Nie ta bruska robi vybrus trizor plus, Su to tri zrnitosti kotucov kde je sklon noza vzdy pod inym uhlom. Na niektore noze sa pouzije komora 1 a 3 na ine 1,2,3 a na jemne dobrusovanie len 3.
http://promofilo.com/caracteringles.html
25.09.2014 - 16:19:22
00
Pri bruseni sa snazim spravit stejny uhol, ako pouzil vyrobca. Kuchynske noze a vacsinu nozov brusim na Lanskeho voditko 20, par mam aj na 17. Ked sa potom s nimi este pohrajem na kozenom opasku s pastou, tak vsetky holia. Len nie vzdy sa mi to chce (hlavne u kuchynskych).
26.09.2014 - 20:27:17
00
Jedna vec je uhol cepele pri vyrobe a druha je uhol pri ostreni. Ani duty vybrus cepele nekopirujes podla vyrobcu. A vela nozov s plochym vybrusom ma na cepeli zdobenie co by sa zbrusilo. (to na ten link co dal kotle kde radili brusit celu plochu vybrusu)
Standard kuchynskeho noza je cca 20° na stred z kazdej strany co robi 40° hrot, je to aj v navodoch ku kazdej lepsej ocielke. Pouzivanim ocielky sa noz setri a dlhsie vydrzi ako pri bruseni na kameni ci diamantom.
Ak mate dkvalitne noze a chcete aby vam dlho sluzili pouzivajte na ostrenie ocielku, ja mam v oblube ploche ocelovu aj diamantovu od viktorinox. Nase noze som na bruske ostril pred cca 3 rokmi, zatial ich stale natahujem na ocielke, diamantovu pouzivam len na strhnutie ihly. Na tej bruske (co som dal link) totiz noze s nekvalitnou cepelou ihlu davaju dole dost neochotne tak to urychlujem, obtiahnem na diamantovel ocielke a potom dokoncim ostrenie v kazete 3.
28.09.2014 - 18:13:32
00
No, brusim len reznu hranu, kde sa snazim trafit uhol od vyrobcu, neprebrusujem vybrus cepele, naco! Vybrus na nasich kuchynskych nozoch (Al Mar Utra Chef) je typu konvex. Ocel VG-10, ostrim tusim raz za 3 mesiace a pouzivam len 600 a 1200 grit, myslim, ze ma preziju...
28.09.2014 - 21:00:00
00
99,9% kucharov a masiarov pouziva ocielku, preco asy? Kazdym brusenim alebo lestenim material odoberas. Na ocielke natahujes a prerovnas ohnute ostrie napr od kosti alebo nevhodnej podlozky a hlavne obtiahnutie na ocielke je cca 4 tahy z kazdej strany co je zalezitost 10 sekund.
Jedine co treba dodrzat je pravidelne a caste obtahovanie, zanedbany (prilis tupy) noz uz ocielkou nenatiahnes.
Co sa tyka vyrobcov, uz sa mi stalo pri bruseni znackoveho noza, ze mal z kazdej strany iny uhol ostria. Mozno to bolo robene v piatok po obede ale vela vyrobcov sa vobec nezatazuje vybrusom ostria. Vybrusia a vylestia cepel a prve ostrenie si robi az majitel po prvom zatupeni. Oni totiz predpokladaju, ze v kazdej kuchyni maju aj brusku na noze kde su potrebne uhly uz dane. Slovensko nie je trh a standardny europan neriesi cenu brusky 150,- €
29.09.2014 - 18:22:33
00
Ocelova ocielka pracuje na baze mikroplastickej deformacie a ostrie vyhladzuje (drobne nerovnosti po rezani), mozno podobnym principom, ako sa naklepavali kosy (?). Ocielky keramicke a diamantove cepel normalne brusia (uber materialu). Nemam so ziadnou osobnu skusenost, preto by ma zaujimalo, ci klasicka ocelova ocielka (chrom-vanad-(molybden), tvrdochrom, ...) si poradi aj s modernymi cepeliami tvrdosti > 60 HRC (154CM, S30V, ZDP189, ...).

P.S. Kriterium vacsiny je kriteriom coho? 99% (vymyslene cislo) cyklistov (t.j. osob pohybujucich sa na bicykli za roznym ucelom) pouziva bicykle triedy CTM (pripadne este aj Ukrajina a podobné :D ). Znamena to, ze su najlepsie? ;)
29.09.2014 - 22:45:21
00
Co sa tyka vyrobcov, uz sa mi stalo pri bruseni znackoveho noza, ze mal z kazdej strany iny uhol ostria. Mozno to bolo robene v piatok po obede ale vela vyrobcov sa vobec nezatazuje vybrusom ostria.


To musel byť zámer, ináč si to neviem predstaviť. Celý proces je robotizovaný a uhol kontrolovaný laserom. Kyocera sa brúsi a ostrí / doostruje manuálne, ale tiež sa kontroluje pod laserom.

Plne robotizovaný Wusthof:

youtube.com/watch?v=_2IHpEBBxNE&t=0



Kyocera:

youtube.com/watch?v=JFnT5INymiY&t=0



doostrovanie:

youtube.com/watch?v=Oqn7vcByIgo&t=0

30.09.2014 - 06:36:56
00
Zamer by som chapal u jednostranneho vybrusu ale nie u klasickeho noza, bol to proste zmetok.
To kriterium je preto, ze kazdy masiar sa uz na ucnovke uci pravidelne preostrovat na ocielke (ocelovej) a potom to robi automaticky po par tahoch nozom. Noz ma stale ostry a dlho vydrzi len to nesmie zanedbat, potom musi na brusku.
Kazdy vyrobca ma niekolko rad nozov ktore su vyrabane bud robotmi alebo najlacnejsou pracovnou silou alebo rucne kvalifikovanymi odbornikmi vo fabrikach v roznych krajinach. Reklamu si vsak robia len tym kde je najmodernejsia technologia vyroby, ved kto je zvedavy na zaprasenych cernochov v plechovom hangare dakde v afrike?
Z mojej skusenosti napr. Berghoff ma aj dobre kvalitne noze ale aj totalne smejdy. Zato Zwilling, Wusthof, Viktorinox som este zle noze nevidel ale to neznamena , ze nemusia byt len ich nik z mojich zakaznikov nekupil. Kyoceru som videl iba v obchodoch su dost drahe a nekupuju ich ani kuchari co ku mne chodia viem, ze maju najlepsie keramicke noze a dokonca aj odolne proti lamaniu pri pade ale v rukach som ich nemal.
30.09.2014 - 19:20:27
00
Nemam so ziadnou osobnu skusenost, preto by ma zaujimalo, ci klasicka ocelova ocielka (chrom-vanad-(molybden), tvrdochrom, ...) si poradi aj s modernymi cepeliami tvrdosti > 60 HRC (154CM, S30V, ZDP189, ...).

Ocielka nema problem s tvrdym nozom ale problem je natiahnut makku cepel. Preto sa na ocielke daju obtahovat len kvalitne noze. Ak mas zaujem a chodis do BA mam ocelovu aj diamantovu ocielku a mozes si to vyskusat na svojich nozoch. Ta dia je samozrejme ako si pisal jemny pilnik na pravidelne preostrovanie nevhodna. Dobra je kombinacia oboch, diamantom vyhrubovat a na ocelovej dokoncit a potom udrzovat.
30.09.2014 - 19:32:39
00
Do BA nechodim velmi, ale mozno by som to s ocielkou skusil. Na eBay.de som nasiel dost ocielok, napr. na noziarskom fore spominanu WMF Extraklasse (vraj sa umiestnila na prvom mieste vo vybere kucharov), Wüsthof (2.miesto), Zwilling Henckels (3. miesto), F.Dick (4.miesto). Obvykle su okruhle a nie su ani drahe. Cim sa riadit pri vybere (dlzka, profil, ...) pre pouzitie na kuchynske noze VG-10, cepele 7.5 - 18 cm? Pouzitie na zatvaracich nozoch nepredpokladam...

Ocielka nema problem s tvrdym nozom ale problem je natiahnut makku cepel. Preto sa na ocielke daju obtahovat len kvalitne noze. ...
Cital som to, ale rovnako tak aj o tvrdych cepeliach, kde ucinnost obtahovania vraj nie je az taka dobra.
30.09.2014 - 20:14:06
00
Ja mam viktorinox ploche ale tvar nieje podstatny (ploche maju radi masiari na opasku ) dlzka je cca 30cm. Diamantova je tiez plocha ale cca 25cm. Ocielky suurcene pre kuchynske noze, zatvaracie maju hrubsie cepele a aj ine vybrusy cepeli neviem ci by to fungovalo (aspon som to doteraz neskusal). Opinel by sa mohol dat natiahnut, typ cepele by zodpovedal ale tiez som to neskusal.
Hlavne treba dat pozor na kvalitu ocielky,(u znackovych to nebude problem) ja som zahodil dve co boli pribalene k nozom a boli na nic. Ocielka musi s nozom vytvarat magnetizmus. Overis to ak si vyvazis noz na prste, dotknes sa hrotom ocielky a ked noz zacnes nadvihat musi ho ocielka pritadovat.
Neviem cim to je ale ak sa magnetizmus neprejavi nefunguje to. Tie co som zahodil (nemagnetizovali) boli doknca tak nekvalitne, ze som nozom do ocielky zarezal a mohol opravovat na bruske, nastastie to boli moje noze a nie zakaznika.
30.09.2014 - 20:41:34
00
Dlzka je celkova dlzka s rukovatou, alebo len dlzka pracovnej casti?
30.09.2014 - 20:54:59
00
Pracovna cast + rucka. Da sa pouzit aj kratsia s tou robis trochu ine tahy a potom je to trochu pomalsie. Je to len o cviku a cene ocielky.
30.09.2014 - 22:14:21
00
lubor1 vidím že si skúsený a ak som správne pochopil máš aj obchod s nožmi. Vedel by si mi odporúčiť niečo na nabrúsenie Opinelov? Zatial mám carbon 12 a dokupim ešte 8 a 5, potrebujem niečo s čim dokážem nabrusiť nôž aj ja úplný začiatočník a nechcem dať za to viac ako 40€ ak teda máš ten obchod a máš eshop alebo by si mi to vedel poslať tak kľudne aj z tvojho ;)
30.09.2014 - 23:22:28
00
Nemam obchod ale servis na ostrenie nastrojov prevazne drevo a kovo spracujuci priemysel.
Na ostrenie nozov do dlzky cca 20cm je idealna aj inymi spomenuta Lanskeho sada, ja uprednostnujem variantu s 5 plochymi kamenmi ale su aj v prevedeni diamantovom. Kamen ma vyhodu, ze po miernom opotrebeni zvlada ostrit aj esovite cepele s cim ma diamant problem.
Cenu si musis prejst cez net, moja stala cca 65,-€
01.10.2014 - 08:19:56
00

Výber z produktov

Prejsť do shopu (Outdoor / Športové príslušenstvo a vybavenie / Ostatné príslušenstvo / Nože a brúsky)
keyboard_arrow_up