Nový Canyon Inflite CF SLX - cyklokros sa mení a treba sa prispôsobiť

Nový Canyon Inflite CF SLX - cyklokros sa mení a treba sa prispôsobiť

Rovnako, ako sa mení moderné XCO, mení sa aj cyklokros. A to smerom viac k technike, ktorá hrá stále väčšiu úlohu - najmä vtedy, ak rozhoduje každá sekunda.

Súčasní top jazdci nemajú problém preskakovať prekážky na bicykli alebo vyšpurtovať strmé a náročné stúpania, čím samozrejme dokážu získať výhodu – rovnako sa vedia rozhodnúť, kedy je lepšie vziať bicykel na rameno a utekať. Aby to bolo možné, musia byť v prvom rade výborne technicky pripravení, skúsení a tiež mať v rukách „stroj“, ktorý im to všetko uľahčí.


Základný princíp

Tento moderný trend zohľadnil Canyon pri výrobe svoje nového cyklokrosového špeciálu – Inflite CX SLX. Jeho cieľom bolo zakomponovať do bicykla „riešenia“, ktoré umožnia získavať sekundy, kde sa len dá – pretože práve tie dokážu rozhodnúť v tak krátkej a dynamickej disciplíne. Základ konceptu tvoria tri základné prvky:
  • Geometria inšpirovaná horskými bicyklami – práve v modernom MTB hľadali v Canyone inšpiráciu. Nie je ľahké dosiahnuť, aby bol bicykel stabilný a zároveň obratný v technických úsekoch. Výsledkom je dlhší dosah, teda „reach“, dlhší rázvor, no krátka zadná stavba a predstavec. K tomu sa pridáva hlavový uhol 72,5 stupňa.
  • Upravený systém „nosenia“ - aj keď máte tú najlepšiu techniku, vždy je potrebné a častokrát aj ďaleko rýchlejšie bicykel chytiť na rameno a preniesť. Práve to výrazne uľahčí prepracovaný tvar rámu a riešenie okolo hornej a sedlovej časti rámu.
  • Dôraz na maximálnu možnú priechodnosť – celý bicykel je konštruovaný tak, aby sa na ňom chytalo čo najmenej blata, čo vo výsledku znamená menej času v depe a opäť sekundy k dobru.


Karbónový rám

Inflite CX SLX je prvý karbónový cyklokrosový bicykel v ponuke značky Canyon, no to nič nemení na skúsenosti so spracovaním toho materiálu – stačí sa pozrieť na históriu cestných a MTB bicyklov. Výsledkom je rám, ktorý v diskovej verzii a vo veľkosti M váži iba 940 g, čím sa radí medzi skupinu najľahších, ktoré súčasný trh ponúka. Ale nízka váha nebola hlavným kritériom – v disciplíne ako je cyklokros je potrebná aj vysoká tuhosť, či už z hľadiska celkového výkonu, ale aj odolnosti. S týmto rámom nebudete mať problém šprintovať zo zákrut a rovnako zvládne aj poriadny „nápor“ od terénu.


Integrácia

Tento pojem sa už stal pevnou súčasťou napr. pri aerodynamických cestných modeloch, no aj tu má integrácia svoje opodstatnenie. Kombinácia riadítok a predstavca s označením H31 Ergocockpit CF má kratšiu dĺžku predstavca a širšie prevedenie ako cestná verzia, takže ponúkne potrebnú kontrolu, nízku váhu a maximálnu tuhosť pre vedenie stopy. Rovnako bola jeho ergonómia prispôsobená potrebám cyklokrosových jazdcov. Veľmi zaujímavou časťou rámu je integrovaná sedlová objímka, ktorá vďaka svojej konštrukcii ponúkne pevnosť, odolnosť proti blatu a vode a zároveň umožní sedlovke pracovať vo väčšom rozsahu.


Na veľkosti záleží

Pomerne inovatívny prístup zvolil Canyon pri rozsahu veľkostí, kedy ponúkne aj rámy v prevedení 3 XS. Problém teda nebudú mať ani jazdci vysokí cca 152 cm. Aby ale zostali zachované rovnaké vlastnosti ovládania aj pri týchto rámoch budú 3 XS a 2 XS postavené na platforme 650 B (teda 27,5). Nižší jazdci si teda rovnako užijú „bleskové“ ovládanie a stabilitu v náročných úsekoch, ktoré nový koncept rámu prináša do sveta cykokrosu.


Podrobnosti, ponúkané modely a ceny sa dozviete na domovnských stránkach canyon.com/en-sk.
report_problem Našiel si v texte chybu?
redakcia 
clear
Prečo sa ti článok nepáči?
Odoslať spätnú väzbu
Formulár sa odosiela

Komentáre

Musíš byť prihlásený, ak chceš vidieť celú diskusiu.
Formulár sa odosiela
Pridaj komentár
Formulár sa odosiela

Podobné články

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde PR článok

E-novinky Canyon - evolúcia v plnom prúde

Canyon na tento rok kompletne inovoval svoju ponuku horských elektrobicyklov. O ktoré modely ide? V čom sa líšia oproti predchodcom? Ako sú vybavené?
Predstavenie: Canyon Neuron 2023 - ešte väčšia porcia zábavy

Predstavenie: Canyon Neuron 2023 - ešte väčšia porcia zábavy

Canyon Neuron je dlhoročnou stálicou a bestsellerom v ponuke nemeckého výrobcu. Rok 2023 je rokom, kedy svetlo sveta uzrela nová generácia tohto modelu.
Canyon predstavuje novinku Stoic a inovovaný Spectral 29 CF

Canyon predstavuje novinku Stoic a inovovaný Spectral 29 CF

Na vlne trailových modelov, vďaka ktorým si môžete užívať nielen vzdialené krásy prírody, ale súčasne aj technické bonbóniky trailov, predstavuje Canyon dvojicu modelov Stoic a Spectral 29 CF s prívlastkom 2021.
keyboard_arrow_up