírodné scenérie, nasadenie súťažiacich, zázemie, ale aj náročnosť tejto extrémnej akcie. Nechajte sa omámiť a začnite trénovať na ročník 2015.
keyboard_arrow_up