MSI 970A-G45
Fortron/BlackPower FSP zdroj 550W, APFC, 85+
AMD, Phenom II X4 975 Black Edition
Kingston 3x2GB DDR3 pamäť 1600MHz CL9 Hyper X XMP
LG Blu-ray BH10LS30 LS
Sapphire HD 7870 Oc
Chladic Coolermster V8
2 krat Hdd
Ku grafike pisali, ze ma byt zdroj minimalne 500W. Mam 550W s vysokou ucinostou no moze byt uz vyzity? Kupovany august 2011.
posledný komentár: 10. 12. 2025 o 21:27
posledný komentár: 7. 12. 2025 o 11:00
dalsou otazkou je ci vobec su drivre pre RAID kartu a pod. WS2012 som skusal koli FreeNas alebo takemu niecomu ale to som vzdal asi po 2 dnoch a normalne to nazdielal cez Sambu a DLNA.
dokonca sa mi to nejakym zazracnym nechcenym sposobom podarilo dostat pod domenu a uz sa toho asi nezbavim.
https://www.gamers-outlet.net/
To nevysvetluje fakt, preco na nich nemoze bezat GUI.
Aj linux server je ovladatelny cez GUI, akurat to nikto nerobi, nie su na to navody a vo finale vzdy skoncis v shelli, ked ieco ladis, ci konfigurujes. Navyse je tam potencionalne dalsi prvok, co sa da zneuzit (X, GUI).
U win servra zatial nevidim bezpecnostny rozdiel v GUI a v neGUI verzii a prave naopak ak riesi nejaky problem klikacich navodov mas milion, tych shellovych vyrazne pomenej.
https://www.gamers-outlet.net/
Tiez som bral odtial, ale samozrejme aj s rizikami s tym spojenymi (sedy trh, takze sa vacsinou nic nestane, ale z casu na cas niektore tieto licencie zablokuju a musis kupit nove.
do firmy zvyknem z tadialto ale je to o dost drahsie. aku farbu ma tento trh netusim
https://www.forscope.sk/
Aj linux server je ovladatelny cez GUI, akurat to nikto nerobi, nie su na to navody a vo finale vzdy skoncis v shelli, ked ieco ladis, ci konfigurujes. Navyse je tam potencionalne dalsi prvok, co sa da zneuzit (X, GUI).
U win servra zatial nevidim bezpecnostny rozdiel v GUI a v neGUI verzii a prave naopak ak riesi nejaky problem klikacich navodov mas milion, tych shellovych vyrazne pomenej.
Komponent, ktory nenainstalujes:
- nepredstavuje riziko zneuzitia utocnikom,
- nemusis spravovat,
- nemoze sa pokazit,
- nezabera hardverove zdroje,
...
https://build5nines.com/linux-is-most-used-os-in-microsoft-azure-over-50-percent-fo-vm-cores/
inak povedane, vyse 5 rokov som neinstaloval ziadne bezpecnostne aktualizacie
...inak co take prakticke moze robit "server", ktory nie je na sieti? minimalne na nejakej domacej LANke bude, nie? a potom staci ze dieta si nainstaluje nejake hamachi aby mohlo hrat po sieti s kamosom, a firewall/router je hned "prekonany"
Aj domacu siet treba brat ako "nepriatelske" prostredie, lebo sa lahko moze stat, ze clovek bude prekvapeny...
https://www.cvedetails.com/cve/CVE-2022-47939/
a čo nevidím:
1. dáky <ehm> vymyslel SMB v jadre - podľa môjho skromného názoru tam nemá čo hľadať
2. ten <ehm> bol Scamsung - celé zle
3. verzie kernelu na mojom serveri sa tá chyba nijako netýka
4. a aj keby sa týkala, predpokladám, že by stačilo niečo typu "rmmod ksmbd" a server by veselo bežal ďalej
By ma celkom zaujímalo, koľko z tých 800 dier by sa môjho servera naozaj týkalo...
...ale na dalsi server odporucam hodit unattended-upgrades a nastavit mu automaticky reboot napr. na 3:00 rano, a on sa uz postara aj o to, ze ak treba, rebootuje - a das si tam taky cas, kedy ti to nebude vadit
...inak co take prakticke moze robit "server", ktory nie je na sieti? minimalne na nejakej domacej LANke bude, nie? a potom staci ze dieta si nainstaluje nejake hamachi aby mohlo hrat po sieti s kamosom, a firewall/router je hned "prekonany"
Aj domacu siet treba brat ako "nepriatelske" prostredie, lebo sa lahko moze stat, ze clovek bude prekvapeny...
Aj spravujes nejake servre, ci si len cital?
Kedysi mi bezala cela siet na linuxovych serveroch, bezi mi cely hosting, ktory mam, u zakaznikov spravujem dalsie desiatky....teoreticky by som mal rozumiet.
Takze zopar prikladov, nevravim, ze takto to malo byt, ale tak sa to stalo.
Na sieti mi bezali asi 10 rokov Slackware servre, neupdatnute, pretoze to bola este doba zavislosti a pri kazdom update sa bojovalo, aby vsetko fungovalo. To bola doba, ked som este v zaciatkoch musel obcas kompilovat aj vlastne jadro.
Tak som prestal updatovat a servre sluzili po cely ten cas bez akehokolvek problemu qaz kym ich plynulo nenahradili lacnejsie Mikrotiky.
Hosting som zacinal robit s desktopovym PC, na ktorom bezal opat Slackware sluzil cca 18 rokov kym som jeho ulohu nezvirtualizoval a nevyradil ho., pretoze zbytocne zral elektriku. Updatovany bol minimalne, urcite nie z bezpecnostnych dovodov, skor ked som chcel nejaku fuknkciu od neho, co si vyzadovalo novsiu verziu sw....opar problem so zavislostami.
Bezala na nom posta, bind, Teamspeak , apache, mysql a podobne bezne kravinky.
Za 18 rokov ziaden naznak hacku, ziadna nestabilita, znizenie vykonu, IP na blackliste, podozrivy odchadzajuci traffic a pod. Ak som bol hacknuty tak velmi decentne a potichu;o).
Takze s cim nesuhlaism? S tvojim automatickym rebootom, s tvojimi 800 dierami v kerneli, ktore treba okazmite riesit a celkovo s tvojim konceptom strasenia.