Nedavno som zazil ohromnu vec. Boli sme na vyjazde na Havrane pri Piestanoch (smer 3 Obrazky), mierny zjazdik po lesnej cesticke a zrazu len zozadu pocujem praskot listia tiahnuci sa dopredu asi 15 m od cesty. Myslel som, ze spolubiker iduci za mnou zvolil novu skratku... Zastal som, cakam, pozeram a asi 10 m pred nami si to sekli cez chodnik 2 jeleniska a 1 srna. Kua ale dupali, az strach (uz sa aj stmievalo). Kebyze nezastanem, tak som sa mohol vozit v jelenich parohoch : D
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Neregulujú. Medveď je u nás chranený, tak zase netrep do vetra. Eliminácia problémových jedincov nie je regulácia. Čo je na tom regulačné? Absolútne nič, je to iba opatrenie, ktoré nemusí vždy končiť utratením, keďže niekedy sa pristupuje k premiestneniu týchto jedincov do iných lokalít.
Nech sa páči, tu to máš ešte raz čierne na bielom:
Keby sme ich regulovali selektívne, tak bude priamo úmerne menej stretov a menej problémových jedincov. Neviem, čo je na tom nepochopiteľné.
Záver môžeš vyvodzovať nielen zo svojich vlastných skúseností a chýb, ľudia to tak obvykle robia.
Tento príspevok vyhodnotili používatelia ako nekvalitný alebo ofenzívny, a preto sa nezobrazuje visibility
Tak odľahčene ... návrh pána Haringa beriem ako rodinkársky prístup k vybranému druhu zveri. K dojnej krave. Ale ak myslel, že tak sa bude loviť aj iná zver, súhlas. Pretože ak by kamzík, diviak, jeleň, muflón, vlk, atd bol odmenený strelou medzi oči, zajac brokmi, iná drobná zver s domácimi mačkami a žabami odtlačkom pneumatiky na chrbte, a medveď pri zvláštnej opatere by dostal poldeco s cigaretkou a uspávacou injekciou, no povedzte, aká by to bola spravodlivosť ? Čo si ešte vymyslíme v rámci agendy medveď ? A možno odchyt do siete helikoptérou s prevozom na Aljašku.
Dodiku uz to zacinas prehanat. Ak medved zacne chodit do dediny a nemieni s tym prestat, je utrateny. Detto niekde pri chate, na cintorine v ruzomberku, taky co zautoci na cloveka, zacne vyberat kontajnery. Vola sa to regulacia, pokojne sa aj poser. Tie, ktore cloveka ohrozia alebo sa na nas prilis naucia, su odstranene. Bodka. Oba idiot ocakava, ze cielom je zamedzit tomu, aby clovek uz viac medveda nezbadal, alebo aby medved nevybral nejaky ul. Nie, toto sa bude diat, vcelar dostane odskodnenie, clovek co medveda uvidel dostane priestor byt zaujimavy vo vecernych spravach a vybavene. Ano ohanam sa excelom, pretoze za celu historiu mame jedine umrtie v dosledku napadnutia medvedom a do 10 zraneni rocne. Toto neoseries a nezahovoris tetkou co sa "boji". Ta sa boji aj ciernej sanitky co jej ukradne vnucata a inych nezmyslov. Emocie su domena psychologa, nema to nic s ochranou prirody a medveda. Medved je len hromozvod, na ktorom si ich ventilujete.
Klídek, ja nikde nepíšem, že medvede treba regulovať, lebo niekoho zabili, alebo preto, že sa ich nejaká teta bojí, ale preto, že je ich veľa. Ani komár ešte nikoho nezabil a predsa sa robia postreky. Berieš to moc osobne. A nie je pravda, že každý problémový jedinec je utratený a že tu funguje nejaká regulácia. Koľko je ročne povoleniek na medveďa, keď chceš hovoriť, že máme nejakú reguláciu? Ešte aj Budaj sa v minulosti vyjadril, že prehodnotí povolenie regulácie, tak si nepleť pojmy s dojmami. Veď sám si proti regulácii a odrazu tu ideš argumentovať, že sa medveď reguluje. Fakt trápne. Áno regulácia existuje, ale nie oficiálne ale len na čierno, čo sa poľovníci rozhodnú riešiť mimo zásahový tím. A to je len dôsledok toho, keď niečo nefunguje.
Krásny príklad toho ako nafúknuť tému nad rámec. Takže bežne u nás umierajú ľudia na maláriu a žltú horúčku? No tak poďme regulovať medveďa na základe počtu v Kanade a Rumunsku. Som za!
Klídek, ja nikde nepíšem, že medvede treba regulovať, lebo niekoho zabili, alebo preto, že sa ich nejaká teta bojí, ale preto, že je ich veľa. Ani komár ešte nikoho nezabil a predsa sa robia postreky. Berieš to moc osobne. A nie je pravda, že každý problémový jedinec je utratený a že tu funguje nejaká regulácia. Koľko je ročne povoleniek na medveďa, keď chceš hovoriť, že máme nejakú reguláciu? Ešte aj Budaj sa v minulosti vyjadril, že prehodnotí povolenie regulácie, tak si nepleť pojmy s dojmami. Veď sám si proti regulácii a odrazu tu ideš argumentovať, že sa medveď reguluje. Fakt trápne. Áno regulácia existuje, ale nie oficiálne ale len na čierno, čo sa poľovníci rozhodnú riešiť mimo zásahový tím. A to je len dôsledok toho, keď niečo nefunguje.
Vyborne, ked tvrdis ze ich je vela, dokaz to. Ja tvrdim ze je vela raticovej/diviakov. Sposobuju kazdorocne milionove skody nie len v lese a na poliach, ale aj na cestach. Ti tvoji polovnici/pytliaci ich uz starocia reguluju tak skvelo, ze to priroda musi riesit prasacim morom. Pani polovnici podostavali vynimky na lov, mohli vsetkymi sposobmi ukazat co dokazu, mor sa sem blizil roky a vysledkom boli len desiatky tisic utratenych prasiat a obrovske skody. Realne, nie imaginarne sposobene medvedmi na internetoch.
Na počte sa protichodné strany odborníkov nedohodnú. Bo padla cifra. MŽP prizná chybnú metodiku, málo vzoriek, neprizvaných odborníkov z iných organizácii, atd ? . Neprizná, . Tak ako manžel milenku. Takže šeliem máme okolo 1080. Mali sme 600-800 medveďov, a k tomu pravidelné odstrely, nik nenariekal, že ich je málo. A potom nastúpila módna vlna. Dobehneme a predbehneme.
Len zopakujem, čo som už písal, že nejde ani tak o to, čo dnes, ale čo v prípade, že sa obavy či počty odhadované druhou stranou potvrdia alebo budú blízko predpokladaných 2000. Potvrdia sa prírastky, medvede budú naďalej strácať plachosť, človek bude (aj na bicykloch) prenikať v čoraz väčšom počte a hlbšie do lesov Slovenska. Medveď na vzostupe a my tiež. Čím to tak skončí ?
Ochranári na rozdiel od politikov nepotrebujú občanov ani raz. Politici aspoň ráz za 4 roky. Tak aké ohľady či nedajbože vypočutie ich želaní či obáv (občanov pravda). Ochranári to vzali ako poslanie, vnuknutie, Vyšší cieľ je medveď , krajný prípad eutanázia. A rozhodovanie sa hodilo do Bruselu. Pre istotu.
My sme proste extrém. Riešime až keď strecha preteká a po prijatí technológie opravy to budeme ešte desaťkrát prehodnocovať. Ako v každom procese, guma sa naťahuje, až to praskne. A potom sa neveriacky krúti hlavami ... či to ozaj.
Vyborne, ked tvrdis ze ich je vela, dokaz to. Ja tvrdim ze je vela raticovej/diviakov. Sposobuju kazdorocne milionove skody nie len v lese a na poliach, ale aj na cestach. Ti tvoji polovnici/pytliaci ich uz starocia reguluju tak skvelo, ze to priroda musi riesit prasacim morom. Pani polovnici podostavali vynimky na lov, mohli vsetkymi sposobmi ukazat co dokazu, mor sa sem blizil roky a vysledkom boli len desiatky tisic utratenych prasiat a obrovske skody. Realne, nie imaginarne sposobene medvedmi na internetoch.
Vidím že o regulácii raticovej zvery vieš rovnako kulové ako o medveďoch. A samozrejme za všetko môžu podľa tvojho skresleného vnímania zase iba poľovníci a pritom je to tak, že za to môžu tí, ktorí vydávajú povolenky a dovolia loviť iba dospelé samce, pričom samice a mladé sa neregulujú. Potom sa môže taký ***** ako ty čudovať, že ako je možné, že tej zveri pribúda. A úplne mi hlava neberie, ako môžeš pochybovať o tom, že chránená šelma, ktorá nemá prirodzeného predátora, ktorý by ju reguloval sa nemôže premnožiť. No vedz, že ak môže byť dosť raticovej, tak môže byť rovnako dosť medveďov, keďže u nich regulácia neexistuje a dokazujú to čoraz častejšie strety a rozšírenie medveďa na väčšie územie.
Ale by ma zaujímalo, kedy si stihol sčítať raticovú zver a medveďa akosi nevieš spočítať. Asi selektívna slepota, čo už.
No jasne ze chudaci polovnici za nic nemozu. Ale ze si strc tento nezmysel poriadne hlboko aj s tymi samcami, povolene bolo strielat vsetko starsie ako rok a vsade. Trepanie blbosti urazkami nezakryjes. Mimochodom plan lovu si stanovuje uzivatel reviru/polovny hospodar a pri diviakoch mali vynimky, ale to uz sa opakujem. Africky mor je vizitka rovnako, ako neustale spacirovanie sa diviakov po uliciach miest, o dedinach a zahradach vobec nevravim. Je to nazorny priklad starocnej regulacie a pokrytectva. PS medved co zlezie do sidel je odstreleny. Diviak zlieza neustale a vsetko ok, lebo "sa neda" a nechce. Regulacia...
A ceresnicka. Keby cteni polovnici chceli, tak tie medvedie hovna za par dni pozbieraju sami a ochranarov vybavia velkym stylom. Neurobia to. Zjavne aj ich ma pod palcom ten skazeny brusel alebo vedia, ake cisla by zistili a tak radsej operuju len s coby keby hausnumerami.
Keďže som schytal kliešťa tak som si pár informácií prečítal.
Posledné roky výskyt chorôb nimi prenášaný stúpa... Zo vzduchu nevyziju, to je jasné.. potrebujú hostiteľov.. čiže to tiež poukazuje na počet zveri v lesoch.
No jasne ze chudaci polovnici za nic nemozu. Ale ze si strc tento nezmysel poriadne hlboko aj s tymi samcami, povolene bolo strielat vsetko starsie ako rok a vsade. Trepanie blbosti urazkami nezakryjes. Mimochodom plan lovu si stanovuje uzivatel reviru/polovny hospodar a pri diviakoch mali vynimky, ale to uz sa opakujem. Africky mor je vizitka rovnako, ako neustale spacirovanie sa diviakov po uliciach miest, o dedinach a zahradach vobec nevravim. Je to nazorny priklad starocnej regulacie a pokrytectva. PS medved co zlezie do sidel je odstreleny. Diviak zlieza neustale a vsetko ok, lebo "sa neda" a nechce. Regulacia...
A ceresnicka. Keby cteni polovnici chceli, tak tie medvedie hovna za par dni pozbieraju sami a ochranarov vybavia velkym stylom. Neurobia to. Zjavne aj ich ma pod palcom ten skazeny brusel alebo vedia, ake cisla by zistili a tak radsej operuju len s coby keby hausnumerami.
Sčítanie medveďa rieši štátna ochrana prírody a tá pri poslednom sčítaní poľovníkov vynechala. Dokonca dala robiť sčítanie Čechom, ktorí medveďa videli naživo snáď len v zoo. Posledný odhad poľovníkov bol cez 2000 kusov. Samozrejme nikto z kompetentných nebiere čísla poľovníkov ako smerodajné.
Lov raticovej v intraviláne je zakázaný, asi ti netreba vysvetľovať prečo by nebolo úplne bezpečné robiť poľovačky v obciach. Jednoročné samce je povolené strieľať na výnimku tento rok od apríla do júla. A problém afrického moru je typickým príkladom, ako sa u nás veci neriešia priebežne, ale až keď sa požiar už nedá uhasiť. Nehovoriac o tom, že štát stopol odmeny za odstrel a chovatelia platia poľovníkov zo svojho.
Nech sa páči pán mudrlant, môžeš si ísť skúsiť uloviť diviaka, keď teda môžu podľa teba za všetko poľovníci. Lebo ľahké je len nadávať a kopať nožičkami od klávesnice.
U nás v práci môžeš každý deň vidieť toto a ďaleko viac. Foto mobilom stojí za hovno, ale sú ďaleko asi tak od 20 do 100m. Vždy mnoho početné skupiny diviakov, sŕn, jeleňov. V zime aj obrovské stáda cez 50ks vysokej a vôbec im nevadí rev píl a ťažkých strojov.
Edit. Tu na MTbiker je vidieť ešte väčšie hovno ako na originálne.
Na ulovenie. To, že vidíš niečo je málo. Čo konkrétne vidíš? Pohlavie a vek na čo máš povolenku tam je? Dal sa ti ten konkrétny kus do vhodnej pozície?
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Nech sa páči, tu to máš ešte raz čierne na bielom:
Záver môžeš vyvodzovať nielen zo svojich vlastných skúseností a chýb, ľudia to tak obvykle robia.
https://sita.sk/10-najsmrtelnejsich-zvierat-na-svete-najviac-ludi-zabijaju-komare/
Len zopakujem, čo som už písal, že nejde ani tak o to, čo dnes, ale čo v prípade, že sa obavy či počty odhadované druhou stranou potvrdia alebo budú blízko predpokladaných 2000. Potvrdia sa prírastky, medvede budú naďalej strácať plachosť, človek bude (aj na bicykloch) prenikať v čoraz väčšom počte a hlbšie do lesov Slovenska. Medveď na vzostupe a my tiež. Čím to tak skončí ?
Ochranári na rozdiel od politikov nepotrebujú občanov ani raz. Politici aspoň ráz za 4 roky. Tak aké ohľady či nedajbože vypočutie ich želaní či obáv (občanov pravda). Ochranári to vzali ako poslanie, vnuknutie, Vyšší cieľ je medveď , krajný prípad eutanázia. A rozhodovanie sa hodilo do Bruselu. Pre istotu.
My sme proste extrém. Riešime až keď strecha preteká a po prijatí technológie opravy to budeme ešte desaťkrát prehodnocovať. Ako v každom procese, guma sa naťahuje, až to praskne. A potom sa neveriacky krúti hlavami ... či to ozaj.
Vidím že o regulácii raticovej zvery vieš rovnako kulové ako o medveďoch. A samozrejme za všetko môžu podľa tvojho skresleného vnímania zase iba poľovníci a pritom je to tak, že za to môžu tí, ktorí vydávajú povolenky a dovolia loviť iba dospelé samce, pričom samice a mladé sa neregulujú. Potom sa môže taký ***** ako ty čudovať, že ako je možné, že tej zveri pribúda. A úplne mi hlava neberie, ako môžeš pochybovať o tom, že chránená šelma, ktorá nemá prirodzeného predátora, ktorý by ju reguloval sa nemôže premnožiť. No vedz, že ak môže byť dosť raticovej, tak môže byť rovnako dosť medveďov, keďže u nich regulácia neexistuje a dokazujú to čoraz častejšie strety a rozšírenie medveďa na väčšie územie.
Ale by ma zaujímalo, kedy si stihol sčítať raticovú zver a medveďa akosi nevieš spočítať. Asi selektívna slepota, čo už.
A ceresnicka. Keby cteni polovnici chceli, tak tie medvedie hovna za par dni pozbieraju sami a ochranarov vybavia velkym stylom. Neurobia to. Zjavne aj ich ma pod palcom ten skazeny brusel
Posledné roky výskyt chorôb nimi prenášaný stúpa... Zo vzduchu nevyziju, to je jasné.. potrebujú hostiteľov.. čiže to tiež poukazuje na počet zveri v lesoch.
A ceresnicka. Keby cteni polovnici chceli, tak tie medvedie hovna za par dni pozbieraju sami a ochranarov vybavia velkym stylom. Neurobia to. Zjavne aj ich ma pod palcom ten skazeny brusel
Sčítanie medveďa rieši štátna ochrana prírody a tá pri poslednom sčítaní poľovníkov vynechala. Dokonca dala robiť sčítanie Čechom, ktorí medveďa videli naživo snáď len v zoo. Posledný odhad poľovníkov bol cez 2000 kusov. Samozrejme nikto z kompetentných nebiere čísla poľovníkov ako smerodajné.
Lov raticovej v intraviláne je zakázaný, asi ti netreba vysvetľovať prečo by nebolo úplne bezpečné robiť poľovačky v obciach. Jednoročné samce je povolené strieľať na výnimku tento rok od apríla do júla. A problém afrického moru je typickým príkladom, ako sa u nás veci neriešia priebežne, ale až keď sa požiar už nedá uhasiť. Nehovoriac o tom, že štát stopol odmeny za odstrel a chovatelia platia poľovníkov zo svojho.
Nech sa páči pán mudrlant, môžeš si ísť skúsiť uloviť diviaka, keď teda môžu podľa teba za všetko poľovníci. Lebo ľahké je len nadávať a kopať nožičkami od klávesnice.
Prikrmovanie, starostlivosť a aj organizáciu polovačiek a odstrel si musí každé združenie platiť zo svojho, teda sú to normálne právnické osoby.
Otvoriť v novom okne thumb_up-1thumb_down
Edit. Tu na MTbiker je vidieť ešte väčšie hovno ako na originálne.