Dakujem, uz si to viem trocha lepsie predstavit. Ako vravim umysel tam nevidim, jedine ak taky ako s tym kladivom. Jeden hovori, ze neudries a druhy, ze neuhnes. A jeden uderl a druhy neuhol. Ked sa vidia a ani jeden nemoze uhnut ani 10cm tak si asi nemaju velmi co vycitat. Na MTB mohol urcite dole z chodnika aj v takej rychlosti, a chodec urcite tiez, Mozno sa obaja bali ze do niecoho sliapnu/vbehnu :-D
14.10.2022 - 23:51:12
00
Tak stretli sa dvaja tvrdohlavi a takto to dopadlo...cim samozrejme nikoho neobhajujem, toboz nie cyklistu, ktory si to sinie 20-25km/h tam, kde hrozi stret s chodcom a psom
15.10.2022 - 00:19:45
11
Vidim tu torcha anlogiu, ked sa stretne cyklista s autom v jednosmerke, kde ide auto do protismeru. Paradoxne tam vzdy z nejakeho zahadneho dovodu uhne auto, aj za cenu ze trafi spatakom nejake odparkovane. Ba auto uhne aj ked je v protismere cyklista. Preco su motoristi o tolko ohladuplnejsi k cyklistom, ako cyklisti k chodcom ? Mozno by si autickari mali vziat z cyklistov priklad.

misoR napísal:
...cim samozrejme nikoho neobhajujem, toboz nie cyklistu, ktory si to sinie 20-25km/h tam, kde hrozi stret s chodcom a psom

BTW: povies mi, kde nehrozi stret s chodcom a psom ?
15.10.2022 - 00:39:56
00
Pod vodou 😁
15.10.2022 - 00:52:30
10
Ak to bolo na tom zmiešanom chodníku, cyklista ho nesmie ohroziť. 8/2009 Z.z. § 55 (6) Ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov označená príslušnou dopravnou značkou, cyklista nesmie ohroziť chodca...
15.10.2022 - 07:41:55
00
RunesSVK treba investigovat na Strave, ak je to dostatocny ikvac, co podla popisu je, tak by sa s trochou stastia mohol dat identifikovat ...
15.10.2022 - 08:42:07
00
Pani, mne uprimne unika co riesite. Zjednodusene sa stretne vencic s cyklistom a ani jeden neuhne ani o mm lebo ma tvrdsiu hlavu ako ten druhy. Vysledok sa dal predvidat.
Ak ideme do podrobnosti, je to este nejasnejsie. Udajne dojde ku kontaktu cyklistu a chodca. Cyklista zachyti chodcu riaditkami, ale ani len nestrati balanc a v phode ide dalej. Chodec kludne stoji pozera na bliziaceho sa cyklistu aj ked zjavne "si to vali rovno nanho 25km/h" ale vytrva a neuhne. Nejako zazracne cyklista trafi zapastie chodcu riaditkami, cize bud bol cyklista na deckom biku, alebo ma ten chodec 3m alebo nemal ten chodec ruky pri tele ale niekde sa s nimi rozhanl cim zjavne mohol ohrozit cyklistu a v skutocnosti trafit sam rukou bicykel, nie opacne. To je ako sudit vodica MHD, ze som si rozbil hlavu o autobus ked vchadzla na zastavku. Aj keby tu vypovedal cyklista aj ten chodec a obaja dolozili dokazy v zivote sa nedoberiete toho kto je na vine. To ze tam ma cyklista zmiesanu cestisku pre cyklistov este nerobi z neho vinnika nehody. Neviete odkial na ten chodnik prisiel, chodnik usti na tu cesticku pre cyklistov. Cize sa mohol len snazit rozumne na nu pripojit, bez jazdy cez volny travnik. Za dalsie neviem o tom, ze by bolo zakazane jazdit po trave na bicykli alebo po nespevnenom chodniku v I. stupni ochrany. Ak je to niekde poucte ma.
Totiz to ze vo vyhlaske je ze sa jazdi po cestickach pre cyklistov ... je pekne ale tam sa hovori o organizacii premavky na verejnych konunikaciach, tu sa o verejnu komunikaciu nejedna. Ak by to bral niekto ako univerzalny predpis, tak nemozes jazdit po pump tracku, nemozes do skateparku, nemozes do lesa, na co potom vyrabaju tie MTB ?

8/2009 Z. z.
ZÁKON
z 3. decembra 2008
o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov
Čl. I
PRVÁ ČASŤ
ZÁKLADNÉ USTANOVENIA
§ 1 Predmet úpravy
Tento zákon upravuje pravidlá cestnej premávky, práva a povinnosti osôb v súvislosti s cestnou premávkou, pôsobnosť orgánov verejnej správy na úseku organizácie riadenia cestnej premávky, vedenie vozidiel, evidenciu vozidiel a správne delikty za porušenie tohto zákona.
§ 2 Vymedzenie základných pojmov
(1)
Cestnou premávkou na účely tohto zákona sa rozumie užívanie diaľnic, ciest, miestnych komunikácií a účelových komunikácií1) (ďalej len „cesta“) vodičmi vozidiel a chodcami.
15.10.2022 - 11:03:18
00
Už sa mi zopárkrát stalo, že keď venčím psov na hrádzi VDG, tak ustúpime cyklistom na trávu mimo asfaltu, ale prečo má niekto potrebu jazdiť tak, že nás zaľahnutý na barany a vysokej rýchlosti minie na 30cm, to nejako neviem pochopiť. Kyslíkový dlh? Vždy si potom kladiem otázku, či to náhodou nie sú tí istí, čo sa tak vehementne dožadujú, aby ich autá obiehali na 1,5 metra.
15.10.2022 - 11:08:26
02
Pali65 K tomu len par myslienok.
1. Neviem presne kam chodis, ale su tu na to velmi vhodne miesta aj velmi nevhodne. Napr. cely priestor mediz pravostrannou hradzou VD a priesakovym kanalom je podla mna dokonaly priestor. Na opak, mala hradza pri domoch (lava strana inundacie) je velmi uzka, okolie je zvacsa nepokosene, alebo je tam priamo les, pole, cyklista nema cas regovat na psa vybiehajuceho z vysokej travy, kukurice, lesa na asfalt.
2. Uprimne nerozumiem preco ta niekto mina na 30cm ak ma priestor. Koleduje si o maler, ja idem vzdy tak daleko od nevypocitatelnych tovorov ako sa da, dokonca aj od psov. Cim idem rychlejsie tym dalej. Viem, ze pri kontakte nedopadnem dobre a netusim co kde moze trcat, co som mohol prehliadnut, alebo ci sa psik na posledny moment nemykne na voditku a to nepovoli kusok.
3. specialna kapitola su vencici bez svetla po tome s neosvetlenym psom a s voditkom. Pes po jednej strane majitel po druhej. Netusis co nastane, ked si ta vsimnu. To je na prefliaskanie. Ked zastavis lebo cakas voditko a ono tam nie je tek na teba este pozeraju ako na kkt.
4. Ked si niekto zavola psa ked viid ze idem a pridrzi ho nie len ze ho neobchadzam na 30cm , ese mu aj velmi slusne podakujem a usmejem sa na neho lebo mi usetril stres ktory mam pri minani kazdeho volne pustene psa, ci sa za mnou pusti alebo nie.

Absolutne naj je ked ta nahana pes 40-50m a majitel za tebou krici: "Ten nie je moj!"
To je nova verzia: Nebojte sa nekuse!


Naposledy upravil Kenai dňa 15.10.2022 - 11:40:44, celkovo upravené 1 krát.

15.10.2022 - 11:37:20
00
Kenai napísal:
BTW: povies mi, kde nehrozi stret s chodcom a psom ?


Už si zabudol, že to miesto je označené ako voľný výbeh pre psy? Síce tak všelijako, ale tí, ktorí tam jazdia pravidelne, o tom určite vedia. Tí, ktorí tam pravidelne nejazdia a majú štipku zdravého rozumu, sa zachovajú trochu ohladuplnejsie než spomínaný cyklista.

Zle si položil otázku...tá by skôr mala znieť, že kde je minimálna pravdepodobnosť stretu s chodcom a psom. Čím ďalej od civilizácie, tým je pravdepodobnosť nižšia.

Sa tu tvarime, že ako sme ohrozovani, aké práva by nám (cyklistom) mali byť prisúdené, aké povinnosti ostatným a pritom by niekedy stačilo menej arogancie a všetko je v pohode. No lenže niektorí jedinci stále musia dokazovať, že oni ho majú (naj)väčšieho. Trosku pokrytecky prístup.
15.10.2022 - 11:39:44
00
misoR napísal:
Už si zabudol, že to miesto je označené ako voľný výbeh pre psy? Síce tak všelijako, ale tí, ktorí tam jazdia pravidelne, o tom určite vedia. Tí, ktorí tam pravidelne nejazdia a majú štipku zdravého rozumu, sa zachovajú trochu ohladuplnejsie než spomínaný cyklista.

Zle si položil otázku...tá by skôr mala znieť, že kde je minimálna pravdepodobnosť stretu s chodcom a psom. Čím ďalej od civilizácie, tým je pravdepodobnosť nižšia.

Sa tu tvarime, že ako sme ohrozovani, aké práva by nám (cyklistom) mali byť prisúdené, aké povinnosti ostatným a pritom by niekedy stačilo menej arogancie a všetko je v pohode. No lenže niektorí jedinci stále musia dokazovať, že oni ho majú (naj)väčšieho. Trosku pokrytecky prístup.


Nechcem sa hadat, ale otazku zle pozlit nejde. Ja som sa chel dozvediet kde mozem jazdit tych 20-25km/h bez toho aby hrozil kontakt s chodcom alebo cyklistom. To je vsetko nic viac nic menej.
Su medzi nami cyklisti ale aj bikeri a tiez sportovci. Nemozes brat do ust ohladuplnost a zaroven hovorit, ze clovek co trenuje roky 5-6 krat do tyzdna aby vladal jazdit 25-30km/h dlhe useky ma jazdit 10-15, lebo vsade su ludia, psi deti... To nie je ohladuplnost to je egoizmus. Tak ako psickar chce psa.. lebo.. dnes fakt asi len pre to ze moze. Tak aj cyklista chce jazdit 30km/h lebo chce a moze. Ak chcme byt ohladuplny tak psickari nech si urobia poriadok zo sebou a nechodia na cyklotrasy, taily a tam kde je zvyseny pohyb cyklistov a cyklisti aspon ty so zdravym rozumom nepojdu bikovat cez volny vybeh psov.
15.10.2022 - 11:43:02
01
To potrebuješ mať vymenované konkrétne situácie? Veď použi sedliacky rozum. Keď zbadas chodca kdekoľvek, tak ty ako skúsený účastník cestnej premávky určite pocitas s tým, že ti môže prekrizit cestu, tak podla toho upravis svoju rýchlosť a možno dáš prsty na brzdové páky keby dačo a bohvie čo ešte.

Podľa tvojej logiky teda športovec, či už hobby alebo profesionál, nemusí brat ohľad na ostatných, keď trénuje. No to by platilo možno tak na nejakej tréningovej dráhe.
15.10.2022 - 11:55:05
00
Ok stale pisem moc zlozito? OK. Tak po lopate.
Kam ma ist sportovy cyklista bikovat, aby stale neumsel kvoli niekomu brzidt, alebo sa bat ze niekde vybehne dieta pes chodec ? Aby mohol drzat aero polohu nie mat hlavu ako periskop a vystrkovat ju za kazdu zakrutu ?

Kludne napis konkretne. Alebo napis pravdu, ze nikam, lebo velodrom nemame a cesticka pre cyklistov, ci DH trail nie je vobec zaruka, ze mu tam nikto nevbehne. Dokonca ani bike park, Vlastne ano mozes ho poslat na Slovakia ring ako posielaju autickarov ked menaju chut brzdit kvoli cyklistom.


Naposledy upravil Kenai dňa 15.10.2022 - 12:26:53, celkovo upravené 1 krát.

15.10.2022 - 12:25:20
00
Kenai napísal:
Za dalsie neviem o tom, ze by bolo zakazane jazdit po trave na bicykli alebo po nespevnenom chodniku v I. stupni ochrany. Ak je to niekde poucte ma.

Všeobecne záväzné nariadenie mestskej časti Bratislava-Petržalka č. 7/2013 o starostlivosti o zeleň na území mestskej časti Bratislava-Petržalka
(4) V záujme ochrany zelene sa zakazuje:
f) jazdiť, zastaviť a stáť motorovými a nemotorovými vozidlami na plochách zelene,
okrem zelene upravenej v osobitnom predpise
15.10.2022 - 12:26:50
14
Dakujem, inak to je celkom vesele aby si clovek nastudoval este aj vsetky VZN kym ide na biku cez nejaku vacsiu dedinu.
Kazdopadne ten chodnik nie je zlenen. Cize v tomto pripade to nic neriesi. Skor to hovori, ze cyklista nemohol uhnut a mal uhnut psickar. Ten totiz na travu moze, cyklista nie.


Naposledy upravil Kenai dňa 15.10.2022 - 12:35:33, celkovo upravené 1 krát.

15.10.2022 - 12:29:45
00
keyboard_arrow_up