Zdravim...konecne som si kupil vysneneho bika konkretne specialized epic comp 04 ...je to proste zavodna masina..jediny problem mi vsak robi brain(mozog) od specialized na tlmici...rad by som vedel ci sa da tlmic nastavit citlivejsie nielen sfuknutim....ak by ste mali aj nejake konretne hodnoty v psi tak prosim poslite....dik za radu
Mám už štvrtý Stumpjumper a používam manžetu na tlmič bez problémov. Keď som ho nasadil , po prejdení vyše 1000 km bola na povrchu piesta stále čistá vazelína a vnútri bol tlmič úplne čistý a mastný . Bez manžety bol tlmič vždy vnútri dosť špinavý. To, že sa manžeta nesmie dotýkať piestu je asi blbosť, keďže aj tak sa stále šúcha o sterací krúžok a tesnenie , ktoré na ňu tlačí pod veľkým tlakom navyše aj so špinou. Manžeta ak sa dotýka , tak iba ľahko a je vnútri čistá a namazaná . Aj po prejdení cca 10 000 km bol povrch piestu ako nový a bez škriabancov. Manžeta podľa mojích skúseností podstatne predĺži život tlmiča a zvýši aj jeho spoľahlivosť. Ešte sa mi nestalo, že by mi tmič púšťal, alebo dokonca vyfučal a nikdy som nemusel meniť tesnenie. Mal som tam manžetu z nejakej indiánskej vidly ( manitou ) a teraz z nejakj RST.
To Mipa: O ucinnosti manzety nemam ziadnych pochyb, kedze som to tak prevadzkoval 3 roky a kamarat po mojom vzore tiez. Ze je kontakt manzety s eloxom blbost by som vsak po skusenostiach z praxe netvrdil - kryticke miesto je koniec manzety, nie stredna cast. Absolutne to nemozno porovnavat so stieracim kruzkom, ktory ma ostry stieraci brit a stejne sa male mnozstvo necistot do tlmica dostane a po case aj poskodi elox pod stieracim kruzkom. Asi to zavisi od konkretneho pouzitia manzety. U kamarata, kde koniec/golier manzety dosadal v dlzke cca 10mm na elox, sa objavilo drobne poskodenie eloxu na konci tlmica, nastastie mimo prac. oblasti. Tato cast manzety obopinala piestnicu (elox) posuvne, skoro bez vole, a posuvala sa po nej pri max. stlaceniach tlmica/manzety. Staci trocha prachu pod nou... Rad by som videl Tvoje riesenie, zasli prosim foto (pripadne sukromnou spravou). Tento problem som na Stumpe nedoriesil. Hlavne som zvedavy, kde sa manzeta nasklada, ked je tlmic uplne stlaceny.
mam este jednu otazku...ked je tlmic uchyteny na gulovom cape...myslim ze sa to tak vola...je normalne aby sa kyval zo strany na stranu(cap)?...vydava to pocas jazdy zvlastne zvuky tak preto sa pytam...
Keď je guľový čap v poriadku, tak by sa mali dva diely, ktoré sú ním spojené voči sebe iba otáčať. Ak tam máš vôľu aj v inom smere, tak sú tie čapy vymlátené a rachotí to (skúsenosť z auta).
Je to tak. Ten guľový čap tam musí byť, lebo kostra sa pri pružení asymetricky prehýba - kríži sa a ten čap jej to umožňuje bez poškodenia ložiska. Je normálne, že sa dá tlmičom kývať.Tento čap má podľa skúseností podstatne väčšiu životnosť, ako ostatné, a preto bude vôľa a aj zdroj búchania najskôr inde. Najľahšie sa to zistí, ak sa bike opakovane nadľahčuje za sedadlo, tak, že zadné koleso ostáva na zemi , a sledujú sa jemné rázy. Priložením prstu cez jednotlivé kĺby sa dá ucíti aj jemná vôľa pri dvíhaní. a zistiť tak ktoré ložisko, alebo kľb to je. Niektoré gulôčkové ložiská sú vysoko zaťažované, vhľadom na ich normovanú únosnosť a nemusia dlho vydržať. Hlavne keď sa do nich dostane špina , alebo voda, aj keď sú utesnené. Nikedy sa len uvoľňujú skrutky držiace pohromade všetky časti zadnej nápravy. Skús ich dotiahnuť. Na dotiahnutie spodného ložiska treba zhodiť kluky.
Najľahšie sa to zistí, ak sa bike opakovane nadľahčuje za sedadlo, tak, že zadné koleso ostáva na zemi , a sledujú sa jemné rázy. Priložením prstu cez jednotlivé kĺby sa dá ucíti aj jemná vôľa pri dvíhaní. a zistiť tak ktoré ložisko, alebo kľb to je. .
prepac ale tuto pasaz som vobec nepochopil... ...to mam ako pocas jazdy nadlahcovat sedadlo a prikladat prsty na klby??
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
prepac ale tuto pasaz som vobec nepochopil...