Páči sa vám, že sa v školách učí náboženstvo? Nepatrí to do krúžkov - po škole? V ústave je zakotvené v Čl. 1
Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na nijakú ideológiu ani náboženstvo.
Ocenil by som vecnú debatu.
posledný komentár: 30. 11. 2025 o 9:08
Ak si cirkev zriadi napr skolu ci zdravotnicke zariadenie, dostava rovnaky normativ na ziaka/pacienta ako iny zriadovatel. Takze nie, ziadne verejne sluzby sa z toho prispevku neplatia, platia sa z toho aj dnes hlavne platy knazov.
A co nesedi na tvojom argumente s divadlom je jednoduchy fakt. Do divadla moze ist kazdy. Ale vyuzivat sluzby knaza nemozem. Vyhodia ma, nedovolia mi. Sobas v kostole, pohreb ci ine cirkevne divadelne predstavenia. Nemozem. Takze co si to teda platim? Nie je to ziadna verejna sluzba, je to elitarsky klub pre clenov.
A otazka za vsetky. Ked verim, naco vobec potrebujem nejaku cirkev? Verim v boha, hotovo. Na to ziadnu cirkev ani inu zarobkovo cinnu organizaciu nepotrebujem. Tieto elitarske kluby s pochybnou agendou nech si platia ich clenovia.
Minimalne pocas skolskych rokov je velka pravdepodobnost, ze v divadle bol. Dalsia vec, herci casto posobia nielen v divadlach ale aj v TV co robosi urcite pozeraju. Mozno by im stacili herci so skusenostami len z TV, ale aj tak benefituju z toho, ze maju herecku skusenost z divadla.
Ano, ved to som vyzdvihol, ale dnes uz by si takych knazov asi tazko nasiel
Mozno priamo zaobide, ale nepriamo nie.
hlasoval som proti.
https://domov.sme.sk/c/1237972/miklosko-zmluva-s-vatikanom-o-katolickej-vychove-nie-je-v-rozpore-s-ustavou-sr.html
Je to presne tak. Služby cirkvi nemôže využívat každý. Musí sa im upísať. Mnohí neveriaci napr len kvôli svatbe sa prihlasia ku kresťanom a absolvujú kultové ritualy aby boli členmi a mohli mat svadbu v kostole. Ale stale ostavajú neveriaci no v štatistike na dotacie od štatu figuruju sko praví veriaci.
V Lučivnej bol kňaz čo kľudne zosobášil v kostole neveriaceho s veriacim. Podmienkou bolo podpisať že deti budu v tej istej cirkvi. Bol to relativne ustupok rozumnym smerom a mnohi nemalis tym problém.
Neskôr tento ústretovejší farar bol presunuty kdesi na oravu aby sa polepšil.
Ale je to normalne prisudiť dieta kresťanskemu krúzku bez jeho vedomia a slobodnej voľby??? A čok keď farar bude dieťa krstiť neumytou rukou ktorou tesne predtym sexualne obťažoval ministranta??? Sú to veci čo mi vrtajú hlavou ked niekto hovorí o krasnej sviatosti krstu …
Ak by som sa mal rozhodnúť kde maju isť peniaze tak ozaj uprednostním
nemocnice pred cirkvou. Kto hladá boha, ten má miliôn možností ako sa k nemu dostat. Kto však hľadá osetrenie, potrebuje lekara ci nemocnicu. Niekedy ľudia museli predsvat majetky aby mohli zaplatiť lekara. Uz davno sa na tú dobu zabudlo…
https://www.tkkbs.sk/view.php?cisloclanku=20060119016
(1) Zmluvné strany uzavrú osobitnú medzinárodnú zmluvu o finančnom zabezpečení Katolíckej cirkvi.
https://chcemviac.com/clanky/ateizmus-v-praxi-zmysel-zivota/
Veľa ľudí pod slovom veriaci rozumie kresťana. Ja osobne tiež verím v boha. Jedného jediného- tak to píše aj Biblia . Žiadne modly, žiadní svätí, žiadna panna Mária. V mojom prípade to však nieje starý dedko ktorý trestá ľudí za to že pracovali v nedeľu či neboli na veľkú noc v kostole či na spovedi. Východné Čínske či Indické filozofie majú k pravde oveľa bližšie ako orezané kresťanstvo.
Kresťanstvo je vlastne názor skupiny ľudí, ktorí tomu veria, majú svojho vodcu, svoje rituály a k tomu múdru knihu ktorú radi čítajú. Vpodstate je to krúžok sebe podobných ľudí čo majú podobný názor a tešia sa z toho. Presne tak isto sa dá definovať sekta.
Pokiaľ si boha predstavíme ako všadeprítomnú energiu, tak na príspevok od štátu by mal mať nárok aj ktorýkoľvek cyklistický klub, ktorého členovia nekonajú v rozpore s dobrými mravmi, trávia čas v prírode, meditujú či rozjímajú o jej kráse, večer sa dívajú s úžasom na hviezdy a nehejtujú ebikerov ...
Zdeno, Prínos cirkvi môže byť prospešný aj bez vlastníctva materiálneho majetku a bez obťažovania detí. Farári evanjelikov či grekokatolikov, ktorí sa môžu ženiť, majú tieto pedo chúťky pod kontrolou, pretože pokiaľ poznáš lásku k svojmu dieťaťu, inému neublížiš. A naviac máš hormóny tiež pod kontrolou. Takže túto vec v katolickej cirkvi považujem za poruchu systému a bola vlastne založená na tom aby financie jej členov sa nededili ale ostávali ďalej cirkvi. Takže zase osobný prospech ... A spovede? No to je najstarší druh informačnej služby a predchodca zbierania dát na internete, kde farári pod prísľubom spovedného tajomstva vedeli o všetkom čo sa v regióne deje a mohli to využívať vo svoj prospech či ovládanie ľudí. Dnes niektoré podobné praktiky na internete voláme Cookies
Takže pokiaľ sa cirkev z vnútra neprečistí, nediv sa že bude vzrastať tlak ostatných ľudí na to aby tieto spolky neboli podporované štátom, lebo majú k nim odôvodnený odpor.
Všetko je Boh a Boh je vo všetkom, Boh je myšlienka, vedomie, vesmír,
všetko čo je okolo nás od počiatku, od veľkého tresku. Boha nájdeš skôr v prírode, ako v nejakej budove.
Nerozoznáš dobro od zla sám? Potrebuješ aby ti niekto povedal, čo je dobré a čo zlé? Nie si náhodou stratený práve ty?
...a tie znásilnené sviatky a oslavy prírody, ktoré sú prekryté rozprávkami o pannách, ktoré rodia deti? Prosím vás...
Každopádne, keď si predstavím ako v minulosti cirkev a jej predstavitelia a posluhovači násilne preonačovali ľudí na svoju jedinú správnu vieru, tak mi je zle. Všelijaké procesy a inkvizície a sväté vojny, fuj, už len v malom ako to náboženstvo funguje na báze vydierania, že Ak sa nebudeš modliť, pôjdeš do pekla, Ak nepôjdeš do kostola, babku veľmi sklameš, Ak.. tak... Každopádne, ajnkeby spáchali hocijaký hriech, tak sa stačí vyspovedať a nový týždeň začíname s čistým štítom ? to je na tom fakt najlepšie. No nič, tak sa mi uľavilo, ideme ďalej, vyspovedala som sa na MTBikeri, uvidíme, ci pôjdem do pekla, kde sú len cestné bicykle ?
Ps: v BB máme niektoré chodníky v miestach, kadiaľ chodím v zime neodhrnute a zľadovatelé, informovala som sa prečo a hádajte, lebo sú na pozemkoch, ktoré patria cirkvi, takže mám nervy ?