Aký je rozdiel medzi duralovým a oceľovým (hi-ten, cromoly) rámom?
Dural - jedná sa zliatinu hliníku s horčíkom, kremíkom, zinkom prípadne i inými prvkami. Sú používané na stavbu rámov hlavne pre svoju veľmi nízku mernú hmotnosť, pribižne dvaapolkrát nižšiu ako má oceľ. Na druhú stranu je tento materiál menej elastický a to sa prejavujenižšou schopnosťou absorbovať nárazy a tlmiť otrasy.
Oceľ - tradičný materiál na výrobu rámov (hi-ten). Oceľ s obsahom chrómu a molybdénu sa označuje cromoly (Cr-Mo). Cromoly
rámy dobre odolávajú veľkému mechanickému napätiu v ťahu a tlaku a dobre odolávajú lomu. Väčšia hmotnosť ocele sa kompenzuje výrobou trubiek rôzne zoslabovaných - zosilnených na koncoch a užšia stena uprostred (tzv. d.b. - double butted, jednostenné sa označujú p.g. - plain gauge). Oceľové materiály veľmi dobre tlmia nárazy a absorbujú vibrácie.Aký je rozdiel medzi duralovým a oceľovým (hi-ten, cromoly) rámom?
Dural - jedná sa zliatinu hliníku s horčíkom, kremíkom, zinkom prípadne i inými prvkami. Sú používané na stavbu rámov hlavne pre svoju veľmi nízku mernú hmotnosť, pribižne dvaapolkrát nižšiu ako má oceľ. Na druhú stranu je tento materiál menej elastický a to sa prejavujenižšou schopnosťou absorbovať nárazy a tlmiť otrasy.
Oceľ - tradičný materiál na výrobu rámov (hi-ten). Oceľ s obsahom chrómu a molybdénu sa označuje cromoly (Cr-Mo). Cromoly rámy dobre odolávajú veľkému mechanickému napätiu v ťahu a tlaku a dobre odolávajú lomu. Väčšia hmotnosť ocele sa kompenzuje výrobou trubiek rôzne zoslabovaných - zosilnených na koncoch a užšia stena uprostred (tzv. d.b. - double butted, jednostenné sa označujú p.g. - plain gauge). Oceľové materiály veľmi dobre tlmia nárazy a absorbujú vibrácie.
-------------------------------------------------------------------------------
Ja mam Cr-Mo
ram uz cosi vyse roka a dost som jazdil za pocasia ako je napr. aktualne uz niekolko dni. Dazd, blato, bahno. Kedsom prisiel domov musel som to vsedko poriadne umyt- zase voda. A teraz akoby my zacali trubky hrdzavied z vnutra. neviem ci to je mozne ale napriklad ked vytianem
sedlovku - komplet od hrdze. Vsedko to vytriem a o dva tyzdne znova. Ale z vonku je Ok az na nejake skrabance. Moze sa stat ze mi prehrdzavie z vnutra a tak niekedy pri "spanilej jazde" dole lesom sa rosype cely bike?????????