Je to chore! Integrovana oska je pre profikov a pre tych, čo nevedia čo od dobroty.

Pre profikov? :lol: Tak to sme potom profici asi takmer vsetci. Preco by mala byt integrovana oska vysada profikov? Prinasa len vyhody a pokial viem, tak kvalitne prevedenie nema ziadne slabe miesta (nehovorim o nekvalitnom prevedeni konkretneho typu ako v pripade LX).

A k teme: Zda sa mi divne, ze na LX je oska riesena takou povrchovou upravou, ktora sa moze olupat. Ved to nedava zmysel aby sa na stycnu plochu lozisko - oska nanasala vrstva niecoho, co sa moze oddelit a tym zmensit priemer hriadela na ktorom je lozisko osadene. To asi vymyslal nejaky technologicky expert od stola ak je to tak. Na Truvativoch Stylo co mam ja je oska sice neviem z coho (asi nejaka vysokopevnostna ocel) a je sustruzena na konkretny priemer s tym, ze na mieste kontaktu s loziskami je to opracovane jemnejsie a s este vyssou presnostou. Povrchova uprava proti korozii mi pripomina nejaku hlbkovu "anodizaciou" abo co. Inak povedane, nema sa z toho co oddelit, lebo je to cele len jeden typ materialu...
20.11.2008 - 12:53:54
00
Podla mna uplne stačí dutá oska.
Co sa týka poskodenej osky u autora tejto sekcie. Pravdepodobne sa jednalo o výrobnu závadu. Zle urobene galvanicke pokovenie. Vo velo priemysle pri takej produkcii a cenovej relacii žiadna očná kontrola neexistuje. Stať sa to môže aj na 4-hrane. Akurat, že toto je drahšia sranda. Treba rozobrat novokupeny bike, aby sme (ste) videli, co je v zmontovanom stave pre nas schovane.
20.11.2008 - 13:27:12
00
Jezus vitaj medzi profíkmi. hehe Čo Ti je divné? Vieš ako dlho nejaký ujo vymýšlal tú povrchovú úpravu pri LXku aby sa to nestaračom o bicykel pod vplyvom hrdze, oxidácie po čase olúpalo? hehe
20.11.2008 - 13:27:53
00
Duves myslíš pod pojmom dutá oska Octalink?
Jeden z dôvodov prečo by som Octalink poslal na smetisko dejín je napríklad tento: 1.Na stiahnutie klúk potrebuješ sťahovák. 2. "tisíchran" na octalinkoch sa tiež istým spôsobom vymačkáva keďže sa dotiahnutím "nalisuje" kluka na osku.
3. Ložiská sú bližšie k seba ako pri HTII. 4. Poprípade aj váha celku môže byť dôvodom.
20.11.2008 - 13:39:00
00
Podla mna uplne stačí dutá oska.
Co sa týka poskodenej osky u autora tejto sekcie. Pravdepodobne sa jednalo o výrobnu závadu. Zle urobene galvanicke pokovenie. Vo velo priemysle pri takej produkcii a cenovej relacii žiadna očná kontrola neexistuje. Stať sa to môže aj na 4-hrane. Akurat, že toto je drahšia sranda. Treba rozobrat novokupeny bike, aby sme (ste) videli, co je v zmontovanom stave pre nas schovane.

Nechapem. Aka duta oska ma stacit? Stvorhran s dutou oskou ci co? Ved vsetky nosie integrovane stredove zlozenia maju dutu osku. A ci mas bike s integrovanym stredovym zlozenim abo stvorhranom, musis to rozoberat rovnako ak chces skontrolovat ci to vo vnutri ramu nekoroduje.

Turbi: Dakujem - konecne sme v jednom klube. :) A mas pravdu, niekomu mozno zaplatili tazke prachy aby vymyslel komponent s nie prilis dlhou zivotnostou. :)
20.11.2008 - 13:39:49
00
Co sa tyka octalinku tak ja som s nim bol maximalne spokojny.A funguje uz 6 rokov na jednom starsom bajku.
20.11.2008 - 14:06:53
00
A mas pravdu, niekomu mozno zaplatili tazke prachy aby vymyslel komponent s nie prilis dlhou zivotnostou. :)

Tak za 1. Octalink úplne stačí, ale nič nové extra nerieši, takže som za 4-hran.
2. k tej citácii od Jezusa:počuli ste o kurvítku? Preto je dobré bike rozobrať!
http://necyklopedie.wikia.com/wiki/Kurv%C3%ADtko
Odstranění kurvítka:
Odstraněním kurvítka se dá velice prodloužit životnost stroje a v extrémních případech dokonce zajistit jeho nezničitelnost. Výrobci se ale samozřejmě snaží mít co největší zisky a proto kurvítka stále zdokonalují. Doby kdy bylo snadné kurvítka najít a odstranit jsou již dávno minulé, v dnešním výrobku se kurvítko maskuje jako něco jiného, případně je jich několik, a pokud je tedy odstraněno jenom jedno kurvítko, vede to k okamžitému spuštění autodestrukce. Tato snaha výrobců je někdy dotažena do extrému, kdy se pro konstrukci přístroje použijí výhradně samá kurvítka. Obvyklá metodika odstranění kurvítka spočívá v rozebrání na součástky a opětovném složení. Obvykle nastane stav, kdy zařízení funguje a přesto nějaké součástky zbyly - jedná se právě o kurvítka.
20.11.2008 - 14:39:16
00
Ja osobne som Octalink nejazdil, podla mna skutocne neprinasa ziadnu realnu vyhodu oproti stvorhranu. Mozno malu usporu hmotnosti, ale nie som si isty. Ale zato Octalink prinasa novy element - pricaste praskanie (zvuk). Asi nikto zatial jednoznacne nezistil, ci to praskanie pri Octalinkoch spociva v necistotach v drazkovani osky/kluky, spojeni kluky s pavukom alebo jednoducho v tom, ze to drazkovanie nebol dobry napad.

Tvrdenie, ze staci stvorhran/Octalink je podla mna velmi odvazne. Integrovana oska a stredove zlozenie s externymi lozsikami prinasa:
- usporu vahy
- zvysenie tuhosti
- väcsiu zivotnost lozisk/odolnost voci vyssim tlakom vzhladom na ich väcsi rozmer (za predpokladu kvalitneho utesnenia)
- rozoberatelnost/servisovatelnost trebars aj na vyjazde a bez specialnych nastrojov
- v podstate neopotrebovatelny spoj kluky s oskou (pri stvorhrane a castejsom rozoberani casom k opotrebeniu dojde)

Takze preco mi ma stacit stvorhran/Octalink?
20.11.2008 - 14:48:36
00
Jezus si vlastne zopakoval čo som tu už načrtol v štyroch bodoch.
Ale Duvesa dnes veru nepresvedčíme. hehe
Duves zdá sa Ti HTII drahý keď sa tu snažíš oponovať? Povedz pravý dôvod a teda zakontruj nech sa to nejako pohne vpred.
P.S. Téma bola čo s LXkom a začíname odbočovať tak či tak od témy. hehe
20.11.2008 - 14:54:19
00
Ked si kuknete Shimano stranku tak LX , XT a XTR maju bez vynimky material osky Aluminum/Anodized. Btw: montaz/demontaz XTR FC-M970 co to pripomina octalink :roll:
20.11.2008 - 15:01:46
00
- riesite tu dajake oktalinky ci hole techy ci co... jednoznacna volba je 4-hran abo 6-hran 8) :wink:
20.11.2008 - 15:10:25
00
Tvrdenie, ze staci stvorhran/Octalink je podla mna velmi odvazne. Integrovana oska a stredove zlozenie s externymi lozsikami prinasa:
1.- usporu vahy
2.- zvysenie tuhosti
3.- väcsiu zivotnost lozisk/odolnost voci vyssim tlakom vzhladom na ich väcsi rozmer (za predpokladu kvalitneho utesnenia)
4.- rozoberatelnost/servisovatelnost trebars aj na vyjazde a bez specialnych nastrojov
5.- v podstate neopotrebovatelny spoj kluky s oskou (pri stvorhrane a castejsom rozoberani casom k opotrebeniu dojde)

Takze preco mi ma stacit stvorhran/Octalink?

Spolocna odpoved aj pre Turbiho:
1.O kolko? resp. co komu rieši 100 alebo aj max.200 gramov. nikto ma z vas nepresvecí, že každý víkend súťažíte o zlaté trenírky.
2.V podstate platí to čo v bode 1., tuhosť sa nedá poprieť, len komu z nas-vas je to načo? Pred dobry pocit? Ak ti dam stary bike so 4-hranom a stred (nie vence) zalepim paskou, aby si to nerozoznal, stačí ak ti poviem, že je to integráč a budes makať lepsie? Co bude hnacou silou, nebude to placebo efekt len tak nahodou?
3.To by som bral, až na to, že priemyselne ložiska priniesli vobec dlhu životnosť stredov a to sme si vyrabali v dielni osky pre take ložiska. Takže efekt dlhšej životnosti priliš neprejde, odidu zuby skor, ako ložisko aj na klasike na štvorhrane.
4.Nikdy som nemal dojem, že je to komplikovane pri 4-hrane. Ano je to najnamahanejsie ložiskove uloženie na biku a každý chápe, že to treba riadne podoťahovať a demontáž nemusí byť za minútu.
5.Všetko sa raz opotrebuje.
20.11.2008 - 15:11:31
00
O.K. Končím debatu. Som velká trúba ktorá sa má voziť na Škode 120 pretože je mi úplne zbytočné kupovať funkčné, spolahlivé, pohodlné auto s patričným zrýchlením ktoré bezpečne obehne traktor. hehe
20.11.2008 - 15:20:28
00
O.K. Končím debatu. Som velká trúba ktorá sa má voziť na Škode 120 pretože je mi úplne zbytočné kupovať funkčné, spolahlivé, pohodlné auto s patričným zrýchlením ktoré bezpečne obehne traktor. hehe

Teraz nerozumiem. Porovnávaš škodu 120 versus tvoj VW k sade XTR versus Deore? Trochu divne.
Su sady deore, ci LX nefunkčné?
20.11.2008 - 15:45:58
00
Neporovnávam konkrétne autá. Už neporovnávam nič. Len som Ti chcel s Jezusom vysvetliť výhody. Si nás setrel a chceš navodiť atmosféru že máme jazdiť štvorhran lebo všetko ostatné je zbytočné takže už naozaj nemá význam to rozpitvávať. Toto je odo mňa posledná veta k tejto téme. hehe
KONEC
20.11.2008 - 15:52:36
00
keyboard_arrow_up