Ahojte, uz dlhsie pouzivam tento web a mozem ho vrelo odporucit. Je to free a Strava ma aj free aplikaciu pod iOS alebo Android a vie spracovat aj data z Garmin navigacnych pristrojov. GPS v mobile tym padom posunie na iny level. Daju sa aj pouzit Ant+ snimace k mobilu. Najviac sa mi paci to, ze porovnava useky, po ktorych uz niekto presiel, a tak si viete pozriet, ako rychlo iny cyklisti presli dany usek a kde presne ste na nich urobili najvacsi naskok resp. stratu
Cela tato rozprava bola o "beznych" tj komercnych GPS zariadenia. Nema preto zmysel vyvracat moje tvrdenia, tym ako to funguje v nejakom Boeingu 747, ktory ma 100 tisicove zariadenia s korekciou cez WAAS a cistym vyhladom na satelity bez akejkolvek moznosti odrazu (falosneho signalu). Okrem toho oni pouzivaju pasma, ktore su podstane presnejsie a nie su dostupne pre civilne obyvalstvo, co plati aj pre geodetov. Ti okrem toho maju moznost spravit N merani, kedze tam casovy element nehra ziadnu ulohu a vysledky pekne spriemerovat a anomalie vyradit.
To, ze cele letectvo pouziva GPS na urcenie vysky je nezmysel. Primarny pristroj na urcenie vysky je prave altimeter (co je v podstate upraveny barometer), pricom pilot zodpoveda za to, ze ho ma spravne nastaveny pokial nema moderny, kde kalibracia prebieha dialkovo (to su tie hore uvedene). Aby bolo jasne, v letectve nie je dolezite, ci letis 11 km nad zemou, alebo 11.1km. Pre bezpecnost je dolezite, ze mate so vsetkymi lietadlami v okoli nakalibrovane vyskomery rovnako, tj ked si kazdy drzi svoju priradenu letovu hladinu, je jedno cez aku zmenu tlaku prejdete, vzdy bude medzi Vami ten isty vyskovy rozdiel. Pokial sa mame bavit o pristavani, tam je to uplne ine, zalezi, ci VFR alebo IFR. tj bud ides podla vyskomera a zaver podla oka, alebo radarovy vyskomer, ktory neukazuje vysku, ale presnu vzdialenost od zeme. Pogoogli co je METAR, ATC. atd. Aby bolo jasne, GPS tak skoro vyskomer(barometer) nenahradi. Uz tu totiz boli vypadky GPS, sposobene rozsynchronizovanim hodin pri update. takisto je GPS nachylne na rusenie. A k takemu niecomu pride, mozes mat kolko len chces redundacii, si v haji. Barometer sa moze pokazit, ale je niekolkokrat zalohovany. Kazdy pilot vie, ako ho v pripade nudze kalibrovat a udaje sa daju preniest N moznymi kanalmi.
Lol, napisal som ako prve, ze suhlasim, potom ze to co si napisal plati v beznych zariadeniach a to ze som doplnil, ze sa podla GPS za istych okolnosti da zisti presna nadmorska vyskla predsa nie je vyvracanie, ale doplnenie tvojho prispevku. Dokonca som ti aj dal plaec hore. To je fakt nejaky novy achievement hadat sa so mnou ?
Urcite nebol moj zamer sa hadat. Sorry, ak to tak vyzera. Ale musel som opravit nepresnosti ktore si "doplnil" ku mojemu prispevku. Pretoze naozaj, je to presne naopak, ako si napisal, barometericky vyskomer je jeden z najdolezitejsich a najpouzivanejsich ukazovatelov v lietadle a GPS (nebavime sa teraz o urcovani polohy, ale vysky) je len doplnkovy. Snazil som sa byt maximalne fakticky. Ale slubujem, uz som vycerpal vsetko a navyse to je offtopic., takze uz budem ticho.
Ano, ja som len pod pojmom barometricky vyskomer povazoval mechanicky barometricky vyskomer copyrightcdn.shopify.com cdn.shopify.com. Cize som sa nevyjadril spravne. Dnes sa uz pouzivaju vo velkej miere automaticky kalibrovane vyskomery kde su zahrnute aj data z GPS. Vid moderna avionika napr od garmin. To som tym myslel. A pisal som prioritne o kategorii lietania s ktorou som vzdialene oboznameny a to UL lietanie, nie o 747. Ale ak sa mylim kludne ma opravte, naposledy som drzal konstrukcne vykresy od lietadla v ruke v roku 2000 a to je uz velmi davno. V tedy sme na avioniku chceli drazit pouzite diely z UH1
Len pre info pre tých, ktorí stihli minulý rok kúpiť Stravu za približne 20E na celý rok cez brazilskú IP. Dnes mi prišla autorizácia platby a zase na 20E na celý rok. Takže to vyzerá, že tú cenu nám nezmenili . Ako ste na tom ostatní?
Ahojte ... rýchla otázka...
V ,,heatmap,, (cez web strava) mi neukazuje trasy prejdené za posledné 2 týždne. neviete čím to může byť ? členstvo mam zaplatené
lto Poznas algoritlus, ako tie pristorje rataju nastupane metre ? Ja by som si tipol, ze asi pre kazdy bod vezmu nadmorsku vysku a ked je vacsia rozdiel prirataju k nastupanym metrom ked je nizsia ako predchadzajuca narataju to k vyklesanym. Urcite je tam aj nejaky filter, ale ziadnu extra vedu za tym neocakavam. Ak je to ako pisem tak kazdy ulet 1-2m hode dole x pocet sekund zaznamu ak to robi 1 zanzm za sec. A vo finale to musi byt nafuknute neuveritelne. Mne staci vidiet co robi sklon ktory ukazuje lezyne super GPS pocas jazdy ked fukne vietor. Lieta aj o +-0.8% pri narazoch vetra. Tiez to musi ovplyvnit rychlost pohybu samotneho jazdca.... Aj ked to ma akcelerometer ako kompenzaciu. Mozno to maju drahe GPS osterene lepsie, ale nemoze to byt uplne imunne.
netusim ako to robia, ale v minulosti som si robil vypocty, ziadna veda to sice nie je, ale neni to prachsprosty plus/minus ... 1-2m oscilaciu musis odfiltrovat aspon zakladnym filtrom, inak z toho budes mat gulas .. funguje to, robil som to
edit: strasne vela veci sa robi tak, ze teoreticky to nemoze fungovat, ale v praxi sa spravi nieco a voala .. zrazu to funguje celkom dobre. Mozno by si sa cudoval, kolko veci by nefungovalo, ak by sa mala pouzivat exaktny plus/minus /napr. ani GPSko /. No, vsak na to je kopec algoritmov .. aj taka obycajna vec, ako mobilny signal.
Len pre info pre tých, ktorí stihli minulý rok kúpiť Stravu za približne 20E na celý rok cez brazilskú IP. Dnes mi prišla autorizácia platby a zase na 20E na celý rok. Takže to vyzerá, že tú cenu nám nezmenili . Ako ste na tom ostatní?
To je zaujímavé....ja som to platil takou kartou, na ktorej teraz nie sú peniaze, preto mi nič nestiahlo, ale na Strave píše, že poplatok je 59.99€....cize predpokladám, že keď prevediem na kartu peniaze (resp. updatujem kartu-zadám inú) tak stiahne tých 59.99....
Priamo na Strave sa to nedá. Tam ide iba odrezať začiatok, koniec (crop).
.fit súbory spojíš na https://www.fitfiletools.com/#/combiner#view
Ak nemáš Garmin, tak .fit cez Stravu na PC verzii cez Actions - Export original
Neviete čo s tým, keď chcem z garmin uploadnut napr beh, stále určitú aktivitu strava zaeviduje ako Ride, nie ako beh alebo workout..? Niekde sa to nastavuje? Ďakujem
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
To, ze cele letectvo pouziva GPS na urcenie vysky je nezmysel. Primarny pristroj na urcenie vysky je prave altimeter (co je v podstate upraveny barometer), pricom pilot zodpoveda za to, ze ho ma spravne nastaveny pokial nema moderny, kde kalibracia prebieha dialkovo (to su tie hore uvedene). Aby bolo jasne, v letectve nie je dolezite, ci letis 11 km nad zemou, alebo 11.1km. Pre bezpecnost je dolezite, ze mate so vsetkymi lietadlami v okoli nakalibrovane vyskomery rovnako, tj ked si kazdy drzi svoju priradenu letovu hladinu, je jedno cez aku zmenu tlaku prejdete, vzdy bude medzi Vami ten isty vyskovy rozdiel. Pokial sa mame bavit o pristavani, tam je to uplne ine, zalezi, ci VFR alebo IFR. tj bud ides podla vyskomera a zaver podla oka, alebo radarovy vyskomer, ktory neukazuje vysku, ale presnu vzdialenost od zeme. Pogoogli co je METAR, ATC. atd. Aby bolo jasne, GPS tak skoro vyskomer(barometer) nenahradi. Uz tu totiz boli vypadky GPS, sposobene rozsynchronizovanim hodin pri update. takisto je GPS nachylne na rusenie. A k takemu niecomu pride, mozes mat kolko len chces redundacii, si v haji. Barometer sa moze pokazit, ale je niekolkokrat zalohovany. Kazdy pilot vie, ako ho v pripade nudze kalibrovat a udaje sa daju preniest N moznymi kanalmi.
V ,,heatmap,, (cez web strava) mi neukazuje trasy prejdené za posledné 2 týždne. neviete čím to může byť ? členstvo mam zaplatené
netusim ako to robia, ale v minulosti som si robil vypocty, ziadna veda to sice nie je, ale neni to prachsprosty plus/minus ... 1-2m oscilaciu musis odfiltrovat aspon zakladnym filtrom, inak z toho budes mat gulas .. funguje to, robil som to
edit: strasne vela veci sa robi tak, ze teoreticky to nemoze fungovat, ale v praxi sa spravi nieco a voala .. zrazu to funguje celkom dobre. Mozno by si sa cudoval, kolko veci by nefungovalo, ak by sa mala pouzivat exaktny plus/minus /napr. ani GPSko
To je zaujímavé....ja som to platil takou kartou, na ktorej teraz nie sú peniaze, preto mi nič nestiahlo, ale na Strave píše, že poplatok je 59.99€....cize predpokladám, že keď prevediem na kartu peniaze (resp. updatujem kartu-zadám inú) tak stiahne tých 59.99....
.fit súbory spojíš na https://www.fitfiletools.com/#/combiner#view
Ak nemáš Garmin, tak .fit cez Stravu na PC verzii cez Actions - Export original