Po dlhšej dobe sa chystám kúpiť nový bike - full na výjazdy hlavne po Malých Karpatoch. Moja výška je 170cm, váha 70 kg, výška v rozkroku 78cm. Uvažujem o kategórii trail 27.5", v cene približne 2000 EUR. Po odskúšaní nejakých bicyklov v Kálnici sa mi do užšieho výberu dostali nasledovné typy:
- Ghost ASX 7500 vel. 17.5", http://www.ghost-bikes.sk/44528-asx-7500-black-grey-grey-2014
- Giant Trance 27.5 2 vel. M, http://www.giant-bicycles.com/sk-sk/bikes/model/trance.27.5.2.ltd/18032/74219/#overview
- Canyon Nerve AL 7 vel. M, https://www.canyon.com/_sk/mountainbikes/bike.html?b=3280#tab-reiter2
- Cube AMS 130 HPA PRO 27.5 vel. M, http://cubebikes.sk/2014/full-mtb/ams-130-hpa-pro-27-5/
Čim dlhšie nad tým rozmýšľam, tým som nerozhodnejší ktorý vlastne vybrať. Chcel by som spoľahlivý bicykel so slušnou výbavou, a taktiež za tú cenu by som ocenil, keby sa mi aj páčil.
Tak by som chcel poprosiť o radu skúsenejších.
Môj osobný názor čo sa týka výhod a nevýhod vyššie uvedených bikov:
- Ghost ASX má najlepšiu výbavu, nevýhoda je jednoduchší rám a absencia pevných osí
- Giant Trance - tam sú horšie brzdy a dvojprevodník, je zo všetkých najdlhší, najdrahší a asi aj najťažší
- Canyon Nerve - dlhšia dodacia doba (momentálne druhá polovica augusta), brzdy Avid Elixir 3 po tom čo som čítal na fórach nič moc, navyše žiadna kamenná predajňa
-Cube AMS - dizajnovo sa mi páči najviac, avšak má strmšiu a kratšiu geometriu, rázvor kolies je dokonca menší ako na mojom starom Treku, v Kalnici mali iba AMS 150 Race, a na ňom som mal pocit, že ide najhoršie do kopca, dole kopcom však žehlil nerovnosti parádne. Lenže ja chodím často i hore kopcom, a teraz neviem ako na tom bude AMS 130.
Cube ma aj inú vidlicu - RockShock Revelation RL Solo - na AMS 150 aj keď som ju uzamkol, mal som pocit, že bicykel stále húpe, tak neviem, či by predsa len nebol lepší Fox (CTD systém sa mi naopak pozdával).
Vopred vďaka za každú radu.
posledný komentár: 10. 7. 2019 o 0:55
Co sa tyka RM Thunderbolt, je to dobry bike, ma dobry ram no niektore slabsie komponenty (kolesa a brzdy). Je to dobry zaklad ktory sa da neskor vylepsovat. Ma super geometriu, aj vidla je celkom slusna, tato X fusion ma dobre recenzie a dlhodobu spolahlivost. Len je trochu tazky na to ake ma zdvihy (co bude tymi lacnejsimi komponentami, brzdy, kluky, naboje), oproti Canyonu o cele kilo. Paci sa mi, len mi pride trohu drahy. Vseobecne mam pocit ze niektore americke znacky (RM, GT) maju riadne prestrelene ceny vzhladom na vybavu. Co uz plati sa za znacku.
Nerve je stale lepsia volba pri pomere vybana / cena, na druhej strane ak ti komponenty na RM sedia a dali by ti zlavu, mas dobry bike a jednoduhsiu podporu a servis (na SK). Prachy a vybava bokom, viac sa mi paci RM, hlane kvoli lepsej geometrii a nie je to bezna znacka .
takmer som ho kupil, no chcel som bike s CTD ci niecim podobnym.
U predajcu v tvojom shope este by ti mali byt schopni dat dole 10% s ceny .
Včera som si bol v obchode odskúšať RM Thunderbolt - mali však iba verziu 710 a aj to vo veľkosti L. Čo sa týka výšky v rozkroku, tam som mal rezervu asi 4 cm, no L-ko sa mi zdalo veľké - ruky v lakťoch takmer vystreté, viacej vzpriamený posed, sedlovku som mal vysunutú na 12 cm. Z toho mi vychádza, že veľkosť M by mi mala byť akurát - o 25 mm kratšia horná rámová trubka, o 10 mm nižšia výška radenia - stack a sedlo bude vysunuté o 30mm vyššie - čiže i posed bude snáď akurát.
Čo sa týka ceny, tak Thunderbolt by dali so zľavou, to znamená, že o čo je Thunderbolt drahší, to zase vynahradí jeho okamžitá dostupnosť a zastúpenie v SR. Takže ceny riešiť nemusíme, zostáva skôr otázka rámu a komponentov:
-Canyon má lepší tlmič, vidlicu, kľuky -Canyon je ľahší o 900g
-RM má lepší rám, asi
-ostatné komponety sa mi zdajú byť viac menej porovnateľné
- čo sa týka vzhľadu, tak tam u mňa jednoznačne vedie RM, avšak je celý zladený vrátane vidlice aj ráfikov, to znamená, že ich výmena by moc neprichádzala do úvahy
- pre RM hovorí to, že to nie je taká bežná značka
Žiaľ RM som nemal v teréne možnosť jazdiť, a nikde som nenašiel test Thunderbolt 730, iba 770, ktorý vyšiel v testoch vždy pozitívne. Ako to môže zmeniť vidlica X-fusion velvet, ktorá je na Thunderbolt 730?
Takže čo by ste si vybrali - Canyon Nerve AL 7.0 alebo RM Thunderbolt 730?
Vďaka.
Co sa tyka komponentov, RM je cierno-cerveny, ak nenajdes cervene komponenty, das tam cierne a je po probleme
RM je kultova znacka, tiez menej bezna ako Canyon, ale vyhoda je ako pises v lokalnom zastupeni a dostupnosti. Tiez pokukujem po RM, ale 29 a cakam kedy pojdu dole ceny, zatial su drahe (aspon tie modely o ktore mam zaujem).
Váha je tých 13.5kg, oproti špecifikácii sú tam akurát iné brzdy - Shimano M447 namiesto M505. Inak výbava v podstate Race Face a Shimano - Deore, akurát prešmykovač je SLX a prehadzovač XT. Dnes som sa pohral s nastaveniami a dal krátky výjazd - prvé dojmy sú rozhodne pozitívne. Akurát brzdy zatiaľ brzdia poslabšie, ale predpokladám, že sa ešte zabehnú.
Po dizajnovej stránke som veľmi spokojný, hneď som sa do neho zamiloval
Prikladám foto.
Brzdy aj kotuce sa musia jednoznacne zabehnut. nAjdi si nejaku zjazdovku a ides
A aka bola cena bajku nakoniec?
Predajca mi dal zľavu 10%. To čo som ušetril som ale nakoniec aj tak u neho minul na dovybavenie biku.
Akurát že som nakoniec kúpil bicykel, ktorý som v Kálnici ani netestoval (z dôvodu nedostupnosti ASX7500)