Kategórie
Bike-techposledný komentár: 25. 10. 2022 o 14:17
Akcia -22% GHOST KATO Essential 27.5 bicykel, light blue pearl/orange gloss
539 €
-22%
MOC 779 €
-15% BMC Twostroke AL ONE 29 bicykel, poison green/black
1 099 €
-15%
MOC 2 099 €
Akcia -21% GHOST Nirvana Universal 27.5 bicykel, navy blue/dirty blue
1 459 €
-21%
MOC 1 849 €
savings Marin Wildcat Trail 3 WFG 27.5 dámsky bicykel, čierna/šedá/strieborná
499 €
savings
MOC 749 €
Novinka CTM RAMBLER 3.0 29 bicykel, matná sivomodrá/lesklá čierna
649 €
MOC 769 €
-15% Mondraker Chrono DC 29 bicykel, graphite/desert grey/orange
1 099 €
-15%
MOC 1 849 €
Akcia savings SKS Blade sada blatníkov, 29"/27.5"+, čierna/zelená
31,99 €
savings
MOC 53,54 €
savings SKS X-Blade zadný blatník, 27,5"-29", čierna/sivá
17,69 €
savings
MOC 29,13 €
Este raz. Pozrel som na mapu a 3 km od chodnika zahrna takmer celu plochu lesov v SR. Cize zakaz je to plosny.
Nech sa takyto plosny zakaz neskryva za 3km vzdialenost.
https://www.facebook.com/groups/ochranari/posts/7636606106463492/
Nech sa takyto plosny zakaz neskryva za 3km vzdialenost.
Ten zákaz sa za nič neskrýva. Jeho pointou nie je plocha, ale vzdialenosť. Nebezpečnosť prikrmovania medveďov pre človeka nie je funkciou plochy, ale je funkciou vzdialenosti od sídiel a chodníkov.
Ak pre 3-km bufferi vyjde čo aj 100% plochy lesov (čo nevyjde), tak smola, ale princíp je vi vzdialenosti, nie v ploche. Ak by som sa na niečo pýtal, tak na odpostatnenosť tých 3 kilometrov (a samozrejme na opodstatnenosť krmovísk ako takých, podľa mňa nemajú iný účel, ako si chovať poľovnícke ciele).
Mimochodom, bez dát (pribehy hraníc intravilániv, priebe turistických a cykloturistických trás) a GISu si dovolím spochybniť tvoje tvrdenia o "takmer celá plocha lesov v SR" alebo "mozno viac ako 95% plochy lesov v SR". Ale to je vedľajšie.
Napisem to este raz, lebo mam pocit, ze nechcete rozumiet.
Poziadavka "ziadne vnadisko do 3 km od turistickeho chodnika alebo obydlia" moze byt naplnena iba tak, ze sa zakazu vnadiska v lesoch na ploche mozno vacsej ako 95% plochy lesov, lebo vsade inde si blizsie ako 3 km od chodnika alebo obydlia. Pozeral som sa na mapu, nejake plochy vzdialenejsie ako 3 km od chodnika najdes na Polane a vo Velkej Fatre. Mozno dalej na vychode.
Takze ide o plosny zakaz zabaleny do lubivej vety "do 3 km od chodnika".
Lebo tie tabule co som dal odkaz vyssie o zakaze vstupu medveda na diviacie vnadisko veru nic nevyriesia (prekvapive ze...).
Mozno? Mas nato zdroj? 3km su dost ale 95% sa mi nezna, pozrel som mapu Nizkych Tatier.
Vysvetlim preco - na priklade tych Nizkych tatier.
Podla navrhu nesmie byt vnadisko 3 km od turistickej znacky alebo obydlia. To znamena, ze nesmu byt 3 kilometre na sever alebo juh od hrebena, 3 km od dedin co su v podhori a potom medzi znackami ktore idu na hreben musi byt aspon 6 km (3+3). Vsetko vzdusna ciara a orientacne, neberieme teraz sklony svahov.
Nevedel som to naskriptovat - aby to zobrazilo vsetky body, tak som to spravil aspon manualne na jednej casti.
V zapadnej casti NT je asi najvacsia plocha, ktora splna uvedene podmienky, v doline potoka Paludzanka na juh od Liptovskych Klacian.
Tam som orientacne vyznacil 3 km od turistickych chodnikov. Pozri sa aka mala plocha v tej oblasti ostala nevyznacena. A to je to najvacsie, co som v zapadnej casti NT nasiel. Nic ine so tam so vzdialenostou >3km od znacky nie je.
Vo vychodnej casti NT bude asi mensia plocha medzi Ciernym Vahom a kopcom Holica - tam su znacky od seba cca 6.5 km. Ale to bude naozaj maly flak.
Slovensko je husto osidlene a ma vela turistickych znaciek. 3 km od chodnikov alebo obydli je naozaj iba velmi mala cast lesov.
To je dovod, preco som odhadoval tu plochu zo zakazom vnadisk tak na 95% plochy lesov.
Obrazok je z mapy.com a velkost kruhu mozete porovnat s mierkou co je vlavo dolu.
https://www.zilinak.sk/clanky/33863/pri-turistickom-chodniku-na-kysuciach-lezia-pasce-v-trave-ich-nevidiet-prebieha-odchyt-vlkov
K tomu obojkovaniu je vyborny blog - https://blog.sme.sk/jurajlukac/nezaradene/kofola
Ja viem, zoberu sa eurofondy/dotacie, niekto zarobi, ano je tam nejaky vedecky benefit (netrufam si odhadovat aky), ale celkovo mi ta cinnost pride skor negativna. Treba precitat ten blog vyssie co pisal Juro.
Inak tie obojky sú urobené tak, že po stanovenom čase odpadnú.