Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
Potreboval som rýchlejší prevod, tak som šiel na 11sp.
Buď by som dal 11-46 Shimano a vpredu 34 prevodník, alebo 10-42 a nechám si 32z prevodník. XD orech som kúpil cca za cenu prevodníka.
Takže cenovo to isté, akurát to je celé dosť ľahšie, ale zasa nemám nový prevodník.
Ta lahsia je ale asi 3x drahsia ako Shimano + novy orech za asi 60-70e (s tym, ze sa ti moze podarit rozlamat pastorky na unasaci, kedze vela materialu ta kazeta nepobrala). Dalsia potencionalna problematicka vec je 10z pastorok .. nemusi v kazdom rame byt ok, niekde moze brusit zadnu stavbu, alebo suchat zvnutra .. tusim to tu niekto aj riesil. Ono ale uz 11z pastorok nie je ziadna vyhra. Ale na druhu rozostup 10-42 je imho lepsi ako 11-46tky. Plus, porovnatelne vahova (so Shimanom) stoji "len" o 50% viac.
10-42 kazeta má o 2% väčší rozsah ako 11-46. Je o dosť ľahšia. Nejaké gramy ušetrí aj menší prevodník. Najlacnejšia XD kazeta cca o 20-30€ drahšia ako Sunrace 11-46.
10z pastorok vydrží menej. 11z pastorok sa dá kúpiť aj samostatne za cca 4€. Sram kazeta potrebuje XD orech. Pocitovo sa lepšie šlape na 11z ako na 10z pastorku. Na druhej strane skok 15-18 (sunrace) alebo 37-46 (shimano) nemusí sedieť každému.
Ide o to, čo ti viac vyhovuje, ak neriešiš hmotnosť a máš shimano orech, tak ideš do 11-46 ak ti ide o hmotnosť, alebo máš na biku XD orech, tak je lepší Sram.
Ja mám napr. mix Sram 10-42z kazety a ostatné Shimano XT. Ak raz bude eagle v cene GX, tak idem do toho. Rozsah človek neoblbne, či má 11-46 alebo 10-42