Je to finančne ovela menej náročné,ako cenovo premrštené sady Sram 1 x 11,pričom je menej iba o jeden prevod-takže kto chce,smelo do toho-tu je link na tú vychytávku-cena cca 100 Eur:
http://www.koloshop.cz/kazeta-a-pastorky-horske-10sp.-244/general-lee-leonardi-racing-adapter-kazety-sram.html
Kazdopadne aspon pozri stav s*****v na svetle. Uz som videl spice prepilene retazou do polovice priemeru. Zvlast ak su nejeke fajnove al...
Alebo sam si jeden z niecoho vystrihnem
Autor si myslel ze robi video o zlej kazete a pritom udobil vybeorne video o tom co sposobuje zly chainline (CL).
Padanie retaze pri kruteni vzad je vec len a cisto retazovej linky. Zvlast, ak to pada len z velkych pastorkov, Keby bolo nieco zasadne ohnute alebo tak padalo by to aj z mensich pastorkov a hlavne by to neradilo tak pekne ako na tom videu.
Neberiem ti cast o nekompatibilnej prehadzovacke i ked 46 a 50z nie je zase az tak velky skok. Vela ludi to zenie prehadzovacky viac za hranicu parametrov. Kazdopadne to padanie dole pri kruteni v zad s tym nic nema. To je len a cisto CL problem. A nezodpovedal si aky ake problemy by to robilo na malych pastorkoch, ked by sa vyladila CL tak aby to nepadalo z velkych.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Takto to ma chodi ked je CL OK Ten isty prehadzovac kazeta 11-50
Červené na videu šlo ešte OK t.j. takýto uhol ešte je prijateľný. Pri väčšom uhle / krížení už padá reťaz. Tak ak tento uhol nemáš prekročiť a zároveň chceš aby nepadala reťaz na najväčšom pastorku, tak musíš posunúť reťazovú linku približne o danú vzdialenosť na zelenú - ten 1cm.
K tvojmu obrazku, OK trocha mimo mierku ale OK. Cenim si snahu o kreslenie. Je to ale zlozitejsie ako piseses. Cim je pastorok vacsi voci prevodniku tym toleruje vacsi uhol vyosenia. (je to dane inym uhlom odvalovania retaze z pastorka a inym poctom zubov v zabere) Inym slovom 50z pastork znesie 2.6 stupmna 36z uz menej. Cize to ze to pada z 36z pri sucasnom CL neznamena, ze by to padalo aj z 50z na tej istej pozicii. Cize posun CL nemusi byt tak vely ako uvazujes. V skutocnosti kludne moze stacit polovicny ci este mensi.
Okrem CL to samozrejme mozu posobit aj ine faktory. Zodrana kazeta, prikusnuty orech, tazka kazeta, slaba struna v prehadzovacke, krivy prevodnik, krivy ram, nevhodna retaza (siroka), Nenamazana retaz, vytahana retaz a urcite aj dalsie. Ale podla toho co vidno vo videu sa da vacsina vylucit.
Otvoriť v novom okne thumb_up0thumb_down
Je mozne ze ma CL viac menej OK a napriek tomu to pada. Stale si myslim ze vhodnejsia CL by tomu mohla pomoct, ale ci by to slo uplne odstranit, je tazko povedat.
Už len by som dodal, že padanie reťaze vie spôsobiť aj tuhá reťaz t.j. tuhé mazivo, alebo nevhodný tvar zubov na kazete ( Aliexpress značky) okrem iného.
Momentalne mam 46/34x11-32. Pri 1x by som si podla kalkulatora mohol vystacit s 44x11-42. (nepraktizujem skupinove vyjazdy a ani to nehrotim pri zjazdoch)
Hladam financne najoptimalnejsie riesenie. Ak neratam prechod na cinske sady Sensah/Ltwoo, zatial najlepsie vychadza vymena prevodnika (44t Wolftooth , s offsetom dovnutra + kratsie matice) , kazety (11-42 SLX/XT), prehadzovaca (GRX 812 z bazaru) , ale aj to je celkom palka, vzhladom na ocakavany prinos.