Uz som to tu pisal, kedysi boli problemy najma v tatrach, dnes o tatrach nepocut, pretoze VSADE tam uz maju zabezpecene kontainery. Ten maco nie je debil, na rozdiel od ludi...
A co sa tyka ruzomberka, mam tam rodinu. Uz pred 30 rokmi ich tam z panelakoveho bytu sledovali na luke hned vedla tych panelakov. Na tom cintorine som bol, krmili sa aj na svieckach na nasich hroboch. Ktosi hovoril, ze pretoze v nich citili zivocisne tuky. Mozno. Tie nase ale vonali po kvetinach, proste boli "prijemne" parfumovane. Hroby som vycistil, rodina je poucena. Plot na cintorine je stale deravy a brana od lesa otvorena, aj ked vraj idu tahat elektricky ohradnik a podobne novoty.
Medved je tulak, mota sa denne desiatky km a hlada potravu. Sem tam pri tom narazi na ludi. Nasou ulohou je dat mu o sebe vediet a nelakat ho do nasej blizkosti. Ani ked ich vystrielame vsetkych nebude to znamenat, ze paranoidni hlupaci budu v bezpeci. Macovia sem budu chodit z polska aj ukrajiny, budu tu po lesoch pobehovat pumy, krvilacni migranti a decka unasat cierne sanitky, presne ako vzdy doteraz...
19.07.2023 - 12:46:34
010
nemo1 napísal:
to je sice pekne ale krajinu nanafukneš


Medvedica ma tolko mladych, kolko dokaze vychovat a uzivit. Vzhladom na krajinu, v ktorej zije. To je zavisle jednak od mnozstva potravy, ale tiez poctu medvedov. Pretoze najvacsim predatorom a regulatorom medvedov je samotny medved. Zabija cudzie mlade, preto ich samice vodia aj doslova do dedin, daleko od samcov. Priroda sa vie uregulovat sama, len my ako pani tvorstva to nevieme pochopit a respektovat.
19.07.2023 - 12:52:42
010
cokupit napísal:
Nemas pravdu. Sprej ho oslepi, stipe, prekvapi a zamestna tak, ze riesi vsetko ine, len nie teba. Plus nevie kde si, ak samozrejme nestojis jak picino. Plus sprej vie pouzit a trafit naozaj kazdy (jednoduchsie pouzitelna a ucinnejsia je uz len rolnicka ;)
Oproti tomu so strelnou zbranou musis mat natrenovane, tasenie, strelbu na pohyblivy ciel, strelbu pod stresom, strelbu v pohybe a este aj tak nemusis vobec trafit. A este aj ked trafis, tak keby si mal relevantny vycvik alebo bol polovnik vies, ze aj s napriklad prestrelenym srdcom to zviera odbehne este desiatky az stovky metrov. A to byva rana po .308win, nie 9mm para, co je v zmysle ranivej balistiky porsche vs ebabeta. Je to to iste ako obrana laika ci laicky proti utocnikovi na ulici. Daj si sprej do kabelky, aj tak ho ani nenajdes, alebo chod na seriozny vycvik, ale to 99,99% dotycnych nepojde.


Sprej sluzi na odplasenie. Ak medved utoci, lebo uz je vyprovokovany, tak sprej ho nezastavi. Ucinok spreja sa dostavi az po odzneni adrenalinu, ktory bude mat medved nahromadeny z toho amoku, ze ho stve tvoja pritomnost. A mozes tu vytahovat vsemozne teleshopingove texty o sprejoch na medvede a hadat sa o tom, aky vselijaky vycvik ti treba, aby si zasiahol medveda zbranou. Ja tu nikomu neodporucam zbran, ja len pisem o ucinnosti, ked uz vystrelis na ciel. Jasne, ze nebudem odporucat zbran niekomu, kto ani nevie hadzat sipky, ale tiez nebudem odporucat sprej niekomu, kto vidi medveda za kazdym stromom, lebo to by dopadlo rovnako ako s tou zbranou a "nestrelcom".


cokupit napísal:
Priroda sa vie uregulovat sama, len my ako pani tvorstva to nevieme pochopit a respektovat.


Človek je súčasťou prírody a né že ne. Takže keď človek dovolí, aby tie medvede do dediny chodili a keď človek dovolí, aby bolo 10 medveďov na 100km2, tak bude a né že ne. Čiže tieto tvoje reči o tom, či človek nevie niečo pochopiť, je to isté, ako keď medveď nevie pochopiť, že v dedine nemá čo hľadať. A môžeš si počkať, ktorý skôr pochopí, či človek, alebo medveď. Človeka nemusíš hneď eutanazovať, lebo ti behá po záhrade.


Naposledy upravil dodo58 dňa 19.07.2023 - 13:33:32, celkovo upravené 1 krát.

19.07.2023 - 13:28:05
00
Tak je to jasne, mame pricinu. Mozu za to tatranci, ktori svojim zabezpecenim kontainerov sposobili to, ze na zbytku republiky su premnozene a agresivne :lol:
19.07.2023 - 13:29:41
01
Dodo namiesto teoretizovania si za 5e kup najobycajnejsi peprak a nech ti ho niekto vystrieka do xichtu. Som zvedavy, ci budes vdaka adrenalinu stale vidiet a vediet efektivne utocit. A ano, vela macov je vacsich ako ty. Preto aj spreje proti nim su niekedy az 300/400 ml plechovice s vyssim obsahom ucinnych latok. Ale ucinok na toho maca je presne rovnaky, ako na tvoju malickost. Garantujem ti, ze by si sa toho co to na teba vystrieka ani nedotkol, nech sa ako snazis...
19.07.2023 - 15:00:02
01
Tu napríklad chlapík pokračuje v útoku (aj keď to vlastne bola obrana) aj so slzakom v tvári: https://nypost.com/2023/06/06/moment-marine-veteran-fights-off-robbers-in-wild-pepper-spray-attack/amp/
19.07.2023 - 15:17:12
01
coupit čo k tebe dodať, snáď len toľko, že ten sprej si kúp sám a môžeš si k nemu kúpiť trebárs aj hranolky, ty teoretik :D A už radšej nič negarantuj, lebo pôsobíš ako podomový predavač sprejov.
19.07.2023 - 15:45:32
00
Chcel by som sa tu miestnych odbornikov na medvede opytat.
Ked je medved teritorialny a slabsie medvedie jedince si teda musia najst ine teritorium, inak ich domaci rozseka na kasu.
Cloveku nachadzajucemu sa na vyletre v medvedom teritoriu teda fakt staci nahlas hovorit, ci rolnickovat = upozornit na seba a ten medved od strachu opusti svoje teritorium. Alebo ho bude hajit?
Lebo je to nejake protichodne co tu citam tie rady.
---

Navrhoval by som aby nam to tu niekto predviedol s tym sprejom v klietke s medvedom.
Uvidime aky to ma dostrel, aky rozptyl, na aku vzdialenost to treba pouzit, ci je to ucinne a ako rychlo sa to da pouzit.
Snad v niektorej Zoo by suhlasili s takymto experimentom.

Viac ako ten sprej uz asi viac pomoze paralizer, el. sok, ci nie?

Pripadne by mohli "ochranari" organizovat toreadorske kurzy, uhybne manevre pred medvedom rutiacim sa 10-15m/s. Taky toreador by ho s usmevom vysachoval a medved by s potupnou hanbou utiekol.
19.07.2023 - 15:56:26
00
Medveď je teritoriálny voči iným medveďom, nie voči ľudom. Pri stretoch nebráni územie ale buď mladé alebo je to útok spôsobený prekvapením.
19.07.2023 - 16:03:07
03
Čo som napozeral videá na YT, proti medveďovi nie je nič účinnejšie, ako sprej. Sprej zastaví medveďa spoľahlivejšie ako guľka z pištole.
účinky na človeka ... https://www.youtube.com/watch?v=CKqQhq_vZZ8
19.07.2023 - 16:16:49
01
Toto je taka demonstracia ako testovat slnecne okuliare na slepom.
Clovek v klude, nastriekas na neho stiplavy sprej, tak bodaj by sa tam neskrucal.
Hore vyssie dal perez video, kde nastriekali slzak na braniaceho sa prepadnuteho cloveka a clovek sa dalej branil/utocil. Clovek v ohrozeni znesie viac a medved v ohrozeni znesie 10krat viac nez clovek, ako som pisal adrenalin urobi svoje.

Svojho casu kolovalo video o utociacom medvedovi v Zapadnych Tartrach, kde cloveku cela davka spreja vystriekaneho priamo na hlavu medveda nepomohla, medved pokracoval v utoku.
Sprej moze odplasit, odradit medveda od utoku, ale ako obrana je to prast jak uhod. Mozeme sa stavit a mozete ist prvi proti utociacemu medvedovi so sprejom, ti ktori tu obhajujete sprej.
19.07.2023 - 16:33:28
00
dees napísal:
Čo som napozeral videá na YT, proti medveďovi nie je nič účinnejšie, ako sprej. Sprej zastaví medveďa spoľahlivejšie ako guľka z pištole.
účinky na človeka ... https://www.youtube.com/watch?v=CKqQhq_vZZ8

sprej odstavi cuch, zrak.. stale ta ale moze doebat podla sluchu imho
19.07.2023 - 17:47:21
00
dodo58 napísal:
Svojho casu kolovalo video o utociacom medvedovi v Zapadnych Tartrach, kde cloveku cela davka spreja vystriekaneho priamo na hlavu medveda nepomohla, medved pokracoval v utoku.
argumentovat debilom ktory spravil vsetko opacne ako mysliaci clovek s respektom k prirode a divej zveri by bolo zabavne, ak by tema nebola o ohrozeni zivota. Z videa ktore zverejnil nie je zrejme ako a aky sprej pouzil [ ja mam pocit podla dlzky streku ze najskor asi damsky 40ml kaser ] takze to co pises je zavadzanie.

Mimochodom, nikto netvrdi ze sprej ma stopercentnu ucinnost, ale so statistickych dat vyplyva ze ma najvysssiu ucinnost z bezne dostupnych nastrojov obrany.
19.07.2023 - 20:14:30
02
https://www.instagram.com/reel/Cu40-iMMPqT/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
19.07.2023 - 20:26:47
00
ivast napísal:
argumentovat debilom ktory spravil vsetko opacne ako mysliaci clovek s respektom k prirode a divej zveri by bolo zabavne, ak by tema nebola o ohrozeni zivota. Z videa ktore zverejnil nie je zrejme ako a aky sprej pouzil [ ja mam pocit podla dlzky streku ze najskor asi damsky 40ml kaser ] takze to co pises je zavadzanie.

Mimochodom, nikto netvrdi ze sprej ma stopercentnu ucinnost, ale so statistickych dat vyplyva ze ma najvysssiu ucinnost z bezne dostupnych nastrojov obrany.


Pointa je v tom, že medveď ani sprej nerozlišuje či ho použil milovník prírody, alebo debil, ale jasné fantázii sa medze nekladú, možno chalan nosil do lesa na medvede, ktoré točil, dezodorant, ale treba mu uznať, že aspoň vedel obsluhovať kameru a písať statusy. Ty si vieš zase úplne geniálne domýšlať a použivať to na prevracanie argumentov, každý máme iné schopnosti.

Mimochodom, nepoznám štatistiku, ktorá by niečo nedokazovala, keďže všetky sú robené za nejakým účelom. Ale nepoznám nikoho, kto sprejom na medvede odvrátil útok medveďa, takže štatistikám veriť môžem, ale zároveň im veriť nemusím. Veď podľa štatistík je Alfa Romeo druhé najspoľahlivejšie auto v USA, tak kto by už štatistikám neveril že jo.
19.07.2023 - 20:56:26
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu
keyboard_arrow_up