Kategórie
Bike-techTato nova tema sluzi na zhananie veci, ktore su tazko zohnatelne, resp. sa samostatne ani nepredavaju, alebo ich neviete najst v miestnom obchode/servise/zeleziarstve. Pred tym, nez sem napisete, sa na uvedenych miestach aj skuste opytat.
Nepiste sem prosim prispevky typu "kto mi daruje vidlicu, ram, pedale" a pod., taketo prispevky budu vymazane.
Na kupu bezne dostupnych komponentov sluzia kamenne obchody, e-shopy a bazar.
----------
kiriho prispevok:
Nemáte niekto zbytočnú ľavú kľuku na štvorhran (pokiaľ možno nevyvaklaný), ktorú by ste mi mohli podarovať?
Výpredaj -20% Enduro Bearings ACB 3645 3748 BO - ABEC 5 - Black Oxide (Angular Contact) ložisko hl. zloženia, 37x48x6.5 mm, (36x45°)
27,99 €
-20%
MOC 34,99 €
-5% CUBE sada podložka hlavového zloženia pre integrované vedenie káblov
8,99 €
-5%
MOC 12 €
-46% Enduro Bearings ACB 6808 CC BO ložisko hl. zloženia, 40x52x6.5 mm, (36x45°)
19,99 €
-46%
MOC 36,99 €
Mam na darovanie prepichovacie plynove kartuse - cca 10ks (Presov)
Taká je realita varenia v nerezovom hrnci. Pozrime sa na to argumentom z fyziky. Porovnajme si tepelnú vodivosť zmieňovaných kovov:
nerez: 15 W/(m⋅K)
titan: 21 W/(m⋅K)
hliník: 237 W/(m⋅K)
Napr.
https://www.armysurplus.sk/esus-dvojdielny-stone-basic-teflon-alb/
Je ich ale viac druhov a variantov
Nič spoločné???
Sú vyrobené z hliníka. O riade z hliníka sa bavíme a to majú spoločné.
To potom mozeme zacat pocitat to ci ono drevo ma dostatocnu vyhrevnost… bukove ma lepsiu vyhrevnost ako smrekove… tak v smrekovom lese nebudem varit lebo nemam idealne drevo?
Och… a co vlhkost dreva?
Tie kartuse nikomu nepomozu? 😂
Pretože som dúfal, že fyzike rozumieš a pochopíš to...
Mýlil som sa.
Skúsim vysvetliť. Dobrá tepelná vodivosť dna hrnca je dôležitá na to, aby sa teplo zo zdroja (plameňa) rovnomerne rozviedlo po celom dne hrnca. Tým sa predíde lokálnemu prehriatiu a teda prihoreniu jedla o dno. Rýchlejšie sa kompenzuje, že jedna strana je studená a druhá teplá. Presne preto majú nerezové kuchynske hrnce masívne hliníkové dno - je rovnomerne teplé v celej ploche vďaka vysokej vodivosti hliníka.
Tvoje úvahy o čase varenia a výhrevnosti sú irelevantné.
Ukoncime to.
https://hiking.dennikn.sk/ar/1172/riad_alb_forming_al_inox.html
Jednoducho je ine robit porovnania a ine je si uzivat to co mas a vediet to vyuzit na maximum.
V dnesnom svete je asi milion “pouckarov a odbornikov na vsetko” lebo to niekto povedal a pod… stop. Koncime. S Lubom to pri horci prejdem.
... odcituj prosím čo ťa uráža, ja nič explicitné nevidím...
Rovnako je to aj s bajkovaním. Je úplne jedno na čom jazdíš. Chápanie rozdielov medzi materiálmi a technológiami je úplne zbytočné. .