..myslím, že si veľmi dobre pochopil, na čo sa pýtam, resp narážam. Ale tak môžem aj takto priamo: ak ich niečo oprávňovalo tu ponechať vojská ( o čom ale nie som presvedčený, ale nechám sa rád poučiť), prečo tie vojska odtiahli (prečo neodtiahli z madarska...atd) a snažili sa tu nastoliť svoj vplyv politicky, keď by to s armádou bolo očividne jednoduchšie?..
Veď si aj sam odpovedáš ... ponechali vojska v Nemecku, Maďarsku a aj v Rakúsku ... A čo sa týka Československa? Nie som historik, ale tipujem, že predvojnové správanie sa čsl. vlády a prijatie Košického vládneho programu v marci 1945 nevytváralo predpoklad možnosti ohrozenia Ruska zo strany Československa. Udržiavať vojsko na cudzom území nieje lacný špás a Rusi po vojne určite nemali prebytok financií. Z Rakúska sa stiahli v r. 1955 po vyhlásení jeho neutrality. Rusom šlo o to, vytvoriť si na západnej hranici nárazníkové pásmo pred prípadným ďalším útokom zo západu.
Rusi? Nebolo to nahodou ZSSR? ZSSR silovo tlacilo na komunizaciu Europy a tie vojska sluzili prave nato. Nielen z Nemecka sa rabovala vojenska korist vsetkymi smermi, takze samaritanstvo to urcite nebolo... nehovoriac o tom kolko Slovakov a Cechov uniesli do gulagov bez akehokolvek sudu pripadne zamordovali este na nasom uzemi. Na zamyslenie - Litva, Lotyssko, Estonsko, Moldavsko atd...ide im o Rusov? Ten zaujem je presne opacny...
Pista, predpokladám, že vieš presne o čom píšem, iba to nechceš priznať a tak sa vykrúcaš. Ak by som používal podobné argumenty, ako ty, môžem napísať, že Rusi tu mali oprávnenie nechať vojska už od roku 1945, lebo vtedy vlastne obsadili územie tzv. Slovenského štátu (spojenca Nemecka) a Protektorátu Čechy a Morava, ktorý bol vlastne súčasťou Nemecka. Debatovať môžme o tom, že Čechy a Morava boli Nemcami násilne zabrané, ale Slovenský štát sa aktívne podieľal na ťažení Wehrmachtu na východnej fronte ... Takže?
Výsledkom vojen bývalo aj prepisovanie hraníc. Myslíš, že by sa niekto divil, keby sa po r. 1945 stalo celé Slovensko súčasťou ZSSR a nie iba Podkarpatská Rus?
"Fakticky si medzi sebou tajne rozdelili sféry vplyvu v Poľsku, ktoré potom 1. septembra 1939 napadlo Nemecko zo západu a o 17 dní neskôr Sovietsky zväz z východu a to napriek tomu, že stále platila poľsko-sovietska zmluva o neútoční. Východ a západ Poľska delili rieky Visla - Narev - San. Táto línia sa volala demarkačná čiara. Išlo o štvrté delenie Poľska v histórii. Pobaltské štáty - Lotyšsko, Estónsko a Fínsko sa podľa dohody dostali do sféry vplyvu ZSSR. Litva mala mať zvláštne postavenie, kde mala byť oblasť mesta Vilnius miestom záujmu oboch krajín."
V konecnom uctovani komunisticke ZSSR dokazalo vyvrazdit viac ludi ako Hitlerovske Nemecko so spojencami. Tomu poviem uspech.
Hmm ... wiki môžeš brať iba ako doplnkový zdroj ... 17. septembra 1939 si ZSSR iba vzalo späť územia, ktoré obsadilo Poľsko v 1920. Takže vlastne žiadne delenie Poľska zo strany ZSSR. Písať o pakte Ribbentrop-Molotov bez súvislosti a udalosti ktoré tomu predchádzali je príliš zjednodušujúce, bez objektívnej výpovednej hodnoty. Ono ani to Poľsko nebolo "baránkom" a v roku 1938 si tiež zabralo časť Těšínska a hornej Oravy http://www.saske.sk/cas/zoznam-rocnikov/2013/3/6048/ . Proste, intrigovalo sa na všetky strany. Treba si preštudovať celé obdobie medzi 1. a 2. sv. vojnou, aby človek získal aký-taký obraz o tom, čo a prečo sa vtedy stalo. Vytiahnuť iba pakt Ribbentrop-Molotov, to naozaj nestačí. Také pakty tu mal vtedy v Európe skoro každý s každým. Aj naši "spojenci" ukázali prakticky v Mníchove, ako mienia dodržiavať dohody. Dňa 10. septembra 1938 Spojené kráľovstvo a Francúzsko (formálne ešte stále spojenec Česko-Slovenska v pakte Malej Dohody) predostreli česko-slovenskej vláde požiadavky vo forme ultimáta (buď im Česko-Slovensko vyhovie a bude pod ochranou západných mocností, alebo západné mocnosti nechajú Česko-Slovensko napospas Nemecku). Vláda Česko-Slovenska požiadavky prijala s tým, že odstúpi územie Sudet, v ktorých žije viac ako 50% Nemcov. Medzitým boli v Česko-Slovensku protesty a vláda bola nútená podať demisiu. Bola vymenovaná nová vláda na čele s gen. Janom Syrovým, ktorá nariadila mobilizáciu a chcela brániť Česko-Slovensko. Očakávala pomoc od Spojeného kráľovstva a Francúzska. A tak by som mohol pokračovať ...
Mozes byt konkretnejsi? Ci by si tu mal rad iba to, co sa ti hodi do kramu? Pre mna je forum vymenou nazorov a nie vzyvanie toho jedineho "spravneho". Ak sa v mojich prispevkoch mylim, rad sa necham poucit. Ak nemas argumenty, ale iba pocity ... to uz je tvoj problem.
Sú dve možnosti: buď si nejaký proruský fanatik ktorý prišiel o veľa pádom bývalého režimu. Alebo si za túto "osvetu" platený!
40% tvojich príspevkov je v téme Politika.
A ked uz mas nejake vyhrady k tomu, co som napisal ... tak este raz ... skus nejake argumenty aby si ma presvedcil, ze nemam pravdu. Vyhanat ludi z diskusie, ak nemas argumenty, sa ti zda ako ... demokraticke?
na cloveka a technickym vzdelanim mas uzasne vedomosti z historie uprimne ta obdivujem a len cakam kedy to rozsiris na velku sloviensku risu alebo ako si to hovorili
lapaloma Ja som niekedy spominal nejaku "velku sloviensku risu"? Hmm ... ked mam odpovedat na kadejake provokacne poznamky, potom to irituje vikina, ze som prilis aktivny v tejto teme. Teba nepoznam, ale ak ta mam hodnotit podla tvojho podpisu, mas moje uznanie.
Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouka aby byl a je, tak ma bejt to co je a nemá bejt to co není, jak tomu v mnoha případech je!
Hmm ... wiki môžeš brať iba ako doplnkový zdroj ... 17. septembra 1939 si ZSSR iba vzalo späť územia, ktoré obsadilo Poľsko v 1920. Takže vlastne žiadne delenie Poľska zo strany ZSSR. Písať o pakte Ribbentrop-Molotov bez súvislosti a udalosti ktoré tomu predchádzali je príliš zjednodušujúce, bez objektívnej výpovednej hodnoty. Ono ani to Poľsko nebolo "baránkom" a v roku 1938 si tiež zabralo časť Těšínska a hornej Oravy http://www.saske.sk/cas/zoznam-rocnikov/2013/3/6048/ . Proste, intrigovalo sa na všetky strany. Treba si preštudovať celé obdobie medzi 1. a 2. sv. vojnou, aby človek získal aký-taký obraz o tom, čo a prečo sa vtedy stalo. Vytiahnuť iba pakt Ribbentrop-Molotov, to naozaj nestačí. Také pakty tu mal vtedy v Európe skoro každý s každým. Aj naši "spojenci" ukázali prakticky v Mníchove, ako mienia dodržiavať dohody. Dňa 10. septembra 1938 Spojené kráľovstvo a Francúzsko (formálne ešte stále spojenec Česko-Slovenska v pakte Malej Dohody) predostreli česko-slovenskej vláde požiadavky vo forme ultimáta (buď im Česko-Slovensko vyhovie a bude pod ochranou západných mocností, alebo západné mocnosti nechajú Česko-Slovensko napospas Nemecku). Vláda Česko-Slovenska požiadavky prijala s tým, že odstúpi územie Sudet, v ktorých žije viac ako 50% Nemcov. Medzitým boli v Česko-Slovensku protesty a vláda bola nútená podať demisiu. Bola vymenovaná nová vláda na čele s gen. Janom Syrovým, ktorá nariadila mobilizáciu a chcela brániť Česko-Slovensko. Očakávala pomoc od Spojeného kráľovstva a Francúzska. A tak by som mohol pokračovať ...
Odpoved uplne mimo pointu. Pointa bola, ze historiu pisu vitazi. A tak sa potom vacsina ludi nasledne uci v skolach verziu vitazov. A bola to reakcia na Tvoj prispevok o roli Slovenskeho statu pocas 2. sv vojny. ZSSR nebola ziadna obet II. sv vojny na ktoru Slovensky stat zautocil, prave naopak, ZSSR bol jeden z agresorov a strojcov najvacsieho vyvrazdovanie v dejinach ludstva (Slovensky stat bol smutnou etapou v nasich dejinach, ale bola to nemecka babka a nie svojbytny stat). Rusky imperialimus je a bol (a bude) realitou. Pakt predsa nebol len o Polsku ale o sfere vplyvu a rozdeleni si slabsich hracov v Europe. Mocnosti su mocnostami prave vdaka podrobovaniu a vyuzivani slabsich, respektive vyuzivaniu svojej silnej pozicie na presadzovani svojich zaujmov.
Este prepisem Tvoje porovavnie do ludskej reci - na jednej strane porusenie dohody o obrane (UK a Francuzsko sa chcelo vyhnut vojne a nechalo CS napospas dianu) a na strane druhej porusenie dohody o neutoceni (ZSSR napriek dohodne ZAUTOCILO na iny stat a vojnu CHCELO). Hmm...
Samozrejme ze mas pravdu ze tie dejny nie su ciernobiele a koniec medzivojnoveho obobia bol mimoriadne komplikovany a prave preto nechapem ako si moze niekto dnes s dnesnym pristupom k informaciam idealizovat Rusko/USA/hocico ine s romantickymi predstavami ze vsetci su zli a len ten jeho favorit je iny a spasitel svetlych zajtrajskov.
Zasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie zaujímavých akcií a noviniek emailomZasielanie darčekov a možnosti výhodnejšieho nákupuZasielanie Akcie týždňa
Zvoľ si, prosím, o ktoré informácie máš záujem:
Raz za týždeň / mesiac posielame súhrn toho čo pribudlo na MTBIKERi. Nikdy neposielame reklamu ani iný spam.
K narodeninám a meninám posielame menší darček s možnosťami výhodnejšieho nákupu a občas posielame email s akciami na tovar, ktorý Ťa môže zaujímať.
Raz za týždeň posielame súhrn našej Akcie týždňa a občas posielame email o špeciálnych akciách a novinkách v našom e-shope.
Dávam spoločnosti MTBIKER community s.r.o., so sídlom 225, Hrádok 916 33, Slovensko, IČO: 52 770 222, súhlas na zasielanie bezplatných informácií podľa špecifikácie uvedenej vyššie a so spracúvaním mojich osobných údajov na tento účel. Môj súhlas je dobrovoľný a beriem na vedomie, že mám právo ho kedykoľvek odvolať v sekcii Nastavenia e-mailov. Zároveň potvrdzujem, že som sa oboznámil(a) s informáciami v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
check_circle
error
MTBIKER používa cookies
Súbory cookies používame na zabezpečenie funkčnosti webu a na personalizáciu obsahu. S Tvojim súhlasom ich budeme používať na meranie užívania webovej stránky, k personalizácii a na zobrazenie relevantných reklám a informácií. Ak nám udelíš súhlas, môžeš ho zrušiť alebo môžeš zmeniť svoje preferencie v sekcii Nastavenia cookies. Ak nesúhlasíš s ukladaním cookies, môžeš ich odmietnuť. Viac o cookies si môžeš prečítať v sekcii Ochrana súkromia a osobných údajov.
pekne si to vystihol
Výsledkom vojen bývalo aj prepisovanie hraníc. Myslíš, že by sa niekto divil, keby sa po r. 1945 stalo celé Slovensko súčasťou ZSSR a nie iba Podkarpatská Rus?
A ZSSR bol najvacsi Hitlerov spojenec, ktory pomahal rozputat 2. sv vojnu - https://sk.wikipedia.org/wiki/Pakt_Ribbentrop-Molotov
"Fakticky si medzi sebou tajne rozdelili sféry vplyvu v Poľsku, ktoré potom 1. septembra 1939 napadlo Nemecko zo západu a o 17 dní neskôr Sovietsky zväz z východu a to napriek tomu, že stále platila poľsko-sovietska zmluva o neútoční. Východ a západ Poľska delili rieky Visla - Narev - San. Táto línia sa volala demarkačná čiara. Išlo o štvrté delenie Poľska v histórii. Pobaltské štáty - Lotyšsko, Estónsko a Fínsko sa podľa dohody dostali do sféry vplyvu ZSSR. Litva mala mať zvláštne postavenie, kde mala byť oblasť mesta Vilnius miestom záujmu oboch krajín."
V konecnom uctovani komunisticke ZSSR dokazalo vyvrazdit viac ludi ako Hitlerovske Nemecko so spojencami. Tomu poviem uspech.
40% tvojich príspevkov je v téme Politika.
... ale ja by som si z tých dvoch na pohľad rovnakých zápalkových škatuliek aj tak jednoznačne vybral tú americkú.
(podobne ako Jiří Kodet a Bolek Polívka v Pelíškách)
zaujímavé, že keď Ti niekto dá priamu (alebo aj nepriamu) otázku ... vždy sa jej obratne vyhneš ..
(a nestalo sa TO 1 x)
Odpoved uplne mimo pointu. Pointa bola, ze historiu pisu vitazi. A tak sa potom vacsina ludi nasledne uci v skolach verziu vitazov. A bola to reakcia na Tvoj prispevok o roli Slovenskeho statu pocas 2. sv vojny. ZSSR nebola ziadna obet II. sv vojny na ktoru Slovensky stat zautocil, prave naopak, ZSSR bol jeden z agresorov a strojcov najvacsieho vyvrazdovanie v dejinach ludstva (Slovensky stat bol smutnou etapou v nasich dejinach, ale bola to nemecka babka a nie svojbytny stat). Rusky imperialimus je a bol (a bude) realitou. Pakt predsa nebol len o Polsku ale o sfere vplyvu a rozdeleni si slabsich hracov v Europe. Mocnosti su mocnostami prave vdaka podrobovaniu a vyuzivani slabsich, respektive vyuzivaniu svojej silnej pozicie na presadzovani svojich zaujmov.
Este prepisem Tvoje porovavnie do ludskej reci - na jednej strane porusenie dohody o obrane (UK a Francuzsko sa chcelo vyhnut vojne a nechalo CS napospas dianu) a na strane druhej porusenie dohody o neutoceni (ZSSR napriek dohodne ZAUTOCILO na iny stat a vojnu CHCELO). Hmm...
Samozrejme ze mas pravdu ze tie dejny nie su ciernobiele a koniec medzivojnoveho obobia bol mimoriadne komplikovany a prave preto nechapem ako si moze niekto dnes s dnesnym pristupom k informaciam idealizovat Rusko/USA/hocico ine s romantickymi predstavami ze vsetci su zli a len ten jeho favorit je iny a spasitel svetlych zajtrajskov.