Preco? Z viacerych dovodov.
1. Trail moze byt budovany legalne a je na staviteloch ci ludoch spojenych s legalizaciou aby trail v spravnu dobu zverejnili. Aktualne sa takmer vzdy stane ze rozpracovany trail sa objavi na tf ci strave. Robi to potom problemy s tym ze tam zacina jazdit viac ludi a ze maju stavitelia problem dostat vytvoreny trail na tf pod svoje konto.
2. Ak je trail ilegalny a stavitel sa rozhodol ho nezverejnit tak to ma svoje dovody a clovek ktory aspon trochu chape ilegalne stavby si to necha pre seba.
- Aby nepritahoval este viac pozornosti tym ze tam bude jazdit prilis vela ludi. Par ludi za tyzden nie je az taky problem ako vikendove najazdy stovky bikerov. Pre priklad ako to moze dopadnut nemusime chodit vobec daleko a pozriet sa na traily nad Bukovou ktore skoncili pretoze boli zverejnene a az moc popularne. Polovnici si ich nasli na tf a vraj podla tf mapy kazdy jeden zrusili. Ja som tam bol jazdit tyzden-dva predtym a mozem povedat ze jazdcov tam bolo plno, dokonca dve dodavky plne bikerov dole na parkovisku.
- Aby to nejazdili ludia ktori to jazdit nemusia, ktori tam vytvoria kadejake obchadzky a chickenlajny lebo na ten trail nemaju skill. Toto je uplne bezna vec po zverejneni. Na tbk2 ilegaly som videl ludi znasat bicykle, skracovat a obchadzat prekazky lebo na to nemali. Rovnako na ciernej povodnej Slalomke. Na otazku preco nejdu lahsou castou bolo vzdy nieco v zmysle: "Lebo som to chcel pozriet", "Lebo takto to viem prejst", "Lebo len tento usek neviem prejst". Napriklad na ciernej Slalomke esicko okolo stromu. To esicko bol moj napad od zaciatku, pekne sa dalo jazdit ale ludia ho jazdit nevedeli, kadejako si ho skracovali a obchadzali. Tym ho nicili. S chalanmi sme sa bavili ze ked to pojde takto dalej tak sa zrusi a spravi sa tam nieco lahsie. Mne to bolo celkom luto tak som ho fixoval par dni sam nech je vidno ako sa to ma jazdit (preto som mal moznost pytat sa ludi preco to skracuju). Nejak som to fixol aj ked tam trci v strede skala a zakruty za nim su strasne, ale i tak to jazdia ludia ktori maju potrebu to esicko vynechat a skracovat si to chickenlajnou vlavo rovno do dalsej zakruty. A tych skratiek a chickenlajn je na tej Slalomke plno. Pokial bol trail ilegalny a relativne malo znamy tak tam jazdilo malo ludi a ten trail bol na pohlad krajsi i jazdivejsi, drzala sa tam i hrabanka. Rovnako Kamenak. Pred legalizaciou tam bola viacmenej jedna stopa plus par obchadzok. Ked som tam bol teraz tak sa vsetko tazsie obchadza a stopa je na niektorych miestach siroka snad 12 metrov. Maly Kamenak to iste. Namiesto jednej uzsej stopy so zakrutami to je zrazu siroky zosup nadol. Cize i toto dokaze spravit zverejnenovanie trailov uplne sirokej verejnosti. Proste to pritiahne pozornost ludi ktori tam jazdit nemusia pretoze ten potencial toho trailu nevedia vyuzit a bez zverejnenia by nieco podobne ani sami nevyhladavali.
A napriklad som videl i ludi ktori znasali biky z Baranca. Preco? Pravdepodobne videli niekde na nete ze sa tam jazdi a tak tam to sli skusit aj ked na to nemali. Zbytocne sa tym upriamuje na to pozornost a vo vysledku to moze skoncit zle. Realny priklad - Siarnik ktory spravil velmi pekny skialp prechod, video z neho si ale nasla SOPka a riesila to. Myslim ze to video bolo pouzite i ako argument pri pripomienkovani noveho navstevneho poriadku TANAPu. Ako to skoncilo neviem, myslim ze sa to stale riesi.
- Stavitel moze mat dohodu s majitelom s nejakymi podmienkami, napriklad s obmedzenym poctom ludi ktori tam budu jazdit.
V podstate sa vsetko toci okolo toho aby na danom mieste nejazdilo plno ludi. To ze hubari o niecom vedia je uplne sumafuk pokial tadial prejdu styria bajkeri za vikend. Co bude vacsine ludi skor vadit je ked tadial bude jazdit prilis vela ludi. Moze to byt chranene uzemie, polovny revir atd a uz tam viac cyklistov moze sposobovat realny problem. Rusit chranene hniezdiace vtaky a podobne (napr v mestskych lesoch bocian cierny). Ano niekto moze namietat tym ze ludia nemaju kde jazdit, ze ci si ma kazdy stavat vlastne traily, ze je to sobecke a podobne nezmysly. Ak sa vsak jazdec pohybuje v komunite ludi ktori sa venuju rovnakej zabavke, ma na to dane veci jazdit a chce ich jazdit tak sa o takychto takmer tajnych ilegalnych trailoch skor ci neskor dozvie i bez toho aby ich niekto musel zavesit na forum, tf ci stravu. A nakoniec myslim ze bude i ohladuplny a nebude ich jazdit prilis casto.
Ano, i ja sam som sa nie raz pochvalil tym co som nasiel. Vzdy som ale pri tom rozmyslal a bud som to ukazoval ludom u ktorych som vedel ze tam v zivote jazdit nebudu, pripadne si to prejdu raz-dva krat alebo som len ukazoval nejake zaujimavo postavene prvky.
A ak niekto s tym trailom nesuhlasi tak bude postupovat podla svojho svedomia: nahlasovat, zapratavat, nicit, ci horsie - natahovat lanka, klast klince, ...
kena uplne vsetko na co sa stazujes som uz zodpovedal
1 - realne problemy na TBK (zmena obtiaznosti, zmena trasy, pridanie popisu, ...), predsalen moze byt starsie ako niektore featury tf
2 - Kua o tom prave pisem, ak ti trail nechyba alebo tam nic nechces stavat alebo aktivne nehladas miesta na jazdenie tak o nic neprichadzas a v nicom nie si ukrateny. Ak hladas miesto na stavanie trailu a prijdes tam tak najdes trail a nemusis ho stavat. To iste ak hladas miesto na jazdenie a najdes trail tak po nom mozes jazdit, to ti nikto nezakazuje. V dnesnej dobe vies najst traily podla map i podla stravy. Ilegaly budu fungovat dlhodobo len pokial o nich nebude vediet uplna vacsina bajkerov v danej oblasti. Ti ktorim nestacia legal a zverejnene traily v danej oblasti budu hladat nove moznosti na jazdenie a bud postavia novy trail alebo najdu tie tajnejsie traily a problem s nedostatkom trailov sa vyriesi. Tym ktorym staci existujuca siet a nemaju potrebu hladat ci zapajat sa do stavby netreba pchat pod nos kazdy jeden trail a tym jeho existenciu zbytocne ohrozovat. Proste komu trail nechyba tak o nom nebude vediet. To iste s tymi slabsimi jazdcami. Ak na to jazdec ma a dany trail mu chyba tak si vie trail najst sam, pripadne postavit. Ak na to nema tak nema dovod pustat sa na tazsi trail. Ak niekomu chybaju traily a nechce kopat/hladat ci pytat sa tak kua ma stovky bikeparkov a trailcentier plus dalsie stovky ilegalov na tf. Ak sa chce jazdec zlepsovat a na tf nema co jazdit tak si bude hladat miesto na jazdenie a nieco si vzdy najde, ked si nenajde tak si postavi. Nevidim dovod stavat to do tej pozicie ze to ze je nieco tajne je voci ostatnym nefer pretoze ako pisem, kto ma realne potrebu nieco take jazdit tak sa k tym trailom vzdy dostane. A ak to vidis tak ze je to na verejnom priestranstve tak to ries ako uznas za vhodne. Mne ale prijde pridanie nahodne objaveneho trailu na tf alebo do fora takmer bonzovanim rovnocenne s napisanim do SOPky. Moralne spravnejsie mi prijde dokonca napisanie do SOPky ako bonznutim desiatkam tisic ludi.
- majorita jazdcov nezvladne prejst tazsi trail, to neznamena ze su idioti.
- polovnici, realne sa stretla vacsia grupa, myslim ze i z inych revirov, ukazal sa im tf ze aha co tu mate a podla tf si rozdelili traily ktore rusili. To je info od stavacov.
Zverejnovanie ilegalov, pokial niesom stavitel, robi viac skody ako uzitku.
https://dolekop.com/clanek/8626-etiketa-chovani-na-neoficialnich-trailech-vis-jak-se-chovat-co-delat-co-nedelat
Ak som to staval a mam tu potrebu - zverejnim.
A ak som to nestaval a tak velmi sa mi trail paci, zrejme ho budem aj castejsie jazdit a zrejme tam aj niekoho stretnem a ked to bude autor a tak strasne by som o traile chcel dat vediet verejnosti, tak sa ho na to opytam.
Predpokladam, ze vacsina ludi, co stava, poznaju TF alebo Stravu a ked to tam nedaju, asi na to maju dovod.
Len asi sme dospeli do doby, kde kazdy musi mat vsetko hned a s co najmensou namahou…
Ked si odmyslim zjavny dovod ktorym je zasah do prace druheho, prerabanie trailu tak je jeden z hlavnych dovodov i zmena povodneho charakteru trailu. A ilegal trail ani trail v MK nie je bikeparkovy trail ktoreho cielom je nalakat co najviac ludi na vytiahnutie co najviac penazi z predaja listkov do bikeparku/na lanovku. Niekto to tam zo stavitelov i vysvetluje v tom odkaze co som dal z dolekop.com.
Skusim to vysvetlit na priklade. Predstav si trail postaveny vyslovene na switche a techniku. Switche v strmom terene, 150-170 stupnov kde treba realne hadzat kolesom. Trail postaveny za ucelom jazdit ho hadzanim kolesa.
- Ma tam zmysel obchadzka tych switchov? Nie nema zmysel lebo o tie switche tam ide, preto bol trail postaveny. Ak niekto switche nechce jazdit tak nech ten trail nejazdi.
- Ma zmysel zjednoduchsovat, zosuchavat switche tak aby tam nebolo treba hadzat kolesom? Opat nie nema to zmysel lebo opat sa vytraca ta povodna myslienka toho trailu.
Namiesto switchow si mozes dosadit cokolvek. Skinny prekazky, skalnate zosupy, strme useky, zakruty v strmych usekoch, velke rozbite kamene a korene.
A ano, ani vizualne to nevyzera dobre, casom sa tie obchadzky vyjazdievaju viac, su viditelne viac ako povodna lajna, dokonca sa vyjazdievaju obchadzky obchadzok (napr TBK2 rockgarden) a znizuje sa tym povodna obtiaznost trailu. Potom sa tu ludia cuduju ze je nieco modre ked by to malo byt skor zelene. Ak trail nepoznas casto skoncis prave na obchadzkach a vo vysledku si z trailu sklamany. A nastavaju i vtipne situacie ked sa ti partia ludi uhyna z obchadzky do trailu a presviedca ta ze tam kde sa uhli ziadny trail nevedie, a presviedcaju ta nadalej aj ked povies ze si jeden zo stavacov a ze vies kadial vedie trail. A tvrdia to nadalej aj ked im ukazes znacku na strome pri tej casti co tvrdia ze trail nieje. Moj realny zazitok opat z rockgardenu na TBK2.
Pokial tam nie je postavena obchadzka stavitelmi tak obchadzku nevytvaram ale znasam/tlacim po traily a viem ze na tuto obtiaznost este nemam skill. A bud trail jazdit nebudem alebo sa to budem ucit prejst. A opat tu cakam vyplakavanie nad neexistenciou presne takeho lahkeho trailu aky si predstavujes a my vsetci ostatni to snad uspesne uplne odignorujeme a nebudeme na to uz reagovat.
Mas neskutocne stastie ze tych zverejnenych trailov a nielen trailov ale celkovo moznosti na jazdenie v okoli BA je dostatocne vela a v roznych obtiaznostiach. Musis pochopit ze ilegalne traily su specificke a prezitie casti z nich moze byt zavisle prave od toho zverejnenia/nezverejnenia. Branit jazdit na nich ti nikto nebude, od toho su aby sa jazdili. Stavitelia mozno budu poteseni a budu chciet feedback, mozno obcasnu pomoc.
To co tu vypisujes ty je ale len hranie na city. Aj ta "anketa" je tak hlupo napisana. Vymysli bikerskej komunity na papieri a v propagacnych videach. Ak mas tuto myslienku z nejakych propagacnych bikovych videii tak ano je to blbost. Co je bikerska komunita je napriklad skryte aj v tom odkaze na dolekop.com. Etiketa spravania sa na ilegaloch k tomu patri. A ako tam jeden chalan spomina, ak ide jazdit niekam ilegaly tak tam nejde bez toho aby sa neozval stavitelom lebo ma proste respekt pred ich robotou a vytvorom. Bikerska komunita je ked stretnes niekoho na trailoch, povodis ho, date pivo a ten ta na oplatku pozve ze ti zase poukazuje jeho domace traily. Bikerska komunita je ked sa pristavis pri trailbuilderovi a pokeciate o vsetkom moznom. Bikerska komunita nie je o tom rychlo zverejnit kazdy najdeny trail nech si kazdy v sirsom okoli moze odskrtnut ze tam bol. To je vadna bikerska komunita socialnych sieti. Vsetko mat hned, vsade byt, na vsetko mat narok. Divna doba a divny ludia. Som nesmierne rad za to ze som zacinal ked ziadne fora, trailforks ani Strava neboli. Ked neboli oficialne traily a tych neoficialnych bolo len par, casto s prvkami odkukanymi z nwd videii. Nemusel som riesit kraviny typu ci zverejnovat alebo nezverejnovat, ze je nieco tazke alebo lahke, ze na okoli nemam traily, ...
Čiara v mape neznamená, že komunikácia je účelová.
Používaš úplne nezmyselné konštrukcie, v podstate nič z toho, čo si napísal, neplatí.
posledný komentár: 21. 3. 2014 o 15:44