Len pozor, do ceny čokolády nevstupuje len cena kakaa... To je len malá časť ceny. Doslovne malá. Cena dopravy išla hore. Mzdy v celom svete rastú. A na konci, na pulte si obchodník k nákupnej cene prihodí maržu a ešte maržu štátu - DPH.
Tak si začnite počítať, keď je v čokoláde kakao za 5 centov niekde v južnej Amerike v cene na strome, tak si pripočítajte oberanie, sušenie a spracovanie bôbov, dopravu do Európy, spracovanie bôbov na čokoládu, ďalšie spracovanie do malého balenia, obaly, medzitým nejaké dopravy až sa dostane na pult. A zrazu je to pri predaji 1 euro + DPH.
Takže ak cena niekde na strome vzrastie na 15 centov, tak cena čokolády na pulte môže byť v pohode 3 eurá + DPH a nie 1,15 + DPH ako si to niektorí predstavujete.
A to ešte výpočet a výslednú cenu môžu zvýšiť burzový špekulanti, využívajúci slabú úrodu, sucho/mokro na plantážach, premnoženie škodcov na neadekvátne zdvihnutie ceny komodity.
Upozorňujem, že je to len moja teória, ktorá vzišla z dlhoročnej praxe ekonóma. Nikdy som nepracoval s kakaom ani s čokoládou, takže vyššie uvedené čísla sú len teoretické, vycucané z prsta, avšak určite sa limitne blížia k reálu.
Trebars cena dopravy rastie. Uz mi dodavatel pri jednej znacke spomenul, ze ceny ich tovarov pôjdu hore o 10%. A to som ani nestihol pocitit, ze doprava isla medzitym aj dole.
A to ešte výpočet a výslednú cenu môžu zvýšiť burzový špekulanti, využívajúci slabú úrodu, sucho/mokro na plantážach, premnoženie škodcov na neadekvátne zdvihnutie ceny komodity.
Neviem sa nejak ubrániť pocitu, že to bude najmä o tomto...
Alebo keď niekde vo svete, a vlastne nevynímajúc aj predavačky u nás a vlastne celý ansábel v systéme (od zbračov/poľnohospodárov, dopravcov, managerov až po tú predavačku) chce zarábať viac, tak ja mám kupovať tovar za viac ako raz toľko ako doteraz? Čoko, maslo, olej alebo najnovšie isto vajcia... Aj mne/tebe stúpla mzda/dôchodok dvojnásobne ako tieto tovary? Či len o nejaké mizivé percento... Pretože áno, zarábam/-e možno všetci/viacerí o nejakú stovku viac, ale v takomto ponímaní máme možno, nie možno ale isto ešte menej ako doteraz.
Jaiub Tak vieš, ty možno nemáš hypotéku, ale musíš pomôcť splácať ju tým ostatným
Dnes mi volala pani z banky, lebo som minule omylom klikol na sekciu "spotrebný úver" a ja reku - sám v lese, tak pokecám. Tvl, vyše 16% úrok mi chcela predať, bez nejakého záchvevu v hlase (chápem, že je to jej robota). Sa asi posrali v tej sporitelni...od brácha by som mal 5% keby som prišiel po kolenách
https://kosice.korzar.sme.sk/c/23410077/zenu-zachytil-vlak-zraneniam-podlahla-tragicka-nehoda-sa-stala-nedaleko-kosic.html?ref=njctse
čítal som teraz toto a v tej súvislosti mi prišlo na um že nedávno som bol pri jednej obľúbenej destinácii košičanov, chodia tade aj vlaky,je tam miesto kde podľa vyšliapaného "chodníka" prechádzajú ľudia cez koľaje,aj ja som tade prechádzal no v diaľke som videl vlak tak som najprv čakal nech prejde, čo ma šokovalo bolo to že ten vlak išiel v jeho smere jazdy po ĽAVEJ koľaji (sú tam dve) , síce som bol pravdaže mimo koľajníc ale až mi mráz prešiel po chrbte...bol som presvedčený že ten vlak pôjde po pravej koľaji a nie že prefrčí meter odo mňa
Boha, velmi vela hovien som mal na plastoch teraz na jesen co je vsade tolko listia a nevidno ich kazdy druhy vyjazd hovno, a casto aj dve psickari dvihajte hovna aj v lese!
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
Tak si začnite počítať, keď je v čokoláde kakao za 5 centov niekde v južnej Amerike v cene na strome, tak si pripočítajte oberanie, sušenie a spracovanie bôbov, dopravu do Európy, spracovanie bôbov na čokoládu, ďalšie spracovanie do malého balenia, obaly, medzitým nejaké dopravy až sa dostane na pult. A zrazu je to pri predaji 1 euro + DPH.
Takže ak cena niekde na strome vzrastie na 15 centov, tak cena čokolády na pulte môže byť v pohode 3 eurá + DPH a nie 1,15 + DPH ako si to niektorí predstavujete.
Upozorňujem, že je to len moja teória, ktorá vzišla z dlhoročnej praxe ekonóma. Nikdy som nepracoval s kakaom ani s čokoládou, takže vyššie uvedené čísla sú len teoretické, vycucané z prsta, avšak určite sa limitne blížia k reálu.
Neviem sa nejak ubrániť pocitu, že to bude najmä o tomto...
Alebo keď niekde vo svete, a vlastne nevynímajúc aj predavačky u nás a vlastne celý ansábel v systéme (od zbračov/poľnohospodárov, dopravcov, managerov až po tú predavačku) chce zarábať viac, tak ja mám kupovať tovar za viac ako raz toľko ako doteraz? Čoko, maslo, olej alebo najnovšie isto vajcia... Aj mne/tebe stúpla mzda/dôchodok dvojnásobne ako tieto tovary? Či len o nejaké mizivé percento... Pretože áno, zarábam/-e možno všetci/viacerí o nejakú stovku viac, ale v takomto ponímaní máme možno, nie možno ale isto ešte menej ako doteraz.
Dnes mi volala pani z banky, lebo som minule omylom klikol na sekciu "spotrebný úver" a ja reku - sám v lese, tak pokecám. Tvl, vyše 16% úrok mi chcela predať, bez nejakého záchvevu v hlase (chápem, že je to jej robota). Sa asi posrali v tej sporitelni...od brácha by som mal 5% keby som prišiel po kolenách
čítal som teraz toto a v tej súvislosti mi prišlo na um že nedávno som bol pri jednej obľúbenej destinácii košičanov, chodia tade aj vlaky,je tam miesto kde podľa vyšliapaného "chodníka" prechádzajú ľudia cez koľaje,aj ja som tade prechádzal no v diaľke som videl vlak tak som najprv čakal nech prejde, čo ma šokovalo bolo to že ten vlak išiel v jeho smere jazdy po ĽAVEJ koľaji (sú tam dve) , síce som bol pravdaže mimo koľajníc ale až mi mráz prešiel po chrbte...bol som presvedčený že ten vlak pôjde po pravej koľaji a nie že prefrčí meter odo mňa
https://snd.sk/predstavenie/15658/muflon-ancijas/2024-11-23/11-00
(kniha Braňa Jobusa, riadny ulet, sice pre deti, no uchechtavaju sa aj rodicia)