Čo ponúkne Marin v segmente gravel v sezóne 2019?

Kategórie a správne zaradenie bicyklov asi nikdy v histórii nebolo tak ťažké ako teraz, pretože mnohí výrobcovia sa snažia kombinovať nové prvky a súčasti.

Jedna z najúspešnejších značiek, ktorá v tejto oblasti vyniká už niekoľko rokov, je americká značka Marin Bikes. Vznikla v osemdesiatych rokoch na miestach, kde vôbec vznikli a úspešne sa vyvíjali horské bicykle. Novátorský duch ich stále neopustil a naďalej objavujú nové možnosti. Sympatické je označovanie modelov podľa miestnych hôr, trailov, údolí a barov, ako tomu je aj v prípade nových modelov pre rok 2019, ktoré by sme mohli zaradiť do kategórie gravel, aj keď túto kategóriu úspešne prekračujú vo viacerých detailoch. 

Gestalt

Modelová rada Gestalt má bližšie k cestným bicyklom, ľahký hliníkový rám zvládne všetky terény a každé počasie, konečne sa môžete odviazať aj na miestach, kde ste predtým jazdili príliš opatrne. Celá rada má mechanické kotúčové brzdy, základný model je osadený brzdami Promax Render a vyššie dva modely majú brzdy Tektro MD-C500. Môžete si dovoliť plášte do veľkosti 32 mm. Mimochodom Gestalt Haus je svetovo preslávená piváreň v oblasti Marin County v Kalifornii, ktorá je priateľsky naklonená cyklistom. Niet divu, veď bicykel si môžete zavesiť priamo vo vnútri na držiaky umiestnené na jednej zo stien. Gestalt má hliníkový rám Series 2 Beyond Road, spoľahnúť sa môžete na hliníkovú vidlicu. Dva prevodníky vpredu, prehadzovačka Shimano Claris v spolupráci s osem rýchlostnou kazetou SunRace je predsa len trochu sparťanská výbava. V ponuke sú dve farebné prevedenia – matná strieborno čierna a matná čierna (Satin Silver/Black, Satin Black).


Gestalt 1 s hliníkovým rámom s označením Series 3 Beyond Road má už karbónovú vidlicu, dvojprevodník dopĺňa prehadzovačka Shimano Sora a deväť rýchlostná kazeta SunRace. Tento model ponúka farebné prevedenie – matná strieborno červená (Satin Silver/Red).


Gestalt 2 je osadený na hliníkovom ráme Series 3 Beyond Road s karbónovou vidlicou. Má prehadzovačku Shimano Tiagra, desať rýchlostnú kazetu Shimano Tiagra HG-500.  V ponuke je farebné prevedenie - čierny lesk (Gloss Black).


Gestalt X

Ak chcete zostať verný modelovej rade Gestalt, ale predsa len potrebujete jazdiť viacej v teréne, potom je tu pre vás Gestalt X.  Je rozšírením možností ešte ďalej, ako ponúka klasický Gestalt. Ponúka veľkorysejšie plášte, až do hrúbky 37 mm, má znížené ťažisko a u oboch modelov sa jedná o jedno prevodník. Rám bez zbytočných nápisov a lanká vedené jeho vnútrom dodávajú bicyklu elegantný vzhľad. Gestalt X10 má hliníkový rám, karbónovú vidlicu, a ako názov napovedá, má 10-rýchlostnú kazetu SunRace. Mechanické kotúčové brzdy MD-C500 a prehadzovačku SRAM Apex 1. Farebné prevedenie – matná strieborno oranžová.


Gestalt X11 hliníkový rám s označením Series 4 Beyond Road, karbónová vidlica, 11-rýchlostná kazeta SRAM XG-1150. Vyšší komfort zaručujú hydraulické kotúčové brzdy a prehadzovačka - oboje značky SRAM Rival. Zaujímavo pôsobí hliníkový chladič prednej brzdy. Farebné prevedenie – matná čierno červená. 


Steel is Real

Pod týmto reklamným sloganom sú zaradené dva modelové rady. Nicasio má bližšie k cestným modelom a Four Corners je asi najdrsnejšou variantou gravel bicyklov dostupných na trhu. Použitie ocele napovedá, že sú to bicykle určené pre najväčšiu záťaž, veď oceľ je žiadaná najmä u BMX nadšencov, kde sa kladie dôraz na pevnosť materiálov.

Nicasio

Nicasio vychádza z úspešnej modelovej rady Gestalt, avšak odlišuje sa oceľovým rámom. Názov odkazuje na mestečko v Kalifornii a v Španielsku, je to obľúbené chlapčenské meno, ktoré v preklade znamená víťazstvo.  Ponúka štyri varianty a v prevedení Nicasio RC, dokonca nezabúdajú ani na milovníkov klasiky. Tento modelový rad ponúka možnosť hrúbky plášťov do 37 mm. Nicasio má rám z chróm-molybdénovej ocele, vrátane oceľových vidlíc a varianta v základnej výbave je dodávaná s prehadzovačkami Shimano Claris. Ponúka 8-rýchlostnú kazetu SunRace a dva prevodníky vpredu. Mechanické kotúčové brzdy sú značky Promax Render. Vybrať si môžete farby lesklú oranžovú a tmavo modrú.


Nicasio 2 má takisto rám z chróm-molybdénovej ocele, ale už druhej série, vďaka čomu je o niečo ľahší. Vidlice sú karbónové. Väčšina komponentov je zastrešená značkou Shimano, ako napríklad 10-rýchlostná kazeta Shimano, hydraulické kotúčové brzdy značky Shimano BR-RS405 a aj prehadzovačky Shimano Tiagra. Vyrába sa v jednej farbe – matná strieborno modrá.


Nicasio RC – ak si potrpíte na osobitý štýl a dizajn, tento model je stvorený práve pre vás. Klasický bicykel, ale zároveň moderné komponenty. Farebne zladené blatníky, hydraulické kotúčové brzdy Shimano BR-M201. Prevody má na starosti zadný náboj Shimano Nexus s osem stupňovým radením. Posuvné západky umožňujú celkom jednoducho úpravu na jednoprevodník, alebo fixed bike. Dostupný je v príjemne ladených farbách – lesklá modrá metalíza a lesklá čierna.


Nicasio Ridge, ako už názov napovedá, môžete na ňom zvládnuť aj výstup na hrebene hôr, stačí si zvoliť vhodný povrch. Komponenty SRAM, vpredu jednoprevodník, 11-rýchlostná kazeta značky e*thirteen TRS, hydraulické kotúčové brzdy SRAM Rival. Farebné prevedenie lesklá čierna.


Four Corners

Ponúka sa v dvoch verziách a to v základnej verzii a v prevedení Elite. Modely sú určené na turistiku, diaľkové trasy s batožinou a samozrejme ani denné dochádzanie do práce im nerobí problémy. Určené sú pre dobrodruhov, ktorí sa chystajú preskúmať všetky kúty, čomu napovedá aj názov Four Corners. Zvládne akýkoľvek povrch cez kamennú dlažbu, lesné cestičky až po ľahší singletrack. Oba modely sa dajú vybaviť niekoľkými držiakmi na fľaše, ktoré môžete umiestniť dokonca aj na prednú vidlicu. V závislosti od veľkosti rámu máte tiež možnosť dvoch až troch košíkov na fľaše, takže o svoj pitný režim sa už nemusíte obávať. Takisto nájdete množstvo predpripravených úchytov na iné doplnky, ako sú nosiče batožiny či blatníky. 

Zoslabovaný rám z chróm-molybdénovej ocele s označením 4130 patrí k tým najlepším. Má presne tie vlastnosti, ktoré pri ráme oceníte – vyššia pevnosť a zároveň nižšia hmotnosť. Hrúbka plášťov do 42 mm bude určite dostatočná na všetky vaše cesty.

Four Corners má 9-rýchlostnú kazetu Shimano HG300, prehadzovačku Shimano Sora, mechanické kotúčové brzdy Tektro Spyre-C. Farebné prevedenie – matná čierna a lesklá modrá.


Four Corners Elite ponúka 11-rýchlostnú kazetu e*thirteen TRS, vpredu jednoprevodník, prehadzovačku aj hydraulické kotúčové brzdy značky SRAM Apex. Farebné prevedenie – leštená meď.


S novými modelmi od značky Marin sa už nemusíte obávať toho, čo vás čaká za najbližším rohom a môžete smelo rozšíriť svoje horizonty. S modelom Gestalt bude asfalt len jednou z možností a Gestalt X nájde skratky aj tam, kde iní cyklisti končia. Nicasio vám ponúka navyše klasický dizajn a Four Corners zvládne čokoľvek, či už to bude celodenný výlet, niekoľko týždňová expedícia, alebo každodenné dochádzanie do práce. Dôležité je, aby ste si svoj bicykel užili s radosťou.
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Unboxing: Marin Headlands 1 – karbónový dobrodruh

Headlands je kopcovitá pobrežná časť Kalifornie, plná štrkových ciest, výhľadov na oceán aj na známy most Golden Gate. Tento karbónový gravel je poctou tomuto miestu.
Unboxing: Marin Nicasio 2 – dobrodružstvo na cestách necestách

Unboxing: Marin Nicasio 2 – dobrodružstvo na cestách necestách

Hľadáte gravel, ktorý bude iný? Taký, ktorý vás oddelí od davu? Klasické tenké rúrky, no zároveň aj moderné materiály a dizajn? Máme pre vás jeden tip.
Unboxing: Marin Gestalt 2 - jazdi, nech je cesta akákoľvek

Unboxing: Marin Gestalt 2 - jazdi, nech je cesta akákoľvek

Gravel? Cesta? Endurance? Zahoďme škatuľkovanie a pozrime sa na univerzálnosť plynúcu z kalifornskej produkcie značky Marin.
keyboard_arrow_up