Chcem sa s vami podelit a poradit co a ako z retazkow na XC bikeu...kedze najazdime vela a asi jej davam(-e) dobre zabrat, treba ju bud casto menit alebo vobec!?!
Doteraz som vzdy menil,ale prichadzam do bodu kedy neviem ako dalej-menit kazdych 1000(to bolo pri LX a connexe),1500(to mam prave na XT-a uz je akurat na hrane kalibra)??? !!!
Asi najlepsie bola na tom xtr,ale tiez som ju menil asi po 2000-ale to aj kvoli kazete....
Ako casto vy menite retaz?
Aku pouzivate-sram,shimano..connex?
[/b]
zabudol si povedať ze dole kopcom
1200 - 1500 km a je po nej bez ohladu či HG73 alebo 93 (tá menej hrdzavela
1200 - 1500 km a je po nej bez ohladu či HG73 alebo 93 (tá menej hrdzavela
Nemozem za to, ze niektore sratchky neovladaju spravnu techniku slapania.
Len upresnim, ze to je retaz z minulej sezony a ma na konte aj cca 5 maratonov. Nahadzoval som ju myslim v aprili 2007 a bola nasadena na novu kazetu SRAM 980 (11-32) a jazdena samozrejme hlavne na strednej a malej pile, pricom aj pily boli nove (ocelove Truvativ) a nasadene zaroven s retazou a kazetou. Mozno ta nova HG73, ktoru som nasadil na tuto sezonu uz nevydrzi tolko, kedze pily a kazeta su ciastocne opotrebovane. Vsak uvidime...
SRAM 971 - 4500km
momentalne testujem BBB(BCH-91), cca 500km
vsetko na Deore kazete, tym myslim, ze ta kazeta sa este nemenila
Naozaj záleží od štýlu šlapania. Ale tiež aj od toho, v akom teréne sa pohybuješ. Jezus, ty si z BA a vo vašom okolí sú nie tak výživné výšlapy ako u nás v Štiavnických vrchoch.
Mne reťaz vydrží maximálne 1000km. Myslím tým, že reťaz je v stanovenej (odporúčanej) mierke od 132,3 do 133. Potom sa už nedá rozprávať o dobrej reťazi, lebo už s každým šliapnutím do pedálov likvidujem kazetu a prevodníky. Ono to síce radí v pohode, ale neskoršie keď to začne robiť problémy, nepomôže už len výmena reťaze.
Myslím, že to tu už bolo popísané, ako čo najdlhšie predĺžiť životnosť kazety a prevodníkov. Ja momentálne mením 5 reťazí po sebe a to tak, keď na reťazi namerám 132,8 zhodím ju, nahodím novú a potom znova od prvej, kde keď jej nameriam cca 133,1 nahodím druhú a takto to urobím až do cca 134 – kým to nezačne robiť problémy a potom šupho vymením komplet všetko: reťaze – kazetu – prevodníky.
Teraz jazdim XT a asi pojde do tramtarie retaz - hura.;D