No ja som si tiez dlho skriabal sedu mozgovu koru, ako dat do ifp na monarchu rt 350psi s pumpou do 300psi
Bez tych chybajucich 50psi absolutne ziadna progresivita.
Su na to specialne pumpy, no kde ich zohnat, netusim.
Dano5 aký rozmer o-krúžkov si použil? V Pike vyvložkovanie tokenmi dosť pomohlo, tak uvažuje, že teraz cez zimu by som sa pohral aj s tlmičom. Chodí pekne, ale sem tam pri sprasenom skoku sa mi zadarí dať riadny doraz, že gumička z piestnice skončí až dolu pri oku.
edit: Tak nič, slepý som. Už som to našiel, 40x1,5. Pôjdem kúpiť a vyskúšam.
caute, nema niekto 3ks na predaj ?http://www.mtbiker.sk/shop/vidlice-a-tlmice/prislusenstvo/rock-shox-bottomless-ring-pre-monarch-debon-air-a-vivid-air.html
je to predražené a dostupnosť je nič moc,kúpil som za pár centov čierne O krúžky v predajni guferá,ložiská,rozmer 40 x 1,5 mm ,dal som do + komory 10 ks,progresivita v poslednej tretine zdvihu výrazne stúpla
Do negatívnej si nedával? Tiež by som ku koncu potreboval trochu zvýšiť progresivity. Lebo chodí zadná stavba s tým tlmičom krásne, ale občas dávam dorazy.
Pri dlhších tlmičoch by som do negatívky určite nedával žiadne vložky ... čím je väčšia tak je priebeh v prvej tretine lineárnejší aj keď zas treba fúkať trochu vyšší tlak.
skúsil som najprv aj do - komory 5 ks,ale ovplivnilo to chod ,už v strede zdvihu narastala progresivita,na prepákovanie virtuálu CTM je akurát tých 10 ks v + komore-využíva zdvih,na doraz už musí byť zlý dopad,samozrejme iné systémy pruženia budú potrebovať iný počet krúžkov-najlepšie vyskúšať pár kusov do + komory,pojazdiť a podla potreby pridať alebo ubrať,ak je prepákovanie také,že preletí stredom zdvihu ,treba skúsiť pár kusov aj do - komory
Trochu teórie na mrazivé dni...
Zmenšovať objem neg. komory nepomôže tlmiču k tomu aby sa v strede zdvihu neprepadával.
Pohral som sa v minulosti s týmito pomermi a tu sú výsledky. Je to robené na Fox Float tlmič s LV komorou (ten široký) dĺžky 200x57mm. Prvé dva milimetre zdvihu nie sú dotiahnuté ku skutočnosti ale po zavretí prepúšťacej drážky by to mali byť správne priebehy tlmičov (odtrh je v skutočnosti nereálny a s tým sa musím ešte pohrať v tých grafoch).
Poďme k veci
1 hovorí o priebehu síl pri rovnakom tlaku v + komore a rovnakom objeme vložiek pri rôznych objemoch negatívnej komory (štandart, štandart +7 a +14 ml).
Attachment:
1.jpg
2 graf je pomer pomernej sily v Newtonoch na meter stlačenia tlmiča k jeho zdvihu v metroch (0,057m). V podstate ide o sklon grafu síl (1) a tu je vidieť vplyv väčšej negatívnej komory.
Attachment:
2.jpg
3 je optimalizovaný graf síl (1) tak, aby sa všetky priblížili podobnému priebehu. Tu je vidieť vplyv tlaku v komore a vložky v + komore. V podstate z toho vychádza, že čím väčšia - komora, tým menej treba vložiek v + komore ale treba aj vyšší tlak v nej aby bol SAG a progresivita podobná.
Attachment:
3.jpg
Celkovo z tých grafov je jasné, že väčší objem - komory chod tlmiča linearizuje (hlavne prvú tretinu) a nie je ideálne riešenie túto komoru zmenšovať. Keď je - komora malá najprv tlmič kladie väčší odpor, ktorý v strede zdvihu klesne a tak sa tlmič prepadá do zdvihu.
Rock Shox aj Fox majú podľa fotiek prídavný objem - komory zrejme niekde okolo tých 7ml. Nemecký Corset bude zrejme až niekde pri 10-14 ml ale to sú len moje odhady, nemám to zmerané.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
https://www.google.sk/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.sram.com/sites/default/files/techdocs/gen.0000000004672_rev_b_rockshox_rear_shocks_oil_chart.pdf&ved=0ahUKEwid_MDNmcPJAhWjknIKHUFICKYQFggZMAA&usg=AFQjCNGVp1IwV2KIExWD_nh2GmAbVw5kTg&sig2=xBTcjS6XlNKE-9RRgR4Ung
Bez tych chybajucich 50psi absolutne ziadna progresivita.
Su na to specialne pumpy, no kde ich zohnat, netusim.
Ale keď dávaš cez 250, tak sa celkom namakáš
edit: Tak nič, slepý som. Už som to našiel, 40x1,5. Pôjdem kúpiť a vyskúšam.
RockShox Bottomless Ring pre Monarch Debon Air a Vivid Air
16,79 €
MOC 20,99 €Zmenšovať objem neg. komory nepomôže tlmiču k tomu aby sa v strede zdvihu neprepadával.
Pohral som sa v minulosti s týmito pomermi a tu sú výsledky. Je to robené na Fox Float tlmič s LV komorou (ten široký) dĺžky 200x57mm. Prvé dva milimetre zdvihu nie sú dotiahnuté ku skutočnosti ale po zavretí prepúšťacej drážky by to mali byť správne priebehy tlmičov (odtrh je v skutočnosti nereálny a s tým sa musím ešte pohrať v tých grafoch).
Poďme k veci
1 hovorí o priebehu síl pri rovnakom tlaku v + komore a rovnakom objeme vložiek pri rôznych objemoch negatívnej komory (štandart, štandart +7 a +14 ml).
2 graf je pomer pomernej sily v Newtonoch na meter stlačenia tlmiča k jeho zdvihu v metroch (0,057m). V podstate ide o sklon grafu síl (1) a tu je vidieť vplyv väčšej negatívnej komory.
3 je optimalizovaný graf síl (1) tak, aby sa všetky priblížili podobnému priebehu. Tu je vidieť vplyv tlaku v komore a vložky v + komore. V podstate z toho vychádza, že čím väčšia - komora, tým menej treba vložiek v + komore ale treba aj vyšší tlak v nej aby bol SAG a progresivita podobná.
Celkovo z tých grafov je jasné, že väčší objem - komory chod tlmiča linearizuje (hlavne prvú tretinu) a nie je ideálne riešenie túto komoru zmenšovať. Keď je - komora malá najprv tlmič kladie väčší odpor, ktorý v strede zdvihu klesne a tak sa tlmič prepadá do zdvihu.
Rock Shox aj Fox majú podľa fotiek prídavný objem - komory zrejme niekde okolo tých 7ml. Nemecký Corset bude zrejme až niekde pri 10-14 ml ale to sú len moje odhady, nemám to zmerané.