Svieži vietor u Rocky Mountain – Vertex a Thunderbolt Carbon

Pozrite si novinky na sezónu 2018 v ponuke kanadskej značky, ktoré potešia nekompromisných XC pretekárov a tiež skutočne náročných milovníkov svižného all-mountain.

Vertex – ak ide o sekundy

Najmä nadšencov nekompromisnej športovej jazdy poteší inovovaný modelový rad s názvom Vertex a priaznivci značky hneď vedia, odkiaľ vietor fúka. Pod ním nájdete totiž tradične športový hardtail vytvorený za jediným cieľom – byť čo najrýchlejší. To znamená nielen nízku hmotnosť a tuhosť, no v dnešnej dobe aj čoraz dôležitejší dôraz na vlastnosti pri jazde z kopca. A pracovalo sa na všetkých frontoch.


Najvyšší model označený ako Vertex 90 sa od ostatných v tomto modelovom rade niečím odlišuje. Je to použitie novej technológie Smoothwall s prívlastkom HBO, ktorá eliminuje prebytočnú živicu a využíva na určitých miestach vlákna s označením 40 ton, čo vo výsledku znamená nižšiu hmotnosť a súčasný nárast tuhosti rámu. Verzie Vertex 70 a 50 používajú klasickú technológiu Smoothwall patentovanú značkou Rocky Mountain.


Použitie štandardu boost umožnilo vytvoriť miesto až pre plášte rozmeru 29x2,3 a rovnako môžete použiť aj rozmer 27,5 plus, čím sa možnosti bicykla výrazne rozšíria smerom do náročnejšieho terénu alebo pre prípad zimného jazdenia, či výjazdov mimo pretekárske trate. Navyše stále zostala zachovaná kompatibilita aj s dvojprevodníkom, takže jazdec si môže zvoliť pohon podľa preferencií.


Veľmi výraznou zmenou prešla geometria, s cieľom zvládnuť čoraz väčšie požiadavky na techniku v rámci XCO. Pre bežného jazdca to znamená posun smerom k väčšej zábave a bicykel tak nájde použitie nielen na pretekoch, ale užijete si s ním aj na obľúbených trailoch. Základom je dlhší rámový trojuholník, hlavový uhol na úrovni 69,5 stupňa a skrátená zadná stavba - 430 mm.

Pracovalo sa aj na detailoch, ktoré vo výsledku znamenajú vyšší užívateľský komfort a úžitkové vlastnosti. Patrí sem najmä inovované vnútorné vedenie kabeláže so vstupnými portami pre ľahkú údržbu, bezproblémová kompatibilita s teleskopickými sedlovkami a tiež so systémom elektronického radenie Di2.


Ochranu zadnej stavby rámu pred obúchaním od reťaze má na starosti integrovaná ochrana. V Rocky Mountain nezabudli ani na jednu dôležitú vec, a to, že aj „dizajn jazdí“. Nová technológia nanášanie farieb tak umožní dosiahnuť plastického vzhľadu všetkých detailov a Vertex sa vďaka tomu v dave len tak nestratí.


Celkovo budú dostupné 3 varianty bicyklov a samostatný rámový set, takže si vo výsledku môžete postaviť úplný originál podľa vašich predstáv. Viac informácií vrátane cien nájdete na tomto odkaze.

Thunderbolt Carbon – definícia slova ideálny trailbike

Pod týmto označením si priaznivci značky vždy mohli predstaviť obratný a rýchly bike na každý trail, no teraz Kanaďania pripravili jeho update pre sezónu 2018. Dostáva do vienka karbónový rám, viac zdvihu a pasuje presne do súčasnej ponuky značky, kedy tvorí prechod medzi kategóriou XC a all-mountain. Bolo mu pridelených 130 mm zdvihu nad obomi kolesami s priemerom 27,5, ale, komu by bolo málo, je v zálohe verzia s prívlastkom BC so 140 mm a odolnejšími komponentami. Pritom sa jedná stále o veľmi svižného spoločníka, ktorý bez problémov zvládne celodenné výjazdy v horách, vrátanie poriadnych stúpaní.


Základom je karbónový rám vrátane zadnej stavby s patentom chráneným spracovaním Smoothwall. Vďaka tomu je eliminovaná prebytočná živica, výsledkom čoho je pevnosť a nízka hmotnosť. Tá sa pri ráme veľkosti M pohybuje na úrovni 2,56 kg vrátane tlmiča, ochrany rámu, vodítka a pevnej osky. Výrazne sa pracovalo aj na geometrii, ktorá je ladená ešte viac do technického terénu. Je tu ale možnosť jej prispôsobenia užívateľom vďaka možnosti natáčania vahadla s názvom RIDE-9. V prípade, že máte radi rýchlu a dynamickú jazdu, poteší prepracovaná anti-squat systém zavesenia zadnej stavby, ktorá sa vďaka tomu bude menej zanárať, ak sa do toho poriadne opriete.


Jazdu za každých podmienok umožní priechodnosť až pre plášte do rozmeru viac ako 2,5 palca, takže ani široké „balóny“ obalené blatom nebudú žiaden problém. To platí aj o údržbe čapov v systéme BC2 – okrem toho, že sú extrémne tuhé a odolné, tak obsahujú mazacie porty pre jednoduchú a pravidelnú údržbu bez nutnosti rozoberania.


Celkovú využitie v teréne podporuje vodítko „Spirit Guide”, využitie metrických tlmičov a rovnako prepracovaný manažment káblov, aby nič nehrkotalo, a pritom bolo ľahko dostupné a servisovateľné. Navyše, stále môžete bez problémov využiť aj košík, ak máte chuť ísť na ľahko a dať si poriadne do tela.


V ponuke nájdete 4 modely postavené na karbónovom ráme s rôznym stupňom výbavy, vrátane verzie Carbon 90 s prívlastkom BC pre agresívnu jazdu a 140 mm zdvihom nad obomi kolesami. Carbon 70,50 a 30 sú už nesú 130 mm. Ak si na karbón nepotrpíte a radšej uvítate nižšiu cenovku, môžete zvoliť niektorý z dvojice modelov na hliníkovom ráme, ktoré stále nesú v podstate väčšinu technológií. Napríklad aj rovnakú geometriu s možnosťou úpravy RIDE-9, alebo čapy BC2 . Viac informácií vrátane cien nájdete na tomto odkaze.

Ako vidíte, u Rocky Mountain rozhodne nespia na vavrínoch a prinášajú svoje osvedčené technológie, konštrukčné prvky a originálny dizajn. Sezóna 2018 tak môže začať naplno...
info
Testy a predstavenia produktov sa realizujú s produktami a materiálmi zapožičanými od dovozcu danej značky alebo z MTBIKER shopu. Ich obsah a záver je subjektívnym názorom autora.
report_problem Našiel si v texte chybu?

Podobné články

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

Predstavenie: RockShox Psylo, Domain a Rudy 2025 – trojlístok nových vidlíc

RockShox patrí dlhoročne medzi lídrov na trhu s odpružením. Po minuloročnom update vidlíc Pike, Lyrik a ZEB prišli na rad aj cenovo dostupnejšie alternatívy.
Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024 PR článok

Pestrá španielska ponuka z Baskicka – Orbea 2024

Táto značka si nájde fanúšikov, ktorí radi bojujú proti sekundám, alebo potrebujú poriadny stroj do ťažkého terénu.
Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách PR článok

Suunto Race – osvedčené funkcie aj v nových farbách

Pre tento rok Suunto rozširuje modely hodiniek Suunto Race o ďalšie tri farebné variácie. Nájdeme medzi nimi modely s titánovou aj nerezovou lunetou. Nechýba ani novinka pre milovníkov hudby počas tréningu.
keyboard_arrow_up