zaujimaju ma hlavne vyhody a nevyhody UST vs DT swiss riesenia (ale kludne tu rozoberajte aj ine)
takze, ak vsetko dobre chapem...
UST = UST rafik + UST plast + UST ventil
DT = DT rafik + DT tubelesskit + normalny plast*
chapem dobre?
* - k tomu dt tubeless kitu pisu ze len UST plaste ale niekde som tu cital ze aj normalne.. nedefektuje to potom velmi?
+ v DT kite je nejaky maglajz co plast pri defekte lepi, je nieco podobne aj pri UST alebo to tam netreba kvoli hrubke plastov? (a aku uspesnost ma ten maglajz ?
discuss...
posledný komentár: 29. 4. 2013 o 7:41
posledný komentár: 31. 5. 2012 o 21:13
Dobrý deň,
Výrobca to nešpecifikuje takže skôr ich nebude možné použiť ako bezdušové."
ak som nasiel spravne a toto je jeho profil tak urcite nie
Ja som mal na bezduše prerobené ráfiky od Kellys so šírkou 18mm a nahodené Schwalbe rocket Ron 2,25. Dalo sa na tom jazdiť ( výlety po okolí HC), ale tlaky vyššie aby sa to nežulo. Išlo mi hlavne o defekty, keďže u nás je kopa agačiny...
Bezdušáky jsem vozil před lety pak jsem jezdil žiletku s dušemi a teď zas mtb s bezdušemi.
Nicméně mě ten systém začíná štvát.
Jde o to, že musím neustále umejvat pláště a ráfky aby na nich mlíko nezatuhlo - je z toho bordel.
Chci měnit plášť na jiné podmínky - je z toho bordel.
Jedu nízké tlaky třeba 1,2 a 1,4 baru a pokud to ostřeji zalomím plášť nejen že se žvejkne což by mi nevadilo, ale hlavně si pšoukne takže dojde k úniku vzduchu a problém se pak zhoršuje a hrozí stáhnutí patky pláště a ten pak venku mini***** nenahodím a sice mám i CO2 ale co mám zkušenosti s nahazováním, většinou to chce víc pokusů nebo se mi zhrne páska a pak to uchází, takže jedna bombička sebou můj problém moc nevyřeší.
Teď na zimu bych rád šel ještě na nižší tlaky ideálně tak na 1 bar kvůli lepšímu gripu na sněhu a hlavně ledu a to si už s bezdušemi nemohu dovolit už těch 1,2 a 1,4 jsou minimum které spíš zlobí - 1,4 a 1,6 už drží tlak i když se na plášť přitlačí.
Defekty jsem prakticky nikdy moc nemíval a stejně i teď vozím duši takže na tom by se nic nezměnilo.
Duše nelepím, měním je za nové což vypadá ekonomicky zle, ale mlíko a jeho neustálé výměny stojí v podstatě víc.
Vše dělám v bytě takže čistota výměny plášťů je pro mne velké lákadlo a hlavně je to rychlejší a snažší a nafouknu hned, klasickou pumpou nahrazovat bezdušáky je makačka, jde to ale člověk se zapotí.
Ve výsledku nějaký rozdíl v rychlosti prakticky nepozoruji, to že s bezdušáky člověk může vozit nižší tlaky dle mě platí jen pro takové ty běžné situace, ale né pro extrémně nízké tlaky kde už člověk počítá s tím, že může duši cvaknout, ale zas bezdušák by se na tom tlaku už provozovat ani nedal.
Zajímá mne tedy zda někdo přešel zas na duše z podobných důvodů nad kterými uvažuji.
Aké máš ráfky/plášte? Vnútorná šírka ráfkov?
Na mojich ráfkoch môžem úplne vypustiť vzduch a mám problém stiahnuť plášť z patky ráfkov. Veľa krát musím vynaložiť celú silu a prípadne použiť montpáku, aby som patku plášta zhodila do stredu ráfku.
Široké ráfky umožňujú jazdiť nízky tlak a plášť sa nežul (nežvejkal). To sa deje hlavne na užších ráfkoch vs širokých plášťoch.
Na mojich ráfkoch môžem úplne vypustiť vzduch a mám problém stiahnuť plášť z patky ráfkov. Veľa krát musím vynaložiť celú silu a prípadne použiť montpáku, aby som patku plášta zhodila do stredu ráfku.
Široké ráfky umožňujú jazdiť nízky tlak a plášť sa nežul (nežvejkal). To sa deje hlavne na užších ráfkoch vs širokých plášťoch.
Hele mám Rovaly 25mm vnitřní rozměr a vozím na tom FastTrak 2,3.
Mám 90kg vozím E***** v XL.
To že jde plášť zout silou když ho vypustíš je pěkné, ale za jízdy na něj působí podstatně větší síly než jakou silou zatlačíš prsty a proto se to pak zdá obtížné.
Díky za odpověď.
Hele v podstatě ano taky bych dokázal jet na 1 baru, ale musel bych jet rovně a na pohodu, prostě nesměl bych se do toho opřít.
Já 90kg, kolo 10kg batoh co vozím s pitím a vercajkem dalších 5kg takže celková zátěž na pláště je cca 105kg.
Dalo by se to asi řešit tak že bych během jízdy přifukoval a upouštěl, ale do toho se mi málokdy chce.
Vložky vozit nechci i když je pravda, že by zas mohly vyřešit problém s ucházením kolem patky.
Pumpou to nahazuji - kompresor ani tlakovou nádobu nemám. Někdy to jde na poprvé bez mlíka to pak leju přes ventilek, někdy se s tím drbu půl hodiny a pořad to uchází a pak zjistím, že se posunula páska. Takže doma to cca jde i když plast s duši mám za 5 minut a komfortně. Ale venku pak s minipumpickou a jen dávat duši do pláště od mlíka v zimě bejt od toho celej…. No moc mě to nebere.
Vždy jsem viděl hlavní výhodu v řešení malých defektů, ale co mám nové kolo tak sem měl jeden velký a jak si sám psal mlíko sem měl až za ušima, no a od té doby já jeden malý trochu to cáklo a zalepilo se a jen jeden přítelkyně a hodně malý což sem zjistil až doma za čas při výměně mlíka tam mliko zafungovalo hned že to ani necákalo, neb nevšimla si. Tedy za 2 roky na 2 kolech 3 defekty. 2 mlíko pobralo jeden - říznutí ne.
Dá se spekulovat zda ty tlaky co vozim jsou ok nebo ne ale při těch 1,4 a 1,6 kdy už plášť nemá problém mi to přijde moc tvrdé a na suchém povrchu to trochu ujíždí a v mokru zas dost klouže přes kořeny, prostě ten nízký tlak mi dost vyhovuje ,,chováním vzorku” ale zas to občas ujde.
Jít s tím na 1 bar si opravdu moc nedovedu představit jak sem psal musel bych jet tak opatrně, že pak zas asi nemá moc smysl řešit nízký tlak aby to dobře drželo.
A pokud bych trochu experimentoval s dušemi, třeba na žiletce skvěle fungovaly latexové, myslím, že by to nemuselo jet nijak hůře.
Zajímalo mne hlavně zda se taky někdo vracel k duším eventuelně jiné postřehy.
Další sadu kol ne teď mám ty starší Rovaly 25mm a chtěl bych koupit nové Rovaly 29mm vnitřně a obouvat 2,35-2,4 a staré prodat. Kola mám v bytě takže ještě další sady zápletů to jednak není kam dávat a hlavně bych chtěl jezdit jen ty nové a kupovat jich víc je no…. Ty záplety vyjdou na cca 1400€
Ale keď si nespokojný s terajším stavom, tak nechápem prečo špekuluješ a nenahodíš duše.....
Jde mi spis o ty zkušenosti ostatních jestli někdo s podobnými požadavky zvláštně na zimní jízdy a přezouvání došel ke stejným závěrům nebo se na to opravdu dívám špatně.
Samozřejmně mohu přehodit a vyzkoušet měsíc dva a pak vyhodnotit, ale nejsem dnes doma a tak sem chtěl znát další názory než se do toho pustím.
Mám 90kg vozím E***** v XL.
To že jde plášť zout silou když ho vypustíš je pěkné, ale za jízdy na něj působí podstatně větší síly než jakou silou zatlačíš prsty a proto se to pak zdá obtížné.
Hele, tak už je to jasné
Aby si na svoju hmotnosť mohol fúkať tak nízky tlak tak k 2,3" plášťom by si potreboval ráfky šírky 28 - 30mm a plášte s pevnejšou bočnicou
Ne S-Works verzi nemám a jasně, že ten tlak je dost nízko, ale jak sem psal kolegovi když zvednu o 0,2 bar tak už se mi zas nelíbí ten grip.
Ty širší záplety chci nějak na jaro kupovat ty karbonové Rovaly v 29mm.
Nicméně já bych s těmi tlaky chtěl jít prostě ještě níž takže to vemu spíš cestou instalací duší.
Tady docela fajn mluví o tom, že právě pro minimální tlak vozí raději duše na DH.
https://youtu.be/frb6Mup6mfE
Příští týden překopu a testnu to zda to bude lepší.
Čím víc to řeším tím spis si říkám ze na mliko se vykašlu.