Po dlhom zvazovani (HT vs full) som sa rozhodol (na stare kolena
Vyhliadol som si canyon lux cf 7. Dlho sa nedal objednat a aktualne je uz nedostupny bez vizie kedy, a ci vobec, bude
Otazka: xc maju strmsiu vidlu (cca 69.5°), trail o nieco menej (67,5°) - bike sa stava 'dlhsim', viac 'pohodlnym'. Ako pisem, preferujem sportovejsiu jazdu, mozno sa vratim na preteky/maraton, zdvih max 120mm, nizsiu vahu. Siel by som aj do HT, ale pri mojom veku 43 vraj uz nemam rozmyslat
posledný komentár: 3. 8. 2025 o 16:44
posledný komentár: 21. 11. 2017 o 13:31
posledný komentár: 10. 4. 2014 o 12:24
Nejaky Ghost Lector s tymi zahnutymi, mierne odpruzenymi tyckami zadnej stavby bude posobit serioznejsie (vyzera skoro ako plnokrvny HT) a zaroven bude iba trosku pohodlnejsi, no stale nie tak ako celodpruzeny ram pre pohodlnych dolekopcovych jazdicov...
Nejaky Ghost Lector s tymi zahnutymi, mierne odpruzenymi tyckami zadnej stavby bude posobit serioznejsie (vyzera skoro ako plnokrvny HT) a zaroven bude iba trosku pohodlnejsi, no stale nie tak ako celodpruzeny ram pre pohodlnych dolekopcovych jazdicov...
Nehnevaj sa, ale občas tie tivoje komenty fakt stoja za to
Samozrejme, ze som si v prvom odstavci len utahoval z autora temy, lebo mi pride chore pytat sa ci lux trail nie je prilis pohodlny na "sportovejsiu jazdu" 43 rocneho cloveka, ktory roky nejazdil (minimalne nie s nejakymi vacsimi ambiciami).
Zaroven pisal aj o tom, ze 120 mm je max a aj nieco o tom, ze dnes pohodlni ludia radi jazdia z kopca. Pre mna teda 120 mm nie je na prave jazdenie z kopca v realnom terene. Tak preto som si robil srandu, ze 120 mm je uz skoro enduro, lebo takym stylom to pisal autor.
A mimochodom, niekto, kto ma u prdele, co si kto mysli o jeho kupovanom bikeu, si nezaklada temu na fore, kde sa pyta na nazory ostatnych
A asi každý aj kto si nechá poradiť na čom nič zlé nie je a si aj tak zváži pre a proti a kúpi si bike ktorý sa bude páčiť hlavne jemu, či u geometriou, komponentami, farbou.. bez ohľadu na to čo mu ty alebo ja poradíme.
A čo sa týka mútenia diskusných vôd, tak neviem teda kto znás 2 ich múti viac
opatrny-lenochod: nie kazdy 40+ patri do stareho zeleza. Bikujem cely zivot a to, ze 15 rokov preferujem cestu nic nemeni na veci ze sa chcem vratit do terenu. Sorry, popri inych k zivotu prioritnejsich veciach nemam tolko casu sledovat vyvoj, tak som poziadal o nazor. ?
ho kopcom len lanovkou predsa
opatrny-lenochod: nie kazdy 40+ patri do stareho zeleza. Bikujem cely zivot a to, ze 15 rokov preferujem cestu nic nemeni na veci ze sa chcem vratit do terenu. Sorry, popri inych k zivotu prioritnejsich veciach nemam tolko casu sledovat vyvoj, tak som poziadal o nazor. ?
Ľahký full sa dá postaviť aj pod 10kg. Je však potrebné mať na to pripravený rozpočet. Môj S-Works Epic Evo čo som postla váži 9,3kg tak ako ho vidíš na foto aj s pedálmi a teleskopkou a wattmetrom. A aj napriek "trailovej" geometrii je to raketa aj do kopca aj z kopca. Má však jednu nevýhodu. Pri neúspechu sa pri ňom už nedá vyhovoriť, že na vine je bicykel.
Tiez si pamatam ake brutality sme jazdili na 26" xc ht. Lenze to je taka falosna nostalgia, to ze to este nemas s cim porovnat. Teraz rovnake veci jazdim na ovela lacnejsom 29" rigide s mechanickymi brzdami a viac "trailovejsou" geo a to rychlejsie, istejsie, kludne rozbitejsie veci a este si co to i poskocim. Takze moderne biky z rovnakej kategorie toho zvladnu viac ako tie co si pamatas ty. Ked si pozries ake xc sa jazdi na svetakoch teraz a ake si pamatas ty tak mozno pochopis ten trend robit xc biky viac agresivnejsie. Svoj vyznam to ma. A ak chces este trochu agresivnejsie jazdenie, univerzalnejsie a istejsie dole kopcom tak mozes zvolit trail verziu, dokonca si myslim ze napr ten scott rc uz na svetaku jazdil.
Teraz je celkovo problem zohnat niektore biky ci komponenty, takze popozeraj nejake full xc-cka ktore su dostupne a rozhoduj sa skor medzi nimi.
Realne trailove bicykle maju okolo 65 stupnov a 140 mm. Ale dnes uz aj 160+ mm endura zvladnu sliapanie v sedle do kopca bez pohupovania. Jednoducho sa schopnosti bicyklov posunuli.
A ten ghost, co som odporucil, tak som myslel vazne. Ak chces taky tvrdsi XC bike, ale nie uplne tvrdy, tak Lector je taky kompromis, lebo trosku pruzi (predava sa v roznych vybavach, len davam ukazku, co mam na mysli)
https://www.ghost-bikes.sk/produkt/lector-uc-advanced-light-mint-mattbright-blue-gloss/7424
A na vysvetlenie dodam, ze ma proste trochu urazila ta poznamka o tom pohodlnom trendovom jazdeni dole kopcom. Je to len iny druh jazdy a castokrat fyzicky narocnejsi ako jazda po "hladkom" povrchu, kde "stacia" silne nohy a dobra kondicka.
GHOST Lector Advanced 29 bicykel, pearl dark blue/pearl light grey glossy
3 049 €
MOC 3 199 €Aj tie zdvihy navyse o 10 mm vpredu a 20 mm vzadu su prijemnejsie. Lux je oproti tomu sparku trochu "hrkotavejsi" pri pohodlnej jazde. Pri ostrej ale uz zehli a ide vyborne.
Mam zaujem o spark 910 xt vybava vyzera dobre aj ked troska cena vyzsia