kúpil som si GE800 a z gpsforum.sk som si stiahol gpsforum topo v2 mapu. Ja však nemám ani najmenšieoho šajnu ako túto mapu dostať do prístroja. Nikde som nenašiel nejaký návod. Každý o tom hovorí ako o samozrejmosti. Asi som potom riadna lama ale neviem ako na to. Nenájde sa niekto kto mi to polopatisticky (čo najjednoduchšie) vysveltí BOD po BODE?
Takisto by som sa chcel spýtať, tá mapa čo sa predáva za cca 55e SK top v 4 sa oplatí kúpiť? Ak som dobre pochopil, tak na tú mapu (sk topo v 4) sa dá nejako dať aj tá mapa zadarmo, ktorú som stiahol z gps forum.sk a bude tam vidno aj tie lesné cesty a chodníky?
Prečo sa to nedá spraviť už komplikovanejšie????
Inak neviete čo sa deje s gpsforum.sk? Začal som tam chodiť len nedávno ale nedostal som po registrácii pozvánku od admina aby som to mohol začať používať a spýtať sa rovno tam. Dokonca dnes už nefunguje vôbec. To sa to fórum zrušilo? To by bola celkom škoda nie?
Vopred ďakujem hlavne za ten step by step návod.
Nevie niekto poradiť/napísať postup prosím? Viem že to treba nainštalovať ak som správne pochopil. Ale kam? a ako to potom zobrazim v garmine?
ďakujem
Mapu GPSForum si nainštaluješ do PC (cez install). Objaví sa ti v MapSource a cez ten ju dostaneš do prístroja.
Aby si to mal však jednoduchšie, vyrobil som ti z tej mapy IMG súbor, ktorý stačí nakopírovať do Edge 800 na kartu, alebo do vnútornej pamäte. V oboch prípadoch musí byť umiestnená v priečinku GARMIN. Ak taký na SD karte ešte nemáš, tak ho vytvor.
Tu si môžeš IMG súbor mapy GPSForum Topo Slovakia stiahnuť: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/GPSForum Topo Slovakia v2.img
Pokiaľ však máš v prístroji oficiálnu mapu, napr. Slovakia Topo 3, potom odporúčam radšej ju doplniť iba transparentnou vrstvou lesných ciest, viď téma tu: gps-navigacia-mapy/nove-nadstavbove-transparentne-vrstvy-pre-navigacie-garmin-t25441.html?view=unread#unread Výsledkom bude krajšia mapa aj s lesnými cestami (o tie ide) a narozdiel od GPSForum Topo Slovakia bude mať aj celkom dobré vodstvo.
Podľa milsu-ho recenzie vidím, že sa mi neoplatí kupovať Slovakia topo 4 keďže ja jazdím iba po lesoch.
Ja by som najradšej chcel mať takú mapu kde všetko vidím ako z lietadla, ako v google earth a na tom by boli vyznačené tie lesné hlavné a vedľajšie lesné cesty a TZT. Je to možné?
Ja sa z toho zbláznim. Prečo to musí byť tak komplikované? GPSFORUM.SK nefunguje!!! Odkazy (linky) na tú stránku nefungujú.
Ako mtb bikeri mi viete odporučiť čo je najlepšia kombinácia a ako ju dosiahnuť? (napr Slovakia topo 3 + lesné cesty + TZT? - je toto najlepšia kombinácia pre jazdenie po lesoch?)
Som z toho zúfalý. Človek vysolí ťažko zarobené peniaze na niečo čo nakoniec nevie ani použiť k svojej spokojnosti. Mám pocit, že som mal študovať informatiku aby som to zvládol..
Čo je ťažké na prekopírovaní nejakých súborov s príponou IMG napr. na SD kartu Edge800? Na to netreba diplom IT-čkára.
Našiel som aj nejaký návod na custom maps. Spravil som všetko podľa postupu, ktorý som našiel na garmine a použil google earth ale v garmine mi aj tak nič neukazuje.
Tu si môžeš IMG súbor mapy GPSForum Topo Slovakia stiahnuť: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/GPSForum%20Topo%20Slovakia%20v2.img
Alebo na hotline Conanu (garmin.sk), ak si to kupoval na Slovensku?
Inak keď so browsoval netom tak som stiahol niečo a teraz v google earth keď zakliknem lesné cesty a chodníky tak pri priblížení mi to pekne všetko ukáže. aj farebne. Dá sa napr toto dostať do toho gps? (výsek z google earth?) ja som použil postup čo som niekde našiel a uložil som to do garmin súboru ako .kmz tuším. v gpsku to ale aj tak naukazuje. keď som sa na to ale pozrel tak ten súbor má aj tak iba 1kb. to predsa nemôže byť ten výsek mapy z google earth. či môže? taký malý, iba 1kb?
Ešte predtým ako som si kúpil tento garmin edge tak som trochu blúdil tým gpsforum.sk a možno by som tam našiel aj nejaké "odpovede" na moje otázky, ale ako sa už opakujem, nefunguje. Neviete prečo a či ešte niekedy bude fungovať?
Chcel by som si urobiť aj nejaké vlastné trasy ale to mi príde ako utópia
Každopádne ďakujem aj za predošlé rady. Viete ma ešte odporučiť na nejaké iné stránky s návodmi, keďže to gpsforum.sk nefunguje? Ja by som sa ešte pýtal donemoty, ale na to už asi nemáte nervy odpovedať
Ak budeš chcieť v budúcnosti rady, odporúčam, aby si sa skúsil vyjadrovať zrozumiteľnejšie. Musíš najprv napísať "STEP-BY-STEP", čo si robil a potom presne popísať v čom máš problém. Skrátka nie takto:
Ďalej, ak ti má niekto pomáhať, musíš čítať to, čo ti píše a snažiť sa tomu porozumieť. A hlavne, keď ti dá nejaké otázky, musíš na ne odpovedať. Tu nie je nikto veštec.
Takže ešte raz: Skúšal si to, čo je napísané nižšie, urobiť? Mal si s tým nejaký problém?
Tu si môžeš IMG súbor mapy GPSForum Topo Slovakia stiahnuť: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/GPSForum%20Topo%20Slovakia%20v2.img
Nové kontrolné otázky: Máš vo svojom prístroji v menu, kde je zoznam nainštalovaných máp medzi ostatnými mapami mapu "GPSForum Slovakia Topo 2"? Máš tam aj "Lesné cesty a chodníky SK"? Ktoré cesty ti "neukazuje" farebne a prečo si myslíš že by museli byť farebné? Iba odpovedaj na tie otázky.
Ten postup čo si mi napísal som spravil. Ešte raz vďaka za vysvetlenie.
"Nové kontrolné otázky: Máš vo svojom prístroji v menu, kde je zoznam nainštalovaných máp medzi ostatnými mapami mapu "GPSForum Slovakia Topo 2"? Máš tam aj "Lesné cesty a chodníky SK"? Ktoré cesty ti "neukazuje" farebne a prečo si myslíš že by museli byť farebné? Iba odpovedaj na tie otázky."
V menu v časti mapy je mapa Gpsftsk. Konkrétne tam je toto:
GPSFTSKv2_A_04, GPSFTSKv2_A_05, GPSFTSKv2_A_06, GP
a potom
INTL Standard Basemap, NR (to je tá základná mapa čo tam bola, ale to asi vieš)
Prečo si myslím, že by mali byť farebné? To gps forum už nefunguje, ale keď som tam bol tak každý o tom hovoril, tuším, že hlavné lesné cesty by mali byť červené a veľajšie zelené alebo tak nejak. Aj čo si pamätám nejaké fotky tak sa mi zdalo, že to tak bolo. Myslel, že to bude vyzerať nejak tak ako to vyzerá v google earth aj s tými popismi nejakých miest a pod:
Ak chceš mať lesné cesty a chodníky farebne, doinštaluj si ešte nadstavbovú transparentnú vrstvu "Lesné cesty a chodníky SK". Tu si ich stiahni: http://lacop.gpsteam.eu/vektory/Lesne_cesty_a_chodniky_SK.rar V archíve nájdeš aj súbor s príponou IMG, ktorý nakopíruješ do Edge 800 presne tam, kde si nakopíroval IMG súbor mapy "GPSForum Topo Slovakia". V prístroji potom treba mať zapnuté súčasne "GPSForum Topo Slovakia" a "Lesné cesty a chodníky SK". Potom budeš mať hlavné lesné cesty červené, vedľajšie budú zelené a chodníky budú žlté. Prečítaj si aj textový súbor, ktorý je v stiahnutom archíve.
To, čo si dal do prílohy, je rastrová mapa. Tá sa dá pre Edge 800 vyrobiť iba ako CUSTOM MAP vo formáte KMZ. Dá sa vyrobiť v programe MOBAC. Alebo sa dá patchnúť firmware Edge 800 a vyrobiť ľubovoľnú ľubovoľne veľkú rastrovú mapu v JNX formáte. Odkaz som dával vyššie.
1.
V jednom z odkazov čo si mi tu postol sú aj "Turistické značené trasy SK" je transparentná mapová vrstva s turistickými značenými trasami (červené, žlté, zelené, modré TZT) a s bodmi turistických rozcestníkov (TR).
Znamená to, že si to tiež môžem dať do garminu, ale asi by som mapu lesných ciest a mapu TZT nemal mať zapnutú naraz, že? asi by mi tie farebné cesty a chodníku urobili dobrý chaos.. Postup však je predpokladám rovnaký. Iba stiahnuť a skopírovať img súbor do toho istého priečinka? Potom už len v menu v sekcii "mapy" zapnúť/vypnúť vrstvu ktorú práve chcem?
2.
Keď už sa v tom začínam tak orientovať
3.
Ako si môžem pred cyklotúrou "vyrobiť" plán cesty a dať do garminu? Hlavne mám na mysli, že budem mať na obrazovke (na PC)takú mapu ako som dal do prílohy a tam si vyznačím trasu, ktorú potom nejako dostanem do garminu a ktorou ma bude potom garmin navigovať? Funguje to podobne ako v aute? Predpokladám, že bez hlasovej navigácie. Možno nejaké pípntia pri "odbočovaní". Hlavne ako to vyrobiť a dostať do garminu.
4.
Oplatí sa mi patchnúť firmware?(viem o čo ide, ale samozrejme netuším ako sa to robí) Aké to má konkrétne výhody? Niečo ako kvalitnejšie mapy? Nejaké ktoré sa kupujú či ktoré si musím "vyrobiť" sám?
5.
Už sa to pýtam asi 5 krát
Ad 2 a 4: Pozri sa tu: gps-navigacia-mapy/uz-ste-si-patchli-svojho-oregona-dakotu-edge-t25455.html Na obrázku v prvom príspevku vidno ako to vyzerá v mojom Garmine. Sú to čisto rastrové mapy, ktoré používam s vektorovou vrstvou lesných ciest. Ak to máš na mysli, keď píšeš "google earth štýl mapa". Je to možné po patchnutí firmware, stiahni si ten návod (mapy v JNX formáte), ktorý sa tam spomína (aj keď už nie je celkom aktuálny). Pozri si aj tému o MOBACu, čo som ti už vyššie spomínal. V ňom sa také mapy vyrábajú. "Google earth štýl mapu" si môžeš vyrobiť aj vo formáte KMZ, tiež v MOBACu. Pre formát KMZ nie je potrebné patchnúť firmware, ale má obmedzenia - iba jeden zoom level a max. veľkosť 10000x10000 pixelov, to je tak na územie 40x40 km. Áno, oplatí sa patchnúť firmware.
Ad 3: Trasa sa dá vyklikať on-line napr. na portáli Cykloserver a uložiť v GPX formáte. GPX súbor patrí potom do priečinka Garmin/GPX. Ja si vyklikávam trasu v PC v OziExploreri, dá sa použiť aj free OKMap - nájdeš to niekde v tejto sekcii fóra. Mapy sa pre OziExplorer vyrábajú opäť v MOBACu. V Edge si potom iba zapneš navigovanie po danej trase. Nekecá to samozrejme, pípať môže pri priblížení k bodu, ale to je o inom - navigácia po ceste. Cesta a trasa nie je to isté (route - track).
Ad 5: Neviem, čo je s GPSForum.sk. Preto som neodpovedal, lebo neviem.
Čo sa týka toho cykloserveru, tak tam ale samozrejme niesú lesné cesty a chodníky. Znamená to, že si vlastne nemôžem spraviť svoju cyklotrasu, ktorá by išla cez tie lesné cesty a chodníky? Neviem či to vysvetľujem jasne. Ide mi o to, že by som si chcel naplánovať cestu kde asi 98% trasy by bolo po tých lesných cestách, ktoré sú vyrobené v spolupráci s NLC Zvolen (teda gpsforum topo2 mapa). Predpokladám, že sa to dá iba v programe v pc, kde tieto lesné cesty sú, čiže napr v tom mapsource. Problém je, ale to čo som spomínal. Že to tam vôbec nenačítava, takže v konečnom dôsledku, tam žiadne lesné cesty a chodníky aj tak nevidím. V čom môže byť problém?
Idem ešte pozrieť čo je ten MOBAC. 40x40km mi stačí až až..
//edit
Takže ak správne chápem ani v tom MOBACu nemôžem spraviť to čo som popísal vyššie? Dá sa to vôbec niekde spraviť? (zostaviť si vlastnú trasu z tých gpsforum topo lesných ciest) Inak aj tak nechápem ako si vôbec vytvorím tú "trať" či "trasu" či ako to nazvať po ktorej chcem ísť.
V google earth sa nedá naplánovať a exportovať trasa do garminu? To je zatiaľ jediná mapa a program v PC, ktorý mi ukazuje tie lesné cesty.
//edit2
V podstate som už prišiel viac menej na všetko čo potrebujem. Trasu si spravím v google earth, uložím v .kml a tento súbor v otvorím v oziexlorer a tam uložím do tuším .gpx. Ak dobre chápem, tak ten súbor.gpx dám len do garminu a je to.
Čo by som ale ešte chcel vedieť je, či ak potom v garmine zapnem uloženú trasu a bude ma to "navigovať", tak tú trasu môžem zároveň aj nahrávať? Mám na mysli či garmin bude zároveň navigovať a aj ukladať dáta ako trasa ktorú idem, rýchlosť, kadencia, tep atď.
V MOBACu sa dajú ľahko vyrobiť aj mapy pre OziExplorer (Shocart s vloženými lesnými cestami NLC). V téme o MOBACu si môžeš stiahnuť podrobný návod v PDF. MOBAC slúži iba na výrobu máp z on-line zdrojov. Na vyklikávanie trás ti odporúčam používať práve OziExplorer. Vyklikanú trasu si uložíš v GPX formáte. Súbor trasy s príponou GPX potom uložíš do Edge 800 na SD kartu do priečinka "GPX", ktorý je umiestnený v priečinku "Garmin". K OziExploreru pozri TU, TU, TU a cez Google ešte aj inde.
V Edge 800 sa potom necháš podľa trasy navigovať. Samozrejme, že súčasne môžeštrasu aj zaznamenávať.
K MAPSOURCE: Ak máš tú GPSForum Topo Slovakia naozaj nainštalovanú, mala by sa ti v MapSource objaviť v zozname máp, kde si ju vyberieš. Treba si nastaviť najvyššie podrobnosti v zobrazení. Potom ju musíš vidieť. Trasa sa dá plánovať aj v MapSource. Ja som garminovské MapSource aj BaseCamp odinštaloval, používam výhradne OziExplorer.
Na ON-LINE plánovanie trás po lesných cestách NLC môžeš použiť CMAPS. Spáchal ho Palo TT z tohto fóra. Použi iný prehliadač, ako IE.
//edit
Skúsil som odoslať dráhu aj cez mapsource aj cez garmin connect a nič. Ja to v zariadení neviem nájsť a zapnúť aby ma navigovalo. Čo robím zle?
//edit2
Treba to dať do priečinak NewFolder a nie do priečinka GPX. Našiel som to niekde a u mňa to funguje.
Ja Edge 800 nevlastním, neviem to overiť.