A k Zonerame, na jar ma dodrbala kunda.
Vitaj v klube dodrbanych aj ti dali pokutu?
Preto Realne si nemyslím, že je to robia pre ochranu prírody lebo Lesy SR alebo skupovanie pozemkov v národných parkoch nik nerieši tam tých podnetov je velmi málo a proti velkym hráčom bez video záznamov a fotkám je to odsoť tažšie ako proti jednotlivcom. AJ na ižp mi to potvrdili. Každopadne ludí v horách pribudlo a niektorí sa nevedia správat a doplácame nato všetci.
Mna našla polícia podla auta. Policajt hovoril ,že ak by som tam nemal to auto ,že by to bol uzavrel ako páchatel neznámy lebo sa s tým nechcel zaoberať. Pozor nato čo zverejňujete ,čo je na fotkách a pod akým menom a aký to má dosah na publikum. Ak niečo zverejníte treba predtým pozrieť či ste tam neboli v zakázaný čas alebo to nieje ochranné pásmo . Platí to aj tu na fóre. Lepšie to už nebude. Dosť ludí reaguje podráždene. Treba vediet podla mna zákon a návštevné poriadky jednotlivých národných parkov predtým ako niečo zverejníte.
ok na jednej strane su pravidla ktore porusujeme na druhej co su to za pravidla - presne ako v minulosti.
ja to volam moda buzeracie - nieje to len o takomto nahlasovani, citim to aj v beznom zivote ked sa nezachovam spravne, pocujem za chrbtom mudre reci. vacsinou sa jedna o jednoduchych, hlasne truby. zacalo to este tak rok-dva pred kovidom a ten to vystupnoval.
Argumenty ochranárov že cyklista vyruší veveričku pri chrúmaní orieškov a tá od strachu spadne, alebo že hlucháňovi vadí škrípot bŕzd a vlastne z toho nakoniec ohluchol, či vyplašená srnka ťažšie otehotnie - sú teórie ochranárov z ich vlastnej dielne (hlavne Tanap a Pienap).
Keď voda zoberie svah a na brehu sa už pomaly prepadá stodola do vody, tak ochranári presadzujú ponechanie v tomto stave, lebo sa tam usídlila brehuľa a nesmie ju nikto rušiť. A podobné hlúposti. Dali im priveľkú moc a nevedia čo s ňou, tak idú do extrémov.
Cyklista je vraj škodca, ale že vedľa ťažobnému LKT-ečku tečie olej z prevodovky a pilčici používajú čokoľvek lacné na mazanie reťaze je vpohode a vlastne to ani nikto nevidí...
Ja si o tiez o roznych zakonoch myslim svoje. Ale ked uz raz nejaky porusim, tak som aspon ticho, pripadne zaplatim pokutu a nevyhovaram sa jak male decko. A nenahravam sa pri tom ako debil a nevesiam to na internet jak nejaka attention whore strnastka. Aj zly zakon sa da zmenit, ale nerobi sa to tymto co tu predvadzate...
lenze spolocnost nieje nastavena na vychovu ale na zakazy. koli nevychovancom dame celoplosny zakaz. vidim na mladych ze bez zakazu/prikazu nevedia co maju robit. uz si zvykli ze su vsade. nemaju vlastnu hlavu a nedokazu konat tak aby nikomu a nicomu neublizili, neobmedzili. zanika tolerantne spravanie.
Bivaky boli zakazane odjakziva, ludia za to dostavali i pokuty alebo boli natahovany uradmi. Rovnako platilo nezmyselne hodinu po vychode slnka do hodiny pred zapadom slnka, teraz je to od vychodu po zapad slnka alebo zmienenych zimnych 5:00-19:00.
Vsetko na co sa stazujes ze bude zakazane uz zakazane bolo, To mnozstvo opletaciek co zacali mat ludia prichadzalo postupne s tym ako zacali ludia taketo svoje konanie pchat na socialne siete, na fora, weby atd. Viem ze boli pripady kde napriklad presetrovali bivakovanie na nejakom kopci a fotky na instaci so spacakom a vychodom slnka. Viem ze sa riesil napriklad Kubo Siarnik za yt video skialp prechodu.
Pisalo sa tu ze i tu na fore su "bonzaci" co nahlasuju fotky a videa kde je zobrazena podla navstevneho poriadku nelegalna cinnost. Som jeden z ludi co bonzoval adminom dufajuc ze take foto a videa stiahnu. Robil som to preto ze som videl kam taketo zverejnovanie smeruje. Ze to tam laka viac ludi, ze sa na to viac pozera, ze to zacina byt pod drobnohladom, ze davat taketo audiovizualne dokazy v dobe ked sa ma rodit alebo sa uz rodi a dohaduje novy navstevny poriadok nie je dobry napad. Osobne mi bolo jedno ze sa zakazy ignoruju, sam som nebol vzdy uplne legal. Foto a video som ale nezverejnoval, a ked uz tak len tym par kamaratom. Vsetko co som nabonzoval tu bolo ponechane, mne bolo vypindane, i tebou a admin to tu vytiahol ze i tu su bonzaci. V podstate mate co ste chceli a bude horsie. Proste nova doba, potrebujete zbierat srdiecka, a lajky. Teraz je uz neskoro plakat nad rozliatym mliekom.
A este raz, mne je turbo jedno ze niekam ide clovek co na to ma, ze si na to prisiel vlastnou hlavou nieco take skusit, ze to nevidel niekde na socialnych sietach od 30 dalsich ludi. Sam taketo veci robim. Co mi vadi je to ze sa taketo veci zverejnuju v domneni ze je to uplne v pohode. Cim viac je takychto zverejneni tym viac ludi si mysli ze je to v pohode a tiez chce odtial mat fotku, video atd. Potom stretavas na Baranci chalanov s bicyklami ktori znasaju i tie jednoduchsie useky. A tych ludi co by si na to neprisli sami a zbytocne na taketo veci upozornuju fotkami, videami a mysliac si ze su pani sveta i hadkami s ostatnymi je uz proste vela. Nie som ochranar aj ked na My sme les obcas prispejem. Ide mi o to zverejnovanie a nie o lyncovanie ludi co niekde prespia ci idu skor na nastup. Preto ak bonzujem tak len adminom stranok aby stiahli fotky/videa. Vadi mi to zmyslanie ze ked budeme upozornovat jazdou na cervenu ze ta cervena nedava zmysel tak nakoniec semafory zrusia ... nezrusia, len si na to budu davat vacsi pozor, budu hrozit vacsie postihy. Treba sa proste spravat tak ze viem o tom ze je to zakazane, nehadat sa s ostanymi, nevystavovat to na oci.
Ja som doma v N. a Z Tatrach, cez 30 rokov som tam chodil fakt velmi vela, i niekolko krat tyzdene. Na skialpy ked este v zime neboli ani chaty otvorene, ked nebol napriklad v cez vikend Ziarskej nikto okrem mna, ked navstevny poriadok ani legalne neumoznoval veci co s teraz legalne mozne. Takze ano, vsimal som si ako sa doliny postupne menia k horsiemu. Rec ale nebola o rubaniskach, olejoch a dalsich smetiach ktore zostavaju po lesnych robotnikoch.
Tak mám alternativu pre tých čo uprednostňuju kresťanské prirovnania:
-hrebeňovka -hora Sinaj
-nelegalny trail-cesta do pekla
-Malá a Veľká Fatra- Sodoma a gomora
-narodný park- rajská záhrada
-pokuta - trest boží.
-bicykel-viera
-porusenie pravidiel- jablko
Takže príbeh by mohol potom vyzerať takto :
Vydal som sa s vierou na horu Sinaj cez Sodomu a gomoru. Keď som prechadzal rajskou záhradou odtrhol som si tam jablko a vydal sa cestou do pekiel . Stihol ma trest boží a vykázaný bol som z raja…
Psychedelicke básničky v e-hejterskom vlakne boli aspoň spočiatku vtipné. Tuto triafas úplne, ale úplne vedľa.
Nebonzujem, prezradím, že som 'asocial', nie som aktívny na žiadnej sociálnej sieti (mtbiker považujem za fórum, polo-socialnu sieť;)) a ani nefilmujem (až na veľmi občasné výnimky, ale zásadne pre vlastné účely, nie na šírenie).
Vedome porušovanie zákazov mi je 'proti srsti'. (iste, nie vždy sazadari, dokonca aj pokutu za porušenie MPR som dostal, nech nemusíš hľadať, bola to 30kmh v Rakúsku).
No a zverejňovanie videi z porušovania už nechápem vôbec...
To však neznamená,že takých ľudí budem 'oznamovat'. Zároveň si však myslím, že ak si ich nájde príslušný 'orgán', je to úplne OK. Veď sa nemuseli sami chváliť/zverejnovat. Ich slobodné rozhodnutie, za ktoré môžu očakávať následky, ako pozitívne, tak aj negatívne.
staci porusovat navstevny poriadok narodneho parku a uz si neprijatelny pre "slusnu"druhu polovicu naroda ->
double,takmer, no nie úplne presne...
nie neprijateľný ale skôr nehodny obdivu,
uvodzovky si vynechaj,
a koľko je tých ostatných, či polovica alebo viac alebo menej, neviem. (Optimisticky dúfam, že omnoho viac,ale možno sa mýlim, na tom nasom Slovensku)
Marcel, heatmapa je (skrátene vysvetlene, hustota pohybu či prechodu) položenie 'na seba' zaznamov pohybu,a čím viac ich ide po rovnakej trase, tým je hustejšia, hrubšia, výraznejšia. Ak som nevysvetlil dostatočne, vygooglis.
cokupit to trefne zhrnul,
...
vyvrcholime strawman utokmi na nahodneho okoloiduceho, kto na tuto hlupost poukaze a zatuka si na celo
...
(teda mne osobne by použitie slovíčok onanovanie a ejakulat ani nenapadlo, ale vlastne to tam sedí... ako zadnica na serbel;))
"napríklad ,že si v Belianskych Tatrách robia túry s kamosmi resp rodinnými príslušníkmi po neoznačených chodníkoch". To je informácia z prvej ruky alebo len z počutia? A koľkokrát si ich tam stretol s kamošmi a rodinnými príslušníkmi?
"Mbohí ľudia a aj z odbornej praxe vnimajú ochranárov ako extrémnych ekoteroristov." - kto sú tí ľudia z odbornej praxe a o akú odbornú prax ide?
" ochranari sú leniví spriechodňovať tolko chodnikov od popadaných stromov" - úplna blbosť, ochranári a horská služba patria medzi najaktívnejších v údržbe chodníkov vo väčšine národných parkov a CHKO a to aj napriek tomu, že to ani nemajú v referáte.
"Lebo čo čítam ďalšie developerské projekty v národných parkoch sa naďalej plánuju a to zjavne nikoho nezaujíma." - ktoré projekty máš na mysli a aké stanovisko k nim dala príslušná správa chráneného územia?
Atď atď
Samé drísty ... V rámci mojej práce sa s ochranármi dosť veľa spolupracujem, často som so strážcami v teréne ... na Slovensku je možno tak do desať strážcov, možno ani toľko nie, ktorí bežne a často dávajú pokuty, ostatní sa snažia riešiť problémy dohovorom, lebo jednak je im trápne pokutovať ľudí uprostred takej prírody a jednak je to pre nich jednoduchšie ... často sa rozprávam s ľuďmi zo správ národných parkov a CHKO a bez výnimky všetci sú frustrovaní z toho, že nemajú okruhlu pečiatku a teda nemajú priamy vplyv na dianie v ich území atď atď...
Iba tu drístate ...
Mimochodom nove zonacie a pristup k turizmu boli aj o zmene paradigmy a vyhladovo aj o sprevadzani turistov v np mimo chodnikov. Ale to uz je pase. Bude sa rubat a strielat, ako uz nasi otcovia a dedovia rubali a strielali. Lebo nedokazali prejst marshmallow testom a chcu prachy teraz a hned.
Keď som mal 16-17 rokov sme brigádovali v lesoch. Po ťažbe a naších brigádach ten les vyzeral, ako z reklamy na turizmus.
Je len jediná vec, o ktorú sa správcovia súkromných lesov snažia na sto percent - to je naložiť drevo na náves a skásnuť to. Poprípade popri tom ***** na schôdzi pôvodných majiteľov pri dividendách….
Zdedil som pozemky na Liptove, ktoré sú z 90% v spoločenstve urbárnikov. Hospodária dobre, každý rok mi cinkne od 500 do 1000 E dividend na účet (a to mám len cca 4,5 hektára lesov a lúk, pasienkov. Ťaží sa len kalamita a prebierkovo. Prebierkovo len vtedy, keď je dobrá cena guľatiny, pri nízkej cene len kalamita. Pasienky sú prenajímané miestnym farmárom za bežné ceny, nie za kamarátske. Miestne poľovnícke združenie platí za možnosť lovu na pozemkoch urbárnikov. Majú vlastnú škôlku, sadenice aj predávajú. Ak dostanú zhora príkaz vybudovať požiarnu cestu, požiarnu nádrž a pod. tak hľadajú hneď možnosť získať na výstavbu grant od štátu (občas niečo štát vypíše a sú medzi prvými záujemcami). Vzhľadom k tomu, že na časti územia nemôžu ťažiť (v prírodnej rezervácii) každý rok vypisujú žiadosti o náhrady za nemožnosť ťažby. V ochrannom pásme je zákaz striekať proti lykožrútovi. Keď s premnoží (každých pár rokov) žiadajú od štátu náhradu škody... Atď., atď. Tak by to malo vyzerať pri hospodárení s lesom.
Asi 50 km východnejšie, tiež na Liptove, manželka tiež zdedila pozemky, ktoré sú v urbáre. Minulý rok jej prišlo 50 E dividend a povedala, že toľko ešte nebolo... V urbáre má cca 1,2 hektára lesa a lúk. Bol som na jednom valnom zhromaždení a nestíhal som sa diviť. Pasienky využíva kto chce, žiadne nájomné sa neplatí. Keď som sa opýtal, koľko získali na výstavbu požiarnych zábran, tak odpoveď bola, že to nemá kto vypisovať. Ani miestni poľovníci nič neplatia... Po skončení mi jeden pán vonku povedal, že skoro všetci sú poľovníci, tak čo budú platiť sami sebe... Kus ornej pôdy prenajali miestnemu, tiež urbárnikovi, na zväčšenie záhrady - za 1 euro ročne, však je nevyužívaná... Aj takto sa dá hospodáriť, tiež súkromne.
posledný komentár: 16. 5. 2012 o 16:38