Vrstva Lesné cesty - hlavné a Lesné cesty - vedľajšie nad TOPO SK v koloráde:

Prílohy:

colo - lesne cesty.jpg
colo - lesne cesty.jpg 157.5 KiB thumb_up0thumb_down

06.12.2008 - 00:18:26
00
Kua som sa potrapil kym som to tam dostal :cry: ale zase raz človek zvitazil nad neživou prirodou :D
06.12.2008 - 14:45:12
00
.. laco by si zaslúžil pár pív, čo poviete...? ...hlásim sa k sponzorom... :-)
..teda, ešte som tie novinky neskúšal ale tu na fóre to vyzerá fakt dobre....
07.12.2008 - 00:23:09
00
EŠTE NEJAKÉ (v niektorých nárečiach niaké) VYLEPŠENIA:

Vyskúšal som si nejaké vylepšenie ZATIAĽ na menšej mape pre územie zhruba od Košíc po Krompachy (presne od Skároša po Spišské Vlachy). Vychádzal som z mapy, ktorú mi poskytol bogi.

O aké vylepšenie ide: Mapa s lesnými cestami sa pri nižších zoomoch (väčších mierkach) nezobrazí. Zabráni sa tak zafarbeniu celej obrazovky "Garmina" čiarami lesných ciest. Doteraz bolo riešením pri takých zoomoch mapu vypnúť. Teraz to u mňa v Garmin Mobile XT funguje takto:

- "DETAIL MAPY" je nastavený na "NAJVIAC": Posledná mierka (zoom) pri ktorej sú ešte LESNÉ CESTY vykreslené je 800 m. Pri 1,2 km ich už nevidno.

- "DETAIL MAPY" je nastavený na "VIAC": Posledná mierka (zoom) pri ktorej sú ešte LESNÉ CESTY vykreslené je 300 m. Pri 500 m ich už nevidno.

V prílohe je obrázok s ukážkou nastavení v "Garmine".
===================================================================================

V prílohe sú v jednom archíve (GARMIN-LC_Kosice.rar) dva samoinštalačné balíčky pre inštaláciu do GARMIN MapSource osobitne pre hlavné a vedľajšie lesné cesty (oblasť Košice - Krompachy) ako doplnenie vrstiev mapy Slovakia TOPO 2. Inštaluje sa do C:\Garmin. Vrstvy lesných ciest sa nainštalujú rovnako, ako hociktorá iná komerčná mapa. Z MapSource si vie poslať novú mapovú zostavu do prístroja Garmin hádam jeho každý užívateľ. (Kto nevie, pozrie si návod.)

AKO TO ODINŠTALOVAŤ: Po nainštalovaní z dvoch samoinštalačných balíčkov sa v priečinku C:\Garmin vytvorili podpriečinky FAM_4255 a FAM_4256. V nich sa v každom nachádzajú súbory install.bat a uninstall.bat. Spustením (dvojklik) uninstall.bat sa príslušná vrstva mapy z MapSource odinštaluje. Opätovná inštalácia je potom možná spustením install.bat. Po odinštalovaní jednotlivých vrstiev mapy z MapSource sa priečinky FAM_4255 a FAM_4256 môžu vymazať. Pred inštaláciou nových verzií vrstiev lesných ciest, alebo pri opätovnej inštalácii zo samoinštalačného balíčka je ich vymazanie odporúčané.
===================================================================================

PLT a GPX súbory osobitne pre hlavné a vedľajšie lesné cesty. PLT je pre Oziexplorer a GPX pre MapSource. Stiahnite si tu: http://www.mediafire.com/file/yhmtzyymmnj/PLT_a_GPX-LC_Kosice.rar

V prílohe je tiež ukážka hlavných lesných ciest otvorených ako GPX súbor v MapSource.
===================================================================================

Kto si chce stiahnuť originálnu mapu lesných ciest (autor bogi), z ktorej boli garminovské vrstvy vytvorené, môže tak urobiť tu: http://www.mediafire.com/file/1jyvjaymlmm/Mapa-LC_Kosice.rar
===================================================================================

NA ZÁVER EŠTE JEDNA POZNÁMKA NA OKRAJ: Možno je niekomu divné, prečo sú tie čiary lesných ciest niekde prerušené. Dôvod je ten, že čiary boli extrahované z mapy lesných ciest. Tam, kde boli určité odtiene červenej, vznikla čiara hlavnej lesnej cesty. Tam, kde boli určité odtiene zelenej, vznikla čiara vedľajšej lesnej cesty. Tam, kde boli na originálnej mape zelené a červené čiary prerušené (napr. nápisom a pod.) aj výsledná čiara po zvektorizovaní je prerušená.

... a ešte jedna poznámka: Vedľajšie (zelené) lesné cesty sa oplatí zapínať iba so zapnutými hlavnými (červenými), pretože na ne naväzujú.

EDIT: Doplnený inštalačný súbor zelených ciest s hrubšími čiarami.

Prílohy:

MapSource - hlavne LC.jpg
MapSource - hlavne LC.jpg 349.78 KiB thumb_up0thumb_down

Garmin-nastavenie.jpg
Garmin-nastavenie.jpg 24.82 KiB thumb_up0thumb_down

GARMIN-LC_Kosice.rar [480.62 KiB]

KOSICE-VEDLAJSIE_lesne_cesty-hrubsie.rar [360 KiB]


Naposledy upravil laco dňa 26.01.2009 - 19:41:55, celkovo upravené 2 krát.

07.12.2008 - 12:19:41
00
sorry za blbu otazku, ale mam problem instalovat mapu do Garminu EDGE 705, v programe mapSource mozem si iba zvolit ktoru s kombinacii map chcem pouzit (hlavne, vedlajsie cesty) ale to nie je az taky problem ale mapu nemozem odoslat do zariadenia... V lavej casti kde su zalozky "Mapy,Trasy,Trasove body,Stopy" je polozka mapy prazdna a nemozem prist na sposob akym tam dostat nadstavbove mapy... ked dam odoslat data do zariadenia chce to vyklikat najprv nejaku trasu alebo nieco zvolit pre export do zariadenia, a aj ked vyklikam trasu a tu si chcem dat odoslat tak mi do zariadenia odosle iba trasu a mapu nie, volba pre odoslanie mapy je disabled :(
Dakujem za radu.

Problem vyrieseny :oops:
Ak by mal niekto podobny problem navod je na http://forum.garmin.sk/filebase.php?d=1&id=50&f=50&what=c&c_old=27
07.12.2008 - 17:31:01
00
Presne tento problem som riesil aj ja :roll: Ale sposobom pokus - omyl som prisiel k vysledku :lol: Kalibracia sice nesedi vzdy presne ale dolezitejsie je, ze vies kde ktora zvaznica konci.
07.12.2008 - 20:22:12
00
Presne tento problem som riesil aj ja :roll: Ale sposobom pokus - omyl som prisiel k vysledku :lol: Kalibracia sice nesedi vzdy presne ale dolezitejsie je, ze vies kde ktora zvaznica konci.


"A vy si čo, vojak Kefalín, predstavujete pod takým slovom kalibrácia?"


Kalibrácia sedí "úplně nejvíc nejlépe" presne. Prikladám obrázky, kde sú zelené, resp. červené lesné cesty prekryté mojimi vektorizovanými lesnými cestami.

Veľmi skromne tvrdím, že CHYBY sú skôr v Slovakia Topo 2.

Poznámka: Boli použité citácie z kníh FORREST GUMP a ČERNÍ BARONI.

Prílohy:

vedlajsie-zelene.gif
vedlajsie-zelene.gif 455.92 KiB thumb_up0thumb_down

hlavne-cervene.gif
hlavne-cervene.gif 430.27 KiB thumb_up0thumb_down

07.12.2008 - 21:37:14
00


Veľmi skromne tvrdím, že CHYBY sú skôr v Slovakia Topo 2.

.
Je to mozne, pretoze v TOPO 2 je viacero chyb, ktore som postrehol pri prejdeni tras, kde tracklog je mimo vyznacenej trasy na mape. Aj ked Legend ma nedostatky s prijmom signalu, tracklog sa nezhodoval s mapou v miestach kde signal bol OK.
08.12.2008 - 03:26:04
00
O.K., ale keď ti nesedí tracklog, to ešte neznamená, že je mapa zle skalibrovaná.

Aj veľmi dobre skalibrovaná mapa môže mať chybne, alebo nepresne zakreslené cesty. A je jedno, či sa volá Slovakia Topo 2 od firmy Conan, alebo Mapa lesných ciest Národného lesníckeho centra.

Ja som vedel, čo si tým, čo si dva príspevky dozadu napísal, myslel. Skrátka si sa nepresne vyjadril. Ale táto nepresnosť vyjadrenia (kalibrácia síce nesedí vždy presne) môže vyvolať a aj vyvoláva dojem, že kalibrácia je zlá. Pretože kalibrácia môže byť iba dobrá, alebo zlá, presná, alebo nepresná. Nemôže byť niekde presná a niekde nepresná.

Záver: Kalibrácia vektorizovaných lesných ciest je objektívne veľmi dobrá, aj keď boli použité nejaké aproximácie, ktorých použitie môže nejakú chybu vniesť. Ale tá chyba nemôže byť v priemere viac ako 5 m (to je vypočítaná chyba). Ak niekomu nesedí záznam tracku a neprekrýva sa s nakreslenou cestou na mape, sú dve možnosti, buď má nepresný tracklog (záznam tracku), alebo je na mape zle zakreslená cesta.

Všetci niekedy používame slová, ktorých presný význam nie vždy poznáme a z toho potom vznikajú nedorozumenia. Alebo tie slová, aj keď ich význam poznáme, nesprávne použijeme. Ja som len chcel uviesť veci na pravú mieru, aby si niekto neurobil názor, že mapa je zlá, lebo je zle skalibrovaná. Zle skalibrovaná mapa totiž patrí do koša, nedá sa na ňu spoľahnúť.
08.12.2008 - 07:52:20
00
Zdravim,
mam taky mensi problem s aktivaciou mapy v mojom zariadeni (Garmin EDGE 705), stiahol som si vylepsenia map (hlavne, vedlajsie cesty) nainstaloval. Mapy som si v programe MapSource vyznacil a odoslal do zariadenia po tu to cast vsetko OK :) Ale ked zapnem Garmina tak mi vypisuje, ze mapy sa nepodarilo odomknut, neviem kde moze byt problem, ked mapu Slovakia Topo V2 mam odomknutu a aj ID zariadenia sedi s ID uvedenym na webe pre ktore bola mapa odomknuta. Je to zaujimava situacia, lebo mapy mi pred tym fungovali bez problemov nevie mi niekto poradit kde moze byt chyba? Rovnaky problem je aj ked poslem do zariadenia iba Slovakia Topo V2 bez vylepseni.
Vdaka
08.12.2008 - 15:45:10
00
jakub023, neviem, ci si do zariadenia okrem SK Topo a oboch typov lesnych ciest neposielal/nekopiroval aj nejaku dalsiu mapu. Ta by mohla byt neodomknuta.

Ak nie, tak potom mas SK Topo naozaj neodomknutu. V MapSource mas zadany kluc ku inemu GPS zariadeniu. Ine vysvetlenie naozaj nie je.

Kluc, zadany pre SK Topo v MapSource, zistis v Unlock Wizarde, ked zvolis 2. radio button zospodu (Zobraz moje nainstalovane odomykacie kluce).

Unit ID Tvojho GPS zistis tiez v MapSource, ked pri pripojenim zariadeni zvolis v menu Utilities volbu Get Unit ID. Sorry, mam to po anglicky.

Tvoj odomykaci kluc, ktory mas v MapSource, zadaj do nastroja http://www.path.cz/forum/download/file.php?id=114. Vypise Ti to Unit ID, pre ktory je kluc platny.

Nahody sa naozaj nedeju ... :)
08.12.2008 - 20:14:39
00
Ano, problem bol v kluci :D
ja som kupil zariadenie Garmin uz s predinstalovanymi mapamy a mapy boli aktivovane ale mne do balenia bolo zabalene ine CD s inym odblokovacim kodom. Nakoniec som zistil na stranke garmin.sk podla mojho ID zariadenia zistit aky kluc je pre moju mapu. Nakoniec bol ten kluc iny aky na obale od mojej mapy, kluc som zadal do MapSource a vsetko preniesol do zariadenia a je to OK.
Dakujem za pomoc.
08.12.2008 - 20:55:48
00
Záver: Kalibrácia vektorizovaných lesných ciest je objektívne veľmi dobrá, aj keď boli použité nejaké aproximácie, ktorých použitie môže nejakú chybu vniesť. Ale tá chyba nemôže byť v priemere viac ako 5 m (to je vypočítaná chyba). [b]

Bol som v sobotu trochu otestovať dostupné mapy lesných ciest - od teba a okolie Blavy od geohladaca. Tá druhá sedí viac. Presnosť Edge 705 bola 3 m, tvoja cesta bola občas mimo - ale nič hrozné to nebolo. Viac mi vadilo, že ako hlavná lesná cesta bola vyznačená aj štvorprúdovka s električkovými koľajami v Dúbravke :-)

Ale to sú fakt detaily, v každom prípade si od každého z nás zaslúžiš minimálne po pive. V okolí BA si zapnem presnejšie mapy Geohladacove, inde tvoje a je to vybavené...
09.12.2008 - 09:36:41
00
...tvoja cesta bola občas mimo - ale nič hrozné to nebolo. Viac mi vadilo, že ako hlavná lesná cesta bola vyznačená aj štvorprúdovka s električkovými koľajami v Dúbravke :-)


Vždy treba mať na pamäti, ako tie lesné cesty vznikli. Nie sú to "moje" lesné cesty, sú to lesné cesty ako ich zakreslili v Národnom lesníckom centre vo Zvolene.

Na dokreslenie ešte jeden citát z jedného môjho predchádzajúceho príspevku: "Možno je niekomu divné, prečo sú tie čiary lesných ciest niekde prerušené. Dôvod je ten, že čiary boli extrahované z mapy lesných ciest. Tam, kde boli určité odtiene červenej, vznikla čiara hlavnej lesnej cesty. Tam, kde boli určité odtiene zelenej, vznikla čiara vedľajšej lesnej cesty.Tam, kde boli na originálnej mape zelené a červené čiary prerušené (napr. nápisom a pod.) aj výsledná čiara po zvektorizovaní je prerušená." Koniec citátu.

GEOHLADAC svoju nadstavbu vytvoril aj tak, že jednotlivé cesty osobne prešiel a tak zaznamenal. Preto mu patrí môj obdiv. Za tú zdĺhavú obetavú mravenčiu prácu. Ja som všetko robil iba od stola, na základe existujúcich podkladov a s pomocou rád samotného GEOHLADACA a neposledne BOGIHO.

Prílohy:

Dubravka a lesne cesty.jpg
Dubravka a lesne cesty.jpg 274.39 KiB thumb_up0thumb_down

09.12.2008 - 10:04:55
00
Vždy treba mať na pamäti, ako tie lesné cesty vznikli. Nie sú to "moje" lesné cesty, sú to lesné cesty ako ich zakreslili v Národnom lesníckom centre vo Zvolene.[/b]

Vsjo jasno, laco. Ako hovorím, patrí ti vďaka - dá sa podľa tej "tvojej" mapy jazdiť úplne v pohode - skúšal som to a tie občasné prerušenia nijako zvlášť nevadia, vždy je pomerne jasné, kam to vedie a kde sa napája na ďalšiu čiaru. A že niektoré časti chodníka boli zakreslené o pár metrov vedľa som si všimol len preto, že som jazdil s očami prilepenými na GPS a pozeral, či viac sedí dvoja alebo geohladacova mapa :-)

To, čo som písal, sú skôr postrehy ako výhrady.
09.12.2008 - 10:20:45
00
keyboard_arrow_up