My sme včera mali zaujímavú a veselú besedu v triede s poľovníkmi. Samozrejme prišli odo mňa otázky ohľadom medveďov a zaujímavé veci sa človek dozvie od ľudí, ktorí to robia nie kvôli článkom v novinách a popularite. Nekonečné a zaujímavé príbehy zo stretov medveďov, ktoré nikto v TV neprezentoval a že ich bolo strašne veľa počas 1,5 hodiny. Dokonca som sa dozvedela konečne pravdu o tom pánovi, ktorého medveď roztrhal minulý rok na Liptove. Pán, ktorý bol u nás, to totiž vyšetroval ako kriminalista a zároveň poľovník. Média nám posunú len to, čo chcú. Záver už nikoho nezaujíma. V každom prípade medveď nie je vegetarián. A zožerie aj malú svinku, srnca a podobne. Je to šelma a my sa nachádzame u nej v obývačke,takže maximálna opatrnosť je vždy potrebná a treba dať fakt o sebe vedieť čímkoľvek. Rádio, píšťalka, zvonec...
Jeden napíšem, deti sa parádne na ňom bavili :D
Išiel Jano po hore na obhliadku a zmohla ho únava, tak si ľahol do "krytu" s malým otvorom, niečo ako okno, kde dole boli stromčeky, hore na nich seno pre zver a na tom sene hore sa Jano uložil a zaspal.
Neďaleko si vykračovala svinka s malými. Na tie dostal chuť medveď, ktorý si tam vykračoval tiež. Počkal, kým sa jedno prasiatko vzdiali a vzal ho do papule. Kvičanie upozornilo mamu svinku a tá na medveďa vyštartovala. Medveď utekal, čo mu nohy stačili a schoval sa v kryte na sene, kde spal Jano :lol:
Janovi sa zdalo, že čosi nie je dobre, čosi pri ňom fuňí a hýbe sa... Pozrie a pred očami má medvedí chlpatý zadok, ktorý sa vrtí a v otvore robí hlavou grimasy na mamu svinku. Medveď si ho v tom strese z divej svine vôbec nevšimol. Jano musel zobrať rozum do hrsti, inak by sa odtiaľ veru živý nedostal. Takže sa zaprel rukami dozadu a nohami vykopol milého medveďa cez otvor rovno divej svini pod nohy. Chlpy lietali z neho, tá mu dala :lol:
To už ale milý Jano nečakal ako to dopadne a bežal si pekne domov :D

Túto malú vypchatú svinku našli aj s ostatnými v jame v lese, do ktorej spadli. Snažili sa ich zachrániť tak, že ich dali k prasnici s malými, aby ich kŕmila tiež, bohužiaľ im už nepomohli, boli tam zrejme dlho.
06.04.2023 - 09:00:12
118
PINY Tak ako to bolo s chlapom z Liptova ?
A pán Kuchárik v článku, že je veľa stôp. Veľa stôp nie je veľa medveďov. Medveďov je toľko, čo napočítali pracovníci z Karlovej Univerzity s ochranármi. Tisíc.
06.04.2023 - 09:38:43
01
dees napísal:
PINY Tak ako to bolo s chlapom z Liptova ?
A pán Kuchárik v článku, že je veľa stôp. Veľa stôp nie je veľa medveďov. Medveďov je toľko, čo napočítali pracovníci z Karlovej Univerzity s ochranármi. Tisíc.


Nebudem tu šíriť paniku. Proste treba byť stále opatrný v lese a dúfať, že sa nič nestane a urobiť maximum, aby sa nestalo, tak ako dúfam, keď sadám do auta. To je všetko.
06.04.2023 - 09:49:06
111
dees napísal:
PINY Tak ako to bolo s chlapom z Liptova ?
A pán Kuchárik v článku, že je veľa stôp. Veľa stôp nie je veľa medveďov. Medveďov je toľko, čo napočítali pracovníci z Karlovej Univerzity s ochranármi. Tisíc.

Ked tom veris, tak ver. Ja uz im neverim.
06.04.2023 - 12:49:55
03
dees, tisíc presne? alebo 1001? alebo 999? a ešte som nepochopil či to znamená premnoženie, či že ich treba chrániť alebo je to akurát?
06.04.2023 - 12:58:17
00
lapaloma Myslel som to kus ironicky. Slovami klasika, dnes je medveďov jak sraček .... https://www.youtube.com/watch?v=ZJn-of6nTvE .
06.04.2023 - 13:53:19
01
ironicky ladena a zaroven relevantna otazka bola, pri akom odhadovanom pocte ti fekalna matematika prestane indukovat negativne pocity ...
06.04.2023 - 14:13:17
02
Už tu padlo, ze pani neveria na nejake cisla a vyskumy. A o tom to presne je, o viere a emociach, nie raciu a realite. Takze tu je akakolvek diskusia marna. Mame statistiky, mame pocty napadnutuch a potom mame aj vymasirovanu populaciu odchovanu na titulkoch noveho casu. Aha a za celu historiu mame 1, slovom jedneho jedineho mrtveho po utoku medvedom. Zastrelenych polovnikmi mame za ten cas desiatky. Ale inteligenti sa boja medvedov, lebo viera a emocie
07.04.2023 - 08:55:42
17
ked vleziem polovnikovi do posedu,tak ma zastreli,medvedica ma ale v brlohu ponukne konakom ?
07.04.2023 - 09:27:05
04
lto napísal:
ked vleziem polovnikovi do posedu,tak ma zastreli,medvedica ma ale v brlohu ponukne konakom ?


Prečo by ťa mal poľovník v posede zastreliť?
Sú poľovníci a poľovníci. Niektorí zastrelia v prvej sekunde zbadania aj psa, iní najskôr trochu popremýšľajú. To máš ako s vodičmi, bikermi...Netreba veriť všetkému, čo píšu v Novom čase a na FB :lol:
Poznám pár poľovníkov, lesníkov, ani jeden z nich nie je kretén a naozaj sa snažia chrániť v prvom rade zver. Každý z nich by ti pri pive porozprával také príhody so zverou, že aj pivo by si si zabudol vypiť :lol:
Fakt neverte všetkým a všetkému, čo čítate v článkoch od ľudí, ktorí v živote neboli v lese a vedia veľké prd, ale majú úžasnú schopnosť vystrašiť ľudí.
Aby som nebola za hrdinku, tiež mám strach z medveďov, ale to mám aj z áut a ľudí a oveľa väčší. Ja les a hory milujem, takže tam aj tak poleziem, ale s rešpektom, úctou a vedomím, že som tam na návšteve a musím byť opatrná.
07.04.2023 - 09:43:57
03
a medvedov po zadku pleskat len zlahka :lol:
07.04.2023 - 10:01:18
00
lto napísal:
a medvedov po zadku pleskat len zlahka :lol:


Tak, tak :lol:
07.04.2023 - 10:05:34
00
Však poľovník kým potiahne kohútik, najprv zver prečíta. Tzn musím vedieť pohlavie a vek a musím mať na to na muške povolenku. Potiahnuť kohútik dokáže hocikto.
Nehovoriac o tom, že na výkon práva poľovníctva musí absolvent najprv zložiť skúšky z poľovníctva. Za mojich čias boli 4 predmety, teória a prax, ukončené záverečnou skúškou z poľovníctva. Čo sú napríklad jarné kmeňové stavy a plán chovu a lovu pseudoochranári nevedia ale že koľko je medveďov, vlkov, rysov, to vedia na kus presne.
07.04.2023 - 11:25:08
01
Polovnik je najvacsia skodna v lese a najvacsi pytliak. Preto im vadi vacsi pohyb ludi v lesoch, kde boli donedavna panmi a mohli si pytlacit hlava nehlava trofej netrofej. Cest vynimkam so snahou o ochranu zveri
07.04.2023 - 12:09:28
09
tak tak, ale treba mysliet aj na tu tvoju poslednu vetu. poznam osobne jedneho ktory je fakt ze poctivy a pre revir obetuje kopec casu a namahy aby ten revir prosperoval. to je ale vsade tak, ci politici, policajti a v podstate vsade. vzdy je to o cloveku
07.04.2023 - 12:16:32
04

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up