Trosku konkretnejsie pls., ja velke rozdiely teda nevidim.
P.S. Ja o kupe crossu ani 29 neuvazujem, napisal som to len preto, ze podla mna to vobec nie je taka tragedia a crossy sa podcenuju (ale nie je to moja salka kavy).
rozdíly hlavněm v geometrii a pevnosti je potřeba se projet na crossu a pak 29" a bude ti to jasné.
Na crosse můžeš dát jaké pneu chceš a stejně se s tím v terénu prakticky nedá jezdit - kolo je neovladatelné.
(nemyslím lesní pěšiny)
Jinak 29" sem si složil vlastně na zimu a na zkoušku a už se k 26" nevrátím
V pevnosti kolies snad mensi rozdiel je (snad jediny vyraznejsi rozdiel), ale relativne pevne kolesa sa daju spravit aj na cross, takze na bezne jazdenie po kopcoch uplne postacia. A o vyraznejsom rozdiele v pevnosti ramu medzi seriozny crossom vs. 29" trochu pochybujem.
Btw. porovnal som geometriu tej Kony vyssie a Ninera E.M.D. (porovnatelny typ) pri velkosti ramu 18,5" a je rozdiel cca 8 cm v dlzke hornej ramovej trubky a v razvore (Niner je dlhsi), zase ale Kona ma polozenejsi hlavovy uhol (69,5 vs 72) co stabilizuje ten kratsi razvor. Keby som sa mohol na oboch tych bikoch previezt, potom by som to mohol zhodnotit, dovtedy sa skor priklanam k tomu, ze 29" MTB je len cross s o nieco pevnejsimi kolesami a natiahnutejsim posedom (ta Kona ma o nieco kratsi posed a Niner o nieco dlhsi posed ako klasicke MTB).
Ale ano, rozdiel tam samozrejme je kvoli tej dlzke (razvor, posed), cross ma viac vzpriameny posed a je teda celkom vhodny pre AM.EN riderov ako napr. Dijck, ze?
Ale ja som temu cross nacal len preto, ze ludia mylne ziju v domneni, ze do lesa treba MTB. To je hlupost. Ak ma clovek len priemernu jazdecku techniku a odhad (tzn. dokaze sa uhnut 20 cm kamenu leziacemu v ceste prip. pribrzdit pred zakrutou ak ide prirychlo), tak vsetky maratony a napr. aj hreben Malych Karpat sa da ist aj na crosse, akurat treba byt opatrnejsi v zjazdoch. A aj napriek opatrnosti v zjazde tipujem, ze by som na crosse dosiahol na MTB maratone takmer urcite lepsi cas ako na mojom terajsom fulle. Az na par malo vynimiek nie su totiz na beznych lesnych chodnikoch ziadne useky, ktore by vyzadovali doslova MTB a to je to, naco poukazujem. Nemusime riesit ze su medzi crossom a 29 rozdiely. Ano su, ale podla mna su primale na to, aby niektory z tych bikov diskvalifikovali z bezneho ponatia horskej cyklistiky.
A uz sme aj tak davno OT, takze sa vratim k teme - ja radsej rozky (cerstve) , cize keby som si musel vybrat len jeden univerzalny bike uplne na vsetko, tak jedine 26" light full so zdvihom 120 mm nad oboma kolesami.
A uz sme aj tak davno OT, takze sa vratim k teme - ja radsej rozky (cerstve) , cize keby som si musel vybrat len jeden univerzalny bike uplne na vsetko, tak jedine 26" light full so zdvihom 120 mm nad oboma kolesami.
Čítali ste slovo Pánovo. Pod toto sa podpisujem tiež.
JoKo a som si istý tým, že aj cyklokrosári by nám vedeli predviesť pekné veci. Trochu je to o tom, že kdo umí, tak na toho čumíme.
Ale ano, rozdiel tam samozrejme je kvoli tej dlzke (razvor, posed), cross ma viac vzpriameny posed a je teda celkom vhodny pre AM.EN riderov ako napr. Dijck, ze?
Vystihol si to Jezus. Na svojom 17kg ocelovom admiral crosse som toho nabehal dost po terene a dalo sa. Potom som sice menil ohnute kolesa ale stale jazdi a slo to na nom aj v terene kde chrti zchadzali popri biku;) No a ten svih na rovnikach.. Samozrejme ze pohodlie vyzera inak... cross bol u mna znouzecnost ked nebolo na com jazdit..
ja by som to špecifikoval inak...kto chce jazdiť na fulle tak to je rekreačny jazdec...myslim to v tom že ak chce jazdiť maratony tak nikdy na fulle nebude prvy. ak chces si uzit dlhy a rychly zjazd tak nato je full ak chces riadne slapat do kopcov tak je skor dobry HT..a hlavne sa to jedna maratonov vsetci profici jazdia na HT su lahsie rychlejsie...
...myslim to v tom že ak chce jazdiť maratony tak nikdy na fulle nebude prvy... rychly zjazd tak nato je full ak chces riadne slapat do kopcov tak je skor dobry HT..a hlavne sa to jedna maratonov vsetci profici jazdia na HT su lahsie rychlejsie...
nesuhlasim, prax potvrdzuje opak. zase vyborne ale teoreticke reci
ja by som to špecifikoval inak...kto chce jazdiť na fulle tak to je rekreačny jazdec...myslim to v tom že ak chce jazdiť maratony tak nikdy na fulle nebude prvy. ak chces si uzit dlhy a rychly zjazd tak nato je full ak chces riadne slapat do kopcov tak je skor dobry HT..a hlavne sa to jedna maratonov vsetci profici jazdia na HT su lahsie rychlejsie...
No tak na tomhle 9kg fullu budeš na jakémkoli závodě rychlejší než na HT
při tom na něm není namontovaný jediný díl který by měl nějaké váhové omezení, nebo v něčem omezoval
a zdvihy sou 110/100mm
ale souhlas není full jako full
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Trosku konkretnejsie pls., ja velke rozdiely teda nevidim.
P.S. Ja o kupe crossu ani 29 neuvazujem, napisal som to len preto, ze podla mna to vobec nie je taka tragedia a crossy sa podcenuju (ale nie je to moja salka kavy).
Na crosse můžeš dát jaké pneu chceš a stejně se s tím v terénu prakticky nedá jezdit - kolo je neovladatelné.
(nemyslím lesní pěšiny)
Jinak 29" sem si složil vlastně na zimu a na zkoušku
Btw. porovnal som geometriu tej Kony vyssie a Ninera E.M.D. (porovnatelny typ) pri velkosti ramu 18,5" a je rozdiel cca 8 cm v dlzke hornej ramovej trubky a v razvore (Niner je dlhsi), zase ale Kona ma polozenejsi hlavovy uhol (69,5 vs 72) co stabilizuje ten kratsi razvor. Keby som sa mohol na oboch tych bikoch previezt, potom by som to mohol zhodnotit, dovtedy sa skor priklanam k tomu, ze 29" MTB je len cross s o nieco pevnejsimi kolesami a natiahnutejsim posedom (ta Kona ma o nieco kratsi posed a Niner o nieco dlhsi posed ako klasicke MTB).
Podobne se da srovnat silnicka a cyklokrosove kolo, na pohled stejne
po svezeni obrovsky rozdil
Ale ja som temu cross nacal len preto, ze ludia mylne ziju v domneni, ze do lesa treba MTB. To je hlupost. Ak ma clovek len priemernu jazdecku techniku a odhad (tzn. dokaze sa uhnut 20 cm kamenu leziacemu v ceste prip. pribrzdit pred zakrutou ak ide prirychlo), tak vsetky maratony a napr. aj hreben Malych Karpat sa da ist aj na crosse, akurat treba byt opatrnejsi v zjazdoch. A aj napriek opatrnosti v zjazde tipujem, ze by som na crosse dosiahol na MTB maratone takmer urcite lepsi cas ako na mojom terajsom fulle. Az na par malo vynimiek nie su totiz na beznych lesnych chodnikoch ziadne useky, ktore by vyzadovali doslova MTB a to je to, naco poukazujem. Nemusime riesit ze su medzi crossom a 29 rozdiely. Ano su, ale podla mna su primale na to, aby niektory z tych bikov diskvalifikovali z bezneho ponatia horskej cyklistiky.
A uz sme aj tak davno OT, takze sa vratim k teme - ja radsej rozky (cerstve)
jen poznámečka na závěr - problém crosse je nemožnost montáže širších pneumatik to ho v terenu limituje nejvíc.
Čítali ste slovo Pánovo. Pod toto sa podpisujem tiež.
JoKo a som si istý tým, že aj cyklokrosári by nám vedeli predviesť pekné veci. Trochu je to o tom, že kdo umí, tak na toho čumíme.
Vystihol si to Jezus. Na svojom 17kg ocelovom admiral crosse som toho nabehal dost po terene a dalo sa. Potom som sice menil ohnute kolesa ale stale jazdi a slo to na nom aj v terene kde chrti zchadzali popri biku;) No a ten svih na rovnikach.. Samozrejme ze pohodlie vyzera inak... cross bol u mna znouzecnost ked nebolo na com jazdit..
Maraton a XC su dve odlisne discipliny ...
poznas to
dufam ze mas HT, prides na nejaky maraton a ukazes nam tvoju teoriu v praxi
No tak na tomhle 9kg fullu budeš na jakémkoli závodě rychlejší než na HT
při tom na něm není namontovaný jediný díl který by měl nějaké váhové omezení, nebo v něčem omezoval
a zdvihy sou 110/100mm
ale souhlas není full jako full