Cawte,
mam tachomer Blackburn 6 ale stale mi zle mera vysku teraz ako sa ochladilo sa to este zhorsilo pred tym merat tak s odchylkou asi 10m (to mi az tak nevadilo) ale teraz mi mera tak ze asi ani netrafi do vysky ktoru ma ako domacu :-( myslite ze je to sposobene tym, ze bike mam v teple doma aj s tachacom a ked videm von kde je zima tak to ma neziaduci vplyv na merac tlaku?
Alebo je vobec mozne aby hocijaky tachometer meral presne vysku +/- 5m? Hlavne ak je v manualne napisane "super presne meranie na 1m" :roll:
Dik za odpovede...
07.11.2007 - 17:51:09
00
skor by som povedal, ze nizka teplota ma zly vplyv na computer ako taky...
07.11.2007 - 18:14:58
00
To je normálne. Výškomer tachometra zjavne nie je teplotne kompenzovaný a keďže studený vzduch má pri rovnakom tlaku vyššiu hustotu ako teplý - pri prenesení do inej teploty vzniká samozrejme odchýlka. Spomínaná teplotná kompenzácia eliminuje práve túto odchýlku pri prenesení z tepla do chladu, stále ale potrebuješ ešte korekciu zo "štandardnej atmosféry" (kde sa predpokladá že v istej výške je istá teplota) na momentálnu teplotu, čo robí, pokiaľ si dobre pamätám, okolo 4 promile na 1 kelvin odchýlky od teploty zodpovedajúcej štandardnej atmosfére. Ak je teplejšie oproti štandardnej atm., ukazuje ti nižšiu hodnotu ako reálnu (presnejšie, menší rozdiel vo výške oproti predch. referenčnému bodu - v ktorom si kalibroval; 'bežná horolezecká úvaha' totiž platí pre výstup) a naopak. A toto ti neurobí sám od seba ani pätnásťtisícový Thommen!!! (VEĽMI kvalitný mechanický výškomer)
V tvojom prípade ti pomôže jedine vytemperovanie na vonkajšiu teplotu, potom kalibrácia výškomeru a až potom môžeš vyraziť.
+/- 5 m sa dá v pohode dosiahnuť aj nekompenzovaným výškomerom, za predpokladu práve toho, že kalibruješ výšku pri teplote vonkajšieho prostredia - ideálne je prekalibrovávať výškomer aj v priebehu akcie, lebo tlak vzduchu sa pochopiteľne s časom mení (spravidla nie nejako dramaticky, ale prechod frontu v Tatrách sú skoky aj +/- 50 m v priebehu niekoľkých sekúnd).
Treba si uvedomiť princíp merania a teda aj všetky dopady na jeho presnosť a z toho jasne vyplynú limity použitia... a aj to, čo môžeš od prístroja očakávať... jediné presné meranie je teodolitový ťah :).
07.11.2007 - 18:21:58
00
hmm vycerpavaju odpoved :shock:
dik idem to vyskusat zajtra sa uvidi :twisted:
07.11.2007 - 18:37:09
00
... a keďže studený vzduch má pri rovnakom tlaku vyššiu hustotu ako teplý - pri prenesení do inej teploty vzniká samozrejme odchýlka.


Prosím o bližšie vysvetlenie. Ďakujem.
08.11.2007 - 09:53:18
00
tlak pri nižšej teplote zodpovedá menšej výške vzdušného stĺpca ako pri vyššej teplote, keďže platí

p = h.rho.g (p - tlak, h - výška vzdušného stĺpca, rho - hustota, g - gravitačné zrýchlenie)

a zároveň

p.V = n.Rm.T (V - objem, Rm - molárna plynová konštanta, n - látkové množstvo)

a n = m/M (m - hmotnosť plynu, M - molárna hmotnosť plynu, v našom prípade vzduch má "priemernú" molárnu hmotnosť asi 29 g/mol)

po úprave platí:

h = (Rm.T)/g.M

čiže pri prenesení nám to emuluje "pokles" výšky o

dh = (Rm.dT)/g.M

pri prenesení do chladnejšieho prostredia a podobne "nárast" výšky pri prenesení do teplejšieho prostredia

dT je rozdiel teplôt

toto je jednoduchý model, ktorý nezohľadňuje zmenu hustoty plynu s výškou (počítam s "nestlačiteľným plynom", akoby kvapalinou), vertikálny teplotný gradient a obvyklú kalibráciu na štandardnú atmosféru, ale na osvetlenie podstaty to snáď stačí (a počíta sa s ideálnym plynom - nekonečne malé častice, ktoré na seba nijako nepôsobia)
08.11.2007 - 12:11:24
00
takze dnes som pred treningom nechal tachometer pekne vonku na balkone na biku aby sa vychladil potom som ho zobral a rychlo von. Vonku som ho znovu na kalibroval podla GPS a google earth a dosialhol sa necakany vysledok odchylka podla turistickych tabuly bola od 2m do 7m ale trochu ma prekvapilo ze sa netrafil do vysky na ktoru bol kalibrovany lebo ked som sa vratil pred dom tak na mi ukazoval o 14m viac :-D no nie je to dokonale ale je to podstatne lepsie hoci teraz som nebol na biku ale bol som bezat takze je mozne ze teraz sa tlak menil pomalsie ako som bezal ako ked idem na biku... no dalsie testy budu ked bude menej blata :twisted:
08.11.2007 - 15:50:14
00
výška podľa GPS má priveľkú odchýlku (+/- 10-20 m... aj viac...), závisí na momentálnej polohe družíc a nie na barometrickom tlaku...
Google Earth na tom môže byť podobne, neviem, odkiaľ má výškopisné dáta
najlepšia cesta je:
1. úplne najpresnejšie - využiť referenčné body geodetickej (presnejšie - nivelačnej) siete
2. využiť výšky udané na tur. smerovníkoch, ale tam je možné rátať už s odchýlkami ... no, u vrcholov ani nie, ale u sediel a kadejakých lúk a pod. aj do 5 m
3. využiť výšky z presných máp, napr. turistických, vojenských 1:25 000 alebo základných 1:10 000 či 1:5000, v tomto celkom dobre poslúži aj výškopis zo Slovakia Topo v2 - nájdi si najbližší referenčný bod (kótu) so známou výškou a kalibruj na ňom
to, čo si pozoroval, že po návrate sa ti výška líšila o 14 m do plusu, znamená, že kým si sa vrátil domov, poklesol tlak - prichádza tlaková níž alebo prechádza front... a nesúvisí to s rýchlosťou tvojho pohybu ale s rýchlosťou tej tlakovej zmeny na tvojom referenčnom bode :)
keď som kedysi išiel zimné sólo Záp. Tatier tak som v brutálnej oblačnosti išiel značnú časť "po hmate", ale podľa výškomeru som presne vedel, na ktorom vrchole som - kalibroval som na každom známom bode, ktorý som stretol (v prípade horských hrebeňov sú výšky sediel aj vrcholov dostatočne presné), tým sa práve eliminuje vplyv zmeny atm. tlaku v priebehu akcie
odchýlka do 5 m je pretty acceptable
08.11.2007 - 18:54:31
00
To Tulenik coho sa je lepsie drzat u tachometrov s vyskomerom ako napr.sigma a pod.
Kalibracia nad.vysky miesta s ktoreho vychadzam referencny bod.Alebo aktualneho tlaku vzduchu v referencnom bode.Nakolko ako pise piko_master tiez mi neukazuje po navrate na vychodzi referencny bod povodnu nad.vysku.Tolerancia 1-2metre.
Mam sigmu Rox 8.

Co sa tika nad.vysky je niaka dedina,mesto podla Google Earth ukazuje pre celu oblast rovnaku nad.vysku +/- 1m.Ale pri jazde tachometrom ukazuje vecie rozdiely nap.ulic.
27.02.2010 - 10:51:58
00
keyboard_arrow_up