Hovorí sa tomu "podnikateľská príležitosť"


Je to oveľa zložitejšie, ako si to predstavuješ.

... a nemyslím tým výrobu máp.

A nakoniec prídeš na to, že aj tak je všetko inak.
25.11.2008 - 13:53:57
00
Jaaj, to ja viem :-) ale čo je zložitejšie? V čom je problém? Ja vidím problém najmä v potenciálnych autorských právach NLC na tú mapu lesných ciest na webe wags.nlcsk.org, ale Ty asi myslíš technickú realizáciu, čo?
25.11.2008 - 14:29:52
00
Jaaj, to ja viem :-) ale čo je zložitejšie? V čom je problém? Ja vidím problém najmä v potenciálnych autorských právach NLC na tú mapu lesných ciest

Ja si to naopak nemyslim. Bolo by to tak, keby NLC bola komercna institucia, ktora mapu vytvorila na vlastne naklady. Lenze takto to nastastie pre nas nie je. NLC je statna institucia. Mapa je vytvorena z nasich dani. Inak povedane, za mapu si uz zaplatil. NLC Ti tuto mapu nemoze predat, pretoze nesmie podnikat s tym, co je zaplatene z dani nas vsetkych. Nemaju ziaden predpis, na zaklade ktoreho by Ti to mohli predat.

Aby som to upresnil, ono sa to vlastne "predava" - v blbom PDF formate, ktory je pre potreby GPS uplne nepouzitelny. PDFko s lesnymi cestami si mozes kupit na CD za 180Sk. Tuto cenu treba chapat ako rezijnu cenu, spojenu s nakladmi na vyrobu PDFka a CDcka atd. Tato cena nema nic spolocne s nakladmi na vyhotovenie mapy.

Citujem zo http://www.nlcsk.org/images/docs/cennik_cesty.pdf:
Mapy lesných a pozemných komunikácií v digitálnej forme na CD za celé územie SR
vyhotovené po lesných hospodárskych celkoch (LHC) v PDF formáte
- cena 1 CD nosiča je 180,- Sk s DPH, k tomu poštovné a balné 70,- Sk s DPH.


Okrem toho mapu mozno kupit aj v tlacenej forme v roznych velkostiach. Cena opat vyjadruje naklady na tlac, skladovanie atd., nie naklady na vyrobu mapy. Cize otazka ceny NLC mapy je bezpredmetna. Otazka autorskych prav podla mojho nazoru takisto. Isteze by nebolo v poriadku, keby chcel niekto zalozit biznis na tychto mapach, financovanych z penazi nas vsetkych. Avsak pokial su mapy pouzite obcanmi na osobnu potrebu, neviem, v com by mal byt problem.
25.11.2008 - 19:00:02
00
Ja si to naopak nemyslim. Bolo by to tak, keby NLC bola komercna institucia, ktora mapu vytvorila na vlastne naklady. Lenze takto to nastastie pre nas nie je. NLC je statna institucia. Mapa je vytvorena z nasich dani. Inak povedane, za mapu si uz zaplatil. NLC Ti tuto mapu nemoze predat, pretoze nesmie podnikat s tym, co je zaplatene z dani nas vsetkych. Nemaju ziaden predpis, na zaklade ktoreho by Ti to mohli predat.


Bogi, kiež by si mal pravdu. Bohužiaľ však biznis štátnych inštitúcií s výstupmi práce, platenej z daní nás všetkých, je veľký ... ... Minule som si kupoval štátnu normu, jedna stojí cca 500 korún (PDF súbor!). Ale naspäť: je možné, že samotnú mapu kúpiš lacno, ale nemôžeš s ňou nič robiť okrem pozerania sa na ňu. Na hocijaké iné spracovanie, kopírovanie a pod. už musíš kupovať všelijaké licencie, copyrighty a pod...
25.11.2008 - 20:34:59
00
Ale naspäť: je možné, že samotnú mapu kúpiš lacno, ale nemôžeš s ňou nič robiť okrem pozerania sa na ňu. Na hocijaké iné spracovanie, kopírovanie a pod. už musíš kupovať všelijaké licencie, copyrighty a pod...

Ku financnej stranke som sa uz vyjadril - za mapu si uz zaplatil.
Co sa prav tyka, dost prehanas. Predsa mozes doma zvesit obraz zo steny a nakrajat ho na kocky. :lol:

Mapa nie je norma ci patent. Tvoja teoria o nedotknutelnosti diela nema oporu v autorskom zakone. Ten nie je postaveny tak, ze by obmedzoval tvorivost pri pouziti diela. Len si uvedom, co vsetko sa deje v umeni. Podla vzoru, na motiv, alebo sa dielo niekoho ineho otoci celkom hore nohami.
26.11.2008 - 00:17:38
00
Hybridnu Google mapu do OziExplorera, pokryvajucu oblast Malych Karpatov od Bratislavy po Pezinsku Babu, si mozete stiahnut tu:
http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,1327

ZLOZENIE MAPOVEJ KOMPOZICIE:
- Google hybridna mapa zoom level 17, http://maps.google.com
- Lesne cesty zo statnej institucie Narodne Lesnicke Centrum http://wags.nlcsk.org/LC/Default.aspx
- Free SK vrstevnice z http://gps-maps.info/cz (stranka uz dlhsie nefunguje)
- Waypointy vrcholov, studniciek, pramenov a altankov. Zdroje:
Waypointy Romana Kuceru http://www.kucera.sk/
Waypointy geohladaca http://www.gpsforum.sk/index.php/topic,913.0.html

bogi.gpsforum.sk
26.11.2008 - 00:26:48
00
Ešte jedna ukážka, ako vyzerajú lesné cesty v "Garmine":

Prvý obrázok je z mapy lesných ciest. Ostatné sú kópie garminovských obrazoviek s rôzne vypnutými a zapnutými lesnými cestami.

EDIT: Pokračovanie tu: viewtopic.php?f=12&t=18233&p=228604#p228604

-------- PRIDANÉ INŠTALAČNÉ BALÍČKY VRSTIEV LESNÝCH CIEST PRE SLOVAKIA TOPO 2 ------------

Prílohy:

LESNE CESTY V GARMINE.jpg
LESNE CESTY V GARMINE.jpg 148.77 KiB thumb_up0thumb_down

27.11.2008 - 01:23:27
00
MAPA LESNÝCH CIEST - CELÉ SLOVENSKO (skalibrovaná, formát TIFF) + Z NEJ EXTRAHOVANÉ LESNÉ CESTY (formát PLT)
=== 776 MB === 65536 x 30720 pixelov ===

Je to vo formáte TIFF, jedná sa o celé Slovensko v jednom súbore. Priložený je samozrejme aj kalibračný súbor MAP pre OziExplorer. Tento formát TIFF (8-bitová farebná hĺbka, kompresia packbits) sa v OziExploreri správa rovnako rýchlo ako formát OZFX3 a je nenáročný na operačnú pamäť počítača - netreba mať obamy z veľkosti súboru.

http://www.mediafire.com/file/jy0tjyt4gmz/LesneCesty-SK.tif.part01.rar
http://www.mediafire.com/file/qdmmgmuinkd/LesneCesty-SK.tif.part02.rar
http://www.mediafire.com/file/tjmdq5zybwc/LesneCesty-SK.tif.part03.rar

(Pre toho, čo nevie, čo je rozdelený archív: Stiahni part01, part02 aj part03 a ulož tieto tri súbory do toho istého priečinka. Dvojklikom na part01 rozbaľ archív ako zvyčajne.)

Oplatí sa stiahnuť si z tejto mapy extrahované lesné cesty. Osobitne pre červené (8 PLT súborov) a osobitne pre zelené (8 PLT súborov) cesty. Slovensko je rozdelené na 8 častí (autor tohto rozdelenia je risototh), 2 riadky po 4 štvorce označené od 1.1 (severozápad) po 4.2 (juhovýchod). Tieto PLT súbory lesných ciest si človek môže otvoriť nad hocijakou mapou podobne ako hocijaký iný PLT súbor trasy.

http://www.mediafire.com/file/uzaztztygx5/Lesne_cesty_cervene_SK.plt.rar
http://www.mediafire.com/file/2uwnelmmtnt/Lesne_cesty_zelene_SK.plt.rar

POZNÁMKA:
Do formátu OZFX3 (pre OziExplorerCE) sa "MAPA LESNÝCH CIEST - CELÉ SLOVENSKO" dá prekonvertovať programom Img2ozf: http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf_setup_303.exe
PLT súbory lesných ciest do formátu GPX prekonvertujeme programom GPSBabel: http://www.gpsbabel.org/download.html

EDIT:
Pre použitie v OziExploreri doporučujem skonvertovať do formátu OZFX3
pomocou vyššie spomínaného programu img2ozf: http://www.oziexplorer3.com/img2ozf/img2ozf.html
(OziExplorer má chybu - problém pri vyklikávaní bodov na mape pri zoome 100% a 125%. Pri nižších zoomoch sa chyba neprejavuje, tiež sa neprejavuje pri menších TIFF mapách) S formátom OZFX3 problém nie je ani pri takej rozmernej mape.


NA ZÁVER EŠTE JEDNA POZNÁMKA NA OKRAJ: Možno je niekomu divné, prečo sú tie čiary lesných ciest (PLT súbory) niekde prerušené. Dôvod je ten, že čiary boli extrahované z mapy lesných ciest. Tam, kde boli určité odtiene červenej, vznikla čiara hlavnej lesnej cesty. Tam, kde boli určité odtiene zelenej, vznikla čiara vedľajšej lesnej cesty. Tam, kde boli na originálnej mape zelené a červené čiary prerušené (napr. nápisom a pod.) aj výsledná čiara po zvektorizovaní je prerušená.
Vedľajšie (zelené) lesné cesty sa oplatí zobrazovať iba so zobrazenými hlavnými (červenými), pretože na ne naväzujú.

img105.imageshack.us


Naposledy upravil laco dňa 06.02.2009 - 09:51:25, celkovo upravené 3 krát.

20.01.2009 - 22:16:01
00
Aky je rozdiel medzi touto mapou lesnych ciest v tiffe a tou uz predtym zverejnenou(vyse 700 suborov, velkost cca 240 MB) ?
21.01.2009 - 12:20:26
00
predpokladam(mam mapy lesnych ciest od risototh-a) ze tieto mapy su iba 16 suborov.
slovensko je rozdelene na grid 4x2(ku kazdemu je .map).
vypada to takto : http://i42.tinypic.com/e6bt5s.jpg
21.01.2009 - 12:36:21
00
Priatelia, nejako mi to vypadlo: čo znamenajú červené a čo zelené cesty? Aký je medzi nimi rozdiel? Ďakujem.

Inak, Laco, velká vďaka! Dobrý kus práce.... :-)
21.01.2009 - 12:47:53
00
ako pise laco vo svojom poste.
cervene su hlavne lesne cesty. ked som to porovnaval tak tieto cesty su vacsinou pouzivane na farebne oznacene turisticke chodniky.
zelene su vedlajsie, tz skratky :) jedna moja oblubena trasa na kolibu je uvedena ako vedlajsia, ide mimo vyznacenej turistickej trasy.
21.01.2009 - 13:03:13
00
predpokladam(mam mapy lesnych ciest od risototh-a) ze tieto mapy su iba 16 suborov.


Tvoj predpoklad je mylný. Sú to dva súbory, jeden vo formáte TIFF (obrázok, ktorý sa dá otvoriť napr. aj vo Photoshope) a k nemu prislúchajúci kalibračný súbor vo formáte MAP (doplnil som to aj do prvého príspevku). TIFF formát v tejto verzii je veľmi vhodný pre OziExplorer. Je to preň doporučený "obrázkový" formát. V žiadnom inom formáte (okrem jeho vlastného OZFX3) by nedokázal tak veľký obrázok otvoriť (65536 x 30720 pixelov).

K "červeným" a "zeleným" lesným cestám: lesníci si to tak zvolili, hlavnejšie, významnejšie lesné cesty zakreslili na svojich mapách červenou farbou a menej významné, vedľajšie zakreslili zelenou farbou. Ale po otvorení PLT súborov lesných ciest v OziExploreri si môže ich farbu každý zvoliť akú chce (z ponuky OziExplorera). Vektorizované lesné cesty vo formáte PLT sú rozdelené do ôsmich oblastí z prostého dôvodu: OziExplorer by mal problém otvoriť track s napr. 2 000 000 trackpointami.
21.01.2009 - 14:11:40
00
Tvoj predpoklad je mylný. Sú to dva súbory, jeden vo formáte TIFF (obrázok, ktorý sa dá otvoriť napr. aj vo Photoshope) a k nemu prislúchajúci kalibračný súbor vo formáte MAP. TIFF formát v tejto verzii je veľmi vhodný pre OziExplorer. Je to preň doporučený "obrázkový" formát. V žiadnom inom formáte (okrem jeho vlastného OZFX3) by nedokázal tak veľký obrázok otvoriť (65536 x 30720 pixelov).


no predpokladam ze je to presne to iste, ale prerobene z TIFF do OZFX3 a rozsekane na 8casti(v robote nemozem downloadovat velke objemy tak to zial nemam ako zistit, vypada to ako toto? -> http://i42.tinypic.com/e6bt5s.jpg ).

Tieto PLT súbory lesných ciest si človek môže otvoriť nad hocijakou mapou podobne ako hocijaký iný PLT súbor trasy.

ak si otvorim napriklad na turistickej mape VKU trasu z http://www.mediafire.com/file/uzaztztygx5/Lesne_cesty_cervene_SK.plt.rar v oziexplorer, tak ju pekne vidim presne prekreslenu na terene. ak to iste spravim v pda s oziexplorerCE tak sa mi trasa ukaze mimo mapy a je aj mensia mensia. je to sposobene prisnejsim limitom u oziexplorerCE?
21.01.2009 - 14:53:03
00
OziExplorerCE (pre PDA-čka) má obmedzenie 20 000 trackpointov (to ti napokon musí aj sám vypísať). Tieto PLT súbory lesných ciest v ňom bohužiaľ neotvoríš, lebo napr. taký súbor "Lesne_cesty_zelene_SK_3_2.plt" má vyše 300 000 trackpointov. Je to použiteľné len pre PC verziu OziExplorera. V OziExplorerCE to riešim tak, že si doň vyrobím mapu aj so zobrazenými lesnými cestami (napr. letecká ortofotomapa z atlas.sk a na nej zobrazené červené a zelené lesné cesty). Keď chcem vidieť mapu aj s lesnými cestami, stisnutím jedného tlačítka si mapu prepnem. Pre PDA-čko si však vyrábam menšie mapy, nedávam tam celé Slovensko.

Nová development verzia OziExplorera (3.96.3b) vie uložiť aj tebou vybranú časť (obdĺžnik) mapy ako obrázok a vyrobí ti k tomu aj príslušný kalibračný súbor MAP. To, čo si zobrazíš na mape v Oziexploreri (lesné cesty, tvoje tracky, tvoje waypointy, poznámky ...), to sa ti ako nová mapa aj uloží. Pozri prílohu.

Výhodou toho veľkého TIFF súboru je to, že je tam celé Slovensko. Ty sa len rozhodneš, aký výrez si vyrobíš. Keď bola mapa Slovenska rozdelená do 8 častí, tak to nebolo možné (aby som si zobrazil bikový revír pri Košiciach, potreboval by som v OziExploreri naraz otvoriť 4 mapy vedľa seba, to sa bohužiaľ nedá). Nehovoriac o tom, že zvektorizované lesné cesty si môžeš ako mapu uložiť v spojení s hocijakou vhodnou podkladovou mapou.

Prílohy:

ulozit mapu ako obrazok.jpg
ulozit mapu ako obrazok.jpg 420.98 KiB thumb_up0thumb_down

21.01.2009 - 16:00:18
00
keyboard_arrow_up