mám systém sram x-7, 3x10 rýchlostí. Už rok sa trápim s nastavením zadnej prehadzovačky a nech robím čo robím neviem to doladiť tak aby to fungovalo na 100%. Bolo to aj v servise a výsledok sa nedostavil. Plánujem preto prechod na zadné 9 koliesko (i tak je podľa mňa 3x10 systém úplne zbytočný, 10 koliesko vôbec nevyužívam).
Viete mi niekto poradiť či to nebude robiť problém keď predná píla zostane ako je a vymením len zadnú kazetu, prehadzovačku a pravé radenie? Vďaka
posledný komentár: 1. 5. 2020 o 20:25
Inak súhlasím, že pri 3-píle je 10 rýchlostí zbytočné. Rozdiel medzi rýchlosťami je ozaj velmi malý. Prevodový pomer 22-36 je úplne zbytočný, ešte 24-36 je zriedkavo využitelný. Stačilo by 22-34, aj 24-34 by ešte bolo v pohode. 10 rýchlostí je využitelné pri 2-píle, alebo na crossovom bicykli, kde sú prevodníky 48-36-26, kde najmensší prevodník je okolo 26,28 zubov. Jazdím už dlho 3x10, nemám žiadny problém, ale po čase som tiež prišiel na to, že by mi úplne stačilo mať 3x9 a 11-34 kazetu, prevodníky 44-33-22 a bike by som mal rovnako univerzálny. Predsa len 9sp systém je presnejší, možno o niečo kvalitnejší a hlavne lacnejší ako 10sp.
Okrem toho, že by reťaz mala správne fungovať na zadných zúbkoch a zadných prevodoch, musí byť tiež kompatibilná s prednými prevodníkmi. Predné kľuky s prevodníkmi sú tiež vyrábané pre rôzny počet “rýchlostí” vzadu, aby bolo možné použiť správnu šírku reťaze. Rozstupy medzi prednými prevodníkmi pre kazety s 8 alebo 9 rýchlosťami budú relatívne široké. Ak by sa použila užšia reťaz, určená pre 10 alebo 11 rýchlostí, môže sa stať, že reťaz bude mať tendenciu počas záberu vypadávať. Viď článok : VIACPREVODOVÉ REŤAZE V ROZLIČNÝCH ŠTANDARDOCH
Okrem toho, že by reťaz mala správne fungovať na zadných zúbkoch a zadných prevodoch, musí byť tiež kompatibilná s prednými prevodníkmi. Predné kľuky s prevodníkmi sú tiež vyrábané pre rôzny počet “rýchlostí” vzadu, aby bolo možné použiť správnu šírku reťaze. Rozstupy medzi prednými prevodníkmi pre kazety s 8 alebo 9 rýchlosťami budú relatívne široké. Ak by sa použila užšia reťaz, určená pre 10 alebo 11 rýchlostí, môže sa stať, že reťaz bude mať tendenciu počas záberu vypadávať.