Nová vlajková loď gigantu SRAM má být přelomem v dílech pro horská kola. Komponenty s označením "XX" budou představeny světu začátkem příštího roku a budou určeny převážně pro bikery závodního cross-country. Pro toto užití předurčuje nové komponenty 2x10 převodů velmi nízká hmotnost celé sady na úrovni silniční sady Dura-Ace. Informoval o tom BikeRadar.
SRAM je ale velmi skoupý na slovo a o chystané novince se toho tedy pořád mnoho neví. Podle jejich tiskové zprávy "nabídne bikerům zcela nové pojetí preciznosti, výkonu a hmotnosti v XC", čehož chce dosáhnout užitím některých patentů a technologií ze silniční sady Red. Očekává se proto široké užití moderních materiálů - karbonu, keramických ložisek apod.
Zdá se ale, že podobně jako před časem Campagnolo připadlo jedenáctý pastorek, SRAM bude prvním, kdo použije sériově deset pastorků pro horské kolo, a to v kombinaci s dvoupřevodníkovými klikami. Co k tomu výrobce vede je otázkou - možná je na "vině" i fakt, že mezi bikery-závodníky se množí příznivci dvoupřevodníkových klik. Jedním z nich je i Julien Absalon, jediný dvojnásobný olympijský vítěz v historii XC.
Na více podrobností k chystané novince si ještě počkejme. Informací mnoho není a pouštět se do výraznějších spekulací snad ani nemá smysl. Třeba přijde SRAM i s něčím zcela novým a naprosto nečekaným...
www.sram.com
Hurá koniec lankam o bowdenom XTR bude na elektrinu ze ze ze ?
EDIT: a zabudol som samozrejme dodať že všetko okolo lahkosti a presnosti radenia sa dovíja od toho aké máš bowdeny,ake lanka ako maš celý radiaci systém utesnený a v neposlednom rade aj o udržbe.No na Powedcordz je kapitola sama o sebe v tom to lieta jedna báseň ale kto neskusil neuverí.V pripade nestarania sa o urdžbu bude aj udržiavane LX chodiť lepšie ako XTR.
nenapisal si jedinu vec v ktorej je podla teba taky revolucny pokorok medzi XTR2003 a XTR2008 v oblasti radenia a prehadzovacky (okrem teda tych hore spominanych vylepseni).
na jazdenie tuto vacsiny z nas by uplne v pohode postacovala sada Deore, to ze tu kazdy druhy jazdime na XTR-ku alebo X.0-ke je iba vysledok dobreho marketingu vyuzivajuceho naladenia ega v kazdom z nas.
teraz nic osobneho, ale
...ked sa teda nic za poslednych 5 rokov neudialo, odporucam nasetrit na nove XTR rapidfire a skusit napisat poznatok o pokroku este raz
Asi tak, jedine možno suhlasiť.
Ak niekomu nestaci 9 pastorkov s tvrdenim, ze to potrebuje rozšíriť na 10, 11....a v roku 20xx až na 20 pastorkov.
Viem čo je únava, ako všetko bolí, ako clovek nevie aky prevod radiť. Tam nepomožu žiadne dalsie pastorky.
- ak by sada Sram X.0 bola uplne nanic asi by ju nejazdilo tolko ludi... aspon sa mi tak zda... niekomu vyhovuje jedno, inemu druhe + niekomu (napr. mne) oboje.
Potom ani Sram vlastne neradi pohotovo...
ja osobne by som sa do 10-tky velmi netrepal bo to chce plno novych komponentov a samozrejme o5 uzsiu retaz. uz sa tesim ako si tu budeme vypisovat ze: "Ty kokos som urobil na jednej retazi 600km a az potom isla do muky! huste! "
- Shimano vs. Sram... jazdim obe radenia a kazde ma svoje vyhody/nedostatky. u packoveho Shimana mam problem ze mi "zavadzia" pri pevnom uchope (mozno trochu ovplyvnene tym, ze riaditka mam zrezane na old-school-race mieru 50cm a je tam vsetko dost natesno
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27