myslím si Jano, že absolútne zbytočne teoretizuješ...,ad ja: mám dva páry bežiek, jedny skatingové, ktoré sú čerstvé - majú možno 200km, a jedny staré klasiky na klasické staré viazanie a nemôžem povedať zlého slova, ide sa mi na nich výborne... Inak šírka lyže vôbec nerozhoduje na to, či sa ti podlamujú nohy alebo nie... keď sa však podlamujú, vidím problém v slabých členkoch, nulovej jazdeckej technike, málo skúseností... proste nevyjazdený bežkár, tieto problémy sa vytratia praxou
zjazdy na bežkách - len sa to treba naučiť, tu však platí, čím lepšie viazanie (pevnejší kontakt nohy s lyžou), a čím lepšie boty (pevné), tým je to lepšie manévrovateľné..., dobré bežky dosť pomôžu, ale len v prípade, že už človek vie jazdiť a prežil si aj niekoľko držkopádov, ktorým sa nik nevyhol.
Btw špice lyží -
nižšie zvyknú byť na skatingoch, kde sa predpokladá, že bežec ide po upravenej trati a nebrodí sa snehom,
Vysoké - na Combi lyžiach , najmä však na Klasikách - kde človek ide nie vždy po upravenej stope, preto je vhodné, aby mu špica sneh prerážala a nešla popod...