Pri planovani tras aj samotnom pohybe v terene som narazil na problem s mapami. Klasicke turisticke v mierke 1:50 000 obsahuju oproti skutocnosti dost malo udajov o zvazniciach a lesnych cestach. Nova edicia tur. map v mierke 1:25 000 je lepsia, zial vydali ich zatial iba na velmi male uzemie. Najprehladnejsie sa mi zdaju vojenske mapy v mierke 1:25 000. Jedinou nevyhodou vojenskej mapy je ze nema vyznacene turisticke chodniky, ktore niekedy dost pomahaju pri orientacii. Ja tu kombinujem vojensku, ktoru doplnim o "chodnikove" udaje z turistickej 1:50.
Ako riesite tento problem?
Ja mám Foretrex201 a nosím ho pripútaný na ľavom zápästí. Ale možno by bolo fakt lepšie mať na neho konzolu na rajdoch, lebo sú situácie, kedy nie je zdravé dávať ruku dolu z rajdov aby som sa pozrel na GPS-ko.
spravne katko len im daj ...inak naozaj sa tu niekto riadi a pouziva tie stare vojenske mapy co boli na nete? take tie rozkuskovane....som to totiz cele stiahol a tie mapy mi pripadali dost nepouzitelne....mam na mysli aj to ze to bolo rozkuskovane do milion malych kusockov so zaujimavym cislovani, ktore mi ako laikovi bez prislusneho tahaku vo forme kartografickeho rozdelenie SR, nehovorilo vobec nic a najst prislusnu oblast v tom zhluku suborov bolo naozaj zaujimave.....to uz mi pripadaju ovela praktickejsie klasicke turisticke mapy....mozno este keby sa tie vojenske skombinovali s gpskom tak by z toho bol nejaky uzitok...co? pouziva ich seriozne niekto?
Su celkom pouzitelne, ale len ked si ich poskladas. Ja som si poskladal mapu v PS z 12 kusov. Tu je:) V takejto velkosti je samozrejme nepouzitelna, ak by niekto chcel, original mam.
Mne sa zdajú najlepšie VKÚ 1:50 000. Sú tam totiž farebne zakreslené turistické trasy, čo je výhodné, no a tie vojenské sa mi nezdajú o nič presnejšie. Skôr naopak.
Mám aj kompl. atlas Čiech zo Shocartu. Ten je tiež veľmi dobrý, no a mal by vyjsť aj Slovenský (zase zo Shocartu), ale použijú sa podklady VKÚ. Niekedy okolo mája t.roku.
Pst!! Len tak potichu pre gps-károv, aby nás nezdrbali, že nie sme v správnej téme - ten Slovenský bude vo WGS 84
Ide asi o to kto co jazdi. Niekomu staci par znamych tras a okruhov a nahana skor cas a kondiciu. Ja som cykloturista-bludic-snoric a rad by som presiel co najviac horskych ciest. V Nizkych Tatrach a ciastocne aj v Rudohori sa znaceny turisticky chodnik nerovna terenu zjazdnemu na biku, preto hladam najlepsie zdroje info o terene. Zatial je ta stara vojenska to naj. Doplnim ju udajmi z lesackej organizacnej mapy 1:25 000, turistickymi z 1:50 000, vytlacim a idem. GPS mi v podstate sluzi ako orientacny vyskomer alebo ak by som sa poriadne vytal tak pre HS aby vedeli kde po mna prist (ak je tlf signal).
Okrem toho ked som v lete kdekolvek na Slovensku, pozriem v notbuku okolie spravim trasu a idem. Samozrejme vercajg vzdy zo sebou v aute!
to GéTé: se shocart mám tuto zkušenost. edice jejich map pro čr více odpovídá realitě co se týká polních a lesních cest (nezpevněných) oproti mapám kčt (i ty se ale v novém vydání blíží skutečnosti). kčt mi ale připadají lepší v tom, že na rozdíl od shocartu používají pro tisk částečně průhledné barvy, takže se nestane, že by člověk nemohl z mapy vyčíst nějaké informace v místě, kde se seběhne několik turistických značek a jejich značení překryje např. tok, cestu, želecnici...
zajímalo mě, jak to vypadá s přesností map shocart pro sr a tak sem si koupit mapu č.1086 -oravská magura a porovnaval sem jí s mapou od vkú a s detaily, které si pamatuju. musím říct, shocart naprosto neodpovídá realitě. takže POROZ pokud budou použity podklady vkú tak možná lepší ale napřed bych rozhodně porovnal shocart s vkú a další mapou v místě, kde to dobře znáš a pak se teprve rozhodnul, jestli koupit nebo ne. ušetříš si tak peníze a zklamání. mapy vkú považuju za velmi dobře provedený a i wgs84 mi vyhovuje víc než s1942
a pro všechny: používá někdo z vás oziexplorer? a co ozi3d? nějak se mi nedaří vehrát výšková data poradí mi někdo? aby sme tu neodbočovali od tématu tak třeba na mail mám nějaký nascanovaný mapy a sem ochoten poskytnout.
Mám aj kompl. atlas Čiech zo Shocartu. Ten je tiež veľmi dobrý, no a mal by vyjsť aj Slovenský (zase zo Shocartu), ale použijú sa podklady VKÚ. Niekedy okolo mája t.roku.
Odkial mas to info o podkladoch od VKU?
Moc logicke sa mi to nezda, ale mozne je vsetko.
Mozem potvrdit,
koncom aprila vyjde Turisticky atlas SR od Shocartu ( podklad od VKU ), mierka 1:50 000, zaroven by mal vyjst i Cykloatlas SR od VKU v mierke 1:100 000. Ja osobne som prerabal mapu Shocartu, oblast Bratislava, Zahorie... mozem potvrdit, grafika tu bola lepsia nez VKU, i ked chyb bolo neurekom. Shocart sa mi zda ustretovejsi k bikerom, nez VKU, i ked mapy VKU mam vcelku rad...
Lafin
je pravda ze vo vojenskych mapach su zakerslene aj stare lesnicke cesty, chodnicky po vrstevniciach a podobne detaily?.....totizto aspon v regione mala fatra som nasiel dva krat viac chodnickov a cesticiek nez je zakreslene v turistickej mape........kde sa daju voj. mapy stiahnut?....pocul som ze uz su odtajnene
Vďaka za upozornenie vette. Ja som ten atlas objednával a nemal som tým pádom možnosť ho s niečím porovnať (a ani by ma nenapadlo, že by mohol nesedieť s realitou) a tak isto by som objednával aj Slovenský, hoci teraz si mi dal chrobáka do hlavy.
A tie informácie mám od Shocartu - posielali objednávateľom 1. atlasu, no a potom v niektorom (asi februárovom ) čísle Vela bol informačný leták.
to vette: používá někdo z vás oziexplorer? a co ozi3d? nějak se mi nedaří vehrát výšková data poradí mi někdo? aby sme tu neodbočovali od tématu tak třeba na mail mám nějaký nascanovaný mapy a sem ochoten poskytnout.[/quote]
používam Oziho. myslím, že je to v3.95
3D nie.
na doplnenie a sumarizáciu prejdenej trasy použi program Trackan. Veľmi šikovná vec. Nájdeš ho na nete.
to vette: používá někdo z vás oziexplorer? a co ozi3d? nějak se mi nedaří vehrát výšková data poradí mi někdo? aby sme tu neodbočovali od tématu tak třeba na mail mám nějaký nascanovaný mapy a sem ochoten poskytnout.
Podme s tym do temy GPS a myslim, ze to mozeme rozpitvavat.
Už som to tu raz propagoval www.googleearth.com Ked si predplatíš(neviem presne kolko,lebo to platí moj tata,cca200sk mesiac,fakt neviem spýtam sa)tak sa možeš na slovensko i (svet) pozret z blízkosti 10m a tam máš zaznačené všetky cesty(aj lesné a nelesné)Mne osobne to už super super pomohlo
Už som to tu raz propagoval www.googleearth.com Ked si predplatíš(neviem presne kolko,lebo to platí moj tata,cca200sk mesiac,fakt neviem spýtam sa)tak sa možeš na slovensko i (svet) pozret z blízkosti 10m a tam máš zaznačené všetky cesty(aj lesné a nelesné)Mne osobne to už super super pomohlo
To sa mi nezdá. Rozlíšenie máp je pre všetky 3 verzie Google Earth (free, plus, pro) asi rovnaké. Verzia Plus napríklad pridáva práve podporu GPS: http://earth.google.com/earth_plus.html
Našiel som nejaké slovenské ortofotomapy, ktoré sa mi zdajú lepšie ako googlové. Bohužiaľ hranice katastov sa nedajú vypnúť. Samozrejme ortofoto mapa je len na dohľadanie detailov normálnej mapy, pretože chýbajú akékoľvek popisy. http://www.podnemapy.sk/lpis/viewer.htm
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Pst!! Len tak potichu pre gps-károv, aby nás nezdrbali, že nie sme v správnej téme - ten Slovenský bude vo WGS 84
Okrem toho ked som v lete kdekolvek na Slovensku, pozriem v notbuku okolie spravim trasu a idem. Samozrejme vercajg vzdy zo sebou v aute!
zajímalo mě, jak to vypadá s přesností map shocart pro sr a tak sem si koupit mapu č.1086 -oravská magura a porovnaval sem jí s mapou od vkú a s detaily, které si pamatuju. musím říct, shocart naprosto neodpovídá realitě. takže POROZ
a pro všechny: používá někdo z vás oziexplorer? a co ozi3d? nějak se mi nedaří vehrát výšková data
Odkial mas to info o podkladoch od VKU?
Moc logicke sa mi to nezda, ale mozne je vsetko.
koncom aprila vyjde Turisticky atlas SR od Shocartu ( podklad od VKU ), mierka 1:50 000, zaroven by mal vyjst i Cykloatlas SR od VKU v mierke 1:100 000. Ja osobne som prerabal mapu Shocartu, oblast Bratislava, Zahorie... mozem potvrdit, grafika tu bola lepsia nez VKU, i ked chyb bolo neurekom. Shocart sa mi zda ustretovejsi k bikerom, nez VKU, i ked mapy VKU mam vcelku rad...
Lafin
A tie informácie mám od Shocartu - posielali objednávateľom 1. atlasu, no a potom v niektorom (asi februárovom ) čísle Vela bol informačný leták.
používam Oziho. myslím, že je to v3.95
3D nie.
na doplnenie a sumarizáciu prejdenej trasy použi program Trackan. Veľmi šikovná vec. Nájdeš ho na nete.
Podme s tym do temy GPS a myslim, ze to mozeme rozpitvavat.
To sa mi nezdá. Rozlíšenie máp je pre všetky 3 verzie Google Earth (free, plus, pro) asi rovnaké. Verzia Plus napríklad pridáva práve podporu GPS:
http://earth.google.com/earth_plus.html
http://www.podnemapy.sk/lpis/viewer.htm