Konečne politický korektne fórum...
18.05.2016 - 14:44:14
00
nebude pršať? asi idem aj ja na bajk, len ešte neviem kam
18.05.2016 - 14:48:26
00
ja zlahka pojazdim okolo domu a pojdem na Cerveny kamen povzbudit Bikejoring na zavod Trnavskej ligy :-)
18.05.2016 - 14:58:52
02
milsu napísal:
Mimochodom, čo sa týka odbornosti na lesy a lesné hospodárstvo neplatí to isté aj na väčšinu tu diskutujúcich? (samozrejme platí to aj na mňa :-) )


myslim, ze vacsina z nas na rozdiel od neho minimalne do toho lesoparku pravidelne chodi a ma nejake povedomie o tom ako to tam vyzera ;) bol tu nedavno odkaz na TV diskusiu v ktorej "zdovodnoval" "svoj" nazor a bolo z toho uplne jasne ze nevidel akym sposobm lesaci v minulosti tu tazbu realizovali a tvaril sa tam ako expert na starostlivost o les...
18.05.2016 - 15:08:35
03
No minimalne Jakub Mrva a Marek Pava tu z fora su na tom co sa tyka rozhladu v problematike nasobne lepsie ako ten chudak z DNV. :)
18.05.2016 - 15:42:06
00
Bohuzial nam pan Jambor odmietol poskytnut tu analyzu, o ktoru sa opiera. Kazdopadne argumenty sa zvyknu opakovat: financie, nebezpecne stromy, treba tazit rocny prirastok, vznikne tu prales... atd. Bola by fajn k tomuto diskusia, ktoru si ale pan Jambor nezela, lebo vie, ze jeho argumenty naozaj neobstoja. Druhy dovod moze byt polovnicka loby, kde sa argumentuje casto premnozenymi diviakmi. Kde suhlasim, ze su premnozene, co je bezne v lesoch kde sa priam az zakrmuju (tie kopy peciva, kukurice, pizzy, bebe keksikov co mozeme bezne v lesoparku stretnut pri posedoch).

V takej Prahe tazia este menej ako my teraz:
"V pojetí lesního zákona se jedná o lesy zvláštního určení – lesy příměstské a další lesy se zvýšenou rekreační funkcí. Společným jmenovatelem těchto lesů je blíže v zákoně nedefinovaný, ale obecně zřejmý a deklarovaný veřejný zájem. V těchto lesích by se mělo hospodařit odlišně od lesů hospodářských tak, aby byl dosažen nebo zachován požadovaný stav a plnění požadovaných funkcí lesa.

Průměrné roční těžby činí v lesích v majetku hl.m. Prahy v posledních letech 2,5 – 4 m3/ha lesa, což je cca polovina přírůstu. Z tohoto objemu je ještě v posledních letech 30-50% nahodilých těžeb. Uvedená čísla jasně dokládají výrazné upřednostnění mimoprodukčních (zejména rekreačních) funkcí lesa, ovšem základním úkolem je i v takovýchto podmínkách zajistit řádnou obnovu lesa.

Hospodaření v lesích v majetku hl. m. Prahy se striktně řídí ekologickými principy, ekonomické aspekty jsou při hledání optimálních postupů a v návrzích jednotlivých pěstebních a těžebních opatření při hospodaření v lesích až sekundární. Důležitá je dlouhodobá snaha o přizpůsobení se principům trvale udržitelného hospodaření při maximální podpoře biodiverzity stávajících i nově zakládaných porostů (např. v letošním roce se při zalesňování použilo celkem 20 druhů dřevin), to vše s přihlédnutím k extrémnímu rekreačnímu využívání téměř všech lesních porostů na území hl. m.Prahy.

Specifik hospodaření v příměstských pražských lesích je ovšem dále celá řada, mezi zajímavosti patří například zalesňování holin ještě v roce jejich vzniku (pro vyloučení podezření veřejnosti, že se ".... kácí les, aby se tam mohlo stavět..."). Obecně lze konstatovat, že poměr mezi „tradičními" lesnickými pracemi a pracemi souvisejícími s mimoprodukčními – rekreačními - funkcemi lesa činí asi 30:70 s tím, že zisk z prodeje dříví pokrývá jen malou část skutečných nákladů na péči o lesní majetek hl.m. Prahy, zbytek peněz na tuto péči pokrývá hl. m. Praha ze svého rozpočtu jako vlastník lesa – hl. m. Praha, zastoupené odborem ochrany prostředí MHMP.
18.05.2016 - 16:20:27
04
milsu co je na poslednom prispevku na dislike? ze to v inom hlavnom meste ide a u nas nie?
18.05.2016 - 16:29:57
00
stax máš to v SS
18.05.2016 - 16:36:07
00
Aj mna to zaujima, napises prosim aj mne SS? Vdaka
18.05.2016 - 16:46:23
04
Dnes sa mi zase nechcelo bikovat, tak som sa bol ryt v lese. Trosku hrabania, trosku nosenia dreva, trosku zniceny chrbat a na svete je prepoj zelenej tz a singlu okolo Sv. vrchu. http://mapy.hiking.sk/?trasa=1vSML
Odporucam prvy krat si to prejst od modrej tz - je to prehladnejsie. Zacina to na modrej na pravej strane, ako je zvaleny strom s turistickou znackou. par metrov pod odbockou na singel. Na dolezitych miestach su navadzacie dreva.
Tak a teraz tam v hojnom pocte jazdite nech sa to ujazdi.
18.05.2016 - 18:07:48
014
brudy:
ako som pozeral tu mapku, tak cca poovica z toho bol povodny singlac, ktory ustil z Granady, a isiel takym vacsim oblukom, a presne navazoval na modru turisticku znacku v mieste jej lomu smerom k vyhliadke... Takze vdaka aj za mna za ozivenie casti stareho singlaca... Mozno by teraz stalo este za uvahu prepojit Granadu s tym novym usekom kolmym prejazdom cez zltu turisticku znacku a Green bike Tour trasu...
18.05.2016 - 18:19:12
00
mas pravdu. len moc tam toho nezostalo, tak cast je "volna tvorba"ako sa mi to zdalo prirodzene. Viem co myslis. To napojenie na granadu je bez problemov - staci len odhrabat. 2 hodky roboty pre jedneho.
18.05.2016 - 18:26:48
00
milsu napísal:
Mimochodom, čo sa týka odbornosti na lesy a lesné hospodárstvo neplatí to isté aj na väčšinu tu diskutujúcich? (samozrejme platí to aj na mňa :-) )

Na niektore veci naozaj nie je potrebne studovat vysoku skolu lesnicku :) Rovnako ako nepotrebujes ovladat assembler na to , aby si si nainstaloval Locus do mobilu. Ostatne je zopar veci, ktore lesnici maju popisane na roznych tabuliach, naucnych chodnikoch a pod. No a v reali .. :D A to nehovorim co som uz spominal .. lesne skolky. Mal som prejazdene rozne casti (peso/bajkom) pri Stupave a tie lesne skolky a vsetko boli v lese vidno tak, ako to funguje niekde napr. v Polsku. Presne podla hospodarskych planov. No a teraz mi to staci porovnat s tym, co vidim dnes (na tych miestach napr.) A rovnako aj dalsi. Hospodarsky plan tazby dreva v lese nie je nic komplikovane, co je komplikovane su zastieracie manevre , ako prist k peniazom zadarmo. Ale to vies tiez , urcite nic nove som nenapisal :D. Dalsia vec je, ze som videl, ako hospodaria v lese napr. v Kvietikove. Cuduj sa svete, robia to tak, ako sa ma. Ako som videl napr. aj v Polsku (netvrdim,ze to tam robia vsade dobre). Cize zase to vsetko konci na tom, ze lesni robotnici demoluju vsetko, co nie je ich, lebo ich to neserie (ako sa socializmu) a ti, ktori o tom rozhoduju, drancuju vsetko, co nie je priklincovane (ako sa socializmu). Lebo .. su tak zvyknuti odjakziva. A toto presne vidim vsade na Slovensku a vo vsetkom :( .. ved uz len ked si spomeniem na tie lavicky na Bielom Krizi .. sorry za siahodlhy prispevok.
18.05.2016 - 19:11:15
00
brudy napísal:
Dnes sa mi zase nechcelo bikovat, tak som sa bol ryt v lese. Trosku hrabania, trosku nosenia dreva, trosku zniceny chrbat a na svete je prepoj zelenej tz a singlu okolo Sv. vrchu. http://mapy.hiking.sk/?trasa=1vSML
Odporucam prvy krat si to prejst od modrej tz - je to prehladnejsie. Zacina to na modrej na pravej strane, ako je zvaleny strom s turistickou znackou. par metrov pod odbockou na singel. Na dolezitych miestach su navadzacie dreva.
Tak a teraz tam v hojnom pocte jazdite nech sa to ujazdi.

Vidim, ze ti to nedalo :lol: . pekna praca :)
18.05.2016 - 19:12:50
00
brudy keď treba robiť ma nezavolas ale ničiť ma na bajku to ti ide ;-)
18.05.2016 - 19:25:44
01
keyboard_arrow_up