ty si skutočný pako.keď raz budeš mať deti som zvedavý či ich budeš posielať do lesa s tvojou nezmyselnou rolničkou.
03.08.2022 - 00:58:04
00
Co je na nej nezmyselne? Aha jasne, nie je dostatocne chlapska pre tvrdych alfasamcov, ktori by najradsej strielali...

PS: noze ma pouc o pripade, kedy u nas medved napadol deti. Ja o takom neviem. Preco je tato eventualita iba v tvojej hlave? Lebo deti nie su pre maca hrozba a deti su spravidla HLUCNE a daju o sebe macovi vcas vediet. Ale chapem ze strasenie zozranymi detmi skratka nemoze chybat
03.08.2022 - 06:01:14
00
Téma medveď by sa mala riešiť na dvoch úrovniach, a netreba ich miešať dokopy.
Úroveň jedna je náhodný stret v lese, ktorý je náhodný. Tieto strety boli, sú a budú náhodné, ja ich mám už tiež zopár. S nimi sa toho nedá veľmi čo urobiť, iba okrem klasických rád ako dávať o sebe vedieť a podobne.
Ako som aj písal pod článkom od Imra, je to jednoducho eventualita s ktorou treba rátať. Nehovorím že sa treba báť ísť sa prejsť do lesa, ale je to tak, v lese môžeš stretnúť medveďa. Ale, na druhej strane, ak sa ideš previesť po ceste, je tu šanca že ťa zrazí auto. Nie je veľká, ale je tu (apropo, určite zomrelo na cestách viac cyklistov, ako bolo napadnutí medveďom). Kto na to myslí? Kto ide na bike na cestu s tým, že môžem mať nehodu, možno aj smrteľnú. Čiže s úrovňou jeden sa nedá veľmi čo urobiť.

Úroveň dva je výskyt medveďa na záhumní, kde jednoducho nemá čo hľadať. Ja žijem na dedine, ale nemyslím si že je ok ak je 200 m od dediny už teritórium medveďa. Medzi človekom a lesom by mala byť nejaká nárazníková zóna, do ktorej by už nechodili, lebo by sa ho báli. S týmto súhlasom s článkom ktorý tu bol skôr, že niektoré aktivity prispeli k tomu, že je medveďovi v blízkosti človeka dobre. Tento problém treba riešiť, ale nejakým systémovým postupom. Áno, ja som za aj za odstrel jedincov, ak to má zlepšiť situáciu. Ale okrem toho je nutné prehodnotiť napríklad aj to pestovanie kukurice, zabezpečenie kontajnerov, a, v neposlednom rade, aj výchovu ľudí.
Nedávno bol ,,krotký,, medveď na Srdiečku, a ľudia sa filmovali ako nemu bežali s potom s piskotom bežali od neho. Ako, je vám ok? Vy si zaslúžite dostať remeňom cez sedací sval, robiť takého ch....y. To je už doslova strata pudu sebazáchovy, veď čo, isto mi nič neurobí a budem mať haluz video.
Keď ľudia videli že sa tam potuluje medveď, tak ho mali začať plašiť petardami, a nie si ho filmovať na mobil....
Môj názor
03.08.2022 - 10:26:52
111
Naraznikova zona? :)
Ta existuje. Ked sa maco zacne opakovane motat pri dedine, chate ci lesnej ceste - odstrelia ho. Zabranit vsak tomu, aby sa tam zatulal sa neda. Odkedy si pamatam (a je to uz par desiatok rokov) kazdy bozi rok sa objavovali fantasticke spravy o tom, kde vsade sa tulal (zvasca adolescentny) medved. Pezinok je evergreen, viac krat siel az do madarska.
Minulu jesen som nasiel medvedom olamanu slivku na luke medzi dvoma dedinami. Nie brloh, iba jasne pobytove znaky. Je uplne prirodzene ze tam ten medved siel, rovnako ako sa tam mota mnozstvo inej zveri alebo ja ked idem na huby. To je prave ta naraznikova zona.
03.08.2022 - 12:00:29
00
lto napísal:
Medved hnedy to nerobi, ani baribal, grizzly zvykne a ladovy vzdy. Neni medved, ako medved. Ale v kazdm pripade, myslim si,ze tohto zacne pribudat. Ale to nie je ani zdaleka problem medvedov a slovenska. Zvysuju sa utoky aj inych zvierat v inch krajinach , utocia uz aj lietajuce zvery. Vsetko je to dosledok ludskej cinnosti. Nicenie biotopov. Vseobecne clovek sa sprava k zemi podobne ako pozname u jednej komunitnej spolocnosti dnes. A pokial mu to niekto nezarazi silou, tak celu zem zlikviduje. Uz to neni tak daleko, ten cas.


Velmi pekne si to napisal a doplnim ze baribal na ludi standardne neutoci, zvacsa sa da zahnat. Ale ked uz zautoci je to predacny utok, su velmi zriedkave ale su. Tam by mala byt obrana maximalne aktivna zidne hranie mrtveho ako u grizliho. Tolko aspon od kolegov z USA.

OT pikoska: Urcite uz vseci poculi o utokoch pumy na ludi a aka je nebezpecna. Pritom lovci sa ju bezne snazia vyhnat na strom tym, ze sa na nu rozbehnu a potom ju dokazu ulovit trebarz aj reflexnym lukom (max frajerina puma tradicnym lukom). Neschvalujem to, ale je to zaujimave. Turista sa po... a lovec vyhana pumu na strom :lol:
03.08.2022 - 12:52:11
00
https://dennikn.sk/2955584/videl-som-jeho-velke-biele-tupe-zuby-ako-mi-pochrumali-ruku-hovori-lesny-projektant-po-utoku-medveda-do-lesa-sa-chce-vratit/


Z odhryznuteho stehna je nakoniec pohryznute zapastie, ktore mu sam strcil do tlamy.
03.08.2022 - 17:25:17
00
Triestiva otvorena zlomenina zapastia je malo? Ci ako?
03.08.2022 - 17:37:18
10
No co mal ten maco urobit ked mu ju tam pchal. No rafol.
03.08.2022 - 18:50:55
00
Ľuďom proste hrabe. Naháňajú medvede po lese a pchajú im ruky do huby...
03.08.2022 - 19:46:27
00
Najlepsie tie spravy ani necitat, lebo media to nafuknu ako sa len da. Nie je to prvy a zial ani poslednykrat
03.08.2022 - 20:02:01
06
ja by som to ani neosetroval. mal si nechat odkusnut z ksichtu, pozicali by sme mu leukoplast. |(
03.08.2022 - 20:18:04
00
Zabezuch bol si dlho na slniecku? Narazam len na to, ze zranenia aj priebeh udalosti su nakoniec uplne ine, ako sa hovorilo:

Ondrej Škorňa išiel v ten deň lesom svojím zabehnutým „systémom“, robil lomoz, občas telefonoval. „Zrazu som začul zavrčanie alebo zamrmlanie. Myslel som si, že to je nejaký diviak. Lepšie som sa pozrel a hľadel na mňa medveď.“

Odhaduje, že mohol byť vzdialený 15 alebo 20 metrov, nevie to však presne. „Mám také menšie ‚okno‘. Stuhol som. Medveď vyzeral dosť nahnevaný. Začal som cúvať a mám dojem, že to ho vyprovokovalo.“
Dal medveďovi ruku do tlamy

Len čo sa medveď rozbehol k Ondrejovi Škorňovi, ten začal kričať a utekať. Odbehol približne dvadsať metrov. Snažil sa kľučkovať, ale medveď ho dobehol.

„Vtedy som sa otočil a dal som si ruky do výšky očí. Chcel som mu zabrániť, aby ma uhryzol, tak som mu nejako dal ruku do tej tlamy, aby som mu v tom zabránil. Medveď mi do ruky dva-tri razy silno kúsol. Videl som jeho veľké biele tupé zuby, ako mi pochrúmali ruku. Následne ma ešte raz uhryzol do ľavého pleca.“

Ondrej Škorňa si nepamätá, ako sa následne dostal na zem, či ho sotil medveď, alebo spadol sám. Na zemi ešte do neho zopárkrát zahryzol, do stehna aj do boku. Potom prestal.

„Celkom si nepamätám, čo ho odradilo. Odbehol, ale o niekoľko sekúnd opäť pribehol, ako keby rozmýšľal, či ešte zaútočí alebo nie. Potom odbehol do lesa.“

Celý útok mohol podľa Škorňu trvať veľmi krátko. Mal so sebou aj sprej na medvede. Nosí ho za opaskom pri pravej ruke, aby ho vedel rýchlo použiť, ale neurobil to.

„Možno by ho to ešte viac rozdráždilo. Evidentne bol nasrdený. Možno to bola medvedica a mala niekde v mladine mladé. Bolo to také bledé a vychudnuté.“ Aj preto si Ondrej vybral ústup pred použitím spreja. Keď sa medveď rozbehol, sprej by už ani nestihol použiť.

Ondrej Škorňa radšej nečíta diskusné fóra o svojej nehode, kde všetci vedia, čo a ako mal robiť. „Človek má aj málo času na rozhodovanie. Tých scenárov, čo som mohol robiť, bolo niekoľko. Všetko je však otázka náhody, ako sa to vyvinie. Mohlo sa to skončiť aj tak, že by medveď ustúpil, ale mohlo sa to skončiť aj tak, že by som neprežil. Keď ma naháňal ten medveď, taký pocit som v živote nemal. Uvedomujete si, že asi idete zomrieť. Potom, keď vyskočí oproti vám a hryzie a vy mu do tlamy dávate ruky, to je…“ nedokončí vetu Ondrej Škorňa
03.08.2022 - 20:48:52
00
proste osudova chyba nemat rolnicku a spoliehat sa na lomoz.
03.08.2022 - 21:06:48
00
Ta studia o pocte medveda na SVK je uz vonku ? Pripadne kedy bude?
03.08.2022 - 21:54:55
00
:hug:

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid08qXNeRvs3tz6A2nR5yPUgupHToaMNEhejfDwWA9ZkxhAEyfpfhwqM3B6aTkhr6VRl&id=782631982115340&m_entstream_source=timeline&ref=page_internal
04.08.2022 - 10:53:51
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up