Dennik N:
Má talent Federera, keď vyhrá turnaj, upadá do depresie. Príbeh O’Sullivana, ktorý vyrovnal snookrový rekord

Zoran Boškovič
Zoran Boškovič
4. mája 2022, 20:20
Ronnie O'Sullivan. Foto - TASR/AP
Ronnie O'Sullivan. Foto - TASR/AP
Rozhodca poprosil, či by posunul tágo, aby si mohol prezrieť dianie na stole. „Mohol by som sa, prosím, len pozrieť?“ pýtal sa, pričom hľadal spôsob, ako sa pozrie na farebné gule z úrovne stola. Ronnie O’Sullivan sa tváril neprítomne a odmietal tágo posunúť. Rozhodca hýbal hlavou sem a tam, snažil sa podliezť tágo. Publikum sa smialo.

Strih.

Rozhodca Olivier Marteel prehovára diskrétne na O’Sullivana, ktorý sa rovnako diskrétne správať neplánuje. „Niečo som videl,“ hovorí mu rozhodca šeptom. „Čo, čo si videl?“ nahnevane mu odvetil O’Sullivan. „Hľadal problém, videl som to na ňom,“ hneval sa neskôr.

Strih.

Ronnie O’Sullivan stojí pred stolom plnom pestrofarebných konfet. Po jeho ľavici aj pravici sú jeho deti, vpravo aj jeho otec. V ruke má krásnu trofej, ktorá znamená jediné. Vo veku 46 rokov vyrovnal rekord v počte titulov majstra sveta v snookri, ktorých má už sedem. Aj také boli majstrovstvá sveta – plné väčších i menších kontroverzií, s ktorými pri Ronniem skrátka rátate. A na konci veľkolepý pohľad.

„Všetci hráči, súčasní aj legendy, by potvrdili, že sa pozeráme na najlepšieho hráča v histórii tohto športu,“ vyhlásil expert Eurosportu Jimmy White.


Prečítajte si
Snookrista vysvetľuje, či sa dá roztrhnúť plátno, prečo hráči stále pijú vodu a načo im je krieda
Talent ako Federer či Messi

Ronnie O’Sullivan je rovnakým synonymom pre snooker, akými sú Michael Jordan pre basketbal, Roger Federer a Rafael Nadal pre tenis či Tiger Woods pre golf. Legenda, najlepší z najlepších.

Dokázal to aj v ostatných vyše dvoch týždňoch, keď v divadle Crucible v anglickom Sheffielde vo finále porazil Judda Trumpa 18:13 na frejmy, pričom sa tak udržal na poste svetovej jednotky. Angličan v počte titulov vyrovnal rekord Stephena Hendryho. Ten vydržal 23 rokov, pri poslednom svojom titule v roku 1999 Hendry na šampionáte v semifinále vyradil práve zlého chlapca snookru O’Sullivana.

Hendry je legendou takmer rovnajúcou sa O’Sullivanovi, majstrom sveta sa stal prvý raz v roku 1990, keď mal len 21 rokov. Dodnes je najmladším majstrom sveta v tomto športe. „Detská tvár“, ako mu hovorili, bol tento rok aj pri Ronnieho vyrovnaní rekordu – a gratuloval mu.

„Bol to skrátka obrovský, obrovský, obrovský turnaj,“ vyhlásil O’Sullivan po triumfe. „Bolo to veľmi emocionálne, myslel som si, že to už nedokážem.“

Rodák z Wordsley neďaleko Birminghamu mal turbulentný štart do kariéry s množstvom kontroverzií. Napriek tomu mu predpovedali veľkú budúcnosť, dokonca aj to, že sa stane najmladším majstrom sveta. Keď mal 25 rokov, mnohí začali pochybovať, či mu jeho problematický život a životný štýl nezhatí plány na veľkú kariéru. Má vôbec psychiku, aby vyhral 17-dňové podujatie, akým sú snookrové majstrovstvá sveta? Predsa aj jeho rovesníci John Higgins a Mark Williams už mali vo vrecku najvýznamnejšiu trofej. On nie.

Potom to prišlo. Rok 2001, divadlo Crucible, Sheffield, obvyklé dejisko turnaja. O’Sullivan mal 25 rokov. A vo finále porazil práve Higginsa. Najmladším majstrom sveta tak nie je. Teraz, o 21 rokov neskôr má 46 a dosiahol iný rekord – majstrom sveta sa stal ako vôbec najstarší v histórii.

„Hrá na úplne inej úrovni ako ktokoľvek, kto v minulosti chytil do rúk ten kus dreva. Jeho talent je mimo môjho chápania. Má to čosi, čo neviete popísať, trebárs ako Federer svoj forhend či keď sa Messi rozbehne s loptou na protihráčov,“ vyhlásil expert Eurosportu Alan McManus.

Finálový zápas sa hráva na 18 víťazných frejmov, po nedeli O’Sullivan viedol 12:5 a bolo jasné, že keď Trump nepredvedie senzačný obrat, nemá šancu. A tak sa aj stalo. Angličan potvrdil, že zápasy s Juddom Trumpom sú najväčším lákadlom súčasného snookru a samotný protihráč sa mu poklonil.

„Zdieľať s ním stôl bolo skvelé. Keď raz na konci mojej kariéry Ronnie povie, že som jedným z najlepších, budem spokojný. Bude potom jedno, čo povie ktokoľvek iný. Keď ktosi ako on hovorí o mne také pekné veci, ako to urobil, veríte tomu, pretože nik nepozná túto hru tak dobre ako on,“ povedal Trump po finále.

Emocionálny O’Sullivan sa vrhol na protihráča a dlho ho objímal.


Sedem titulov legendárneho O’Sullivana. Zdroj – Michaela Brůhová, TASR/AP
Špeciálny rok

„Prajem si iný šport, kde by som svoj temperament vedel lepšie využiť,“ hovoril počas šampionátu O’Sullivan.

V snookri, tichom a elegantnom športe, v ktorom rozhodcovia prakticky šepkajú a na rukách majú biele rukavice, pôsobí ako rocková hviezda, výzorom by zapadol trebárs do slávnej anglickej skupiny Oasis. Mnohí hráči sa pri stole menia na svoje robotické ja v hypnotickom rytme tohto športu. Ronnie však nie. Usmieva sa, robí grimasy na farebné gule, príležitostne si frustrovane preloží cez hlavu uterák.

Na tohtoročnom šampionáte o tom presvedčil v príkladoch spomenutých vyššie, oproti minulosti to však boli slabé odvary. V roku 1996 napadol novinára. V tom istom roku ho Kanaďan Alain Robidoux obvinil z toho, že ho uráža hrou ľavou rukou. O’Sullivan sa dušoval, že má papiere na to, že môže hrať oboma rukami. Neskôr dal „hlavičku“ rozhodcovi.

Pred siedmimi rokmi na majstrovstvách sveta sa počas zápasu s Craigom Steadmanom sťažoval, že mu jeho topánky ničia nohy. Vyzul sa a pokračoval v hre, kým ho rozhodca nenapomenul, že tak porušuje turnajový dress code. Aby mohol zápas pokračovať, topánky mu musel darovať riaditeľ podujatia Mike Ganley.

O’Sullivan bol rockovou hviezdou od momentu, ako vstúpil na profesionálny okruh. Písal sa rok 1992 a on mal šestnásť rokov. Svoj prvý titul z kategórie major UK Championship získal o rok neskôr v sedemnástich. „To, že je špeciálny, ste vedeli, už keď mal štrnásť rokov. Bolo jasné, že ho čaká skvelá kariéra,“ spomínal Stephen Hendry, ktorého rekord tento rok O’Sullivan vyrovnal.

Jeho otca práve v tom roku odsúdili za vraždu, čo syna poznačilo, pretože ho miloval. O štyri roky neskôr išla pre daňové úniky do väzenia aj jeho matka Maria. Tento rok bol o to emocionálnejší, pretože keď získal svoj prvý titul pred vyše dvoma desaťročiami, jeho otec tam byť nemohol. Teraz stál po jeho boku. „Veľmi si to užil,“ tešil sa O’Sullivan.


Ronnie O’Sullivan v roku 2013. Foto – TASR/AP
Drogy a beh
Od tínedžerského veku experimentoval s drogami, najmä ľahkými, titul z Irish Masters z roku 1998 mu vzali pre pozitívny test na marihuanu, mal vtedy 22 rokov. Zo závislosti na marihuanu sa liečil v roku 2000. Prežíval silné depresie, potreboval počuť myšlienky, ktoré by dali jeho životu zmysel. Bojoval, hľadal vnútorný pokoj aj stav, keď nemyslí na nič. Veľa pil, bral antidepresíva. Vyskúšal kresťanstvo, budhizmus aj islam, dokonca chodil na sedenia pre závislých na sexe, aj keď na sexe závislý nebol.

Keď sa ho Andy Goldstein z Eurosportu nedávno spýtal na to, čo v snookri najviac ľutuje, spomínal práve na tieto roky: „Zrejme obdobie medzi rokmi 1995 a 2000, keď som sa dostatočne nevenoval snookru. Stratil som tam veľa času. A zase potom medzi rokmi 2005 až 2007, keď som nevyhral žiadny turnaj 32 mesiacov. A potom 2009 až 2011. Takže z mojej 27-ročnej kariéry som deväť rokov nebol mentálne pripravený. A prečo mi toľko trvalo získať titul majstra sveta? To tie všetky oslavy, mal som ich príliš veľa.“

V neskoršom veku sa jeho drogou stal beh, ktorému úplne prepadol. Rád často hovorí o tom, že keď vyhrá turnaj, upadne do depresie a spokojný je len v lese neďaleko svojho domu v Essexe. Vari aj preto po tom, čo prekročil tridsiatku, na rozdiel od legiend ako Steve Davis, nezačal upadať. Naopak – vyhral dva majstrovské tituly. O’Sullivan je totiž stelesnením talentu so športovým darom, odborníci sa často čudujú prirodzenosti, s akou mu pri stole funguje hlava. Ako dávkuje údery, počíta niekoľko úderov dopredu. Dlhoročný snookrový reportér Times Phil Yates o ňom povedal, že on zrejme ani nevie, prečo je taký dobrý, nevedel by to vysvetliť. Skrátka je.

V kariére vyhral 38 titulov, čo je rekord, nik nevyhral viac. Avšak takým výškam, aké O’Sullivan v kariére zažil, sa môžu rovnať len jeho pády. Raz snooker miloval, potom ho nenávidel. Raz zarábal milióny ročne, aby zrazu podával výkony, ktorými nemohol vyhrať žiadny turnaj. Aj preto v roku 2011 navštívil známeho psychiatra Steva Petersa, ktorý s mentálnou prípravou pomáhal aj britskému cyklistickému národnému tímu. „Bol na tom skutočne veľmi zle. Bolo to veľmi znepokojujúce,“ hovoril Peters.

„Keď som v roku 2011 vyhľadal Steva, bol som pripravený skončiť. V 33 rokoch Hendry a Davis upadali, prijal som, že taký je skrátka trend. No ja, Williams aj Higgins pokračujeme a stále hráme. Chýbali mi tie psychické zručnosti, s ktorými mi pomohol,“ hovoril O’Sullivan.

Nakoniec mu to skutočne pomohlo, omnoho lepšie dokázal ovládať psychiku, s tágom v ruke aj mimo dejísk zápasov. „Doktor Peter mu dal praktickú radu, aby lepšie kontroloval svoje emócie, čo O’Sullivan robí už azda desať rokov. Pomohlo mu to nielen predĺžiť svoju kariéru, no aj hviezdiť na najvyššej úrovni,“ napísal snookrový reportér Eurosportu Dave Hendon.

Čo bude ďalej? O’Sullivan skončil s kariérou v roku 2012, pomáhal na farme, kŕmil prasce. Vrátil sa o rok neskôr a odvtedy sa stal trikrát majstrom sveta. Uňho nikdy neviete, je komplikovaný, svojský, výnimočný. Môže hneď skončiť aj pokračovať v behaní a stať sa majstrom ešte trebárs aj päťkrát. „Keď sa o seba bude starať, môže vyhrať aj desaťkrát. Kto povedal, že nevyhrá?“ pýtal sa legendárny Jimmy White.

Presne. Kto? „Mohol by som hrať do takých 55 rokov, prečo nie? Baví ma to,“ dodal O’Sullivan.
06.05.2022 - 08:29:55
30
Pozrite na debila …
thumb_up0thumb_down
19.04.2023 - 21:36:39
00
Boli dvaja, jej sa nepodarilo dokonat.
Pisal som do Pieskoviska,kedze tu uz dlho nic nebolo;)
19.04.2023 - 22:34:56
00
A o čo tam akože malo jednať keď tam vysypal ten prášok?
20.04.2023 - 04:42:18
00
Ze protest proti ropnej lobby ... anti oil... hlupe zviditelnovanie sa pomatencov
20.04.2023 - 06:41:03
00
Zastrelit jak škodnú
20.04.2023 - 06:51:28
01
Marli napísal:
Ze protest proti ropnej lobby ... anti oil... hlupe zviditelnovanie sa pomatencov

hlavne ze ma gumennu podrazku a asi synteticku kozu na topankach. ekoaktivista jak vysity
20.04.2023 - 09:07:06
00
keyboard_arrow_up