1) Ale ide mi o to, keďže úrok hypotéky budem mať asi tých 4-5%, uvažujem správne, keď tento rok dávam mesačne plných 1,5% zo zostávajúcej istiny do mimoriadnych splátok istiny a zvyšok istiny čo ostane nechám dobehnúť podľa pravidiel banky ďalších 10 rokov? Alebo sa spoliehať na to, že ďalších 5 rokov bude inflácia vyššia ako fixovaný úrok a mať hypotéku bude rovnako výhodné ako teraz (teda úročenie hypo pod infláciou).
2) Aj teraz nemám problém splatiť celú zostávajúcu istinu (vivat lacné byty na Orave pred 10 rokmi), ale to s poplatkami a pokutami od banky asi bude dosť nevýhodné aj keď to budem robiť na konci aktuálnej fixácie - skúsenosť nemám, ale tak predpokladám...
3) Alebo skrátiť dobu splácania z 20 rokov na 15 a tých posledných 5 rokov znovu zafixovať? Ale ak by som uvažoval že úročenie hypo bude stále nižšie ako inflácia, tak ani by asi nedávalo zmysel, či?
4) Radu - nesplácaj mimoriadne, ale investuj - poznám, investujem viac než dosť, tak uvažujem či by sa neoplatilo niečo riešiť s hypo, nemám existenčný problém, násobne vysoké úroky hypo mi nezruinujú rozpočet, tak nechcem bagatelizovať problémy bežných ľudí, rodín s deťmi s drahým bývaním v drahej lokalite. Teda možno im by sa viac hodili nejaké rady aj v tejto téme, ak by mal niekto niečo k veci
PS: ak moderátor nesúhlasí s novou témou, nech ju kľudne presunie napr. do "Investovanie - aby peniaze zarábali" kde som ju mal pôvodne rozpísanú.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08