JACUB: to je tvoj názor. Ja si zase myslím že mnoho súvislostí uniká tebe a niektorým ostatným z vás. Na niektoré veci treba dozrieť, časom možno aj ty sa budeš na mnohé pozerať inak.
13.12.2012 - 23:43:57
00
A čo?

A čo je na tom, že bude obrábať pôdu? Alebo na nej pásť dobytok. To je akože zle pre prírodu?
Na niektoré veci treba dozrieť, časom možno aj ty sa budeš na mnohé pozerať inak.

No schválne koľko ešte musím dozrievať aby som dosiahol tvoju zrelosť? (keďže v profile nemáš udaný vek)
14.12.2012 - 07:49:49
00
Musím prispieť zase :lol:

Je faktom, ze bytovka zabera menej miesta a z urciteho pohladu je efektivnejsia, ale je tu vela veci, ktore je potrebne brat do uvahy ako dosledky panelakovych byvani. Ale je naprosto zbytocne toto riesit, lebo tu preberiete 60 rokov ekonomie,priemyslu, politiky a dalsich veci.

Ale co znovu musim napisat, a to prosim pekne nikoho neobhajujem je toto .. Lukac nie je ziaden boss ochranarov, je sefom obcianskeho zdruzenia ,lesoochranarska spolocnost Vlk, ktora ma 4 clenov pokial viem. Takuto spolocnost moze zalozit kazdy a rovnako moze robit presne to iste co on. Ako obcan tejto republiky mame tuto moznost kazdy. Namiesto kecov, ktore neustale clovek pod nickom breza_biela vypusta sa treba chopit pomyselnej sekery a zatat tam, kde sa da nieco dosiahnut.
Dalsia vec ... treba rozlisovat obcianske zdruzenia ludi bojujucich za nejaku ochranu prirody ako Lukac, dalej statnych ochranarov, ktori maju moc spisovat priestupky a podobne veci, dalej lesna straz /prevazne polovnici, alebo vojaci/.
Dalej je treba podotknut, ze Lukac vobec nie je proti tazeniu dreva, ako nezmyselne breza_biela tvrdi, ale je proti drancovaniu lesov tak ako vacsina z nas. Klasicke postupne hospodarenie a tazba u nas prestala prakticky fungovat po roku 1989 .. niekde to este funguje, ale za 20 rokov, co sa pohybujem v lesoch okolo BA sa jedine drancuje, tazi a co rastie su len naverimboha nieco. Lesne skolky davno vytiekli z ohrad. A ze ich tam bolo ... a nielen holoruby a brutalna tazba .. ale to, ze nicia aj zdrave stromy len samotnou tazbou, ked vlecu stromy, nicia podu, biotopy,atd. A to je to, co riesi Lukac. A plno dalsich ludi .. vsetci, ktori sa dlhodobo pohybuju v slovenskych lesoch to vedia. A drevo nie je jediny problem, co chvila tu budu dalsie veci, ako zlato, uran, bridlica, ropa, plyn.

Ale obavam sa, ze nema zmysel o tom velmi diskutovat, lebo ti, ktori toto chapu, tym to netreba vysvetlovat, a ti ostatni to nepochopia nikdy.
14.12.2012 - 08:54:18
00
nejak slabo sa drancuje, ked sa to deje uz 20rokov a stale je co drancovat, o dalsich 20 rokov uz budu drancovat tie iste uz znova zarastene uzemia
alebo to "klasicke hospodarenie" pokracuje dalej
14.12.2012 - 09:11:16
00
Netreba to všetko brať až tak vážne. Spomínam si na jednu príhodu s VLK-om. Bolo to pred pár rokmi. Nejakí mladí aktivisti postávali pred vedeckou knižnicou v Košiciach, mali tam stolík s nejakými papiermi, tablo s fotografiami s motívom lesa a všade okolo nich boli veľké nápisy "Kúp si svoj strom!" Raz, cestou na obed, som sa pri nich pristavil, že aj by som si nejaký strom kúpil. Zaujímal som sa o cenu. Oni, že je to rôzne, podľa toho kto koľko dá, ale že to zvykne byť okolo 600 korún. Ja vravím, že dobre, to by mohlo byť. Už si ma aj začali zapisovať do nejakého zošita, keď som sa ich spýtal: "A keď už ten strom budem mať kúpený, môžem si ho vyťať?"
14.12.2012 - 09:28:35
00
len tak trosku na objasnenie zdruzenia VLK a jeho sefa...je to podobny "demagog" ktoreho mame momentalne v cele vlady...je smutne ak pouziva argumenty, ktore vobec nesedia s realitou...uplne v pohode sa odvola na clanok, kde uvadzaju vytazenych 2,5 miliona kubikov dreva z Tatier za 5 miliard korun :http://poprad.korzar.sme.sk/diskusie/2077465/1/19370111/Obnova-Tatier-po-kalamite-je-rychlejsia-ako-sa-cakalo.html#19370111
niekto hadam veri, ze sa podarili predat vytazene surove drevo za 2000Sk za meter kubicky?
14.12.2012 - 11:16:47
00
milvon: vôbec netuším, aká je bežná cena kubíka dreva, uveď nás nevedomých trošku do obrazu, prosím
14.12.2012 - 11:51:16
00
ja zasnem co a ako viete spojit do temy o barbarskom hospodareni v lese
14.12.2012 - 12:03:31
00
do teraz to bolo v "lesnej zveri" :D
ku cene: nie je problem nast si cenu, neviem kolko stala vtedy, ale teraz napriklad ihlicnany I trieda od 100€
14.12.2012 - 12:05:22
00
bedo: jeden slusny 70-80rocny dub vyjde asi tak na 300e plus-minus autobus
14.12.2012 - 13:04:35
00
A čo je na tom, že bude obrábať pôdu? Alebo na nej pásť dobytok. To je akože zle pre prírodu?

Ak máš problém to pochopiť po tom všetkom čo tu bolo napísané, plus že tu so mnou medzičasom v tejto veci súhlasilo aj viacero ďalších ľudí ktorí k tomu tiež napísali svoje, tak si myslím že problém je v tvojej hlave, konkrétne v tom orgáne ktorého funkciou je myslieť. :)

Skúsim ešte raz: Keď chceš aby ťa tá pôda uživila, potrebuješ jej viac ako máš v paneláku v predzáhradke, alebo ako je okolo nejakého papundekel house niekde tridsať kilometrov za Bratislavou v pustatine, kde je okolo troch domových múrov po dva metre pozemku, a okolo štvrtého štyri, aby sa ti tam vošlo auto v ktorom presedíš každý deň tri hodiny. :D Tá pôda ktorá ťa bude živiť bola pred tým lúkou na ktorej sa pásli srnky, zajace, alebo bažanty. A ty čo budeš s ňou robiť? Budeš vyberať ťažké prachy od zahraničných turistov ktorí za tebou budú chodiť z celého sveta aby na tej lúke sedeli a pozerali sa na poľnú burinu? Nie. Prídeš tam, a poorieš ju aby si tam niečo zasadil, lebo z buriny sa ne-na-že-rieš. A srnky nebudú mať čo papinkať, a budú musieť ísť spásať trávičku niekde inde. :D A keď bude mať takéto pozemky aj pár tvojich kamarátov okolo, srnkám a iným zvieratkám sa zmenší priestor, prípadne sa rozpadne na viacero od seba izolovaných celkov. Volá sa to fragmentácia prírodného prostredia. A zvieratká sa budú musieť množiť medzi sebou v rodine, a budú degenerovať. Last but not least: Slovensko je krajina najväčšia na svete, nad ktorou ako sa hovorí, Slnko nezapadá. Celý svet nám tú veľkosť závidí. Navyše sa rozloha Slovenska každým dňom zväčšuje, lebo Zem sa nafukuje. :D Ako domácu úlohu môžeš vypočítať koľko pôdy by pripadalo na jedného človeka keby každý chcel na Slovensku farmárčiť. Iste to budú závratne vysoké čísla, a nejaké detinské obavy o tom či by vystačilo na každého také množstvo zeme ktorá by ho uživila, alebo že by to malo negatívne dopady na náš ekosystém sú iste zbytočné a neopodstatnené. :)

Ito: tvoj príspevok z dnešného rána: rozumne napísané. Akurát ja som nekritizoval konkrétne Lukáča, ale všeobecne názory na ťažbu dreva ktoré majú mnohí ľudia čo s ochranármi sympatizujú. Mnohí to vnímajú veľmi zjednodušene. Ešte si myslím že o pár bodoch z toho čo si písal v závere svojho predposledného príspevku (lesné hospodárstvo vtedy a dnes) by sa dalo polemizovať.
14.12.2012 - 19:48:13
00
už len vstupy na výrobu panelov na panelák - paneláreň, kameňolom, štrkovisko, regulácia vodného toku, preprava nákladnými autami..

Sorry, toto som si všimol až teraz.

Koľko stromov by bolo treba zoťať aby si z nich postavil domy pre všetkých Slovákov? Kde chceš tie stromy nabrať? Dali by sa z dreva stavať výškové budovy? Je možné si predstaviť že by všetci Slováci bývali v dreveniciach?

Ale musím uznať že ako vtip bol ten tvoj príspevok dobrý.
14.12.2012 - 20:08:05
00
Keď chceš aby ťa tá pôda uživila, potrebuješ jej viac ako máš v paneláku v predzáhradke


OMG, breza_biela, a ako si predstavuješ, že je pre ľudí žijúcich v paneláku produkované jedlo? Poľnohospodárstvo vo veľkom je síce o niečo efektívnejšie ako jednotlivé gazdovstvá, ale zas so sebou prináša iné negatíva ako tebou spomínanú fragmentáciu biotopu...

Ozaj by sa ti zišiel trošku rozhľad.
05.02.2013 - 13:29:18
00
To je ale sakra ľavicovo orientovaná téma!
05.02.2013 - 14:07:24
00
laco ma pravdu .. ak by bolo menej moznosti sa usadit a postarat sa o seba, tak by prirodzene klesol pocet zvieratiek hrdno nazyvanych ludia a zrazu by kopec problemov tejto maticky zeme odpadlo :)
05.02.2013 - 14:12:40
00
keyboard_arrow_up