Ten kockaty chod na 11z je preto, ze sa clanky retaze dotykaju tela kazety. Na ostatnych vacsich pastorkoch je retaz v kontakte len cez "ocka" navlecene na nitoch.
Ano, to je ten problem a prave preto som pisal, ze ja by som bol OK s kazetou od 12z (ale je pravda, ze ani 12z prilis casto teda nevyuzijem). Podla mna su tie kazety posunute pre väcsinu hobby jazdcov zbytocne smerom do tazkych prevodov, lebo ked si porovnam ako casto vyuzivam horne dva pastorky a ako casto dolne dva na tej standardnej kazete 11-32, tak by som fakt mal mat asi 13-34 aby to zodpovedalo rovnomernemu vyuzivaniu...
Jezus napisal:http://harriscyclery.net/product/shimano-slx-hg-61-12-36-9-speed-cassette-3054.htm
Vdaka Bohu - ci vlastne Jezusovi ,mi svitla iskierka nadeje.Mam sice opacny problem - ale tejto teme snad neublizi.Hladam co najlahsiu variantu kazety s primeranym rozsahom a prijatelnou vahou - a toto by mohlo byt riesenie na celoddenne alpske etapy a mozno aj brutalne useky kopcov v nasom okoli,na ktore mi 34z nestaci,pricom by sa dali zvladnut.Rad bojujem(v ramci svojich moznosti )a tlacenie beriem az ked uz to fakt nejde.Nasadit tu kazetu na standartny naboj by nemal byt problem,skor bude asi nutny salter sgs(nemam ho,a nemam ho zo znamych pricin rad ) a dlhsia retaz.Je ta kazeta dostupna aj v nasich koncinach?.Idem pogooglit...
OK tak vdaka aj PaloTT .Inac rozmyslal som dost vazne aj o Rohloffe,ale s prerabkou su uz ine trable(nehovoriac o ).Neodradilo by ma to, ani trosku vyssia vaha,ale malo by to obmedzeny rozsah prevodov "do tazka",12-44 by mi uz urcite chybalo - neriesitelny problem.Za taky peniaz by som prosil kompletku(rozumej prevody) prip.nieco navyse.A to zatial nemaju.
Mám MTB len na cesty. Predný 3-prevodník 42-32-22 a zadnú 8-čkovu kazetu 11-30. Jazdím len po ceste, žiadny terén (vyhovuje mi to, žiadny cross,fitness ani cesťák nechcem) .
Pri jazdách ale používam len predný najväčší 42-zubový prevodník a vzadu používam len posledné 3 najmenšie prevodníky. Predtým (asi 12 rokov) som jazdil 7-čkovú kazetu , ktoré som za tie roky vymenil asi 4 krát, ale vždy boli vyjazdené len posledné 3 ozubené kolečká, zvyšné boli úplne nové a takmer nedotknuté .
Preto by som to rád na tejto mojej terajšej 8-kovej kazete rád vyriešil tak, aby som šlapal aj na ostatných ozubeniach na kazete (a nie len na troch spodných ).
Vymenil som predný 3-prevodník za crossový 48-38-28 a chcel by som vymeniť aj kazetu. Cestné majú prevody na kazete odstupňované trošku citlivejšie, preto by som rád vedel, či by mi na môj 8-čkový orech pasovala 8-čková cestná kazeta, napr. 13-26 ?? . Sú tam rovnaké drážky ?? A sú medzery medzi jednotlivými prevodníkmi rovnaké na cestnej kazete a na MTB kazete ??
Mna by len zaujimalo, co ziskas zmenou z 42/11 na 48/13...
To bolo myslené len orientačne, aby som vysvetlil o čo mi asi ide . Viac vŕtať sa v tom budem postupne, hlavne aby tá cestná kazeta sedela na MTB orech (bude ) .
Ale aj tak si myslím že rozdiel 42 oproti 48 na prednej najväčšej píle bude poriadny, pričom 48/13 bude viac "utiahnutejší" než 48/11 , pričom to ale nebude to isté ako 42/11
Ide mi o to zapojiť do šliapania viac prevodníkov, ale aby to malo účel (nie len preto aby som opotrebovával aj iné ).
Prevod 42/11 využívam hlavne pri jazde z kopca (ale nestačí mi) a pri priaznivom vetre alebo bezvetrí pri jazde po rovinke.
Ale aj tak si myslím že rozdiel 42 oproti 48 na prednej najväčšej píle bude poriadny, pričom 48/13 bude viac "utiahnutejší" než 48/11 , pričom to ale nebude to isté ako 42/11
48/13 naozaj nebude to iste ako 42/11, lebo to bude este lahsi prevod ako 42/11, takze ak je pravda, ze jazdis len najmensie 3 pastorky, tak kazetou s najmensim pastorkom 13z najtazsi prevod stratis. Najprv by si sa mal naucit pocitat...
48/13 naozaj nebude to iste ako 42/11, lebo to bude este lahsi prevod ako 42/11, takze ak je pravda, ze jazdis len najmensie 3 pastorky, tak kazetou s najmensim pastorkom 13z najtazsi prevod stratis. Najprv by si sa mal naucit pocitat...
Uvidím, teória je jedna vec a prax je vec druhá. Možno máš pravdu, možno nie. Neviem, ja sám som to ešte neskúšal. Jedno viem isto - prechod zo 7-čkovej kazety na 8-čkovú mi priniesol len problémy. Prevody nemám vyvážené - jeden prevod na ceste (mierny stupáčik ) napr. neutiahnem a druhý (o jeden stupeň väčší) je zasa veľmi ľahký. Preto som sa rozhodol trošku pošpekulovať nad tým. Ale ako píšem, zatiaľ som nad tým veľa času nestrávil, takže uvidím.
Edit : ......no a keďže najmenší 11z prevod vzadu používam (ako som písal) pri jazde z kopca alebo pri priaznivom vetre alebo bezvetrí, tak ho radšej obetujem (výmenou za 12z alebo 13z ) tým že z kopca ho používať nebudem (ako doteraz, lebo mi nestačí), ale zasa naopak pri jazde po rovinke bude určite viac utiahnutejší než 11z a menej "ľahký" než predposledný 14z ktorý mám na kazete teraz .
Toto neriesi podstatu problemu, ktorou je plynulejsie odstupnovanie prevodov a vyuzitie viacerych pastorkov z kazety. Btw. lacne MTB kazety typu CS-HG 50 maju spravidla vymenitelne vsetky pastorky samostatne a v cestnych sa neorientujem, ale myslim, ze tam sa da menit tiez väcsina zvlast, takze kupovat kvoli tomu XTR je trosku mimo.
zihadlo 5 : áno, tá 12-23 je zatiaľ favorit (vlastne inú nemám na výber )
ja_michalko : uff, XTR by bol pre mňa veliký luxus, možno neskôr,ale aj tak (ako už bolo spomenuté) potrebujem používať čo najviac prevodov a nie len posledné 3 najmenšie. Uvidím ako to dopadne, možno sa s tými 48/38/28 na 12/23 kazetu "seknem", možno sa vrátim k mojim terajším prevodom .......... a možno nie.
s tymi prevodmi pri niakej prirodzenej kadencii(80-90) musiš jazdiť jak šumacher, ale skorej predpokladam, že maš blby zlozvyk točiť pomaly
no ale aby som netaral a volačo Ti aj poradil tak tam daj cestne kluky kde je šajba 53 zubova a veselo využiješ aj stredne kolečka na kazete
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Vdaka Bohu - ci vlastne Jezusovi
http://www.roseversand.de/output/controller.aspx?cid=155&detail=2&detail2=279
Mám MTB len na cesty. Predný 3-prevodník 42-32-22 a zadnú 8-čkovu kazetu 11-30. Jazdím len po ceste, žiadny terén (vyhovuje mi to, žiadny cross,fitness ani cesťák nechcem) .
Pri jazdách ale používam len predný najväčší 42-zubový prevodník a vzadu používam len posledné 3 najmenšie prevodníky. Predtým (asi 12 rokov) som jazdil 7-čkovú kazetu , ktoré som za tie roky vymenil asi 4 krát, ale vždy boli vyjazdené len posledné 3 ozubené kolečká, zvyšné boli úplne nové a takmer nedotknuté .
Preto by som to rád na tejto mojej terajšej 8-kovej kazete rád vyriešil tak, aby som šlapal aj na ostatných ozubeniach na kazete (a nie len na troch spodných ).
Vymenil som predný 3-prevodník za crossový 48-38-28 a chcel by som vymeniť aj kazetu. Cestné majú prevody na kazete odstupňované trošku citlivejšie, preto by som rád vedel, či by mi na môj 8-čkový orech pasovala 8-čková cestná kazeta, napr. 13-26 ?? . Sú tam rovnaké drážky ?? A sú medzery medzi jednotlivými prevodníkmi rovnaké na cestnej kazete a na MTB kazete ??
Vďaka
2.-Áno, sú.
3.-Áno, sú.
http://www.suncycle.sk/product_info.php?cPath=21_48_146&products_id=1896&osCsid=86vbqof6vehn3iqpi2mkt5mpa0
To bolo myslené len orientačne, aby som vysvetlil o čo mi asi ide . Viac vŕtať sa v tom budem postupne, hlavne aby tá cestná kazeta sedela na MTB orech (bude
Ide mi o to zapojiť do šliapania viac prevodníkov, ale aby to malo účel (nie len preto aby som opotrebovával aj iné
Prevod 42/11 využívam hlavne pri jazde z kopca (ale nestačí mi) a pri priaznivom vetre alebo bezvetrí pri jazde po rovinke.
Uvidím, teória je jedna vec a prax je vec druhá. Možno máš pravdu, možno nie. Neviem, ja sám som to ešte neskúšal. Jedno viem isto - prechod zo 7-čkovej kazety na 8-čkovú mi priniesol len problémy. Prevody nemám vyvážené - jeden prevod na ceste (mierny stupáčik ) napr. neutiahnem a druhý (o jeden stupeň väčší) je zasa veľmi ľahký. Preto som sa rozhodol trošku pošpekulovať nad tým. Ale ako píšem, zatiaľ som nad tým veľa času nestrávil, takže uvidím.
Edit : ......no a keďže najmenší 11z prevod vzadu používam (ako som písal) pri jazde z kopca alebo pri priaznivom vetre alebo bezvetrí, tak ho radšej obetujem (výmenou za 12z alebo 13z ) tým že z kopca ho používať nebudem (ako doteraz, lebo mi nestačí), ale zasa naopak pri jazde po rovinke bude určite viac utiahnutejší než 11z a menej "ľahký" než predposledný 14z ktorý mám na kazete teraz
http://www.suncycle.sk/product_info.php?cPath=21_48_146&products_id=1896&osCsid=q6ajpsa6j51ada0p5cq6dkgoa4
no a nepremyslal si nad XTR kazetou? tam mas 3 najmensie pastorky vymenitelne a daju sa kupit nove samostatne.
K tejto som ho chcel nasmerovat, ale dufal som, ze si to spocita, aby aj pochopil preco.
Toto neriesi podstatu problemu, ktorou je plynulejsie odstupnovanie prevodov a vyuzitie viacerych pastorkov z kazety. Btw. lacne MTB kazety typu CS-HG 50 maju spravidla vymenitelne vsetky pastorky samostatne a v cestnych sa neorientujem, ale myslim, ze tam sa da menit tiez väcsina zvlast, takze kupovat kvoli tomu XTR je trosku mimo.
ja_michalko : uff, XTR by bol pre mňa veliký luxus, možno neskôr,ale aj tak (ako už bolo spomenuté) potrebujem používať čo najviac prevodov a nie len posledné 3 najmenšie. Uvidím ako to dopadne, možno sa s tými 48/38/28 na 12/23 kazetu "seknem", možno sa vrátim k mojim terajším prevodom .......... a možno nie.
no ale aby som netaral a volačo Ti aj poradil tak tam daj cestne kluky kde je šajba 53 zubova a veselo využiješ aj stredne kolečka na kazete